Ernests Hemingvejs savā darbā “Svētki, kas vienmēr ar tevi”: “Es ēdu austeres, kas stipri atgādināja jūru, auksts baltvīns nomazgāja viegli metālisko piegaršu, un tad palika vairs tikai jūras garša un sulīgas masas sajūta mutē; un noriju auksto sulu no katras gliemežnīcas, uzdzerot tai kodīgu vīnu, un manī pagaisa šī iztukšotības sajūta, un es sajutos laimīgs un sāku kalt plānus.”

Lai pareizi izvēlētos vīnu pie austerēm, jāatceras daži vienkārši noteikumi. Pirmkārt, aizmirstiet par sarkanvīnu – tanīnu dēļ austeru garša var kļūt pat nepatīkama, pārāk metāliska.  Otrkārt, ņemiet vērā, ka austerēm pašām ir tīra, sāļa un samērā izteikta garša, ko vīnam nevajadzētu pārmākt un to mazināt. Tāpēc vajadzētu izvēlēties ne pārāk stiprus un nepiesātinātus vīnus, kas nav izturēti mucās. Vēl viens padoms, kurā vērts ieklausīties – ja nevarat izvēlēties baltvīnu, ņemiet dzirkstošo, piemēram, franču Cremant. Tas nu tiešām būs nekļūdīgi! Un pēdējais – obligātais – noteikums: vīniem jābūt pareizā temperatūrā.

 

Pieci nekļūdīgi vīni pie austerēm no Noble Wine klāsta

1 «Chateau-Thebaud» Muscadet Sevre et Main Sur Lie

Ražots Maisdonsursevrē ciematiņā Domaine de la Pepiere vīndarītavā, baltvīnam «Chateau-Thebaud» Muscadet Sevre et Main Sur Lie piemīt elegants aromāts ar laima, svaigas zāles, karma un krīta notīm.  Tā sausā un sulīgā garša ar augstu skābumu un citrusu, akmens un sāls niansēm lieliski sader ar lielām, sāļām austerēm no Francijas atlantiskās piekrastes.

 

2 Chablis 1er Cru «Les Fourneaux»

Vīndarītavā Domaine Louis Moreau tiek ražoti unikāla stila vīni, kam raksturīga mineralitāte, smalkums, elegance un garšas tīrība. Viens no šā stila pārstāvjiem – spilgtais Chablis 1er Cru «Les Fourneaux», kurā jūtamas minerālu, svaigu augļu un bergamotes notis. Vīnogas šim vīnam audzē laukos, kur augsne kādreiz bijusi jūras dibens un tāpēc bagātīgi satur minerālus un fosilijas. Iespējams, tieši tāpēc Chablis 1er Cru «Les Fourneaux» universāli sader ar visu veidu austerēm

 

3 Etna Bianco D.O.C.

Sulīgais vīns Etna Bianco D.O.C. ar zaļu ābolu, bumbieru un minerālu garšu, ražots Benanti vīndarītavā Etnas vulkāna nogāzēs, pietiekami universāli sader ar visu veidu austerēm. Šā vīna maigā garša, kurā jūtamas zaļu ābolu, citrusu un sāļuma notis, kā arī elegantā pēcgarša kļūs par brīnišķīgu papildinājumu pusdienām ar jūras produktiem.

 

4 Cuvée No 740

Pie gaļīgu un pilnmiesīgu austeru šķirnēm iesakām izvēlēties Cuvée No 740, ko ražojis leģendārais Champagne Jacquesson. Šajā elegantajā vīnā jūtamas piesātinātas augļu notis ar citrusu, zaļo ābolu un minerālu niansēm, kā arī ilga pēcgarša. Atcerieties – dzirkstošie vīni ir nevainojams austeru pavadonis!

 

5 Brut Blanc de Blancs

Nekļūdīga izvēle pie austerēm – šampanietis. Mēs iesakām Brut Blanc de Blancs no šampanieša nama Diebolt Vallois. Šis dzirkstīgais, elegantais vīns ar patīkamu augļu-ziedu aromātu ir apveltīts ar harmonisku augļainu garšu un augstu skābumu, tāpēc lieliski saderēs ar vairāk sāļām austerēm