Dodoties uz Šampaņu (Champagne), ņemiet līdzi šo ceļvedi un iepazīstiet aktuālākās adreses. Mēs esam paveikuši grūtāko darbu, lai tās dienas, kuras pavadīsiet Reimsā (Reims) un tās apkārtnē, jums paliktu spilgtā atmiņā. Esam atlasījuši naktsmītnes, kuras raksturo privātums un laikmetīgs interjers. Esam ieteikuši restorānus, kuros gribēsiet atgriezties ne vien ēdiena, bet arī noskaņas dēļ. Pirmo reizi vienkopus esam uzskaitījuši visus labākos vīna bārus, kur dzērienu kartēs atradīsiet pērles gan no grower* šampaniešiem, gan lielajiem namiem.

Šī raksta autori, kuri Šampaņu apmeklē vairākas reizes gadā, ir paši pārbaudījuši katru no vietām un atlasījuši šobrīd aktuālākās adreses, lai ceļotājam, kurš novērtē gan kvalitatīvu tūrismu, gan šampanieti, pavērtu iespēju iepazīt reģiona esenci kā profesionālim, pat ja tā būs pirmā vizīte Šampaņā. 

 

Anda Kārkliņa, andasstuff.lv 

Foto: Kristaps Kārkliņš, instagram.com/kristaps_karklins 

 

Ierodoties Šarla de Golla (Charles de Gaulle) lidostā Parīzē, noīrējiet auto – reģiona iepazīšanai tas noderēs. Ceļš līdz šampanieša galvaspilsētai Reimsai aizņems apmēram 90 minūtes. Reimsā no Parīzes lidostas iespējams nokļūt arī ar ātrvilcienu, kas aizved nieka 45 minūtēs. Lai kuru transporta līdzekli jūs izvēlētos, pamanīsiet, ka Šampaņa atrodas izdevīgā, ērti sasniedzamā lokācijā un brīvākā dienā tas ļauj pieķert ceļojumam klāt arī dažas stundas vai pat dienu Parīzē. 

Restorāni un bistro  

 

Sāciet Šampaņas iepazīšanu ar kvalitatīvu maltīti. Francūži un gastronomija ir nedalāmi, tas ietilpst dzīves baudīšanas mākslā. Francijā ierasti tiek ieturētas vieglas brokastis, lai jau ap divpadsmitiem dienā varētu doties pusdienās. Iegaumējiet, ka visi restorāni ir atvērti no 12.00 līdz 14.00, bet pēc tam slēgti līdz pat vakariņām, kas parasti ir no plkst. 19.00. Lai pēc diviem dienā neattaptos ar rūcošu vēderu, veiciet rezervācijas savlaikus, jo atrast vietu, kur papusdienot citā laikā, būs sarežģīti. 

Sacré Burger

 

Sacré Burger (24 rue de Tambour, Reimsa), kur tiek servēti Francijas karaļu vārdos nodēvēti burgeri, ir iecienīta pieturvieta Reimsā. Te vienmēr valda pacilājoša atmosfēra, hipsterīgie viesmīļi ieteiks labāko šampanieša kombināciju kopā ar gardo burgeri – pa glāzei pieejams Krug, šeit atrodams arī Guillaume Selosse kulta šampanietis. 

Sacre Burger

Sacré Bistro

 

Jāieplāno arī Sacré Bistro (2 Place Auban Moët, Epernē), kas šodien ir stilīgākā un labākā maltīšu vieta Epernē (Épernay) pilsētā – bez burgeriem un salātiem te vakariņās nobaudāmi mūsdienīgi pagatavoti klasiskās franču virtuves labumi un, protams, lieliska šampanieša karte, ieskaitot kulta grower darinājumus. 

Gueuleton bistro

 

Gueuleton bistro (1 Place Martyrs de la Résistance, Reimsa) ir savs gaļas pagrabs, šeit jānogaršo īpašais piedāvājums – pagrabā nogatavināta gaļa, kas izturēšanas procesā ļauj steikam iegūt īpašu sulīgumu. Rustiskais interjers atgādina, ka uzsvars likts uz pašu ēdienu, uzkodas tiek pasniegtas uz koka dēlīšiem. Šeit ēdienam var lieliski pieskaņot kādu no organiskajiem šampaniešiem. 

GUeleuton Bistro
L'Epicerie Au Bon Manger

L’Epicerie Au Bon Manger

 

Staigājot pa Reimsu, gandrīz no jebkura skatpunkta pamanīsiet ar gotiskajiem vaibstiem apveltītās Reimsas Cathedrale Notre-Dame torņus. Piecu minūšu gājiena attālumā no katedrāles atrodas nelielā ģimenes brasērija L’Epicerie Au Bon Manger (7 Rue Courmeaux, Reimsa), kas atvērta visu dienu – te ir delikatešu veikaliņš un plašākā grower šampaniešu izlase, arī paši vīndari te ir bieži viesi. Sarunas pie nedaudzajiem galdiņiem mutuļo pie pusdienām un vakariņām, te noteikti jānobauda reģionālo sieru izlase un gaļas plate, kā arī firmas deserts – šokolādes muss. Brasērijas saimnieki vienmēr ir uz vietas un paši darbojas aiz letes, tāpēc šo vietu iemīlējuši gan vietējie, gan Šampaņas viesi. 

Racine

 

Gurmē vakariņām Reimsā vērts apsvērt japāņu izcelsmes šefpavāra Kazuyuki Tanaka restorānu Racine (6 Place Godinot, Reimsa). Galdiņš jārezervē vismaz nedēļu iepriekš – Racine pavisam nesen saņēma otro Mišelina zvaigzni, attiecīgi kulta statusu iemantojusī vieta, kur Francijas kulinārija sastopas ar Āzijas garšām, ir ļoti iecienīta. 

L’Assiette Champenoise

 

Vēl viena adrese izsmalcinātai maltītei Reimsā – L’Assiette Champenoise (40 Avenue Paul Vaillant-Couturier, Reimsa), šefpavāra Arnaud Lallement vadītais trīs Mišelina zvaigžņu restorāns, kur maltīšu gatavošana tiek pielīdzināta mākslas formai. Dārgi, taču neaizmirstami! 

Brasserie le Jardin

 

Demokrātiskāks un pieejamāks ir Brasserie le Jardin (7 Avenue du Général Giraud, Reimsa), ko ieskauj skaistās viesnīcas Le Domaine Les Crayères septiņus hektārus plašie dārzi, laba vieta kā nesteidzīgām pusdienām, tā elegantām vakariņām. Ieturot maltīti brasērijā, palūdziet viesmīlim vīna karti no blakus esošā Le Parc restorāna – tajā atradīsiet labākās cenas kulta Burgundijas vīniem no tādiem namiem kā Coche-Dury un Raveneau. 

Les Avisés

 

Izbraucot ārpus Reimsas, te des Blancs ainava ar majestātiskajiem Chardonnay vīnogulājiem paver gleznainus skatus. Ieplānojiet maltīti (un ideālā kārtā arī nakšņošanu) kulta vīndara Anselme Selosse ģimenei piederošā viesnīcā Les Avisés (59 Rue de Cramant) ainaviskajā Avizas (Avize) ciematā. Tā būs atslēga arī, lai piedalītos degustācijā, to piesakot līdz ar rezervāciju. Turpat esošo restorānu virtuozi diriģē šefpavārs Stéphane Rossillon, kurš vienmēr darbojas ar labākajiem vietējiem produktiem. Nereti restorānā vakariņo pats nama saimnieks, apkārtējo ciematu grower un vīna kritiķi. Interjers ir viens no gaumīgākajiem visā Šampaņā, šeit vienmēr valda lieliska atmosfēra, ko pavada augstas kvalitātes ēdiens. Ēdiena cenas te ir pieejamākas nekā Reimsas slavenajos restorānos, taču kāja var paslīdēt, ieraugot plašo vīna karti. 

La Gare

 

Viesojoties te des Blancs namos, klusajā Le Mesnil sur Oger ciematā jādodas uz… staciju! Vīndara Robert Moncuit ģimenei piederošais La Gare restorāns (3 place de la gare, Le Mesnil-sur-Oger), kā liecina nosaukums, atrodas agrākajā stacijas ēkā un ir lieliska pusdienu vieta. Jau pulksten  divpadsmitos šeit valda skudru pūznim līdzīga atmosfēra – čalo apmeklētāji, pārsvarā vietējie ciemata iedzīvotāji un Mesnil groveru importētāji, starp galadiņiem šaudās viesmīļi, džinkst glāzes. Lokālā virtuve un šampanietis, sākot no 7 € par glāzi. 

Le Garde Champetre

 

Ja dosieties iepazīt reģionu vēl tālāk, uz Côte des Bar apkārtni, kur pa ceļam – Truā (Troyes) pilsētiņā – apskatāmas piparkūku namiņiem līdzīgas ēkas no 16. gadsimta, pēc tam rezervējiet laiku pusdienām vai vakariņām restorānā, kas ir galamērķis pats pars sevi – Le Garde Champetre (Route des Riceys, 10250 Gyé-sur-Seine). Šo vietu izveidojuši entuziasti (viens no īpašniekiem ir Cédric Bouchard no kulta nama Roses de Jeanne), atrisinot daudzviet aktuālu problēmu, jo apkārtnē iepriekš nebija mūsdienīga restorāna, kurā pasniegtu labāko, ko reģions sniedz. Le Garde Champetre maltīšu gatavošanā tiek izmatotas izejvielas no turpat esošā dārza un fermas, papildinot ar labāko produkciju no netālajām zemnieku saimniecībām. Restorāna ēdienā apvienota izcila garša ar veselīgām un vietējām izejvielām. Côte des Bar šobrīd ir viena no karstākajām apkārtnēm, ko visspilgtāk raksturo retie Pinot Blanc organiskie un zemas dozāžas šampanieši. 

Bāri 

Nekur citur neatradīsiet tik plašas un izmeklētas šampanieša kartes kā Reimsas vīna bāros. Burziņa atmosfēra vienmēr valda Le Coq Rouge (65 rue Chanzy, Reimsa), kur pie augstajiem bāra galdiņiem visi saspiežas cieši kopā un bauda burbuļus kopā ar supergardām tapām (obligāti nogaršojiet sendvičus ar trifelēm un risoto!). Vietas šaurība nevienam netraucē, tieši otrādi – tiek dibinātas jaunas pazīšanās un ir pilnīgi normāli apmainīties ar dzērieniem nodegustēšanai.  

Le Coq Rouge

Ja esat veco vintāžu medinieks no topa namiem, noteikti jāpiekāpj Le Wine Bar By Le Vintage (16 Place du Forum, Reimsa), katru vakaru te atvērta kāda reta pudele baudīšanai pa glāzei. Saimnieks Nicolas Papavero bieži vien pats darbojas aiz letes, tāpēc sarunas, ja pieskaitāt sevi pie vīna pasaules mīļotājiem, var ievilkties. Bārs atrodas minūtes attālumā no L’Epicerie Au Bon Manger, attiecīgi ballīte var ievilkties pat naktī.

The Glue Pot (49 Place Drouet dErlon, Reimsa) iemantojis slavu kā vīna gīku pulcēšanās vieta – lai arī bārs ļoti atgādina alus pabu, patiesībā šeit ir viena no leģendārākajām vīna kartēm pilsētā. Ik vakaru ir pieejamas vairākas jaunas pozīcijas pa glāzei. 

Galdiņu jebkurā no vietām vēlams rezervēt laikus un neaizmirst, ka pirmdienās vairākums vietu, tai skaitā restorāni, ir slēgti. 

Viesnīcas 

“Labu cilvēku rada laba sabiedrība, labs vīns un laba uzņemšana,” teicis leģendārais angļu dramaturgs Viljams Šekspīrs. Šī aforisma gudrība realizējas Šampaņā – iespēja atrasties atpazīstamu vīndaru sabiedrībā, baudīt augstas kvalitātes šampanieti un piedzīvot tās vizītes, kad jūs dāsni uzņem, veltot savu laiku un cienājot ar vīnu. 

Chateau de Sacy

 

Piecpadsmit minūšu brauciena attālumā no Reimsas, Sasī (Sacy) ciematā, jau iztālēm paveras skats uz vīnogulāju lauku ieskāvumā esošo skaisto Chateau de Sacy (Rue des Croisettes, 51500 Sasī) viesnīcu. No ikviena no 12 numuriņiem paveras gleznas cienīga ainava, bet interjers pārsteidz ar plašumu. Vairākas istabas nodēvētas vēsturiski spilgtu personāžu vārdos, tā iezīmējot stilu – kā Marijas Antuanetes rokoko vai Saules karaļa Luija XIV baroka noskaņās ieturētie numuriņi, kuros vēsturiskās noskaņas mijas ar mūsdienīgām detaļām. Te valda krāšņi bohēmiska atmosfēra, kas aicina atvērt logus un ieelpot dabas un cilvēka radītā skaistuma harmoniju. 

 

Les Avisés

 

Taču, ja nolemjat nakšņot Côte des Blancs apkārtnē, tad izvēlieties jau pieminēto Les Avisés. Tā ir viena no personiskākajām naktsmītnēm, kur, lai cik reizes atgrieztos, vienmēr jūs sagaidīs pazīstamas sejas – Anselms, viņa sieva Korīna vai dēls Gijoms. Arī administrators Patriks un viesmīle Natalī Les Avisés strādā jau gadiem. Šeit viegli aizmirst, ka nakšņojat viesnīcā, drīzāk jūtaties, kā ciemojoties pie labiem paziņām. 

Chateau De Sacy

Royal Champagne Hotel & Spa

 

Auto brauciena attālumā starp Reimsu un Epernē iesakām apmesties viesnīcā, no kuras paveras elpu aizraujošākais skats visā Šampaņā. Royal Champagne Hotel & Spa (9 rue de la République, Champillon) pakājē kā uz delnas kilometriem tālu sniedzas Marnas (Marne) ielejas skati. Respektablais ceļojumu žurnāls Condé Nast Traveller nosaucis nesen renovēto Royal Champagne Hotel & Spa par otru labāko viesnīcu visā Francijā. Spa zona ir atsevišķs pieturpunkts, relaksējošā atmosfēra ļaujot atjaunot spēkus un relaksēt prātu, savukārt šefa Jean-Denis Rieubland vadītais restorāns Le Royal ir kā spa garšas kārpiņām, tas jau paspējis iegūt pirmo Mišelina zvaigzni. 

Royal Champagne Hotel & Spa

Leclerc-Briant Le 25bis

 

Iztēlojieties 18. gadsimtā celtu turīga tirgotāja ģimenes māju Šampanieša avēnijā Epernē pilsētā. Čīkstošas koka grīdas, mīksti turku paklāji, kuros pēdas iegrimst kā pēļos, krēsli veczilā tonī, kuri glabā stāstus par aizgājušajiem laikiem. Šodien te atrodas nesen durvis vērusī Leclerc-Briant Le 25bis! (25 bis Avenue de Champagne, Epernē) viesnīca, kas gluži kā magnēts pievelk ceļotājus un instagrama blogerus. Piecas istabas apvieno gan laikmetīgus interjera akcentus un modernu apgaismojumu, gan vēsturiskas detaļas un atjaunotas mēbeles. Vēsturiskie elementi ir perfektā balansā ar mūsdienīgo. Stilīgajās vannasistabās viesu komfortam atrodami Hermes un Aesop produkti un vieni no mīkstākajiem dvieļiem. Superērts gultas matracis un augstvērtīga gultasveļa palīdzēs sagrupēt spēkus nākamai dienai. Arhitektu biroja Ramsey Krause radītais interjers veidots ar cieņu pret mājas vēsturi. Naktsmītnes viesi šeit var justies kā ciemos pie kādas franču ģimenes. Plašie numuriņi vien aicina uzkavēties, nedomāt par laiku un baudīt šampanieti jau no rīta pie brokastīm. Leclerc-Briant Le 25bis! ir viens no šībrīža labākajiem atradumiem Francijā, tas neatstās vienaldzīgu pat visprasīgāko ceļotāju.  

 

Lai kuru no ieteiktajām adresēm jūs izvēlētos, esam pārliecināti, ka Šampaņa arī jums kļūs par vietu, kur atgriezties. 

 

 

*Grower champagnes – zemnieku darināti šampanieši, vīnu gatavojot no pašu izaudzētām ogām. Tieši šie zemnieki jeb grower ir atbildīgi par Brut Nature šampaniešu popularitāti mūsdienās, šo vīndaru piedāvājumā sastopami slavenākie organiskie un biodinamiskie šampanieši. 

Leave a Reply