Henri Gouges Nuits Saint Georges “Clos des Porrets” 2022

SKU: FRBUHGOWIRO575022 Kategorija:
Pinot Noir | Burgundy | France | Red Wine | Domaine Henri Gouges | 2022 | 0,75 L | 14 %
Par
Henri Gouges Nuits-Saint-Georges "Clos des Porrets" is a dry red wine, made from 100% Pinot Noir grapes, sourced from the Premier Cru "Clos des Porrets" vineyard in the Nuits-Saint-Georges appellation of Burgundy, France. This wine exemplifies the depth and complexity characteristic of Premier Cru Burgundy, with Domaine Henri Gouges renowned for their traditional winemaking techniques and commitment to expressing the unique terroir of their vineyards. The "Clos des Porrets" vineyard is known for producing wines with excellent structure, aging potential, and a distinctive sense of place.
Ražotājs
Domaine Henri Gouges ir, iespējams, slavenākā no Nuits-Saint-Georges apelācijas vīndarītavām. Gūžu (Gouges) ģimenei te jau daudzās paaudzēs piederējuši vīnadārzi, bet par šī īpašuma saimniekiem viņi kļuva 1919. gadā. Pagājušā gadsimta 20. gados Anrī Gūžs (Henri Gouges) kopā ar marķīzu d’Anžervilu (Marquis d' Angerville) no Volnē bija vieni no aktīvākajiem cīnītājiem pret krāpšanu Burgundijas vīna industrijā. 30. gados viņš Nacionālā izcelsmes un kvalitātes institūta uzdevumā iesaistījās Burgundijas vīnadārzu apzināšanā un Cru klasifikācijas izstrādāšanā; viņš bija viens no šīs regulatīvās organizācijas biedriem jau kopš tās pirmsākumiem. Mūsdienās vīna muižas vadību uzņēmušies brālēni Pjērs un Kristians Gūži (Pierre, Christian Gouges), pirmā īpašnieka Anrī Gūža mazdēli, bet pamazām vien darbā iesaistās arī nākamā paaudze. Nekādi kompromisi te netiek pieļauti ‒ Henri Gouges vīni radīti ilgstošai izturēšanai, un, ja tie liekas nepārliecinoši savā jaunībā ‒ tant pis, neko darīt. Vērts pievērst uzmanību diviem vēsturiskiem aspektiem: pirmkārt, vīndarītavas pirmais īpašnieks Anrī Gūžs bija Nuīsenžoržas komūnas mērs laikā, kad tika lemts par vīnadārzu apelāciju klasifikāciju. Viņš iestājās par to, lai Grand Cru klasei netiktu pieteikts neviens no vietējiem vīnadārziem, kaut arī ‒ vai varbūt tieši tāpēc, ka ‒ viņam pašam piederēja viens no kandidātiem ar vislielākajām izredzēm ‒ Les St-Georges. Otrkārt, tieši viņa laikā daļa no viņa Pinot šķirnes vīnogulājiem mutācijas iespaidā sāka ražot nevis sarkanas, bet gan baltas vīnogas un kļuva par Pinot gouges, ar ko tagad apstādīts vīndarītavai piederošais vīnadārzs Les Perrières. Spraudeņi piegādāti arī citiem vīnkopjiem. Īpašumu veido 14,5 hektāri zemes ‒ seši apelācijas Nuits-St-Georges 1er Cru klases vīnadārzi. Visas novāktās vīnogas tiek pilnībā atdalītas no kātiņiem. Vinifikācija notiek oderētās cementa tvertnēs un ilgst apmēram piecpadsmit dienas ‒ atkarībā no konkrētā ražas gada apstākļiem. Pēc macerācijas stadijas vīns tiek saliets nelielās ozolkoka mucās, no kurām katru gadu tiek atjaunota aptuveni ceturtdaļa. Pirms pildīšanas pudelēs vīnus dzidrina ar olu baltumu un viegli izfiltrē. Produkcijas apjomi ir nelieli, pieprasījums vienmēr pārsniedz piedāvājumu, tāpēc atrast šīs vīndarītavas vīnus kļūst arvien grūtāk.
Piezīmes

Henri Gouges Nuits-Saint-Georges “Clos des Porrets” reveal a rich bouquet of black cherries, raspberries, and plums, complemented by floral notes of violet and hints of spice, tobacco, and earthy minerality. On the palate, it offers a full-bodied texture with firm, well-integrated tannins and vibrant acidity, featuring flavors of dark berries, licorice, and a touch of truffle, leading to a long, elegant finish. This Pinot Noir is celebrated for its balance, intensity, and the harmonious integration of fruit, spice, and earthy elements.

Saderība

Henri Gouges Nuits-Saint-Georges “Clos des Porrets” pairs beautifully with roasted game, beef tenderloin, or lamb chops, where its robust structure and layered flavors enhance the savory richness of the meat. It also complements mushroom-based dishes and aged cheeses, providing a luxurious and satisfying dining experience.

Noliktavā 6 prece/-es

111,00 

wine-searcher.com atzīme

92/100
Domaine Henri Gouges
Domaine Henri Gouges ir, iespējams, slavenākā no Nuits-Saint-Georges apelācijas vīndarītavām. Gūžu (Gouges) ģimenei te jau daudzās paaudzēs piederējuši vīnadārzi, bet par šī īpašuma saimniekiem viņi kļuva 1919. gadā. Pagājušā gadsimta 20. gados Anrī Gūžs (Henri Gouges) kopā ar marķīzu d’Anžervilu (Marquis d' Angerville) no Volnē bija vieni no aktīvākajiem cīnītājiem pret krāpšanu Burgundijas vīna industrijā. 30. gados viņš Nacionālā izcelsmes un kvalitātes institūta uzdevumā iesaistījās Burgundijas vīnadārzu apzināšanā un Cru klasifikācijas izstrādāšanā; viņš bija viens no šīs regulatīvās organizācijas biedriem jau kopš tās pirmsākumiem. Mūsdienās vīna muižas vadību uzņēmušies brālēni Pjērs un Kristians Gūži (Pierre, Christian Gouges), pirmā īpašnieka Anrī Gūža mazdēli, bet pamazām vien darbā iesaistās arī nākamā paaudze. Nekādi kompromisi te netiek pieļauti ‒ Henri Gouges vīni radīti ilgstošai izturēšanai, un, ja tie liekas nepārliecinoši savā jaunībā ‒ tant pis, neko darīt. Vērts pievērst uzmanību diviem vēsturiskiem aspektiem: pirmkārt, vīndarītavas pirmais īpašnieks Anrī Gūžs bija Nuīsenžoržas komūnas mērs laikā, kad tika lemts par vīnadārzu apelāciju klasifikāciju. Viņš iestājās par to, lai Grand Cru klasei netiktu pieteikts neviens no vietējiem vīnadārziem, kaut arī ‒ vai varbūt tieši tāpēc, ka ‒ viņam pašam piederēja viens no kandidātiem ar vislielākajām izredzēm ‒ Les St-Georges. Otrkārt, tieši viņa laikā daļa no viņa Pinot šķirnes vīnogulājiem mutācijas iespaidā sāka ražot nevis sarkanas, bet gan baltas vīnogas un kļuva par Pinot gouges, ar ko tagad apstādīts vīndarītavai piederošais vīnadārzs Les Perrières. Spraudeņi piegādāti arī citiem vīnkopjiem. Īpašumu veido 14,5 hektāri zemes ‒ seši apelācijas Nuits-St-Georges 1er Cru klases vīnadārzi. Visas novāktās vīnogas tiek pilnībā atdalītas no kātiņiem. Vinifikācija notiek oderētās cementa tvertnēs un ilgst apmēram piecpadsmit dienas ‒ atkarībā no konkrētā ražas gada apstākļiem. Pēc macerācijas stadijas vīns tiek saliets nelielās ozolkoka mucās, no kurām katru gadu tiek atjaunota aptuveni ceturtdaļa. Pirms pildīšanas pudelēs vīnus dzidrina ar olu baltumu un viegli izfiltrē. Produkcijas apjomi ir nelieli, pieprasījums vienmēr pārsniedz piedāvājumu, tāpēc atrast šīs vīndarītavas vīnus kļūst arvien grūtāk.
Pinot Noir ir ļoti aromātisks profils, ļoti svaigs skābums un zems mīksto tanīnu līmenis. Pinot Noir vīna būtība ir tā sarkano ogu un ķiršu garša (sarkanie skābie ķirši gaišākos vīnos un vārīti melnie ķirši treknajos piemēros). Šis vīns nogatavojas ļoti aizraujoši, attīstot ogu ievārījuma, vijolīšu, ādas, sūnu un sēņu notis.
Šajā apelācijā nav neviena Grand Cru vīna dārza, kas nosaukts par godu Kotdivuāras reģionam, taču ir vairākas ievērojamas Premier Cru. Nuits-Saint-Georges sarkanvīni būs ļoti piemēroti tiem, kurus interesē cenas / kvalitātes attiecība. Vīni ir bagātīgi, pikanti un ļoti mūsdienīgi.
Burgundija (Burgoņa) var būt mulsinoša tās nosaukumu daudzveidības dēļ — visi mazie vīna dārzi ir sadalīti starp vairākiem ražotājiem, tāpēc bieži vien var būt grūti saprast šo daudzveidību. Tomēr tieši tāpēc Burgundijas vīni tiek uzskatīti par labākajiem pasaulē. Izplatīta diskusiju tēma, runājot par Burgundiju, ir jēdziens "terroir" - unikāla augsnes un klimata apstākļu kombinācija, kas ietekmē vīna garšu nosaukumos, padarot to unikālu katrā ciematā. Vīndari īstu šedevru radīšanai galvenokārt izmanto kaprīzo Pinot Noir un klasisko Chardonnay, savukārt Gamay un Aligote izmanto mazliet vienkāršāka stila vīnu pagatavošanai. Īpaša uzmanība jāpievērš vīnu hierarhijai. Vispirms ir reģionālie un ciemata vīni, soli augstāk - Premier Cru vīni un izcilais Grand Cru - augšpusē. Sarežģīto un nepastāvīgo laikapstākļu dēļ, kas var būtiski ietekmēt vīna kvalitāti, īpaši sliktos ražas gados, ļoti svarīgs faktors šeit ir tā sauktais millesime – vīnogu ražas gads, no kura ražots konkrētais vīns, jo katram no šiem gadiem ir savs. unikāla garša. Burgundijas vīnu iegāde nav vienkārša, jo ir jāņem vērā daudzas detaļas - vīna dārza klase, ražotāja vērtējums, vīnogulāju vecums, vīna kvalitāte, kā arī millesime un, protams, , novecošanās potenciāls. Šeit liela loma ir pārdevējiem – viņiem ir jābūt patiesi aizrautīgiem ar vīnu un jāspēj piedāvāt tikai labākās kvalitātes ražotājus ar labu reputāciju. Tieši tā darbojas "Noble Wine"!