Kategorijas
Tags
Populārais:
Raksti par vīnu

Aklā degustācija: kādu Barbera vīnu izvēlēties?

trešdiena, 2016. gada 09. marts
Barbera vīnu aklā degustācija restorānā Prego kuru organizēja vīna veikals Noble Wine

Pirms rudens sezonas sākuma Rīgas un Jūrmalas restorānu someljē sapulcējās itāliski omulīgajā restorānā Prego, kura nosaukums un iekārtojums liek iejusties Itālijas noskaņās. Vīna profesionāļu vērtēšanai tika atlasīti 14 itāļu vīni no Barbera vīnogu šķirn

Pirms rudens sezonas sākuma Rīgas un Jūrmalas restorānu someljē sapulcējās itāliski omulīgajā restorānā Prego, kura nosaukums un iekārtojums liek iejusties Itālijas noskaņās. Vīna profesionāļu vērtēšanai tika atlasīti 14 itāļu vīni no Barbera vīnogu šķirnes, kas ir pieejami Latvijas tirgū.

Noble Wine vīnzine Irina Sjomočkina aklajā degustācijā restorāna PregoBarbera ir mazāk zināmā un vienmēr otrā vīnogu šķirne pēc aristokrātiskās Nebbiolo, kas tiek audzēta Pjemontā, Itālijas ziemeļos. Šis fakts nemazina Barbera vīnogu šķirnes nozīmi un popularitāti. Šī vīnogu šķirne sasniedz 60% no reģionā audzēto vīnogu apjoma. Izplatības ziņā Barbera ieņem sesto vietu starp vietējām sarkano vīnogu šķirnēm visā Itālijā.  Visbiežāk šīs vīnogas ir sastopamas Monferrato pakalnos, kur tiek darīti labākie Barbera šķirnes vīni.

Ir vairāki Barbera stili: vieglie augļu vīni, piesātinātie vīni ar ievārījuma notīm aromātā, kā arī ozolkoka mucās izturētie vīni ar pilnīgāku un sīvāku raksturu. Tieši šādu stilu un garšu vīni tika piedāvāti aklajai degustācijai mūsu ekspertiem.

Visi vīni tika vērtēti desmit ballu sistēmā, bet pirmā vieta tika piešķirta vīnam ar lielāko ballu skaitu. Ir svarīgi piebilst, ka vietas sadalījās ar minimālu punktu starpību, un kopējais iespaids par degustētajiem vīniem bija ļoti pozitīvs. 

Aklajā degustācijā restorānā Prego piedalījās vīnziņi

Guntis Bērziņš Artūrs Zinovjevs Raimonds Tomsons Kaspars Reitups Lotārs Ārends
Noble Wine Restorāns Giardino Restorāns Vincents Restorāns Vincents
Restorāns Faces
 

 

Pēc degustācijas katrs dalībnieks dalījās savos iespaidos un sniedza rekomendācijas par Barbera vīnogu šķirnes vīnu pasniegšanu.

Vincents restorāna vīnzinis Raimonds Tomsons aklā vīna degustācija restorāna PregoGB: Parasti Barbera vīnogu šķirnes vīni ir viegli un sulīgi, bet ir arī ilgāk izturēti vīni, kas nogatavināšanas procesā iegūst viendabīgāku un spēcīgāku garšu. Iepriekš tika uzskatīts, ka no šīs vīnogu šķirnes gatavo vīnus vienkāršiem ļaudīm, bet šobrīd situācija ir mainījusies. Vīniem no Barbera vīnogām ir sarežģīts un piesātināts raksturs ar meža ogu un augsnes notīm, kā arī šie vīni labi atspoguļo teruā īpašības. Šīs šķirnes vīni man atgādina latviešu desertu – rupjmaizes kārtojumu ar meža ogu ievārījumu (dzērveņu, brūkleņu).

KR: No Barbera šķirnes darīts vīns ir ļoti, ļoti sulīgs un viegli dzerams. Ir daudz dažādu ēdienu, kas lieliski piemēroti Barbera vīniem, bet tas ir ideāli dzerams arī bez īpaša pavadījuma. Šim vīnam nav konkrētas sezonas. Diemžēl restorānos viesi paši reti interesējas par vīnu no Barbera šķirnes vīnogām, bet, ja es to piedāvāju, tad lielākajai daļai šis vīns patīk.

Visspilgtākais, manuprāt, ir vīns nr. 8 – tik sulīgs!

RT: Nedrīkst uzskatīt, ka Barbera vīns ir pārāk viegls un maigs. Jā, pirmie divi vīni bija ar izteiktu ogu stilu, bet mani favorīti nāk no vīnogu dārziem ar nosaukumu Nizza, kas ir pielīdzināms Grand Cru Barbera šķirnes vīniem. Šo vīnu nav viegli izprast – tas ir biezs, ar labu struktūru, nopietns un ar labu potenciālu. ‎Raksturīgs ir arī lieliskais skābums, kas padara šo vīnu tik sulīgu. Šis vīns ir vienkārši garšīgs! Barbera vīnogu šķirnes vīns būs lieliski piemērots visu veidu ēdieniem.

Faces restorāna vīnzinis Lotārs Ārends Noble Wine aklā vīna degustācijā restorāna PregoLĀ: Degustācijas laikā man visvairāk iepatikās netipiskie vīni jeb vīni ar mazāk izteiktu augļu garšu nekā vīniem, kas parasti pārstāv šo vīnogu šķirnes kategoriju. Tas ir variants, kad restorāna viesi vēlas nogaršot kādu no Pjemontas vīniem, bet par pieņemamāku cenu nekā Barolo vai Barbaresco. Ozolā izturēti Barbera vīnogu šķirnes vīni jeb smagākas šīs vīnu kategorijas versijas būs vislabāk piemērotas tādai situācijai.

Mani patīkami pārsteidza Cavallotto vīns ar tā ļoti izteiktajiem tanīniem. Es meklēju Pjemontas stilu vīnos no Barbera vīnogu šķirnes, un dažos vīnos man to izdevās atrast.”

AZ: Apbrīnojami sabalansēts vīns katrai dienai. Ja viesi restorānā nevar izvēlēties vīnu pie vieglām pusdienām, tad Barbera būs ideāls risinājums.

Vīni no Alba reģiona man likās interesantāki, mazāk ogu aromātā, ar plūmju notīm. Ar mīkstiem tanīniem un maigu skābumu. Asti vīnos skābums ir vairāk izteikts. Paraugi no Nizza vīnogu dārziem man atgādināja Malbec šķirnes vīnu stilu. Vienpadsmitais vīns bija ļoti interesants, ir grūti izcelt kādu īpašu vīnu – visi vīni sevi parādīja labā līmenī. Paraugā nr. 3 ir manāms pat Burgundijas vīna stils – elegants, bet ar dziļu raksturu.”

Aklās degustācijas rezultāti

 
  Vīns Kur nopirkt? Balles
1 Prunotto Barbera d’Alba DOC 2014  Vintage 30
2 Mauro Molino Barbera d’Alba DOC 2014 Vīna korķis 31,5
3 Giacomo Fenocchio Barbera d’Alba Superiore DOC 2012 Noble Wine 33,5
4 Sandrone Barbera d’Alba DOC 2012 L’Alambic 38,5
5 Elio Altare Barbera d’Alba DOC 2012, 14,5% Noble Wine 34,5
6 Cavalotto Barbera d’Alba Superiore Vigna del Cuculo 2009 Noble Wine 33
7 Prunotto Pian Romualdo Barbera d’Alba DOC 2009, 13,5% Vintage 36,5

8

G.D. Vajra Barbera d’Alba DOC, 13,5% citi vīna veikali 37,5
9 La Gironda Barbera d’Asti Superiore DOCG Nizza Vintage 36
10 Rivetto Barbera d’Alba DOC ZIO Nando 2010 Vīna Studija 38
11 Guasti Clemente & Figli Barcato Barbera d’Asti DOC Superiore Nizza 2001 citi vīna veikali 37
12 Matteo Correggia Barbera d’Alba Doc Superiore Marun 2010 Hanzas vīni 38
13 Guasti Clemente & Figli Barbera d’Asti DOCG Superiore citi vīna veikali 35,5
14 Lo Zoccolato Barbera d’Alba Sucule DOC 2010 Vīna Studija

34

Labākais Barbera vīnogu šķirnes vīns: Sandrone Barbera d’Alba DOC 2012

Krāsa. Aromāts. Garša. Rezumē

Noble Wine aklā vīna degustācija restorānā Prego1. Prunotto Barbera d’Alba DOC 2014

Vieglā violetā tonī, svaigs sarkano ogu aromāts, viegli dzerams atspirdzinošs vīns.

2. Mauro Molino Barbera d’Alba DOC 2014

Granātābolu nokrāsa, tumšo ogu buķete, nedaudz “zaļa”, jauna garša, ar salīdzinoši asu skābumu, bet sulīgs.

3. Giacomo Fenocchio Barbera d’Alba Superiore DOC 2012

Viegla rubīnsarkana nokrāsa. Saldo garšvielu aromāts, cepumu notis ar melno ogu un dūmu noskaņām. Viegli tanīni, skābums dominē un izceļ augļu notis.

4. Sandrone Barbera d’Alba DOC 2012 

Bagātīga ķiršu krāsa. Sarežģīts nobriedušu melno ogu aromāts, ķiršu un tabakas notis un dūmakains raksturs. Spēcīga, sabalansēta garša, bagātīga augļu piegarša ar salīdzinoši jauniem tanīniem, bet pietiekami blīvs vīns.

5. Elio Altare Barbera d’Alba DOC 2012

Vīnam ir raksturīga spilgta rubīna nokrāsa. Parfimēts aromāts, svaiga buķete ar vieglu augļu piegaršu. Enerģisks, sulīgs vīns, kas atstāj patīkamu iespaidu, pateicoties izteiktajam skābumam un augļu pēcgaršai.

6. Cavalotto Barbera d’Alba Superiore Vigna del Cuculo 2009

Izteikti piesātināti ķiršu toņi. Aromāts ir piesātināts ar meža ogu notīm, ir jaušamas vieglas mitras zemes un sausu lapu notis. Mēreni tanīni un asums. Šādi vīni pieprasa nopietnāku ēdienu vai pat medījumu.

7. Prunotto Pian Romualdo Barbera d’Alba DOC 2009

Vidēji intensīva ķieģeļkrāsas nokrāsa ar violetu pieskaņu. Spilgts saldo garšvielu, šokolādes un kaltētas rozes aromāts. ‎Izteikti maiga un sievišķīga garša, noapaļoti tanīni un mērens skābums. Raksturīga pietiekami ilgstoša pēcgarša ar labu skābumu.

Noble Wine aklā vīna degustācija restorānā Prego 8. G.D. Vajra Barbera d’Alba DOC 13,5%

Gaiša bordo krāsa. Aromātā ir jūtamas ciedra, sarkano ziedu, saldo garšvielu un pat marcipāna notis. Sulīgs, piesātināts vīns ar spēcīgiem tanīniem. Lieliska kvalitāte, bet trūkst līdzsvara.

9. La Gironda Barbera d’Asti Superiore DOCG Nizza

Rubīna krāsas vīns ar oranžu toni. Aromāts ar lakricas un šokolādes notīm un jūtamu ozola dalību. Pilnīga un līdzsvarota garša ar vidēji ilgu pēcgaršu. Vīns ar potenciālu.

10. Rivetto Barbera d’Alba DOC ZIO Nando 2010

Rubīnsarkans vīns. Svaigs ziedu raksturs ar tumšo ogu, siena un ādas aromātiem. ‎Ļoti mīksta un līdzsvarota garša ar samtainu struktūru. Izteikti maigs gan kopā ar ēdienu, gan atsevišķi.

11. Guasti Clemente & Figli Barcato Barbera d’Asti DOC Superiore Nizza

Ķieģeļkrāsas vīns. Interesants maizes, lakricas un žāvētu augļu aromāts. Raksturīgas vieglas balzama notis. Mīksts, nedaudz saldens aromāts, noapaļoti tanīni, vidējs skābuma līmenis un patīkama, sīksta pēcgarša.

12. Matteo Correggia Barbera d’Alba DOc Superiore Marun 2010

Tumša rubīna krāsas vīns. Ar intensīvu nobriedušu melno ogu aromātu, raksturīgas balzama, melnās šokolādes un vaniļas notis. Mīksti tanīni, mērens skābums. Ļoti patīkams, bet netipisks Barbera vīns. Ilgstoša pēcgarša.

13. Guasti Clemente & Figli Barbera d’Asti DOCG Superiore

Vidēji intensīva rubīna krāsa. Ar augļu un garšvielu notīm piesātināts aromāts. Vīnam ir raksturīgas spilgtas meža notis: sūnas, zeme, lapas. Pikants vīns ar zemu skābuma līmeni un asu pēcgaršu.

14. Lo Zoccolato Barbera d’Alba Sucule DOC 2010

Biezs, piesātinātas krāsas vīns ar purpura nokrāsu. Intensīvs nobriedušo saldo ogu aromāts ar spilgtām kazenes notīm. Vīnam ir raksturīgs silts, nedaudz alkoholisks aromāts. Samtaina garša, augsta koncentrācija, bet zemais skābuma līmenis nedaudz “paceļ” salīdzinoši smago vīna aromātu.

Cik labi Jūs pārzināt vīnu?

ceturtdiena, 2016. gada 03. marts

Lasīt talāk

Zvaigzne vārdā Cramant

piektdiena, 2016. gada 26. februāris
Diebolt Vallois ģimene ir slavēna ar savu šampanieti kuru jūs varat nopirkt tikai Noble Wine veikalā

20 kilometrus uz dienvidiem no Epernes atrodas ciemats Cramant, kurā dzīvo nedaudz vairāk par 600 cilvēkiem. Djeboltu-Valuā (Diebolt-Vallois) ģimene šeit ražo savu slaveno šampanieti no Chardonnay vīnogām, kas aug Grand Cru vīnogulāju laukos.

Lasīt talāk

Kā izvēlēties vīnu ballītei: vīnziņa padomi

trešdiena, 2016. gada 24. februāris
Noble Wine vīnziņa Ronalda Petērsona padomi par to kā izvēlēties vīnu ballītei vai pasākumam

Mājas ballītes bez ēdiena gandrīz nav iedomājamas, īpaši mūsdienās, kad tik populāra kļuvusi Dari pats jeb DIY (do it yourself) kustība, taču bez vīna vakars var izvērsties neplānoti īss un kluss.

Lasīt talāk

Četri jautājumi četriem šefpavāriem

trešdiena, 2016. gada 17. februāris
Vincents restorāna šefpavāris Martiņš Ritiņš

Kā zināms, vīns un ēdiens ir nedalāmi.Tomēr, ko par to domā virtuves saimnieki, proti, šefpavāri? Vai arī viņi ir aizrāvušies ar vīnu, un kādu vietu tas ieņem viņu dzīvē? Ar četriem jautājumiem mēs vērsāmies pie šefpavāriem dažādos restorānos Rīgā

Lasīt talāk

Baltā trifele: sēņu mānija

otrdiena, 2016. gada 09. februāris
Baltā Albas trifele gadsimtu garumā tiek uzskatīta par vienu no Pjemontas virtuves visizsmalcinātākajām delikatesēm. Kāpēc šī sēne ir tik darga un rēta?

Miglainas oktobra nakts klusumu pārtrauc tikai nejaušs zaru krakšķis zem mednieka kājām... Tāpat kā pirms daudziem gadsimtiem, laikposmā no oktobra līdz decembrim sēņu mednieki un gastronomisko baudu cienītāji dodas retākās sēnes – trifeles – meklējumos.

Lasīt talāk
Patīk šis raksts? Pieraksties jaunumiem!