Kā attaisīt vintāžas vīna pudeli

Mūsdienās atvērt vīna pudeli nav problēma. Bet, ko darīt, ja Tev pieder piecdesmit vai simts gadus izturēts vīns? Kā pareizi attaisīt tik retu un īpašu pudeli?

“Izmantot parastu korķviļķi 50-60 gadus vecas pudeles attaisīšanai ir riskanti. Ir ieteicams pienācīgi sagatavoties šim īpašajam notikumam un izvēlēties korķviļķi jau iepriekš. Ir nepieciešams tāds korķviļķis, kas nesadrupinās korķi, kas šo gadu laikā ir kļuvis ļoti trausls”, iesaka Ronalds Pētersons.

Ir viens ļoti elegants vīna pudeļu attaisīšanas veids — būs nepieciešamas knaibles, glāze auksta ūdens un… gara spalva. Knaibles ir maksimāli jāuzkarsē un ar tām ir jāsatver pudeles kakliņš, jāpatur 15-20 sekundes, tad jāsaslapina spalva un jānovelk tā gar knaibļu saķeres līniju uz pudeles kakliņa. Tagad pudeles kakliņu ar korķi var vienkārši nolauzt. Lai šo manevru izpildītu skaisti un akurāti, protams, būs nepieciešamas noteiktas prasmes.

Otrs veids ir vienkāršāks. Tam būs nepieciešams tikai “čigānu” korķviļķis, jo ar tā palīdzību ir iespējams tik rūpīgi izņemt korķi, ka ar to ir iespējams aiztaisīt attaisītu pudeli, un neviens pat nepamanīs, ka tā ir bijusi attaisīta. Šis korķviļķis ir veidots no divām plāksnēm, kas tiek ievadītas pudeles kakliņā un “satver” korķi. Korķis tiek izvilkts, pagriežot korķviļķa rokturi.

Kā ir pie mums?

Charless De Gaulle korķviļķisLatvijā visvairāk izplatīti ir 5-6 korķviļķu veidi.  Senā korķviļķa modelis joprojām ir viens no populārākajiem. Neskatoties uz to, ka šo korķviļķi par ērtu nenosauksi, jo tā izmantošanai ir nepieciešams spēks un prasmes.  Tam seko pats vienkāršākais un ekonomiskākais variants. Šo korķviļķi francūži sauc par “Šarlu de Gollu”: uz augšu paceltie rokturi atgādina ģenerāļa de Golla mīļāko žestu — sveiciens ar augšup paceltām rokām. Tikpat vienkāršs lietošanā ir arī skrūves veida korķviļķis. 

Vēl vienkāršāk ir izmantot korķviļķus ar sarežģītiem mehāniskiem risinājumiem, piemēram, pneimatiskais korķviļķis. Spirāles vietā šāda veida korķviļķis ir aprīkots ar adatu, kas tiek iedurta korķī. Spēcīgi nospiežot korķviļķa sviru, iebūvētais sūknis automātiski ievada pudelē gaisu, paaugstinot spiedienu pudelē, kā rezultātā korķis tiek izstumts uz āru.

Tomēr visi šie korķviļķi, tai skaitā arī profesionālie, piemēram, someljē nazis, nederēs, ja Jums ir jāattaisa veca, ilgi izturēta vīna pudele. Ilgstošas glabāšanas rezultātā korķis kļūst trausls un var sadrupt jebkurā brīdī, tāpēc ar to ir jārīkojas ļoti uzmanīgi. Vecām pudelēm ir paredzēti īpaši korķviļķu modeļi, klasiskais variants ir “čigānu” korķviļķis.

Par labāko korķviļķi uzskata someljē nazi, bet sākumā šo korķviļķi izmantot nemaz nav tik viegli. Tomēr tieši šādus korķviļķus profesionāļi izmanto vīna atvēršanai.

Kā jau tika minēts iepriekš, Latvijā korķviļķu izvēle nav pārāk liela, bet interesantus modeļus var atrast arī pie mums. Parastie “Šarli de Golli” ir visvairāk izplatītais korķviļķu veids, un tāda veida korķviļķa sākuma cena ir 2,29 eiro. Netriviāli modeļi ir atrodami lielveikalos, piemēram Stockmann. Veikalā Elkor ir pieejami vairāk nekā 60 dažādi modeļi par 7, 90 un pat 125,99 eiro. Veikalā Noble Wine ir iespējams iegādāties īpaši interesantu korķviļķa modeli, tā saucamo “pārvaldnieka draugu” — Bilame (15 eiro) ar diviem asmeņiem, kas spēs bez problēmām izvilkt pat vissenākos korķus tos nesabojājot.

Min. piepūles, max. baudas

Oster korķviļķisMūsdienu izgudrotāju galvenais mērķis — pudeles attaisīšanai ar korķviļķi ir jāpieliek aizvien mazāk un mazāk pūļu. Elst un slaucīt sviedrus no pieres, attaisot pudeli, sen vairs nav modē.

Mūsdienās ir pieejami dažādi moderni korķviļķi, piemēram, elektroniskie modeļi. Tai skaitā arī Oster (šī veida korķviļķiem ir pietiekami demokrātiskas cenas — no 15 līdz 20 eiro, bet draugu uzmanība pasākuma laikā būs garantēta). Jūs vienkārši ievietojat pudeles kakliņu hromētajā kolbā un nospiežat pogu. Ir dzirdama dūkoņa, un pēc dažiem brīžiem korķis jau ir Jūsu rokās!

Grūti iedomāties, kā korķviļķis izskatīsies savā 300 gadu jubilejā, bet skaidrs ir tas, ka par “dzelzs slieku” to neviens vairs nesauks.