Chateau Guiraud “Petit Guiraud” Sauternes 2020 Demi
Sauvignon Blanc & Semillon | Bordeaux | France | Dessert Wine | Chateau Guiraud | 2020 | 0,375 L | 13 %
Par
Château Guiraud “Petit Guiraud” Sauternes 2020 ir salds baltvīns, kas gatavots no Sémillon un Sauvignon Blanc vīnogu maisījuma. Šis deserta vīns nāk no slavenā Zoternas reģiona Bordo, Francijā, kas pazīstams ar augstas kvalitātes botrificētu vīnu ražošanu. Šis vīns ar bagātīgu, zeltainu nokrāsu piedāvā vieglāku Sauternes stilu.
Ražotājs
Château Guiraud ir liela apelācijas Sauternes vīna muiža, vienīgā 1er Cru vīndarītava savā reģionā (neskaitot tās slaveno kaimiņieni, Château d`Yquem), kas atrodas pašas Soternas komūnas robežās. Guiraud īsu laiku piederēja Maksvelu (Maxwell) ģimenei, kura īpašumā ieguldīja lielus līdzekļus; tiesa gan, vīni joprojām saglabājās samērā ikdienišķi. 1981. gadā vīndarītavu iegādājās kanādietis Hamiltons Nārbijs (Hamilton Narby), un viņš Guiraud pārveidoja par vienu no lieliskākajām Sauternes vīna muižām. Guiraud 85 hektārus plašie vīnadārzi stādīti uz viena no kalniem, kas paceļas pār Soternas ciemu. 65% no vīnogulājiem ir Sémillon, bet atlikušie 35% ‒ Sauvignon Blanc. Vīnogas novāc vairākos paņēmienos, un sulu fermentē ozolkoka tvertnēs. Tālāk vīnu divus gadus iztur ozolkoka mucās (50% no tām ir jaunas). Giraud ir vīndarītava ar vērienīgu mērķi ‒ panākt, lai tās ražotais vīns kādu dienu spētu sacensties ar d`Yquem. Giraud vīni var lepoties ar pārsteidzoši bagātīgu garšu, īpaši, ja ņemam vērā lielo Sauvignon Blanc īpatsvaru to sastāvā, un šodien neapšaubāmi pieder pie lieliskākajiem Sauternes vīniem.
Piezīmes
Vīna aromārā jūtamas nogatavojušos aprikožu, medus un citrusaugļu notis, ko papildina maigas ziedu nianses. Garšā vīns ir sulīgi salds – to līdzsvaro spilgts skābums ar persiku, marmelādes un vaniļas niansēm. Pēcgarša ir ilgstoša un maiga, atstājot tropisko augļu sajūtu.
Saderība
Petit Guiraud lieliski sader ar zilajiem sieriem vai bagātīgiem desertiem, piemēram, crème brûlée. Tas papildinās arī foie gras vai pikantus Āzijas ēdienus, ar savu saldumu pastiprinot to garšu.
Noliktavā 15 prece/-es
wine-searcher.com atzīme
89/100
Chateau Guiraud
Château Guiraud ir liela apelācijas Sauternes vīna muiža, vienīgā 1er Cru vīndarītava savā reģionā (neskaitot tās slaveno kaimiņieni, Château d`Yquem), kas atrodas pašas Soternas komūnas robežās. Guiraud īsu laiku piederēja Maksvelu (Maxwell) ģimenei, kura īpašumā ieguldīja lielus līdzekļus; tiesa gan, vīni joprojām saglabājās samērā ikdienišķi. 1981. gadā vīndarītavu iegādājās kanādietis Hamiltons Nārbijs (Hamilton Narby), un viņš Guiraud pārveidoja par vienu no lieliskākajām Sauternes vīna muižām. Guiraud 85 hektārus plašie vīnadārzi stādīti uz viena no kalniem, kas paceļas pār Soternas ciemu. 65% no vīnogulājiem ir Sémillon, bet atlikušie 35% ‒ Sauvignon Blanc. Vīnogas novāc vairākos paņēmienos, un sulu fermentē ozolkoka tvertnēs. Tālāk vīnu divus gadus iztur ozolkoka mucās (50% no tām ir jaunas). Giraud ir vīndarītava ar vērienīgu mērķi ‒ panākt, lai tās ražotais vīns kādu dienu spētu sacensties ar d`Yquem. Giraud vīni var lepoties ar pārsteidzoši bagātīgu garšu, īpaši, ja ņemam vērā lielo Sauvignon Blanc īpatsvaru to sastāvā, un šodien neapšaubāmi pieder pie lieliskākajiem Sauternes vīniem.
Sauvignon Blanc
Sauvignon Blanc ir baltvīna vīnogas no Rietumfrancijas, tagad veiksmīgi audzētas topošajos un iedibinātajos vīna reģionos visā pasaulē. Šķirne ražo gaišas krāsas, aromātiskus sausos baltvīnus ar svaigu skābumu. Sinonīmi: Fumé Blanc, Sauvignon Bianco, Muskat-Silvaner, Muskat-Sylvaner.
Sauternes
Šī appelācija ir mājvieta elitāriem deserta vīniem, kurus ražo tikai no vīnogām ar augstu dabiskā atlikušā cukura līmeni. Tikai Sauternes, Sauvignon Blanc, Muscadet un Sauvignon Gris vīnogas var kļūt par Sauternes vīnu - tās iegūst augstu dabisko atlikušā cukura līmeni, Botrytis cinerea vai tā sauktās "cēlās puves" dēļ. Ražošana ir diezgan sarežģīta - vīnogas tiek atlasītas pa vienai. Dažus gadus ražas novākšana var ilgt līdz mēnesim. Pēc tam vīns tiek izturēts ozolkoka mucās līdz trim gadiem. Rezultāts ir izsmalcināts, svaigs, sulīgs un zeltains deserta vīns ar baltu ziedu, medus un citrusaugļu notīm. Tieši augstais skābuma un salduma līmenis padara šos vīnus perfekti līdzsvarotus un ekskluzīvus.
Bordeaux
Bordo vīni tiek uzskatīti par prestižākajiem un pazīstamākajiem pasaulē. Reģions galvenokārt ir pazīstams ar saviem sausajiem sarkanvīniem, kas gatavoti no Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc un Merlot vīnogām, un gandrīz vienmēr uz Bordo vīnu etiķetēm var atrast vārdu Château (franču valodā – “pils”). Lai izprastu savai gaumei vispiemērotāko vīna stilu, ieteicams izmēģināt dažādus paraugus gan no Kreisā, gan Labā Krasta Žirondas. Abas bankas atšķiras ne tikai ar atšķirīgu augsni, bet arī ar konkrētu vīnu īpatsvaru. Bordo ir vairākas klasifikācijas, taču galvenā, kas tika ieviesta 1855. gadā, kopš tā laika nav mainījusies un joprojām ietekmē vīna cenas mūsdienās. Dažus gadus vēlāk, 1936. gadā, tika izveidota alternatīva klasifikācijas sistēma - Crus Bourgeois. Bordo ir pazīstama ar tirdzniecības praksi en primeur – tas nozīmē, ka pircējs var iegādāties vīnus uzreiz pēc ražas novākšanas un pirms ražošanas par ievērojami zemāku cenu, tādējādi iegūstot iespēju vēlāk tos pārdot ar lielāku peļņu. Bordo vīnus var raksturot kā lielus, sarežģītus un ar spēcīgu raksturu, bet tajā pašā laikā ļoti draudzīgus, lai katrs vīna cienītājs varētu atrast kaut ko garšīgu un piemērotu lieliskam vīna vakaram.