Fine Wine
Rizzi Barbaresco DOCG “Pajoré” 2020
Par vīnu: 2020. gada Rizzi Barbaresco “Pajoré” piemīt aizraujošs Nebbiolo rakturs, kas nācis no Barbaresco Pajoré vīna dārza – viena no visiecienītākajiem “cru” vīna dārziem. Šis vīns atklāj grāciju un spēku, kas raksturo izcilu Barbaresco, ar izsmalcinātiem aromātiem, izteiksmīgiem tanīniem un elegantu struktūru. Izturēts līdz pilnībai, tas iemieso Pjemontas cēlā teruāra būtību un Nebbiolo nezūdušo valdzinājumu.
Ražotājs: Rizzi ir ģimenes īpašums Barbaresco sirdī, kura vēsture aizsākās 1974. gadā. Dellapiana ģimenes vadībā šī vīna darītava ir kļuvusi par tradīciju un kvalitātes simbolu Pjemontā. Viens no tās lepnumiem ir Pajoré vīna dārzs, kas tiek uzskatīts par vienu no prestižākajiem reģionā. Tas atrodas uz saulainām dienvidu nogāzēm, iegūlies ar kaļķakmeni bagātīgās augsnēs, kas kopā ar unikālo mikroklimatu rada ideālus apstākļus augstākās kvalitātes vīna ražošanai. Rizzi apvieno tradicionālās vīndarīšanas metodes ar rūpīgu darbu vīna dārzos, radot autentiskus, līdzsvarotus un teruāru raksturojošus vīnus.
Notis: Šis Barbaresco vīns apbur maņas ar aromātisku buķeti, kurā atklājas kaltētas rozes, sarkanie ķirši un avenes, kas savijas ar zemes niansēm, trifelēm, tabaku un lakricas pieskaņu. Garšā tas ir vidējas miesasbūves līdz pilnmiesīgs, ar stingriem, bet smalkiem tanīniem un dzīvīgu skābumu. Atklājas skābenu sarkano ogu, dzērveņu un vieglu garšvielu nianses, noslēdzoties ar garu, sarežģītu pēcgaršu, kurā dominē ādas un pikantu garšaugu notis.
Saderība ar ēdienu: Pajore lieliski sader ar tradicionālajiem Pjemontas ēdieniem, piemēram, tajarin ar baltajām trifelēm vai lēni sautētu liellopu gaļu Barolo mērcē. Tanīnu struktūra un dzīvīgais skābums lieliski komplementē ceptu jēru, pīli vai nogatavinātus sierus, piemēram, Parmigiano-Reggiano vai Taleggio. Vīnam piemītošais zemes dziļums īpaši izceļas ar sēņu risoto vai polentu ar mežacūkas ragu, radot patiesi neaizmirstamu gastronomisku pieredzi.
Viña Sastre “Pago de Santa Cruz” Ribera del Duero 2020
Par vīnu: Izgatavots no 100% Tinto Fino (Tempranillo) vīnogām, šis viena vīna dārza vīns lieliski atspoguļo reģionam raksturīgo intensitāti un eleganci. Ar bagātīgu augļu buķeti, izsmalcinātiem tanīniem un harmoniski integrētu ozola niansi, šis vīns iemieso Ribera del Duero izcilo vīndarīšanas tradīciju un mantojumu.
Ražotājs: Viña Sastre ir ģimenes vīna darītava ar dziļām saknēm Ribera del Duero reģionā, kas plaši pazīstama ar savu neatkārtojamo raksturu un izcilo vīnu kvalitāti. Pago de Santa Cruz vīna dārzs, kas atrodas augstu virs jūras līmeņa un lepojas ar kaļķakmens bagātām augsnēm, tiek apsaimniekots bioloģiski, ļaujot vīnogām pilnībā izpaust savu potenciālu. Sastre ģimene vīna darītavu dibināja 1992. gadā, un tā jāprojomām tā paliek uzticīga tradicionālām metodēm, nelielu partiju ražošanai un nevainojamai kvalitātes zīmei.
Notis: Aromāts atklāj vilinošu nogatavinātu kazeņu, tumšo ķiršu un plūmju buķeti, ko papildina vaniļas, krustnagliņu un ciedra notis. Garšā vīns ir pilnmiesīgs un samtains, ar koncentrētu tumšo augļu notīm, kuru līdzsvaro gludi tanīni un dzīvīgs skābums. Garšvielu, tumšās šokolādes un grafīta slāņi piešķir sarežģītību garajai un greznajai pēcgaršai.
Saderība ar ēdienu: 2020. gada “Pago de Santa Cruz” robustā struktūra un bagātīgums padara to par lielisku pāri grilētam ribsteikam, ceptai jēra gaļai vai Ibērijas cūkgaļai. Vīna dziļums un sarežģītība lieliski papildinās arī sātīgus sautējumus, piemēram, jērgaļas tažīnu vai liellopa bourguignon. Dekadentai saderībai izmēģiniet to ar nogatavinātu Manchego sieru vai kūpinātiem gaļas produktiem, piemēram, jamón ibérico.
Franck Bonville Brut Blanc de Blancs 2016
Par vīnu: 2016. gada Franck Bonville Brut Blanc de Blancs ir izsmalcināts šampanietis, pilnībā radīts no Grand Cru Chardonnay. Ar krēmīgu tekstūru, elegantu minerālu raksturu un dzirkstošu skābumu, šis vintage šampanietis lieliski iemieso Côte des Blancs reģiona grāciju un smalkumu. Ideāli sabalansēts un rūpīgi izturēts, tas ir augstākās kvalitātes Grand Cru vīnogu un izcilas vīndarīšanas meistarības paraugs.
Ražotājs: Franck Bonville ir augsti novērtēts vārds šampanieša pasaulē, apvienojot trīs paaudžu vīndarīšanas pieredzi izcilos vīnos. Šī vīna darītava, kas atrodas Avizē, prestižajā Grand Cru ciematā Côte des Blancs reģionā, ir specializējusies Blanc de Blancs šampaniešu radīšanā, akcentējot Chardonnay vīnogu tīrību un izsmalcinātību. Katru pudeli raksturo ģimenes dziļā uzticība ilgtspējīgai vīnkopībai, nevainojamai precizitātei un unikālā Grand Cru teruāra atspoguļošanai.
Notis: Smalkajā aromātā virmo izteiktas zaļā ābola, citrona mizas un baltā persika notis, ko papildina svaigi ceptas brioša un drupināta krīta nianses. Garšā šampanietis ir izsmalcināts un dzīvīgs, ar citrusaugļu, bumbieru un vieglu mandeļu pieskārienu. Smalka, noturīga burbuļu struktūra un minerālu bagātināta pēcgarša atstāj elegances un svaiguma iespaidu.
Saderība ar ēdienu: Šis šampanietis ir ideāls pāris austerēm, omāriem un krabjiem, jo tā kraukšķīgais skābums un mineralitāte izceļ jūras velšu sāļo saldenumu. Tas arī lieliski sader ar krēmīgiem ēdieniem, piemēram, jūras ķemmīšu risoto vai bri-en-croute, kur tā dzīvīgais profils līdzsvaro ēdiena bagātīgumu. Īpaši smalkai pieredzei izbaudiet to ar kaviāru vai suši.
Jonathan Didier Pabiot Pouilly-Fumé “Eurythmie” 2022
Par vīnu: 2022. gada Jonathan Didier Pabiot Pouilly-Fumé “Eurythmie” ir spilgts Luāras ielejas Sauvignon Blanc paraugs. Šis biodinamiski ražotais vīns ir dzīvīgs un dziļi sarežģīts, atklājot tīru un harmonisku Pouilly-Fumé ikonisko akmens mineralitāti. “Eurythmie” ir dabīgs vīns bez pievienotiem sulfītiem, kas atspoguļo gan zemes raksturu, gan tā radītāja māksliniecisko pieeju.
Ražotājs: Džonatans Didjē Pabiots ir uzlecoša zvaigzne Luāras ielejā, pazīstams ar savu stingro apņemšanos piekopt ilgtspējīgu lauksaimniecību un minimālas iejaukšanās pieeju vīndarīšanā. Viņa ģimenes īpašums, kas atrodas Pouilly-sur-Loire reģionā, koncentrējas uz vīnu radīšanu, kas patiesi atspoguļo vietējo teruāru. Pabiota biodinamiskā pieeja vairo līdzsvaru un dzīvīgumu vīna dārzos, rezultējoties vīnos, kas ir izcili, precīzi un dziļi. “Eurythmie” ir viņa galvenā cuvée, kas pilnībā raksturo aizraušanos ar dabīgiem un izteiksmīgiem vīniem.
Notis: Šis Pouilly-Fumé pārsteidz ar dzīvīgu aromātu buķeti, kurā virmo greipfrūtu, ērkšķogu, baltā persika, akmens, svaigu garšaugu un laima ziedu nianses. Garšā tas ir izteikti dzirkstošs un minerāliem bagāts, ar citrusaugļu un zaļā ābola notīm, ko ieskauj kraukšķīgs un veldzējošs skābums. Pēcgarša ir gara un viegli sāļa, ar uzmundrinošu svaigumu.
Saderība ar ēdienu: “Eurythmie” dzīvīgais skābums un mineralitāte padara to par ideālu pāri svaigām jūras veltēm, piemēram, grilētām garnelēm, laša tartaram vai kūpinātai forelei. Tā zāļaugu notis un citrusaugļu profils lieliski papildinās tādas uzkodas kā kazas siera tarte, sparģeļu risoto vai Vjetnamas pavasara rullīši, radot patīkamu pēcgaršu un tekstūru mijiedarbību.