Ēd, dzer, baudi!
01.-04. Novembris
Gastronomiskais ceļojums uz Santorīni

Ēd, dzer, baudi: Gastronomiskais ceļojums uz Santorīni

Šogad novembri esam nolēmuši sagaidīt gleznainajā Santorīni salā, kuras attēli izdaiļo ikvienu Grieķijas reklāmu. Līdztekus tūristiem – skaisto skatu medniekiem – šī sala valdzina arī vīna cienītājus, jo vulkāniskās augsnes un maigais Vidusjūras klimats ļauj radīt neatkārtojama rakstura vīnus. Mēs dosimies nobaudīt minerālo Assyrtiko, samtaino Vin Santo un citas šīs burvīgās salas pērles!

Cenā ietilpst

  • pārlidojums Rīga–Santorīni–Rīga ekonomiskajā klasē ar lidsabiedrību Smart Lynx Airline;

  • rokasbagāža 6 kg un viena vienība bagāžas līdz 15 kg;

  • dzīvošana divvietīgā numuriņā ar brokastīm;

  • vīndarītavu apmeklējumi un vīnu degustācijas;

  • transfērs programmas ietvaros;

  • programmā paredzētās pusdienas un vakariņas.

Cenā neietilpst

  • apdrošināšana

  • ārpusprogrammas tēriņi;

  • personiskie tēriņi;

  • dzīvošana vienvietīgā numurā.

Tūres detaļas:

Irina Rakeviča

Irina
Rakeviča

Tūres datumi:
01.11.-04.11.2018
Tūres ilgums:
4 dienas
Valsts:
Santorini, Grieķija
Informācija:
Vietu skaits:
8 no 12 pieejamas
Tūres cena:
1 750€

Pieteikšanās tūrei:

Dalībnieki::
1
1
2
3
4

Diena 1:

Ceturtdiena, 1. novembris. Ierašanās Santorīni

Pārlidojums: Rīga–Santorīni, 06:00–09:00

Ierašanās Santorīni un iepazīšanās ar salas vīndarīšanas tradīcijām

Apmešanās nelielā vietējā hotelī LOIZOS STYLISH RESIDENCES. Hotelis atrodas netālu no Firu centra – tikai 20 metru attālumā no slavenā skatu laukuma, no kura paveras brīnišķīga ainava uz klintīm, vulkānu un saulrietu.

Vīndarītavas Domaine Sigalas Wine apmeklējums

Vīndarītava dibināta 1991. gadā, un tā izvietota salas ziemeļdaļā. Sākot no 2002. gada, Domaine Sigalas nodarbojas ar eksperimentālu vīnadārzu 20 ha platībā, kur audzē autentiskas vietējās vīnogu šķirnes Assyrtiko, Aidani, Athiri un Mavrotragano. Šobrīd kompānijai pieder 27 ha vīnogulāju, un tā saražo apmēram 300 tūkstošus pudeļu vīna gadā. 2016. gadā respektablais amerikāņu žurnāls Wine & Spirits vīndarītavas vārdu iekļāva TOP 10 labāko vīna ražotāju sarakstā.

Pusdienas restorānā Lefkes

Šo restorānu 2016. gadā atklāja entuziasti, kurus vienoja kaisle pret ēdienu. Vienam no viņiem piederēja 1848. gadā celta senatnīga vīndarītava, otrs ir slavens restorators un šefpavārs, kurš 23 gadu laikā bija guvis panākumus restorānā Atēnās. Restorāna virtuve ļauj ienirt salas garšu okeānā, dodoties gastronomiskā ceļojumā, ko piedāvā šefpavārs Tasos Doumas.

Vīndarītavas Winery Hatzidakis apmeklējums

Šo vīndarītavu droši var dēvēt par Santorīni grieķu vīndarīšanas pionieri. Pati vīndarītava dibināta tikai 1997. gadā, lai gan Hatzidakis ģimenei vīnadārzi piederējuši vairākās paaudzēs. Pēc 1956. gada zemestrīces vecāki Constantina Chryssou un Haridimos Hatzidakis pameta salu, un lauki palika neapstrādāti līdz pat 1996. gadam. Šobrīd ti jau ir 40 ha organisko vīnadārzu, kas stādīti 330 metrus virs jūras līmeņa un kur aug vietējās vīnogu šķirnes, dodot augstas kvalitātes vīnu, kas iemieso salas garu. 

Vakariņas restorānā ar grieķu virtuvi.

Diena 2:

Piektdiena, 2. novembris. Salas trīs vīndarītavu apmeklējums

Šī diena būs ļoti piesātināta – mēs ciemosimies salas trīs vīndarītavās un tuvāk iepazīsim Santorīni vīnus.

Vīndarītavas Vassaltis Vineyard apmeklējums

Šī ir ļoti jauna vīndarītava, kuras būvniecība tika pabeigta tikai 2016. gada aprīlī. Visā Grieķijā valdošās finanšu krīzes dēļ Yannis Valambous nolēma atgriezties Santorīni, lai īstenotu savu sapni, izveidojot modernu vīndarītavu vīnadārzos, ko tika mantojis no sava tēva. Vassaltis Vineyard – tas ir jauns un ambiciozs projekts ar saviem neatkārtojama un daudzsološa rakstura  vīniem.

Degustācija un vieglas pusdienas Venetsanos Winery

Venetsanos ģimene, kura šo vīndarītavu izveidoja 1949. gadā, tiek uzskatīta par vienu no veiksmīgākajām un plaukstošākajām salā. Unikālā atrašanās vieta pašā krātera malā viņiem ļāva uzbūvēt vīndarītavu ar dabai maksimāli pietuvinātiem apstākļiem. Tā sastāv no vairākiem līmeņiem, kas ļauj izmantot vīna darīšanā Zemes gravitācijas spēkus. Pēc ārzemju īpašnieku neveiksmīgas saimniekošanas vīndarītavu izpirka toreizējais mērs un Nikos Zorzos ģimenes pēcnācēji, panākot, ka šobrīd vīndarītava ir kļuvusi par Santorīni vīna ražošanas labo piemēru.

Vizīte un degustācija vīndarītavā Gaia Wines

Mēs dodamies uz salas austrumu malu – uz vīndarītavu pašā jūras krastā. Kādreiz šeit bijusi konservu rūpnīca, bet kopš 1999. gada – moderna un ar pēdējām tehnoloģijām aprīkota vīndarītava, kuras mērķis ir radīt izsmalcinātus vīnus no vecajām augstas klases vietējām vīnogu šķirnēm.

Vakariņas Athenian House

Tituliem bagāts un daudzu prēmiju ieguvējs, tai skaitā – nosaukuma “Grieķu virtuves labākais restorāns” īpašnieks. Restorāna koncepcijas pamatā ir virtuve, kur godā grieķu produktus un tradīcijas, to visu apvienojot ar mūsdienīgām gatavošanas tehnoloģijām.

Diena 3:

Sestdiena, 3. novembris. Iepazīšanās ar Santorīni vēsturi un kultūru

Lai pēc iespējas izsmeļošāk iepazītos ar salu, mēs dosimies četru stundu ilgā ekskursijā ar vietējo krievvalodīgo gidu. Salā atrodas daudz pārsteidzošu objektu, starp tiem – interesanti arheoloģiski rajoni. Santorīni vēsture iesniedzas vairāk nekā 3500 gadu varenā pagātnē, un seno civilizāciju atstātās pēdas joprojām atgādina par kādreiz bagāta arhipelāga eksistenci.

Programma: neliels tradicionālās vietējās arhitektūras piemērs – Ijas ciematiņš ar savām daudzajām baznīcām, Imerovigli apmetni, kas izvietojusies uz viena no visaugstākajiem punktiem klintīs, Profitis Ilias klosteris, Panagijas episkopiskā baznīca, kā arī salas slavenās melnās un sarkanās pludmales.

Pusdienas zivju restorāniņā Mario, kas atrodas Pašā Egejas jūras krastā un kur tiek piedāvāta bagātīga jūras velšu ēdienkarte.  

Degustācija un vieglas vakariņas vīndarītavā Estate Argyros

Šī ir viena no senākajām un lielākajām Santorīni vīndarītavām, kas pastāv kopš 1903. gada un var lepoties ar savu desertvīnu Vin Santo. 1987. gadā tā ieguva labākās vīndarītavas statusu un kopš tā laika saņēmusi daudzas balvas un titulus. Šeit joprojām saglabājušies vecie pirmsfilokseras stādi, bet daži vīnogulāji sasnieguši pat vairāk nekā 200 gadu vecumu. Estate Argyros pārvalda 40 ha vīnadārzu, kas izvietoti 150 m augstumā virs jūras līmeņa.

 

Diena 4:

Svētdiena, 4. novembris. Grieķu virtuves diena

Svētdienas rītu iesāksim bez steigas, un jūs varēsiet pasnaust un izbaudīt salu savā ritmā. Dienas pirmo pusi varēsim veltīt pastaigām pa senajām ieliņām ar gleznainiem skatiem uz jūru, suvenīru iegādei un relaksētai atpūtai.

Kulinārā meistarklase un vakariņas

Atkal tiekamies dienas otrajā pusē, lai kopā dotos uz kulināro meistarklasi Petra Kuzina studijā. Šefa vadībā mēs varēsim piedalīties un vērot, kā tiek gatavoti vietējās virtuves šedevri, protams, no grieķu produktiem. Tas ļaus mums labāk izprast un sajust šejienes dzīvi, grieķu ģimeņu kultūru un vietējo virtuvi. Šī gastronomiskā kopdarba augļus varēsim nobaudīt kopā ar vietējiem vīniem.

Atgriešanās mājup

Pēc vakariņām mēs dodamies uz lidostu un ar tiešo reisu atgriežamies Rīgā.

Pārlidojums: Santorīni–Rīga, 20:00–23:00