1. Smagākiem ēdieniem ir nepieciešams “smagāks” vīns

5 ieteikumi vīna un ēdienu saderībai

Par smagiem ēdieniem tiek saukti ēdieni ar bagātīgām mērcēm, piemēram, jūras veltes ar biezu, sviestainu mērci vai gaļa, kas bagātīgi pārklāta ar biezu mērci.  Vieglākais veids, kā atcerēties šo noteikumu, ir iegaumēt, ka smagākam ēdienam ir nepieciešams smagāks ar stiprākiem tanniniem. Ja kombinēsiet smagu ēdienu ar vieglu vīnu, ēdiena garša nomāks vīnu un tas liksies neizteiksmīgs. No savas pūses varam ieteikt Spānijas Rioja vai Priorat vīnus, ka arī Chianti vai Brunello no sauļainas Toskānas.

2. Jadodas pie kaimiņiem

5 ieteikumi vīna un ēdienu saderībai

Visdrošākais variants ir izvēlēties vīnu un ēdienu ar vienādu izcelsmi. Vidusjuras reģiona ēdieni lieliski saderēs ar Provansas rozā vīnu, Escargots Vol-au-Vent jeb gliemežiem mīklā piestāvēs Burgundijas Pinot Noir, bet Andalūzijas Fino Jerez debesīs pacels Jamon Iberico. Vienīgi te jāatceras, ka pieskaņot vīnu, piemēram, Itālijas vai Francijas virtuvei būs daudz vieglāk nekā Āzijas ēdieniem, tāpēc tādās reizēs palīdzēs kontrasta metode.

3. Šampanietis un dzirkstošie ar jūras veltēm…

5 ieteikumi vīna un ēdienu saderībai

Nav ieteicams apvienot maigus ēdienus, piemēram, jūras veltes, ar smagas tekstūras vīnu, jo vīns pilnībā nomāks ēdiena garšu. Tieši šeit Jūs beidzot varat atvērt šampanieša pudeli, kas jau sen stāvējusi vīna skapī… Tikpat labi ar jūras veltiem derēs tādi dzirkstošie vīni kā Cava vai Prosecco.

4. Asiem ēdieniem piestāv salds partneris

5 ieteikumi vīna un ēdienu saderībai

Āzijas un Indijas virtuvei ar aromātos un garšās intensīviem ēdieniem vislabāk piestāvēs vīni ar jūtamu saldumu un zemāku alkohola līmeni. Lai cik izcili un iecienīti vīni nāktu no Chassagne-Montrachet vai Margaux apelācijām, asas wok stilā pagatavotas jūras veltes ar rīsu nūdelēm, svaigu čili un kapātu koriandru tomēr vislabāk saderēs ar off-dry Mozeles ielejas Riesling – šī vīna saldums mazinās pikantumu ēdienā, bet skābās notis atsvaidzinās paleti no spēcīgajām garšām.

5. Ķirsītis uz kūkas jeb deserti

5 ieteikumi vīna un ēdienu saderībai

Zelta likums, pārojot desertus ar desertvīniem – salduma līmenim un sajūtām ir jābūt līdzīgām vai pat vienādām. Svaigākiem desertiem piestāvēs vēsāka klimata vīni – vēlās Chenin Blanc no Luāras vai Riesling no Vācijas, Austrijas. Saldākus desertus vislabāk papildinās intensīvākie desertvīni – Vin Santo no Toskānas vai Sauternes no Bordo.

P.S.

Vienīgais “akmenī kaltais” noteikums ir – nekad nepārot rūgtus vīnus ar rūgtiem ēdieniem, bet pārējie noteikumi ir pielāgojami personīgajai izvēlei. Dažiem patīk vīni ar spēcīgu un izteiktu garšu, bet citiem ir vienalga, kas atrodas uz galda, jo viņi vienkārši vēlas vieglu Zinfandel.  Vīns ir paredzēts baudīšanai, tāpēc vienkārši baudiet to un eksperimentējiet ar dažādām vīnu un ēdienu kombinācijām.