Ungārija kā vīndaru valsts vispirmām kārtām asociējas ar visā pasaulē pazīstamajiem Tokajas deserta vīniem un populāro sarkanvīnu – Eger Bikavér- „Vērša asinis” no vietējās šķirnes Kadarkа, taču tā ir vien valsts gadsimtiem krātās vīndaru kultūras aisberga augšējā daļa – Ungārijā ir lieliska vīnu palete no autentiskajām un starptautiski atzītajām vīnogu šķirnēm.

Mūsdienu Ungārijas teritorijas vienmēr ir atradušās Eiropas vēsturisko notikumu epicentrā. Pirmie vīnogulāji tika ierīkoti vēl Romas impērijas laikā, tad daudzu gadsimtu gaitā te risinājās notikumi, kuri tā vai citādi ietekmēja lauksaimniecību, un ne vienmēr viss bija gludi. Turku iebrukums XVI gadsimtā, vīnogulājus iznīcinošā filoksera XIX gadsimta beigās, 20. gadsmita iebrukumi un kari, komunistiskā režīma postošā ietekme līdz 1990. gadiem. Bet, neraugoties uz grūtībām, šodien Ungārijas vīndari ir gatavi piedāvāt pasaulei spilgtu lielisku vīnu paleti, sākot no viegla, svaiga un aromātiska stila valsts ziemeļos līdz spilgtākiem un pikantākiem tradicionāliem paraugiem, kā arī izturētiem vīniem no starptautiski atzītām vīnogu šķirnēm.

Ungārija ir sadalīta 22 vīndaru reģionos, kuru kopējā platība ir vairāk nekā 60 000 hа. Bieži vien izskan viedoklis, ka tas ir pārāk daudz tādai nelielai valstij. Taču katram no reģioniem ir savas vīnu ražošanas tradīcijas, stilistika un īpatnības. Saskaņā ar vispārpieņemto Eiropas klasifikāciju Ungārijā izceļas 31 PDO (pēc izcelsmes kontrolējami nosaukumi) un 6 PGI (ar aizsargātajām ģeogrāfiskajām norādēm). Kopumā valsti teritoriāli var sadalīt sešos galvenajos vīna ražošanas apgabalos.

Reģioni

Тоkaja (5 723 hа) – Ungārijas nacionālais lepnums, te ražo vēsturisku dzērienu no vīnogulājiem valsts austrumos. “Vīnu karalis”, kā to bieži vien dēvē, ilgu laiku tika uzskatīts par labāko Austrumeiropā. Šie leģendārie vīni tika piegādāti Romas pāvestu, Luija XIV, Pētera I un Katrīnas II galdam. Te pirmoreiz tika izgatavots saldais vīns no apsarmojušām vīnogām (vēlīna raža, klāta ar “cēla pelējuma kārtu”) ilgi pirms Reinas un Bordo deserta vīnu parādīšanās Soternā.  Vietējās vīnogu audzētavas 1700. gadā pirmo reizi klasificēja kņazs Rakoci, un tajās vienmēr tika ražoti augstākās kvalitātes vīni no tādām šķirnēm kā Furmint, Hárslevelű, Muscat, Kabar.

Tokaji illustration

Donavas apgabals (23 355 hа): puse no ungāru vīnogu audzētavu platības atrodas Vidusdonavas zemienē Donavas un Tisas upjstarpā, te valsts dienvidu centrālajā daļā pārsvarā ir smilšaina augsne, derīga galvenokārt vīna ražošanai no sarkano vīnogu šķirnēm Kadarka, Kékfrankos un baltajām Olaszrizling un Ezerjό.

  • CSONGRÁD
  • HAJÓS-BAJA
  • KUNSÁG

Ungārijas augšdaļa (12 288 hа): līdzās tik patīkamajiem baltvīniem no vietējām un starptautiskajām šķirnēm, te ražo visiem zināmo sarkanvīnu Eger Bikavér vai „Vērša asinis”, šādu nosaukumu tam piešķīra Egeras pilsētu okupējušie turki. Agrāk tas bija Rietumos vispazīstamākais ungāru vīns. Šodien tā ir vien daļa no vīndaru ražotā. Interesanti ir arī paraugi no Pinot Noir, baltie Leányka un Hárslevelű.

  • BÜKK
  • EGER
  • MÁTRA

Ziemeļu Aizdonavas novads (5 788 hа): šī Ungārijas daļa izceļas ar saviem sausajiem baltvīniem no tradicionālajām vīnogu šķirnēm, Etyek-Budai tiek radīti lieliski dzirkstošie vīni, bet rietumu robeža ar Austriju – Sopron ir  pirmrindas sarkano šķirņu reģions  no Kékfrankos, Merlot un Zweigelt, interesanti ir vīni no unikālās baltās šķirnes  Ezerjó no Mór ziemeļaustrumos.

  • ETYEK-BUDAI
  • MÓR
  • SOPRON
  • NESZMÉLY
  • PANNONHALMA

Panonija (7 708): Ungārijas dienvidu daļā, kur ir silts klimats,  ražo piesātinātākus vīnus no Kadarka, Kékfrankos, Zweigelt, Portugieser un starptautiski atzītajām šķirnēm  Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot. Arī te vietējo vīnogu audzētavu attīstību ietekmēja Toskānas kompānijas Antinori (Tolna) lielās investīcijas, jo tā labi pārzināja augstas kvalitātes sarkanvīnus.

  • PÉCS
  • SZEKSZÁRD
  • TOLNA
  • VILLÁNY

Balatona ezera reģioni (8 736 hа): vīnogulāji, kuri atrodas Eiropas lielākā ezera Balatona krastos. Ziemeļu piekraste ir labi pasargāta pret aukstā gaisa plūsmām, bet ezera maigais mikroklimats rada piemērotus nosacījumus vīnogu audzēšanai. Vulkāniskajās augsnēs teicami rezultāti ir tādām šķirnēm  kā Furmint, Olaszrizling, Rhine Riesling un citām.

  • BADACSONY
  • BALATONBOGLÁR
  • BALATON-FELVIDÉK
  • BALATONFÜRED-CSOPAK
  • NAGY-SOMLÓI
  • ZALAI
Nagy-Somlo

Ungārijā  vairāk nekā  30 vīnogu šķirnēm ir nacionāls raksturs, un ar katru gadu  vīndari aizvien vairāk akcentē unikālās  vietējās šķirnes, taču vēl XX gadsimta beigās krasi izvirzījās jautājums par   ungāru vīndaru vispārēju globalizāciju un autentiskuma zaudēšanu. Mūsdienās situācija  nedaudz izlīdzinās, un tādas šķirnes  kā Furmint, Olaszrizling, Kékfrankos vīndari savam darbam izvēlas visai labprāt. Sīkiem soļiem zemnieku saimniecības ir spējušas parādīt pasaulei   savu tradicionālās vīna ražošanas potenciālu, bet tās vēl tikai lēnām tuvojas savam ceļam uz pasaules atzinību.

Viens no tādiem piemēriem ir  Apátsági Pince ģimenes vīna darītava, kurai ir savas vīnogu audzētavas vienā no pašiem mazākajiem, bet nozīmīgākajiem valsts reģioniem – Somló uz ziemeļiem no Balatona ezera. Tas ir mazs izolēts vīndaru reģions, kura platība ir tikai  553 hа. Te pārsvarā ir unikālas vulkāniskās augsnes, kas ļauj radīt izsmalcinātus  vīnus ar minerāliem piemītošu raksturu.

2001. gadā vīndaris Zoltans Balogs no bijušā vīndara ģimenes iegādājās pagrabu, kurš kādreiz bija piederējis benediktīniešu abatijai. Un no šī brīža sākās vīna darītava, kurai šodien ir cienījamā ražotāja reputācija, vēsture. Zoltans — tā ir viena no Somlo spilgtākajām figūrām un nenogurstošs reformators. Tas ir zemnieks, kurš nevairās no jebkādiem konfliktiem, lai saglabātu un attīstītu ungāru tradīcijas.

Apatsagi Pince

Viņam izdevās apvienot gandrīz  4 hektārus vīna dārzu. Sākumā tika  stādītas tikai tradicionālās vīnogu šķirnes: Furmint, Juhfark, Hárslevelű. Viss darbs tika veikts  maksimāli  pietuvināti dabas likumiem, neizmantojot mākslīgās piedevas, nefiltrējot un minimāli izmantojot sulfītus. Vīna ražošanas uzņēmums ir sertificēts kā organiska saimniecība un ražo vīnu ierobežotā daudzumā,  izmantojot tikai savus vīna dārzus. Ik gadu tirgū nonāk apmēram 6-8 tūkstoši pudeļu. Apátsági Pince vīni parasti ir  koncentrēti, piesātināti, ar bagātīgu garšu, teicami tos dzert jaunus, turklāt tos var izturēt ilgāku laiku.

Leave a Reply