Helovīnu jeb Visu svēto dienu svin naktī no 31. oktobra uz 1. novembri. Šie svētki pie mums nonākuši no Amerikas Savienotajām Valstīm un Kanādas, lai gan to saknes meklējamas vēl senajos ķeltu laikos Anglijas, Īrijas un Ziemeļfrancijas teritorijā. Starp citu, tos, kuri svin Helovīnu, šodien vairāk gan vairāk interesē moderno Rietumu paradumi, nevis seno ķeltu tradīcijas.

Helovīns mūsdienās – tie ir koši karnevāli un trokšņaini cilvēku pūļi. Svētku simbols ir ķirbis, no kura darina lukturus Jack-o-lanterns, un saldumi, ko bērni diedelē no kaimiņiem – “Trik or trak” vai “Pacienā vai nožēlosi!”. Un, lai gan pie mums Helovīns vēl nav kļuvis par masveida pasākumu, tas tomēr ir labs iemesls sarīkot svētkus sev!

Gastronomiskais Helovīns

Tradicionāli šajos svētkos kārumus gatavo no ķirbja. Piemēram, no ķirbja var pagatavot brīnišķīgu karsto biezzupu – nav nekā labāka, ja laukā temperatūra tuvojas nullei. Var arī ķirbīti izcept – recepšu ir miljoniem! Pagatavojiet ķirbja sautējumu ar kartupeļiem, burkāniem, fenheli un baklažāniem vai mazos ķirbīšus izmantojiet kā podiņus, ko piepilda ar malto gaļu un liek krāsnī, vai turpat krāsnī izcepiet ķirbi, kam pārkaisīts siers, kas veido kraukšķīgu zeltainu cepuri… Šādiem kārdinošiem ķirbja ēdieniem dievīgs papildinājums būs  vīns ar elegantu aromātu un tīru garšu, kurā jūtamas persika, bumbieru un minerālu notis – Riesling Haus Klosterberg Feinherb 

Savukārt pie klasiskā deserta – āboliem karamelē – lieliski iederēsies Pacherenc Doux “Vendemiaire” 2010, vīns ar dziļu garšu, smalkiem tanīniem un noapaļotu tekstūru.

 

Kostīmu ballīte

Parastā Helovīna karnevālu tēma ir miroņi, spoki un citādi šausmeņi. Starp citu, neviens neliedz izdomāt kaut ko spocīgu un nebijušu, sarīkojot spilgtu un trokšņainu tusiņu. Pagatavojiet no ķirbja tradicionālo lukturi, saposieties un priecājieties no sirds! Patiesībā Helovīns ir labs iemesls, lai vienkārši satiktos ar draugiem, priecātos, izmuļķotos un izdejotos! Un, lai kādu tērpu Jūs vilktu, lai ko Jūs liktu svētku galdā, īsto svētku noskaņu nesīs vīns “Parigot” Cremant de Bourgogne Brut Millesime 2013 Magnum.  Tas ir lielisks Cremant, tāpēc droši ņemiet lielo tilpumu!

Ģimenes svētki

Ja Jums ir bērni, šis variants varētu būt piemērots tieši Jums. Vispirms pagatavojiet bērniem kostīmus! Te nu viss atkarīgs no Jūsu un bērnu fantāzijas – tērpietir kā pirāti, briesmoņi vai spoki, ļaujiet bērniem sevi izkrāsot un vērojiet to visu no malas. Ja Jums ir draudzīgi kaimiņi, aizsūtiet bērnus pēc saldumiem pie viņiem un esiet gatavi, ka viņu bērni ieradīsies pie Jums!

Mēs zinām, ka neatkarīgi no tā, vai plānojat paši saposties masku tērpā vai ne, bērnu svētki – tas noteikti ir sarežģīti. Tāpēc piešķiriet nedaudz burvības arī savam vakaram. Šim nolūkam mēs iesakām Verduzzo Friulano Venezia Giulia 2013 no Bressan

Antihelovīns

Atzīstieties, Jūs tracina šī svešu tradīciju pārņemšana!? Jums nemaz nav jautri, redzot konfektes nogriezta pirksta izskatā? Jūs noteikti negribat vilkt kaut kādu stulbu kostīmu, bet, kad kaimiņu bērni zvana pie durvīm, Jūs izliekaties par beigtu vai – gluži otrādi – pagriežat skaļāk televizoru? Īsāk sakot, 31. oktobra vakaru Jūs labāk pavadītu savā ierastajā ritmā… Pudelīte Rully 2016 Blanc, protams, spēs padarīt šo vakaru baudāmu. Šis ir vīns ar tīru, svaigu aromātu, kurā atveras citronu, ābolu un minerālu notis, kas ir viegli dzerams vai kļūst par

lielisku papildinājumu vakariņām no zivs vai jūras produktiem. Un nekādus ķirbjus!