Pavasara ceļojums uz Šampaņu
27.-31. Marts
Slavenā reģiona vīni, ēdieni un vēsture

Pavasara ceļojums uz Šampaņu: Slavenā reģiona vīni, ēdieni un vēsture

Marta beigas piedāvājam pavadīt, baudot viscēlāko un svētkiem atbilstošāko dzērienu – šampanieti! Šā piecu dienu vīna un gastronomiskā ceļojuma laikā  mēs plānojam apmeklēt septiņas vīndarītavas, starp kurām ir arī mūsu iecienītās Jacquesson, Diebolt Vallois un Gonet, kā arī leģendārais Moet & Chandon!

Bez tam ievērojamu mūsu ceļojuma daļu aizņems slavenās franču virtuves iepazīšana – noteikti nogaršosim vietējās virtuves šedevrus nelielos omulīgos restorāniņos, kā arī apmeklēsim dažus “augstās virtuves” restorānus, kur saimnieko reģionā labākie pavāri.

Kā jau visos ceļojumos, laiks jāvelta arī vēsturei. Tam kalpos pastaigas un ekskursijas pa Trīru un Reimsu.

Cenā ietilpst

  • pārlidojums Rīga–Parīze–Rīga ekonomiskajā klasē ar airBaltic;

  • rokasbagāža līdz 8 kg un viena vienība bagāžas līdz 20 kg;

  • dzīvošana divvietīgā numuriņā, ieskaitot brokastis;

  • pusdienas un vakariņas restorānos (ieskaitot vīnu);

  • vīndarītavu apmeklējumi un vīna degustācijas;

  • transfērs programmas ietvaros.

Cenā neietilpst

  • apdrošināšana

  • dzīvošana vienvietīgā numuriņā (+ EUR 420);

  • personīgie tēriņi;

  • ārpusprogrammas tēriņi.

Tūres detaļas:

Irina Rakeviča

Irina
Rakeviča

Tūres datumi:
27.03.-31.03.2019
Tūres ilgums:
5 dienas
Valsts:
Šampaņa, Francija
Informācija:
Vietu skaits:
0 no 10 pieejamas
Tūres cena:
2 450€

Tūre ir noslēgusies:

Šī tūre jau ir pabeigta
Vai vēlaties doties vīna tūrē kopā ar Noble Wine? Atstājiet savu kontaktinformāciju, un mēs ar prieku Jūs informēsim par plānotajām tūrēm
1
2
3
4
5

Diena 1:

Trešdiena, 27. marts. Ierašanās Šampaņa

Pārlidojums: Rīga–Parīze07:20–09:10

Ierašanās Šampaņā

Transfērs un iekārtošanās hotelī La Briqueterie (5*), kas atrodas Šampaņas pašā sirdī (4 km no Epernē). Ēka celta 1973. gadā – vietā, kur kādreiz bijusi ķieģeļu ražošanas rūpnīca. Tagad tas ir vīnadārzu ieskauts omulīgs Šampaņas stūrītis ar restorānu gardēžiem un SPA centru.

Pusdienas Bistrot Le 7

Draudzīgā un nepiespiestā atmosfērā ģimenes hoteļa restorāniņā mēs varēsim nobaudīt  vienkāršus un gardus reģionālās virtuves ēdienus, ko gatavojis šefpavārs Patriks Mišelons no vietējā tirgū iegādātiem sezonas produktiem. 

Vīndarītavas Jacquesson & Fils apmeklējums

Leģendārais šampanieša nams no Dizy. Saimniecībai pamati likti 1798. gadā, un tās slavu veicinājis fakts, ka tieši šis šampanietis bijis Napoleona iecienītākais dzirkstošais vīns.

Šodien saimniecību vada divi brāļi – Jean-Hervé un Laurent Chiquet. Viņi izmanto organiskās ražošanas metodes – rūgšanas laiks ozolkoka mucās kļuvis ilgāks, iegādāti jauni vīnadārzi, bet ražošanā kā līdz šim tiek saglabāts apjoms 350 000 pudeļu gadā.

Nama vīni pamatā ir numurēti cuve. Tādus vīnus sajauc ar kārtējā ražas gada vīniem, pievienojot 30–40% iepriekšējo ražas gadu vīnus. Ir arī vintāžas vīnu līnija, kas gatavoti no viena ražas gada un viena vīnadārza vīnogām. Visi  Jacquesson & Fils dzirkstošie vīni atšķiras ar eleganci un mineralitāti galēji mazā cukura daudzuma dēļ (2–5 grami cukura uz litru).

Atgriešanās Epernē

Pilsēta – leģenda, pilsēta – darbarūķis. Neliela pilsētiņa Marnas upes krastā, kam pamati likti 5. gadsimtā. Līdztekus Šampaņas galvaspilsētai Reimsai, Epernē ir liels vīndarīšanas centrs un šampanieša cienītāju Meka. Šeit atrodas tādi vīna nami kā Pol Roger, Mercier, De Castellane, Gosset, Perrier-Jouet, Moet et Chandon, Demoiselle Vranken, De Vinoge. Ikviens ceļotājs sapņotu par nesteidzīgu pastaigu pa slaveno Šampaņas avēniju, kur atvērti neskaitāmi degustāciju saloniņi un slaveno zīmolu pārstāvniecības.

Vakariņas restorānā Le Theatre

Diena 2:

Ceturtdiena, 28. marts. Diena Côtes de Bar

Côte des Bar ir vistālāk no Reimsas dienvidos izvietotā Šampaņas daļa. Kad tika lemts par Šampaņas robežām, sākotnēji bija domstarpības par to, vai iekļaut arī Obas reģiona vīnadārzus. Šeit ir ievērojami atšķirīgs teruārs, salīdzinot ar pārējo reģionu, augsni veido kaļķa slānis, kas vairāk raksturīgs Šablī reģionam.  Šādos apstākļos šajā provinces daļā ražotajam šampanietim piemīt individuāls raksturs, satriecošs spēks un garšas tīrība.

Saimniecības Dosnon apmeklējums

Deivs Dosnons izglītību ieguvis Burgundijā un, atgriezies mājās Šampaņā, nodibināja pats savu vīna namu Obā, 40 km attālumā no Šablī. Kā pierāda vīna garša, jo īpaši Recolte Blanche, teruāram ir vairāk līdzību ar Burgundijas stilu nekā ar Šampaņu. Vīndarītava dibināta 2009. gadā, un tai pieder divi hektāri vīnadārzu Avirē-Lenžē, bez tam Dosnons iepērk vīnogas no kaimiņu zemēm. Vīndarītava Dosnon ir neliela saimniecība, kas gadā saražo tikai 50 000 pudeļu vīna. Visi šampanieši iziet fermentācijas procesu mazās vecās mučelēs, bet pēc tam 20–45 mēnešus tiek turēti uz nogulsnēm.  Paņēmiens vīnu izturēt mucās arī aizgūts no Burgundijas

Pusdienas restorānā Les Tonnelles

Izbrauciens uz pusdienām pilsētiņā Bar sur Seine. Nelielais restorāniņš pilsētā jūs iepriecinās ar Dienvidšampaņai raksturīgiem ēdieniem.

Pārbrauciens uz Truā, pastaiga un ekskursija kājām

Truā – Šampaņas grāfistes galvaspilsēta viduslaikos. Truā dzīvoja Šampaņas grāfi, te pabijuši daudzi Francijas karaļi un Napoleons, piestājusi nakšņot Žanna d’Arka, dzīvojis interprets Talmuds Rašī. Šīs pilsētas slavenajos tirgos apgrozībā tika ieviesta svara mērvienība Trojas unce, dibināts bruņinieku Templiešu ordenis, pēc Šampaņas grāfienes pavēles radīts pirmais bruņinieku romāns. Viduslaiku pilsētiņas sirds ir īsta pasaka – labi saglabājušās ieliņas ar senas arhitektūras namu rindām, nelieli gotiski dievnami, tajos – pat Francijā retas 12.–17. gadsimta vitrāžas, bagātīgi skulptūru krājumi, kas atklāj tikai šim apgabalam raksturīgu īpašu stilu

Vakariņas Royal Сhampagne restorānā

Šī restorāna šefs Denis Riebland, 2007. gadā atzīts par labāko šefpavāru Francijā, desmit gadus vadījis viesnīcas Negresco restorānu Nicā. 2018. gada janvārī viņš pārņēma jaunās pieczvaigžņu viesnīcas Royal Champagne restorāna, kuru apmeklēsim, vadību. 

Diena 3:

Piektdiena, 29. marts. Diena Côte des Blancs

Saimniecības Philippe Gonet apmeklējums

Vīndarītava Champagne Philippe Gonet dibināta 1830. gadā. Vīnadārzos, kas aizņem 19 hektārus un ir izvietoti 11 dažādos ciemos, dominē Chardonnay vīnoga. Jau simt gadu garumā šis vīna nams veido savu reputāciju ar Blanc de Blancs vīniem. Gonē ģimene ir viena kuplākajām vīndaru ģimenēm Šampaņā, kura turklāt lielāko daļu vīnogu audzē uz savas zemes. Trešdaļa Chardonnay vīnadārzu atrodas Le Mesnil, no kuriem vecākais stādīts 1929. gadā. Šobrīd vīndarītavu vada jau septītā ģimenes paaudze – brālis un māsa Pjērs un Šantala Gonē. Viņi cenšas pilnvērtīgi parādīt Le Mesnil teruāra īpašības savos cuve Blanc de Blancs.

Pārbrauciens uz ciematu Avizés un pusdienas restorānā Les Avises

Izsmalcināts restorāns vīna nama Jacques Selosse paspārnē, kas ietilpst labāko šampaniešu desmitniekā pasaulē. Restorānu vada šefpavārs Stefans Rosiljons un viņa sieva Natalī. Šefs, rūdījies trīs Mišelīna zvaigžņu restorāna skolā, iedvesmu gūst vietējā dabā un savas idejas īsteno izsmalcinātos ēdienos. Galvenais mērķis – izmantot vietējos un sezonālos produktus, lai pagatavotu oriģinālus ēdienus un… pārsteigtu klientu.  

Saimniecības Diebolt-Valois apmeklējums

1978. gadā saimniecība piedzīvoja pamatīgas pārmaiņas, tā tika paplašināta, bet pagrabi un vīndarītava pārbūvēta. Šobrīd namam piederošie vīnadārzi aizņem 11 hektārus, no kuriem lielākā daļa atrodas ciematā Cramant, atbilstot  Grand Cru kategorijai, un ciematā Cuis – Premier Cru. Audzēta tiek vienīgi šķirne Chardonnay. Tomēr nedaudzos zemesgabalos, tādos kā Montagne de Reims un Côte de Bar, kas arī pieder īpašumam, iestādītas Pinot Noir un Pinot Meunier vīnogas.

Vakariņas mūsu viesnīcas restorānā

Bagātīgi un pilnvērtīgi ēdieni, kas klientu padara laimīgu. Patīkama un silta atmosfēra zālē, nekāda minimālisma. Šis restorāns jau gadiem ilgi apliecina savas virtuves augsto kvalitāti

Diena 4:

Sestdiena, 30. marts. Diena Montagne de Reims

Saimniecības Jean-Pierre Seconde apmeklējums

Ģimenes vīndarītava, kas atrodas ziemeļu nogāzē La Montagne de Reims, ciemā Mailly, ieguvusi Grand Cru klasifikāciju. Šajā apvidū īpaši labi padodas šampanieši Blanc de Noir no Pinot Noir vīnogām. Kopš 1975. gada tiek ražots šampanietis  J.P. Seconde, un katrs solis tā ražošanā tiek kontrolēts un ir nebeidzamu pūliņu rezultāts.

Pēc vizītes mēs dosimies uz Reimsu un apmeklēsim vietējo sestdienas tirdziņu, lai pilnvērtīgi izbaudītu reģiona gastronomiskos priekus.

Pusdienas restorānā Au petit comptoir

Pāris soļu attālumā no tirgus varēsim ieturēt pusdienas nelielā restorānā, ko iecienījuši paši pilsētnieki.

Pastaiga-ekskursija pa Šampaņas galvaspilsētu

Reimsa ir pilsēta ar 2000 gadu senu vēsturi. Karalistes svētvieta, jo tieši šeit aiz katedrāles sienām valsts vadītāji saņēma svētību. Reimsas vēsturiskais centrs ir ļoti kompakts, interesants un gleznains. Mūsu pastaiga-ekskursija sāksies Bulengrēna tirgū, kas ir artdeko stila arhitektūras piemineklis. Varēsim apbrīnot pilsētas mērijas ēku, kas atzīta par vienu no skaistākajiem civilās arhitektūras namiem pilsētā; redzēsim spilgtas mozaīkas vienā no bijušajām šampanieša rūpnīcām, viduslaiku mājas, apmeklēsim Foruma laukumu un nonāksim pie elegantā Karaliskā laukuma. Pastaigu beigsim ar ekskursiju pa Reimsas katedrāli (13. gs., UNESCO).

Ērika Žefruā meistarklase

Pēc ekskursijas pa pilsētu mēs dosimies uz kulināro studiju. AU PIANO DES CHEFS ir gastronomiski enoloģiska kulināra meistardarbnīca, ko vada Ēriks Žefruā, šefpavārs un konditors, kurš strādājis Anglijas un Kanāda hoteļos un restorānos 90. gados, bet 2000. gadā atgriezies dzimtajā Reimsā, kur izveidojis savu autordarbnīcu.

Brīvā atmosfērā kopā ar šefpavāru pagatavosim vakariņas atbilstoši Šampaņas virtuvei, izmantojot vietējos produktus. Beidzot ar glāzi šampanieša varēsim nobaudīt sava darba augļus!  

Diena 5:

Svētdiena, 31. marts. Atgriešanās mājas

Moёt & Chandon apmeklējums

Atgriežoties mēs nolēmām apciemot visslavenāko vīna namu Šampaņā un savām acīm aplūkot populārā ražotāja vīna pagrabus.

Ar to mūsu programma beidzas, un mēs dosimies uz Parīzi, kur vēl būs brīvais laiks pastaigām pa Francijas galvaspilsētu.

Atgriešanās mājās

Pārlidojums: Parīze–Rīga, 18:30–22:15

Skatīt citas tūrēs

Visas vīna tūres

Neapole, Vezuvs, Sorento, Amalfi, Kapri, īsta pica un, protams, spilgti, sulīgi vīni no Aglianico un Fiano… Par ko ir stāsts? Viss ir gaužām vienkārši – septembrī Noble Wine dodas vīna ceļojumā pa vienu no Itālijas gleznainākajiem reģioniem – Kampaņu!

9 no 12 pieejamas
Cena: 2750.00 €
Pasākuma Laiks:
23.09.2019-29.09.2019