Izvēloties vīnu pie maltītes, prātā nāk visiem zināmā formula – sarkanvīns pie gaļas… Patiesībā šāda pieeja izraisa vairākus jautājumus.

 

Vīna pasaule ir tik plaša un daudzveidīga, ka visus vīnus no tumšo vīnogu šķirnēm  nebūtu pareizi apvienot vienā kategorijā. Tieši tāpat ir ar gaļas ēdieniem – tie ir pilnīgi dažādi pēc garšas un arī gatavot tos var tikpat atšķirīgi. Atbilstoši arī vīna izvēle nevar būt tik primitīva, tāpēc mēģināsim noskaidrot, kam jāpievērš uzmanība, saskaņojot vīnu ar konkrētu gaļas ēdienu.

Gaļas uzkodas

 

Vispirms der izlemt, kādā veidā ēdiens tiks pasniegts. Gaļas uzkodas, tādas kā vītināta gaļa, tartars, karpačo, auksts rostbifs, šķiņķis, desas un citi gaļas produkti un ēdieni, ko pasniedz aukstus, sev blakus necietīs pārāk piesātinātu partneri. Šajā gadījumā nepieciešams izvēlēties vīnu ar vieglu un augļainu raksturu, labu skābumu un viegliem tanīniem.

 

Tie var būt jauni vīni (līdz pieciem gadiem) no vēsa klimata reģioniem, bez ilgstošas izturēšanas ozola mucās un ar nelielu alkohola daudzumu. Vēlams, lai šis vīns nepārsniegtu 14% stipruma, jo lielāks alkohola daudzums ietekmē garšas intensitāti, kas šajā gadījumā ir lieki. Pievērsiet uzmanību šādiem sarkanvīniem –  Valpolicella, Chianti, Langhe, Etna Itālijā, Bourgogne, Beaujolais Francijā, bet tikpat labi tā var būt brīnišķīga izvēle par labu tādām vīnogu šķirnēm kā  Pinot Noir, Nebbiolo (neizturēts!), Barbera vai Blaufränkish.

Gaļas uzkoda

Siltie ēdieni

 

Ja runa ir par pamatēdienu, ko pasniedz karstu, tad, gluži otrādi, vērts lūkoties uz piesātinātāku un garšā izteiktāku vīnu pusi. Kā likums, šāda stila vīnus ražo no tādām vīnogu šķirnēm kā Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Primitivo, Malbec, Tempranillo, Grenach/Garnacha.  Šo šķirņu vīnogām tīk karsts un saulains klimats, tāpēc vīni ir biezi un blīvi.

Steiks

 

Tanīni! Galvenais, lai vīnam būtu labs tanīnu līmenis, spilgts skābums un ilga un noturīga pēcgarša. Steiks lieliski sader ar rūgtenajiem Bordo vīniem (Medoc, Pauillac, Margaux, Pomerol, Saint-Emilion) vai krāšņo Argentīnas Malbec. Starp citu, šī šķirne cēlusies no Bordo reģiona. Florences steika garšu ideāli izcels samtainie Toskānas vīni Brunello di Montalcino DOCG un Chianti Classico Riserva DOCG.

Steiks

Vīnā sautēta gaļa

 

Ne velti, gatavojot gaļas sautējumu, bieži vien tiek pievienots vīns, lai ēdienam piešķirtu sulīgumu un maigumu. Tāpēc pasniedzot arī dzērienam jābūt ar bagātu augļainu buķeti un pikantu garšu. Garšas spilgtumu gaļas ēdieniem piešķirs spāņu vīni no Riohas (Rioja Reserva vai Gran Reserva), Portugāles (Dao reģions), franču vīni no vīnogu šķirnes Cabernet Franc vai klasiskie itāļu Sangiovese.

 

Burgundijā gatavo tradicionālo ēdienu Coq au vin – burtiski tulkojot, tas nozīmē “gailis vīnā”. Turklāt katrā ciemā tiek apgalvots, ka tieši no vietējā vīna jāgatavo šis ēdiens. Tādējādi precīzi darbojas princips – ko pievieno ēdienam, to pašu arī pasniedz pie tā.

Coq Au Vin

Grilējumi

 

Uz grila gatavotai gaļai vairāk piemērots vīns ar “dūmiņu”, tātad izturēts jaunās ozolkoka mucās, kas vīnam piešķir nedaudz dūmainu aromātu. Ja gaļa tiek cepta uz atklātas uguns, droši var pasniegt jaudīgos un spilgtos spāņu vīnus no reģiona Priorat, biezos Primitivo no Pūlijas Itālijā vai izturētus vīnus no Jaunās Pasaules – Austrālijas, Napas ielejas Amerikā.

 

Ja gaļu paredzēts ēst karstā laikā, šie nosauktie vīni būs samērā grūti dzerami to augstā alkohola procenta dēļ, ieteicamāki būtu mierīgāka rakstura paraugi. Tie var būt franču vīni no Langedokas un Ronas ielejas (Crozes-Hermitage, St. Joseph, Côtes du Rhône), itāļu vīni Valpolicella Ripasso vai ozola mucās izturēti vīni no elegantās šķirnes Pinot Noir no Čīles vai dienvidu Burgundijas. Pēdējos var pat nedaudz atdzesēt, lai sagādātu sev vairāk baudas tveicīgā vasaras dienā.

Grillējumi

Medījums

 

Tradicionāli pie ēdiena no stirnas gaļas, mežacūkas, aļņa un citiem medījumiem labu kompāniju veido vīni ar raksturīgu meža buķeti. Izturētiem vīniem, kuru vecums ir vairāk nekā desmit gadu, buķetē piemīt nobrieduši aromāti – sūnu, sēņu, sabirušu skuju, slapjas koksnes, trūdošu lapu smarža. Ar tādiem aromātiem var lepoties vīni no vecās Riohas un itāļu trijotne “3 B” – Barolo un Barbaresco no Pjemontas un Toskānas Brunello.
Jaudīgāku vīnu cienītājiem var ieteikt itāļu vīnus no vītinātām vīnogām Amarone vai smago franču vīnu Châteauneuf du Pape.

Pie putnu gaļas der padomāt par smalkākiem un elegantiem vīniem no Burgundijas (Nuits-St-Georges, Gevrey-Chambertin, Pommard).

Grillējumi

Noble Wine iesaka

Šašliks

 

Marinēta gaļa, no kuras parasti gatavo šašliku, nav īpaši kaprīza pret vīnu. Bez pierastajiem sarkanajiem vīniem, kurus bieži pasniedz, sanākot kopā svaigā gaisā, savus viesus var pārsteigt ar ekscentriskajiem oranžajiem vīniem, kas izgatavoti no baltajām vīnogu šķirnēm, vai oksidatīvā stila baltvīniem no Juras reģiona (Francija). Tiem, kuri nav gatavi šašliku baudīt ar baltvīnu, pameklējiet netipisku piesātinātas struktūras rozā vīnu no Francijas dienvidiem – Tavel; tas noteikti jums sniegs jaunas gastronomiskas sajūtas.

Šašliks

Noble Wine iesaka

Baltā gaļa

Baltā maigā putnu, truša, tītara, teļa gaļa lieliski sader ar baltvīnu. Ēdienu, kas gatavots krējuma mērcē vai ar sviestu, brīnišķīgi izcels eļļainais Chardonnay, ja paredzēta mērce ar sēnēm, der veci baltvīni no Riohas reģiona, asākas mērces papildinās vīni no aromātiskām šķirnēm Riesling un Grüner Veltliner, bet Provansas garšaugos sautētu gaļu ideāli uzlabo Provansas Rosé.

Baltā Gaļa

Noble Wine iesaka

Šeit minētas tikai pašas populārākās kombinācijas, ko pārbaudījis laiks un neskaitāmi šefpavāri un vīnziņi. Un tomēr – izaiciniet un eksperimentējiet, pamēģiniet jaunus vīnus pie mājās gatavota vai restorānā pasūtīta ēdiena! Tikai tā jums atklāsies pilnīgi jauna paša izveidotu gastronomisku salikumu pasaule, ar kuru jūs varēsiet pārsteigt savus tuvos un, galvenais, iepriecināt sevi pašu.

Leave a Reply