Mazliet par Sīcilīju

Šī sala vienmēr ir bijusi pazīstama ar savu lauksaimniecību, Sicīlija ir galvenais citrusaugļu piegādātājs Eiropā, šeit tiek ražoti unikāli vīni no retām vīnogu šķirnēm, tai skaitā audzētām melnajā, vulkāniskajā Etnas augsnē, tiek ražota olīveļļa, kuru atzīst šefpavāri visā pasaulē, tiek novāktas augļu un graudaugu ražas. Sala ir slavena arī ar juras veltēm, lopkopību, siera ražošanu un retu medu.

Gastronomiskais ceļojums uz Sicīliju

Programmas dalībnieki apmeklēs vietējās vīna darītavas, kas slavenas ar savu unikālo stilu, kā arī iepazīsies ar slavenākajiem Sicīlijas kulināriem. Reti, ar neko nesalīdzināmi, vīni, tradicionāla un radoša virtuve, pastaiga gar jūru, Ciklopa klintīm un Etnas nogāžu vīna dārziem, ekskursija uz Taormina un Sirakuzu, brauciens pa “Krusttēvs” filmēšanas vietām – tā ir tikai neliela daļa no tā, kas padarīs šo braucienu neaizmirstamu.

Katra diena jums sniegs jaunus atklājumus, iespēju iepazīties ar spilgtiem personāžiem, nogaršot labākās vīna un gastronomijas kombinācijas un baudīt dabas skatus, ko UNESCO uzskata par cilvēces mantojumu.

1.diena (19. oktobris): Ierašanās Sicīlijā, diena Katānijā

Katānija pilsēta Sicīlija, kur Noble Wine vīna tūres laika pavadīsim dažas dienas

Ierašanās Katānijā
Rīga – Roma – Каtānija
13:35 – 18:00

Iepazīšanās pastaiga pa plašajām Katānijas ielām un laukumiem

Katāniju nodibināja sena Sicīlijas cilts – sikānieši, ap XII gadsimtu pirms mūsu ēras, pēc kā šeit pabijuši romieši, ostrogoti, bizantieši, normāņi, un Aragonas valdnieki. Etnas tuvums ne vienmēr bijis mierīgs – piecpadsmitajā un septiņpadsmitajā gadsimtā, pilsēta stipri cieta no zemestrīcēm un to nācās veidot praktiski no nulles. Rezultāts, skaistumā, pārsniedza visas cerības – Katānija ir kļuvusi par vienu no baroka stila dārgakmeņiem, kuras būvniecībā tika izmantots melnais vulkāna akmens.

Izmitināšana viesnīcā, Vidusjūras stilā, Etnas pakājē: Esperia Palace Hotel 4*

Viesnīca īpaši izvēlēta braucienam pa Etnu un atrodas prestižā vietā – Zafferana Etnea. Šī pilsēta tiek dēvēta arī par “Medus pilsētu”, jo tā ir medus ražošanas centrs, kas atrodas tieši uz vulkāna nogāzēm. Viesnīca pieder Enzai Kutuli, saņēmušai titulu – Veiksmīgākā biznesa sieviete Sicīlijā.

Gastronomiskās vakariņas viesnīcā pie šefpavāra Sebastiano Sorbello viņa restorānā Sebyr Gurmandelli

Sorbello – “vulkāniskās” virtuves zvaigzne, ir viens no dinamiskākajiem un pazīstamākajiem pavāriem Sicīlijā, gastronomisko festivālu Taorminā un Etnā organizators, kā arī Etnas šefpavāru asociācijas prezidents. Viesnīcas īpašniece Enza Kutuli ir Sebastiano māte. Tieši viņa iemācīja Sebastianam mīlestību pret Sicīlijas virtuvi. Senjora Kutuli ilgu laiku vadīja vienu no kulinārijas šoviem Romā, kopā ar vienu no televīzijas zvaigznēm.

2.diena (20. oktobris): Etnas vīnogulāju diena

Vīnogulaij pie Etnas vulkāna

Neparastas vīna darītavas – Frank Cornelissen apmeklējums

Franka Cornelissenu, cilvēka, kurš nolēma kļūt par Etnas vīndari stāsts,  ir stāsts par to, kā piepildās visneticamākie sapņi. Pametis savu dzimto Beļģiju, viņš pārcēlās uz dzīvi augstu Sicīlijas kalnos, apņēmības pilns revolucionizēt vietējās vīna darīšanu. Vietējie skatījās uz viņu kā uz ārprātīgu, bet bijušais ziemeļnieks nolēma iepazīstināt visus ar savu filozofiju. Cornelissen vīni – tas ir viens no neprastākajiem un mūsdienīgākajiem skatījumiem un Etnas vīna darīšanas vēsturi. Un starp viņu un viņa kaimiņiem nav robežu. It kā viņš vienmēr šeit ir dzīvojis.

Pa ceļam iebrauksim Zafferanā uz vietējā medus degustāciju

Citronu, apelsīnu, kastaņu medus (Etnā aug īpaši kastaņi!), pistāciju-medus krēms un daudzi citi gardumi neatstās vienaldzīgs saldum mīļus.

Unikālas vīna darītavas Graci apmeklējums

Vīna darītava Cantina Graci atrodas Etna ziemeļu nogāzē, kur vīna darīšana pastāv jau vairākus gadsimtus. Alberto ģimenes vēsture daudz neatšķiras no daudzu kaimiņu vēstures. Daudzi cilvēki šeit strādā ar klasiskām vietējām vīnogu šķirnēm, bet atšķirībā no citiem, Alberto ģimenei īsā laikā izdevās izveidot spilgtus, neaizmirstamus vīnus. Graci strādā ar lielām, tradicionālo Tino mucām. Kopš savas darbības sākšanas, 2004. gadā, uzņēmums ir sasniedzis augstu pozīciju un kļuvis par mūsdienu Sicīlijas vīna darīšanas zvaigzni.

Vīndara Vinicola Benanti apmeklējums

Tikšanās ar mūsu draugu, harizmātisko Antonio Benanti. Viņš personīgi parādīs vīnogulājus, uzrīkojot ekskursiju pa vīna darītavu, un novadīs vulkāna raksturu vīna degustāciju no vietējām vīnogu šķirnēm, kas ir atrodami tikai Etnas nogāzēs: Carricante, Nerello Mascalese un Nerello Cappuccio. Vinicola Benanti atrodas starp top trīs vīnu ražotājiem Etnā, viņi vieni no pirmajiem sāka atdzīvināt vīna iegūšanu no vietējām, autentiskajām vīnogu šķirnēm, un, neskatoties uz to, ka šeit vienmēr ir kā “uz vulkāna,” Benanti ģimenei izdevās parādīt pasaulei patieso Sicīlijas vīnu potenciālu!

Benanti savos vīnogulajos Sicīlija

Kā turpinājumu vizītei pie Antonio Benanti, tiksim aicināti uz mājīgām vakariņām vīna darītavā, Antonio ģimenes mājā, kur nogaršosim vietējās virtuves īpašos ēdienus, kombinācijā ar minerālajiem Etnas vīniem.

3.diena (21.oktobris): Sicīlijas virtuve Taorminā

Taormina pilsēta Sicīlijā Noble Wine vīna tūres laikā

Мeistarklase pie Pietro D’Agostino (1 Michelin zvaigznes īpašnieks)

Maestro vadībā mēs pagatavosim 4 maltītes no vietējiem produktiem, mums būs iespēja baudīt paša talantīgā šefpavāra darbu, uzdot jebkādus jautājumus par ēdienu gatavošanu un uzzināt daudz interesantu lietu par vietējiem produktiem. Šī būs lieliska iespēja redzēt un uzzināt profesionālās virtuves noslēpumus. Pēc kopīgā «darba priekšautos» mūs gaida vietējās zivju ēdienkartes maltīte, apvienojumā ar vietējiem vīniem 

Pastaiga pa senā kūrorta Taormina vēsturisko centru.

Taormina tiek uzskatīta par vienu no skaistākajām Itālijas pilsētām. Tās antīkais teātris, kurš piedzīvojis grieķu uzvedumus un romiešu priekšnesumus, tiek uzskatīts par vienu no piekrastes simboliem. Pilsēta tiek dēvēta par Sicīlijas Monte Carlo, jo tās krāsainajās ielās un laukumos, katru gadu notiek vieni no slavenākajiem kino, teātra, gastronomijas un modes festivāliem. Tiek plānota pastaiga pa visiem galvenajiem apskates objektiem, kā arī brīvais laiks, lai iegādātos suvenīrus. Taormina atrodas slavenas tirgotavas, kas specializējas rotaslietu, keramikas, mežģīņu piedāvājumā.

Vakarā mēs pārcelsimies uz jaunu viesnīcu Caparena

Viesnīca atrodas pašā pludmalē, ar iespaidīgu skatu – šī ir lieliska vieta romantiķiem, lai izbaudītu saullēktus un saulrietus jūrā.

Brīvais vakars

4.diena (22.oktobris): Etnas vīna dārzos

Tenuta Terre Nerre vīndarītava Sicīlija

Vīndara Tenuta Terre Nerre apmeklējums

Ambicioza un populāra vīna darītava, kas ražo vīnu no ļoti veciem preshilloxeras vīnogulājiem. Kompānija Terre Nere atrodas Etnā, starp Randazzo un Solicchiata, tur, kur dzimst vareni Sicīlijas sarkanvīni. 27 hektāri vīna dārzu, kas atrodas 4 prestižās teritorijās. Reti kurš var lepoties ar 50 – 100 gadus veciem vīnogulājiem, bet vēl jo vairāk pirmsfiloksēras vīnogulājiem, kuri pārkāpj 130-140 gadu robežu. Šeit vīnus no Nerello Mascalese tiešām var saukt par Etnas dienasgrāmatu, kur vīna dārzi novēro tās stāstu jau daudzus gadus.

Pusdienas un degustācija gleznainajos Villa Grande vīna dārzos

Šajā dienā viesi varēs iepazīties ar vēl vienu unikālu vīndaru uzņēmumu – visīstākajiem Sicīlijas Villagrande baroniem – Nicolosi ģimeni. Šī ir viena no vecākajām kompānijām Etnā, kas pastāv jau kopš XVII gadsimta, bet pašas dzimtas vēsture sākās jau XV gadsimtā Ači krastā, Katānijas reģionā. Baroni – vieni no svarīgākajiem novatoriem Sicīlijā. Vīna darītavā joprojām atrodamas vecas kastaņu mucas, kas ir tradicionālas Etnai. Papildus galvenajai nodarbei vīnam un vīnogulājiem uz vulkāna, Nicolosi pieder arī vīna dārzi Lipari salā, kur aug Malvasia un Corinto Nero vīnogas, no kurām tiek gatavoti deserta vīna pēc passito metodes, un ir vieni no retākajiem vīniem Itālijā. Mēs nodegustēsim vīndaru darbu pusdienu laikā un tad apmeklēsim pašu ražotni.

Villa Grande Vīndarītava Noble Wine vīna tūrē uz Sicīliju

Villa Grande vīndarītava

Vīna darītavas Girolamo Russo apmeklējums

Tāpat kā Nerello Mascalese, arī Giuseppe Russo ir dzimis Etnas nogāzē. Gandrīz visu savu apzināto dzīvi, viņš sapņoja kļūt par vīndaris. 2005. gadā sapnis piepildījās. Kompānija, kuru dibināta Giuseppe, tika nosaukta par godu viņa tēvam – Girolamo. Tikai 15 ha, jauna vīna darītava, bet pārsteidzoši rezultāti jau kopš paša darba sākuma un liela, profesionāļu un vīna cienītāju interese. 

5. diena (23. oktobris): Sirakuza un “pa Dona Carleone pēdām”

Pupillo Wines vīndarītava Noble Wine vīna tūrē uz Sicīliju

Pārcelšanās uz pilsētu Sirakuza, pastaiga pa vēsturisko centru.

Sirakuza tiek uzskatīta par slavenāko sengrieķu polisu. Šeit dzīvoja un strādāja daudzi grieķu filozofi un zinātnieki, tostarp Arhimēds. Ne daudzi saprot, ka līdz pat šim brīdim Sirakuza ir Sicīlijas, nevis Grieķijas pilsēta. Grieķi aiz sevis atstāja milzīgu skaitu pasaules nozīmes vēsturisku pieminekļu. Pati senākā pilsētas daļa – Ortigia sala, kur kopā saplūst saldūdens un jūras ūdens, un aug unikāls papiruss, kas nespēj iesakņoties nekur citur visā pasaule, izņemot Ēģipti. Tieši šajā salā tika uzcelta sirakuziešu katedrāle, kam par pamatu tika izmantots grieķu Atēnas templis. 

Pusdienas Pupillo Wines vīna darītavā ar vietējo vīnu degustāciju.

Senā advokātu dzimta Pupillo ir ļoti slavena Sirakuzā. Tieši viņi atdzīvināja balto Sirakuzas Muscat. Līdzās vīnam, kompānija nodarbojas ar citrusaugļu (tarokko, moro un sangvinello šķirnes – Sirakuzas vizītkarte), dārzeņu (unikālu Sirakuzas kartupeļu) un olīveļļas ražošanu. Šeit mēs varēsim papusdienot, un apmeklēt vēsturisko Solatsium pili ar tās izsmalcinātajiem dārziem un senajiem pagrabiem.

Noble Wine piedāva Vīna tūri no Rīgas uz Sicīliju

Pa pēdām Donam Carleone

Pēc pusdienas mēs dosimies «pa pēdām Donam Carleone», pastaiga pa senajiem ciematiņiem: Cаstelmola, Forza d’Agro, Savoca. Šīs vietas, kas kļuvušas par “The Godfather” filmēšanas laukumu, ir vienas no skaistākajiem panorāmas skatupunktiem visā krastmalā. Tieši šeit ir strādājuši daudzi Eiropas fotogrāfi un mākslinieki, attēlojot Sicīlijas kalnu un jūras skaistumu. Francis Ford Coppola dzimis Palermo. Kad viņš domāja, kur tieši uzņemt filmu, viņš vilcinājās starp dzimtajām vietām un augstākminētajiem ciematiem. To skaistums uzvarēja, un režisors padarīja tās slavenas.

Noslēdzošās svinīgās vakariņas.

Noslēdzošās vakariņas notiks vienā no visslavenākajiem Sicīlijas restorāniem “San Domenico Palace” pie zvaigžņotā šefpavāra Massimo Mantarro (2 Michelin zvaigznes). Šī vieta ir slavena arī ar to, ka šeit tiek fotografēti Dolce &Gabbana katalogi  

6. diena (24. oktobris): Atgriešanās Rīgā

Laivu brauciens gar Ciklopu krastu

Programmā viegls atvadu brauciens no Sicīlijas ar laivu gar Ciklopu krastu, ar dzirkstošo vīnu un augļiem, labu laika apstākļu gadījumā būs iespēja peldēties atklātā jūrā un alās.

Кatānija – Roma – Rīga
15:05 – 22:00

Informācija par vīna tūri

Vīna tūres datumi: 19. oktobris – 24. oktobris

Vīna tūres cena: 2400 EUR par personu

Cilvēku skaits grupā: 10 – 12

Programmā iekļauts: Programmā nav iekļauts:
• Lidojums Rīga – Roma – Katānija – Rīga  ekonomiskajā klasē; • Dzīvošana vienvietīgā numurā (+ 250 EUR);
• Rokas bagāža un 1 nododamā bagāža svarā līdz 20 kg; • Personīgie izdevumi;
• Viesošanās vīna dārzos un vīna degustācijas; • Vīna tūrē neiekļautie izdevumi.
• Angļu un krievu valodā runājoša gida pakalpojumi; • Apdrošināšana
• Pārbraucieni tūres ietvaros;
• Pusdienas un vakariņas restorānos (ar daļēji iekļautu vīnu);
• Dzīvošana divvietīgos numuros.

Vairāk informācijas Jūs varat saņemt pie Noble Wine vīnzines Irinas Sjomočkinas

Noble Wine vīnzine Irina SjomočkinaIrina Sjomockina
Vīnzine
Tel: +371 26304999
21a Elizabetes Street, Riga,
LV-1010, Latvia
irina.sjomockina@noblewine.lv