Pildītās olas ar šķiņķi un sieru + Tamellini Soave

SASTĀVDAĻAS

12 vārītas olas

125g majonēzes

125g smalki sarīvēta Čedara siera

3 ēdamkarotes smalki sakapātu marinētu gurķu

2 šķēles smalki sagriezta vārīta/kūpināta šķiņķa

1 ēdamkarote Dijonas sinepju

Šķipsna sāls

PAGATAVOŠANA

  1. Olas pārgriežam gareniski uz pusēm un izņemam olas dzeltenumus, olu baltumus noliekam malā
  2. Pārējās sastāvdaļas sajaucam traukā kopā ar olu dzeltenumiem
  3. Gatavo masu pildām olu baltumos.
  4. Baudām ar grauzdētu bageti un glāzi baltvīna.

Avokado grieķu salāti + Vino Sanz Verdejo Rueda

SASTĀVDAĻAS

Mērcei:

¼ tase olīveļļas

2 ēdamkarotes sarkanvīna etiķa

1 tējkarote sasmalcinātu ķiploku ( 1 sasmalcināta ķiploka daiviņa)

2 tējkarotes žāvēta oregano (plus papildus pasniegšanai)

1/4 tējkarotes sāls

Salātiem:

1 liels gurķis, sagriezts 4 daļās un tad šķēlītēs

4 gatavi, aromātiski tomāti, rupji sagriezti

1 zaļā paprika, sagriezta šķēlītēs

½ sarkanais sīpols, sagriezts plānās šķēlītēs

200 g labas kvalitātes krēmveida fetas siera, sagriezts kubiņos

80 g Kalamatas olīvas, atkaulotas

1 liels avokado, sagriezts kubiņos

INSTRUKCIJAS

  1. Mērces sastāvdaļas ievietojam burkā, aizskrūvējam vaku un kārtīgi sakratām.
  2. Sajauc visas salātu sastāvdaļas, izņemot sāli, to pievieno beigās pēc garšas. Pārlej ar mērci un kārtīgi samaisām. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar oregano.
  3. Pasniedzam pašus par sevi vai kā piedevu gaļas/zivs ēdieniem.

Jēra karbonāde grieķu stilā + Espelt Garnacha “Old Vines” Emporda 2017

SASTĀVDAĻAS

1/4 tase olīveļļas

¼ tase citrona sula

2 tējk. kaltēta oregano, vēlams grieķu, vai 1/2 tase svaigi sasmalcināta oregano

4 ķiploka daiviņas maltas

1 tējk. sāls

1/2 tējk. svaigi malti melnie pipari

8 jēra karbonādes

Gatavošanai 1 ēd.k. olīveļļas

Mērcei:

Pagatavotā marināde

1 ēdamkarote sviesta

Puse citrona sulas

¼ glāze liellopu buljona

PAGATAVOŠANA

  1. Kārtīgi nosusinam jēra karbonādes, izmantojot papīra dvieļus
  2. Visas sastāvdaļas sajaucam kopā nelielā krūzītē vai bļodiņā
  3. Karbonādes kārtojam uz liela šķīvja un aplejam ar marinādi, ko pagatavojām no iepriekš minētajām sastāvdaļām. Kārtīgi ieberzējam marinādi karbonādēs. Apklājam visu ar pārtikas plēvi un liekam marinēties uz 30 minūtēm, vai arī uz nakti ledusskapī, lai iegūtu bagātīgāku garšu. Svarīgi – izņemam karbonādes no ledusskapja 30 minūtes pirms cepšanas.
  4. Pannā sakarsējam eļļu (vēlams izmantot čuguna vai grila pannu). Pannai jābūt ļoti karstai, jau gandrīz kūpošai.
  5. Liekam jēru uz pannas pa 2 gabaliņiem (lai gabaliņi būtu pietiekamā attālumā viens no otra) un apcepam 3-4 minūtes no katras puses, atkarībā no karbonāžu biezuma.
  6. Noņemam no pannas un ļaujam 5 minūtes atpūsties.
  7. Kamēr gaļa atpūšas, varam to apkaisīt ar kaltētu oregano un nedaudz iesmērēt ar citronu sulu.

Apkaisīt ar papildus žāvētu oregano, lai iegūtu aromātu, un nedaudz papildu citrona sulas (pēc izvēles).

Mērce: Atlikušo marinādi lejam uz pannas, kur cepās karbonāde, iemetam 1 ēdamkaroti sviesta un ¼ glāzi liellopa buljona. Ļauj visam sautēties aptuveni 5 minūtes, tad pievieno citrona sulu un pasniedz ar jēra gaļu, un krāsnī ceptiem kartupeļiem.

Artišoku, zaļo zirnīšu, tumšo olīvu un konservētu citronu salāti + Raventos i Blanc Blanc de Blanc 2017

SASTĀVDAĻAS

3 ēdamkarotes olīveļļas

2 ķiploku daiviņas, mizotas un sasmalcinātas

2 mazi konservēti citroni, mīkstums un smalki sagriezta miza

½ tējkarotes maltas kurkuma

½ tējkarotes malta ingvera

200g saldētu zaļo zirnīšu

2 ēdamkarotes smalki sagriezta koriandra

¼ tējkarotes sāls vai vairāk pēc garšas

Šķipsniņa maltu melno piparu

200 g konservēti artišoki

60 g nosusinātas sarkanbrūnas olīvas, piemēram, Kalamata, atkaulotas un rupji sasmalcinātas

PAGATAVOŠANA

  1. Vidējā siltumā, katliņā uzkarsējam olīveļļu. Pievienojam ķiplokus, konservētu citronu, maltu kurkumu un maltu ingveru un apcepam minūti, līdz eļļa ir smaržīga.
  2. Pievieno zaļos zirnīšus, koriandru, sāli un piparus un labi apmaisa. Uzliekam vāku un atstājam sautēties, līdz zaļie zirnīši ir pilnībā gatavoti, apmēram 4 minūtes. Pievienojam artišokus un Kalamata olīvas, ja nepieciešams, pievienojam sāli. Pasniedzam pēc vēlēšanās siltu vai aukstu.

Ķiploku garšaugu sviesta cepta vista + Val di Toro Alfa Tauri Maremma rosado

SASTĀVDAĻAS

2-3kg veselas vistas

60g nesālīta, izkausēta sviesta

3 ēdamkarotes olīveļļas

1/4 glāzes sausa baltvīna (pēc izvēles)

1 citrons

Sāls un svaigi maltie pipari pēc garšas

2 ēdamkarotes svaigu sasmalcinātu pētersīļu

4 ķiploku daiviņas, sasmalcinātas

1 ķiploku galviņa rupji nomizota un pārgriezta uz horizontāli uz pusēm

3 svaigi veseli rozmarīna zariņi

PAGATAVOŠANA

  1. Uzkarsējam cepeškrāsni līdz 220 ° C. Cepšanas paplāti izklājam ar foliju vai viegli ieeļļojam cepšanas pannu.
  2. Notīrām vistu, ja palikušas kādas spalvas utt.
  3. Sajaucam bļodiņā eļļu, sviestu, vīnu, pus citrona sulu, piparu, sāli, sasmalcināto ķiploku un pētersīļus. Ar iegūto masu kārtīgi ierīvē vistu no ārpuses, zem ādas un no iekšpuses.
  4. Ieliekam sagriezto ķiploka galviņu vistas dobumā kopā ar rozmarīna zariņiem un izspiesto citrona pusi. Sasienam kājas ar auklu.
  5. Noveidojam vistu ar krūtiņu uz augšu sagatavotajā cepešpannā. Cepam 1 stundu un 15-20 minūtes. Kad puse no laika pagājusi, izņemam vistu un aplaistām ar iztecējušajiem taukiem. Cepam, līdz no vistas tek dzidra “sula”, kad tās stilbā iedur ar iesmiņu.
  6. Kad vista jau faktiski gatava, atkal apslakām to ar iztecējušajiem taukiem un pacepam vēl 2-3 minūtes, lai vista apbrūninās.
  7. Izņemam no cepeškrāsns un ļaujam vistai nostāvēties 10 minūtes.
  8. Pirms pasniegšanas apslakām vistu ar sulu no atlikuša citrona puses un uz pannas palikušajiem taukiem.
  9. Pasniedzam ar krāsnī ceptiem kartupeļiem.

Citronu Tarte + Molitor Riesling Haus Klosterberg fruchstuss

SASTĀVDAĻAS

Pamatne

190 g universālie milti

62g pūdercukura

šķipsna sāls

115g  nesālīta sviesta, auksta, sagriezta kubiņos

1 liela ola

INSTRUKCIJAS
  1. Beram bļodā miltus, cukuru un sāli. Pievienojam sviestu, un pulsējiet un ar rokām veidojam smalkai līdzīgu masu.
  2. Pievienojam olu un mīcām, līdz izveidojas mīkla. Kad tā paliek drupaina, bet vairs nelīp pie rokām, tā ir gatava.
  3. Pārceļam mīklu uz, ar miltiem pasijātas virsmas un saveļ bumbā. Tad to liekam bļodā, apklājam ar pārtikas plēvi un liekam uz 1 stundu ledusskapī.

Pildījums

340g saldināta iebiezināta piena

5 lieli olu dzeltenumi

12ml svaigas citronu sulas, apmēram 3 – 4 citroni

PAGATAVOŠANA

  1. Izņemam no ledusskapja miklu, uz, ar miltiem apkaisītas virsmas, to izrullējam plāna kārtā. Ieklājam formā un viegli iespiežam, pielūkojot, lai mīla neizstiepjas. Nogriežam lieko mīklu.
  2. Mīklas pamatnē ar dakšiņu saduram caurumiņus. Uz 30 minūtēm to ievietojam saldētavā.
  3. Uzkarsējam krāsi līdz 190oC
  4. Izņemam mīklu, ieklājam tajā cepamo papīru un pieberam tartes formu pilnu ar jebkuriem pupiņām (lai mīkla cepoties neceltos). Liekam cepties uz 20 minūtēm, pēc tam izņemam no krāsns un noņemam cepamo papīru ar pupiņām.
  5. Mīklas pamatni un malas nosmērējam ar sakultu un un cepam vēl 5 minūtes, tad izņemam no krāsns. Ļaujam atdzist.
  6. Pazeminām cepeškrāsns temperatūru līdz 180oC.
  7. Saputojam kopā iebiezināto pienu un olu dzeltenumus. Pievienojam citronu sulu un samaisām, līdz tie ir sajaukušies.
  8. Ielejam pildījumu mīklas pamatnē un cepam 35 – 40 minūtes vai līdz brīdim, kad vidus vairs nebūs jēls.
  9. Ļaujam pilnībā atdzist istabas temperatūrā, pēc tam vismaz 1 stundu atdzesējam pirms pasniegšanas.