Kulinārija – tā ir joma, kas ļauj eksperimentēt un īstenot jebkuras fantāzijas. Turklāt, lai veiktu kulinārus eksperimentus un radītu šedevrus, nemaz nav jābūt profesionālam pavāram. Galvenais veiksmes noslēpums – vēlme nogaršot kaut ko jaunu un gardu.

Sorbets no karstvīna

Saldējumu un sorbetu var pagatavot praktiski no jebkura vīna. Jums šķitīs dīvaini, taču šo auksto desertu var gatavot pat no karstvīnam paredzēta dzēriena. Ar to tad arī sāksim. Karstvīns jeb karsts dzēriens no sarkanvīna un garšvielām,  protams, asociējas ar Ziemassvētkiem, sniegu un salu.  Tomēr ticiet, ka tāds pikants un “iereibis” saldējums patīkami iekrāsos arī karstu vasaras dienu.

Lai pagatavotu sorbetu no karstvīna, vispirms to uzvāriet: sausā katliņā sasildiet garšvielas – kardamonu, vaniļas pāksti, kanēli, krustnagliņas –, lai tās “atveras”, tad pielejiet sausu sarkanvīnu, pievienojiet lāsi konjaka un cukuru, iemetiet vīnā apelsīna miziņu. Vāriet, līdz cukurs ir pilnībā izkusis. Pēc tam nokāsiet dzērienu un ielejiet to saldēšanai paredzētā formā (vai nelielās atsevišķās porcijformiņās). Lai našķis sasaltu vienmērīgi, ik pēc stundas apmaisiet sorbetu.

Noble Wine ieteikums: sorbeta pagatavošanai no karstvīna izmantojiet sarkanvīnu Garnacha «Old Vines» Emporda, kas ražots kalnu ieskautā Espeltas vīndarītavā Empordas reģionā, Spānijā. Sorbets saglabās sausu un intensīvi augļainu garšu un aromātu, kurā jūtamas svaigu kazeņu, tumšo ķiršu, zaļo piparu un Provansas zālīšu notis.

Nešaubāmies, ka sorbets no karstvīna pārsteigs Jūsu viesus!

 

Sorbets no baltvīna

Iespējams, Jūs tomēr nodomājāt, ka sorbets no karstvīna vasarā ir pārāk drosmīgs gājiens, un pietaupīsiet šo recepti līdz ziemai… Pamēģiniet sorbetu no baltvīna. To ir viegli pagatavot, bet baudas būs milzum daudz!

Lai pagatavotu sorbetu no baltvīna, Jums vajadzēs cukuru, pat daudz cukura, baltvīnu un citronu. Vispirms uzvāriet biezu cukura sīrupu un ļaujiet tam atdzist. Pievienojiet sīrupam baltvīnu un citrona sulu. Tagad vīna-cukura- citrona maisījumu var liet saldēšanai paredzētā formā (vai nelielās porcijformiņās) un ievietot saldēšanas kamerā vai atdzesēt uz ledus.

Noble Wine ieteikums: “baltajam” sorbetam lieliski piemērots vīns «Branu» Vermentino di Gallura, kas ražots Gallurā (Sardīnijā) jaunā itāļu vīndarītavā Vigne Surrau un kam piemīt spilgts aromāts ar dzeltenu ābolu, bumbieru, krēma un jasmīna notīm. No šī vīna gatavotam desertam būs sulīga garša ar atsvaidzinošu, zīdainu skābumu un zaļu ābolu niansēm.

Sorbets no baltvīna spēcīgi atsvaidzina!

 

Saldējums no vīna

Protams, no vīna var gatavot ne tikai sorbetu, bet arī īstu saldējumu! Arī te, tāpat kā sorbetam, recepšu ir milzums – viss atkarīgs tikai no Jūsu fantāzijas un garšas izjūtas. Galvenais – pagatavot saldējumu pareizi, bet vīns un arī garšvielas tam piešķirs Jūsu iecienīto garšu.

Pareizam saldējumam Jums būs nepieciešams trekns saldais krējums, olas un pūdercukurs. Vispirms atdaliet olu dzeltenumus no baltumiem. Pēc tam sakuliet dzeltenumus ar pūdercukuru, līdz iegūta viendabīga blīva masa. Maisot ielejiet to vīnā un, turpinot maisīt, sasildiet maisījumu ūdenspeldē. Kad masa iebiezē, nolieciet to atdzist. Saputojiet atsevišķi olu baltumus un saldo krējumu un pievienojiet šīs sastāvdaļas vīna maisījumam.

Pārlejiet gatavo maisījumu saldēšanai paredzētā formā (vai nelielās formiņās) un ievietojiet saldētavā.

Noble Wine ieteikums: labs risinājums saldējuma gatavošanai būs Kotdebonas reģiona Volnē atrodošās vīndarītavas Domaine Lafarge ražotais sarkanvīns Lafarge Bourgogne Passetoutgrain «L’Exception». Ar šo vīnu saldējums iegūs spilgtu ķiršainu garšu un patīkamu skābumiņu!

Ja godīgi, šādu saldējumu var pagatavot no jebkura alkohola, kas Jums garšo. Bet mēs, protams, iesakām vīnu!