Īss stasts par Riesling vīniem

Markus Molitor Riesling vīni no Mosel reģiona ir pieejami Noble Wine veikalā Elizabetes iela 23

Karsta vasaras diena, Reinas ielejas augļu dārzi, kuros saulē briest āboli un bumbieri — tās ir pirmās asociācijas, nobaudot Riesling, aromātisko, atsvaidzinošo baltvīnu, kura garšā jūtamas ābolu, aprikožu, persiku un bumbieru notis. Parasti to veikalā redzam garā, slaikā stikla pudelē. Labi zināms augstā skābuma līmeņa, kā arī spēcīgā ziedu un augļu aromāta dēļ. Vīns ir kā radīts, lai to baudītu saulainā vasaras pievakarē.

Riesling nāk no Reinas vīnu apgabala Vācijā un ir viens no šīs zemes vīndaru lepnumiem. Pirmās atsauces par šo vīnu atrodamas Kacenelenbogenas grāfa 1435. gada noliktavas inventarizācijas dokumentos. Tiek uzskatīts, ka rīslings jau no pašiem pirmsākumiem bijis vācu muižniecības iecienīts dzēriens. Tieši muižnieki palīdzējuši šim dzērienam iegūt popularitāti Eiropā, ņemot to līdzi kara gājienos un darījumu ceļojumos. Nebija vajadzīgs ilgs laiks, lai atklātu, ka Riesling līdzīgi kā Chardonay ir viens no retajiem vīniem, kas līdz ar gadiem kļūst tikai vērtīgāks. Atšķirībā no daudziem citiem baltvīniem, kuri ir jāizlieto diezgan īsā laikā pēc iepildīšanas pudelē, augstas kvalitātes Riesling var glabāties un nogatavināties pat līdz 100 gadiem. Tas izskaidrojams ar šī vīna augsto skābuma līmeni.

Mosel ielēja Vācijā

Riesling degustācija sākas jau jūsu degunā. Tā ir viena no pasaulē aromātiskākajām vīnogu šķirnēm. Galvenās augļu aromāta notis ir nektarīni, aprikozes, saldi āboli un bumbieri. Tāpat vīnā iespējams sajust medus un pārsteidzošā kārtā — arī benzīna aromātu. Šo netipisko aromātu aizrautīgi meklē vīna speciālisti, jo tiek uzskatīts, ka tieši pēc tā var pazīt augstas kvalitātes Riesling, kurš ar gadiem kļūst vērtīgāks.

Pasaulē šīs vīnogas audzē vien nedaudz vairāk kā 89 00 akros, protams, lielākā daļa no tiem jeb aptuveni 56 000 akru atrodas Vācijā. Vācu un Kalifornijas Riesling vīni parasti ir saldāki, tomēr atrodami arī sausi. Tos pazīsiet, ja uz etiķetes izlasīsiet vācu vārdu trocken (sauss). Savukārt no Kalifornijas nākušajiem sausajiem vīniem uz etiķetes meklējiet uzrakstu dry (sauss).

Riesling vīni, kas darīti Elzasas reģionā Francijā, Austrijā, Finger Lakes ezeru reģionā Ņujorkas štatā un Vašingtonas štatā, biežāk ir sausi. Šajos reģionos pat nav nepieciešams uz vīna etiķetes drukāt virsū tādu informāciju, jo lielākā daļa rīslingu ir sausi. 

Ar ko labāk baudīt Riesling vīnus?

Eksperti iesaka Riesling saldās garšas un augstā skābuma līmeņa dēļ to papildināt ar pikantiem ēdieniem. Spēcīgas Āzijas un Indijas garšvielas ir lielisks sabiedrotais šim vīnam. Klasiska maltīte ir pikants pīles stilbiņš kopā ar Riesling vīnu.

Saderība ar gaļu: pīle, cūkgaļa, bekons, cālis, garneles un krabja gaļa.
Garšvielas: pikantas un aromātiskas — kajēnas pipari, ingvers, krustnagliņas, kanēlis, smaržīgie pipari, kurkuma, madras karijs, Sečuānas pipari, šalotes, sojas mērce, sezams, majorāns, baziliks, rīsu etiķis un terijaki mērce. 
Sieri: šo vīnu baudiet ar maigiem, svaigiem govs piena sieriem bez izteikta aromāta. Kopā ar žāvētiem augļiem.
Dārzeņi: cepti dārzeņi un dārzeņi, kam piemīt dabisks saldums. Kokosrieksti, sarkanie sīpoli, paprika, baklažāni, tempes, kabači un burkāni. 

Markus Molitor rīslingi Noble Wine veikalā

Noble Wine vīnu veikalā iespējams iepazīt vācu Riesling vīna daudzveidību. Weingut Molitor ir viens no Vācijas labākajiem vīna ražotājiem. Markuss Molitors (Markus Molitor), kas 1984. gadā pārņēma vīna darītavu tikai 20 gadu vecumā, pārstāv gadsimtiem senās Mosel vīndaru ģimenes astoto paaudzi. Ģimenes īpašums, ko veido 37 hektāri augstākās klases vīnogu dārzu, kas sedz 15 vēsturiskas vīnogu audzēšanas vietas no Bernkastelas un Grācas līdz Štatvēlenei un Zēligenštatei, atrodas vēsturiskajā Bernkastelas pilsētā.

Vīndaris Markus Molitor savos vīnogulajos

Šeit vīnogu audzēšana, novākašana un vīna radīšana notiek strikti pēc tradīcijām. Ļoti seni, nepotēti vīnogulāji (daudzi ir 100 un vairāk gadus veci) aug uz 80o slīpām nogāzēm, kur visa vīnogulāju kopšana tiek veikta ar rokām. Vīna fermentācijas procesā tiek izmantots dabiskais raugs bez enzīmiem un nogatavošanās paātrinātājiem — "100 gadus vecs vīna radīšanas stils". Vīnu fermentācijas un nobriešanas process notiek lielās, vecās ozolkoka mucās, bet neliela vīna daļa tiek fermentēta nerūsējoša tērauda mucās.

Ieteicam nogaršot dažus Markus Molitor vīnus no Noble Wine kolekcijas...

Riesling Haus Klosterberg Feinherb 2014

Riesling intensīvajam aromātam piemīt sauss, delikāts citrusaugļu, persiku un svaigu ābolu aromāts. Svaigās Riesling ogas padara vīnu vieglu un atspirdzinošu. Vīnam piemīt salīdzinoši ass skābus un labi līdzsvarota, minerāla garša.

Riesling Erdener Treppchen Kabinett Trocken 2014

Šim vīnam ir sauss aromāts ar muskatrieksta, kumelīšu, nobriedušu persiku un mirabeles toņiem. Erdener Treppchen garša ir piesātināta ar dažādu garšvielu toņiem, bet pakāpeniskais, līdzsvarotais un nobriedušais skābums nodrošina lielisku pēcgaršu.

Riesling Bernkasteler Badstube Spatlese Feinherb 2014

Riesling Bernkasteler Badstube aromātam piemīt delikāti plūmju, aprikožu, persiku, bergamota un minerālu toņi. Garša ir atsvaidzinoša un skābena. Vīnam ir raksturīga eleganta, ļoti maiga un minerāla pēcgarša.

Citi raksti kategorijā

trešdiena, 2017. gada 25. oktobris

Heress, Jerezz, Šerijs - personīgā stila meklējumos

Par heresu varētu uzrakstīt grāmatu vai dzejoli, bet nākas gatavot tikai rakstu, pilnu sausas (vai saldas) tehnoloģiskas informācijas, aiz kuras...















ceturtdiena, 2017. gada 14. septembris

Dienviditālija. Vīni, kas spēj pārsteigt

 

Kur gan vēl, ja ne Itālijā, atradīsiet tik lielu autohtono* vīnogu šķirņu dažādību un no tām gatavoto vīnu stilistisko daudzveidību?!...

trešdiena, 2016. gada 16. marts

8 iemesli kāpēc jums noteikti vajadzētu aizbraukt uz Pjemontu!

Rudenī Pjemontā vērojama īpaša tūrisma aktivitātes eksplozija. Iespējams, tas saistīts ar maģisko baltās trifeles aromātu. Rudens ir arī ...

trešdiena, 2015. gada 28. oktobris

Vīnu karte: Burgundija

Burgundija — vīna darīšanas reģions ar unikālu vēsturisko mantojumu, kas atrodas tikai simts kilometru attālumā no Parīzes un stiepjas 360 ...

otrdiena, 2015. gada 20. oktobris

Pjemontas garša: Barolo un Barbaresco

Katru Maiju Pjemontas galvaspilsētā, Turīna, notiek viens no svarīgākajiem "Vecās Pasaules" vīna pasākumiem  — ikgadējā jauno barolo un barbaresko...

ceturtdiena, 2015. gada 01. oktobris

Remarka mīļākais dzēriens

To mīlēja Ēriks Marija Remarks un Žoržs Simenons. Simenona varonis komisārs Megrē ir pats spilgtākais šī 40 grādus stiprā dzēriena, kas cēlies...

trešdiena, 2015. gada 23. septembris

Zem Toskānas saules

Muzejs bez jumta, paradīze zemes virsū, apburošs mākslas darbs ... Tas viss ir par viņu, par Toskānu. Viļņotie paklani, kalnu grēdas, miglas ...

Citi raksti kategorijā

trešdiena, 2017. gada 25. oktobris

Heress, Jerezz, Šerijs - personīgā stila meklējumos

Par heresu varētu uzrakstīt grāmatu vai dzejoli, bet nākas gatavot tikai rakstu, pilnu sausas (vai saldas) tehnoloģiskas informācijas, aiz kuras...















ceturtdiena, 2017. gada 14. septembris

Dienviditālija. Vīni, kas spēj pārsteigt

 

Kur gan vēl, ja ne Itālijā, atradīsiet tik lielu autohtono* vīnogu šķirņu dažādību un no tām gatavoto vīnu stilistisko daudzveidību?!...

trešdiena, 2016. gada 16. marts

8 iemesli kāpēc jums noteikti vajadzētu aizbraukt uz Pjemontu!

Rudenī Pjemontā vērojama īpaša tūrisma aktivitātes eksplozija. Iespējams, tas saistīts ar maģisko baltās trifeles aromātu. Rudens ir arī ...

trešdiena, 2015. gada 28. oktobris

Vīnu karte: Burgundija

Burgundija — vīna darīšanas reģions ar unikālu vēsturisko mantojumu, kas atrodas tikai simts kilometru attālumā no Parīzes un stiepjas 360 ...

otrdiena, 2015. gada 20. oktobris

Pjemontas garša: Barolo un Barbaresco

Katru Maiju Pjemontas galvaspilsētā, Turīna, notiek viens no svarīgākajiem "Vecās Pasaules" vīna pasākumiem  — ikgadējā jauno barolo un barbaresko...

ceturtdiena, 2015. gada 01. oktobris

Remarka mīļākais dzēriens

To mīlēja Ēriks Marija Remarks un Žoržs Simenons. Simenona varonis komisārs Megrē ir pats spilgtākais šī 40 grādus stiprā dzēriena, kas cēlies...

trešdiena, 2015. gada 23. septembris

Zem Toskānas saules

Muzejs bez jumta, paradīze zemes virsū, apburošs mākslas darbs ... Tas viss ir par viņu, par Toskānu. Viļņotie paklani, kalnu grēdas, miglas ...