Mišels Rolāns: “Kustība – tā ir dzīve!”

Mišels Rolāns: “Kustība – tā ir dzīve!”

Ar Mišelu Rolānu sen vairs nevajag iepazīstināt. Viņa vārds zināms visiem vīna profesionāļiem un cienītājiem, kā arī saistīts ar tādiem slaveniem vīnu nosaukumiem kā CHATEAU PAPE CLEMENT (Pessac-Léognan), CHATEAU SMITH-HAUT-LAFITTE (Pessac-Léognan), CHATEAU PONTET-CANET (Pauillac), CHATEAU LEOVILLE-POYFERRE (Pauillac), SCREAMING EAGLE (Napas ieleja), HARLAN ESTATE (Napas ieleja), CLOS DE LOS SIETE (Аrgentīna), ORNELLAIA (Toskāna), MARQUES DE CACERES (Spānija), FREIXENET (Spānija) un daudziem citiem.  Vēršanās pie Rolāna kunga nozīmē sasniegt labāko iespējamo vīna kvalitāti un augstākos vīna kritiķu vērtējumus.

Mišels konsultē, palīdz un strādā daudzās vīna darītavās visā pasaulē, kur tiek radīti dažādu krāsu, vīnogu šķirņu, garšu un stilu vīni. Viņš tiek dēvēts par “lidojošo vīndari”, jo lielu daļu sava laika pavada lidmašīnās un pārbraucienos: Amerika, Argentīna, Čīle, Itālija, Spānija, Dienvidāfrika, Grieķija, Bulgārija, Horvātija, Indija, Ķīna, Meksika, Šveice, Turcija... Bet tā ir tikai viena no viņa daudzajām profesionālās darbības jomām, kas padarīja viņu slavenu.

Mišela galvenā nodarbošanās ir vīnkopība, viņam pieder vairāki īpašumi Bordo un citur pasaulē. Mišels dzima un uzauga dzimtas īpašumā Château Le Bon Pasteur (Pomerol), ko viņa vectēvs iegādājās 1920. gadā, Ģimenē ar vīndarīšanu nodarbojušies vairākās paaudzēs. Pirms trīs gadiem Mišels Rolāns pārdeva šī dzimtas īpašuma un vīna dārzu Lalande de Pomerol un Saint-Émilion akcijas honkongietim Sutong Pan, lai izmaksātu brālim viņa daļu, jo viņš vēlējās izstāties no ģimenes biznesa. Ar pircēju Mišels iepazinās Kalifornijā laikā, kad viņš konsultēja multimiljardiera vīna darītavu Sloan Estate. Pēc Mišela teiktā, tas bija ļoti izdevīgs darījums, un viņš joprojām ir iesaistīts īpašuma vīna darīšanas procesā tāpat kā iepriekš.

 

 

Rolānu ģimenei Liburnas pilsētā ir sava enoloģijas laboratorija, kur Mišels ar savu sievu Dani, kura arī ir enoloģe, veic vissarežģītākās savu un klientu vīnu analīzes. Tieši ar laboratoriju viss sākās, kad jaunie Bordo enoloģijas fakultātes absolveti tur sāka strādāt un pēc tam kļuva par laboratorijas īpašniekiem.

Tiem, kuri nepazīst Mišelu, viņš varētu šķist stingrs, ārkārtīgi aizņemts un steidzīgs cilvēks. Tas ir saprotams, jo viņam ir noslēgti līgumi ar simtiem vīna darītavu daudzās pasaules valstīs. Tie, kuri ir redzējuši Džonatana Nositera 2004. gada dokumentālo filmu Mondovino, atceras, kā tika attēlots slavenais vīndaris: augstprātīgs kungs ar ekskluzīvu automašīnu un dārgu cigāru zobos. Tieši tādu es viņu arī cerēju ieraudzīt, tomēr kāds bija mans pārsteigums, kad viņu pirmo reizi iepazinu! Nedaudz kautrīga es devos pie Mišela kunga uz pārrunām, kad viņš meklēja tulku braucienam uz Krieviju. Savā priekšā ieraudzīju laimīgu ģimenes tēvu, mīlošu vectēvu un patīkamu sarunu biedru. Tas bija pirms vairākiem gadiem. Kopš tā laika man vairākkārt laimējies sadarboties, pavadot viņu dažādos braucienos, tulkojot viņa neizsmeļamā humora piesātinātās sarunas.

Varu teikt, ka Mišels ir ārkārtīgi mīļš pret sev patīkamiem cilvēkiem un ļoti kategorisks pret nezinošiem. Kad viņu uzaicina uz restorānu, viņš var izvēlēties pašu dārgāko, ja ielūgums ir no labi situēta cilvēka, un viņš atļaus par sevi samaksāt, taču Mišels var būt ļoti laipns, ja viņam patīk sarunu biedrs, un pats labprāt samaksās rēķinu.

Tāpat notiek ar Mišela līgumiem un konsultācijām: to maksa ir atkarīga no klienta maka, lai gan klientus viņš izvēlas ne pēc maka biezuma. Saņemot apmēram 20 konsultāciju darījumus dienā, viņš rūpīgi izskata katru un izvēlas tos, kas viņam ir interesanti kā cilvēkam un vīndarim. Viņam patīk izaicinājumi un komunikācija. Starp citu, tā nodēvēts kāds vīns – Le Défi (fr. val. – izaicinājums), kas ir pats dārgākais un retākais galda vīns pasaulē, ko Mišels radīja, eksperimentējot ar savu vīna dārzu Fronsac.

Nesen Mišels beidzot piekrita autobiogrāfiskam izdevumam ar nosaukumu The Wine Guru (angl. val. – vīna guru), kurā viņš stāsta par savu pārsteidzošo karjeru, par to, cik grūti pārliecināt vīna dārzu īpašniekus veikt izmaiņas, par savu draudzību ar Robertu Pārkeru.

Neskatoties uz savu aizņemtību, Mišels piekrita atbildēt uz vairākiem Noble Wine jautājumiem.

 

Mišel, jūs konsultējat vīndarus daudzās pasaules valstīs. Kurā valstī jums vislabāk patīk strādāt?

Kalifornijā. Es sāku tur strādāt pirms trīsdesmit gadiem, pašlaik sniedzu konsultācijas 21 Kalifornijas vīna darītavai. Man šeit ļoti patīk, jo varu ērti strādāt.

 

Kurā valstī jūs visbiežāk uzturaties un strādājat?

Protams, Francijā, jo man šeit ir apmēram 200 klientu.

 

Mišel, jūs piedalāties pasaulslaveno Toskānas vīnu Ornellaia un Masseto darīšanā. Vai jūs konsultējat vēl kādas vīna darītavas citos Itālijas reģionos?

Jā, es konsultēju Ornellaia kopš 1991. gada, un, protams, Masseto, ko dara no vīnogu šķirnes Merlot, kuru es tik ļoti mīlu. Pēdējos pāris gadus es strādāju kopā ar savu palīgu Stīvenu Bleju brīnišķīgā itāļu dzimtas īpašumā Tolaini netālu no Sjennas. Tur mēs radām tādus nepārspējamus vīnus kā Picconero un Valdisanti. Nesen uzsākām vienu brīnišķīgu projektu Monteverro Toskānas dienvidos, netālu no skaistā Capalbio ciemata. Šis vīna dārza projekts bija kādas vācu ģimenes sapnis, kura ieguldīja nepieciešamās pūles, lai radītu lieliskus vīnus. Jau pirmie vīni izdevās daudzsološi.

 

 

 

Kādas vīna darītavas jūs konsultējat Austrumeiropā?

Mana pirmā Austrumeiropas pieredze saistīta ar Ungāriju. Tas bija 1989. gadā, kad sāku konsultēt slavenos Tokajas vīnus.

Pēc Ungārijas mani uzaicināja uz Bulgāriju, kur līdz šai dienai radām tādus augstas kvalitātes vīnus kā Castra Rubra. Tas ir brīnišķīgs projekts ar lielisku aprīkojumu un labiem dabas apstākļiem. Tur augsne baro vīnogulājus, kas palīdz radīt lieliskus vīnus.

Krievijā es sadarbojos ar vīna darītavu Elbuzd. Nesen uzsāku jaunu, daudzsološu projektu netālu no Sočiem, bet vīnu vēl nav iespējams iegādāties.

Armēnijā es strādāju ar Eduardo Ernekjanu, ar kuru mums jau bija kopīgs projekts Argentīnā vīna darītavā Fin del Mundo. Armēnijā mūsu projektam Terras de Armenia nepieciešams liels finanšu un cilvēku ieguldījums. Vīnogulāju iestādīšana akmeņainā augsnē, protams, nebija viegla, tomēr vīnogulāji ieauga un dāvā brīnišķīgus rezultātus.

 

Vai esat iepazinis latviešu vīnus? Ja kāds piedāvātu sākt projektu Latvijā, vai jūs piekristu?

 Man diemžēl vēl nav bijusi iespēja nobaudīt Latvijas vīnus un nekad neesmu bijis Latvijā. Tomēr, ja man radīsies tāda iespēja, es labprāt iepazītos ar šo valsti. Tad tā būtu 54. valsts, ko apmeklēju, un 22. valsts pasaulē, kurā sniegtu savas konsultācijas.

 

Vai jūs varētu pastāstīt par saviem jaunajiem projektiem? Kādi ir jūsu nākotnes plāni?

Mēs vienlaikus strādājam pie vairākiem projektiem; atzīšos, ka tas nav viegli. Pirmām kārtām  gribu tos novest līdz vēlamajam rezultātam. Tuvākajos mēnešos es vēlētos radīt augstākā līmeņa enoloģijas laboratoriju, kur varētu veikt vissarežģītākās analīzes, lai saprastu, kā uzlabot vīnu, it sevišķi tanīnus. Jāiet līdzi laikam un jārada 21. gadsimta vīni, kuriem jābūt nevainojamiem!

 

Kādu redzat vīna nākotni pasaules mērogā?

Svarīgi piebilst, ka vīna ražošanas apjomi palielinās un kvalitāte arvien paaugstinās. Visā pasaulē tiek radīti konkurētspējīgi vīni, un tikai labākie var uzvarēt. Tas nav vienkārši. Es iedomājos, ka nākotnē būs tikai labi vīni ar raksturīgu garšu, kas atbilst vīna baudītāju prasībām.

 

 

Kādu Mišelu Rolānu jūs redzat spogulī?

Es redzu cilvēku, kurš nožēlo, ka dzīve ir tik īsa, jo tā ir aizraujoša! Šajā gadā Bordo es novākšu savu 44. ražu.

 

Kāda ir jūsu lielākā profesionālā veiksme?

Tie ir mani starptautiskie panākumi kā konsultantam. Pateicoties konsultāciju sniegšanai, esmu iepazinies ar interesantiem cilvēkiem, no kuriem daudz esmu mācījies.

 

Mišel, vai jūs varētu pastāstīt par savām kļūdām un nožēlām?

Man ļoti žēl, ka citreiz neizdodas pārliecināt cilvēkus mainīt attieksmi. Daži ir pārliecināti, ka vispirms ir tradīcijas un virzība uz priekšu kopā ar laiku ir kļūda. Es uzskatu, ka kustība ir dzīve! Konservatīvas attieksmes dēļ nākas ieguldīt 20 gadus, kaut gan pietiktu ar desmit.

 

Kāds vīns jūs visvairāk ir pārsteidzis?

  1. gada Pomerol Château De May de Certan. Šis ir mana dzimšanas gada vīns, ko baudīju savā 18. dzimšanas dienā. Un tas bija pirmais mana dzimšanas gada vīns.

 

Nākamais ir pēctecības jautājums – kad jūs pirmoreiz baudījāt vīnu?

Laikam ļoti agri, bet labi neatceros. Atceros, ka bija pieaugušo nepabeigtas vīna paliekas, ko pamēģināju, protams, bez viņu ziņas.

 

Ja būtu iespēja mainīt likteni, par ko jūs vēlētos kļūt?

Par enologu konsultantu!

 

Manas meitas jau strādā kopā ar mani, bet mazdēli vēl ir pārāk mazi. Ja nu viņi izvēlēsies šo ceļu, ceru, ka viņi atcerēsies savu vectēvu.

 

Mišel, jūs dzīvē esat visu sasniedzis, vai ir vēl kāds sapnis?

Jā, vēlos, lai viss turpinās pēc iespējas ilgāk!

 

Varētu teikt, ka esat radījis savu zīmolu Michel Rolland. Jūsu vīnu stils mainās līdzi katram vīnam. Vai esat domājis par pēctecību? Vai jūs vēlētos, lai kāds no mazdēliem sekotu jūsu pēdās?

Manas meitas jau strādā kopā ar mani, bet mazdēli vēl ir pārāk mazi. Ja nu viņi izvēlēsies šo ceļu, ceru, ka viņi atcerēsies savu vectēvu.

 

Citi raksti kategorijā

ceturtdiena, 2017. gada 10. augusts

Oskars Skara: Ir jāmīl tas, ko tu dari!

Kas jādara, lai Rīga kļūtu par pasaules gardēžu galamērķi? Jāmīl tas, ko tu dari, jāļauj profesionāļiem strādāt un jāiemāca pavāriem...

ceturtdiena, 2016. gada 12. maijs

Ilgais ceļš uz vīna Olimpu. 2. daļa

Ļoti labi plānots laiks, gatavojoties Argentīnai – lasot, degustējot. Kas bija smagākais, no kā nācās atteikties?

Neiedziļinoties detaļās,...

otrdiena, 2016. gada 12. aprīlis

Ilgais ceļš uz vīna Olimpu. 1. daļa

Latvijas vīna aprindās pēdējā pusgada laikā Raimonda Tomsona vārds izskanējis īpaši bieži un skaļi. Mēs, Noble Wine, vēlētos uzzināt, ...

trešdiena, 2016. gada 17. februāris

Četri jautājumi četriem šefpavāriem

Došanās uz restorānu mums galvenokārt saistās ar patīkamu laika pavadīšanu un labiem ēdieniem. Daudziem restorāns ir arī vieta, kur iespējams...

trešdiena, 2016. gada 03. februāris

Riga Wine & Champagne Čempionu parāde

2015. gadā 28. novembrī Latvijā notika konkursa Gada vīns 2015 Latvijā importēto vīnu lielā degustācija, kurā uzzinājām zelta, sudraba un ...

pirmdiena, 2016. gada 04. janvāris

Ietekmīgais un subjektīvais Roberts Pārkers

Vīns ir subjektīvs sarunas temats, taču pasaulē ir cilvēki, kuru viedoklis par vīnu var pacelt kāda vīna pārdošanas apjomus nebijušos apmēros...

otrdiena, 2015. gada 01. decembris

Aigars Nords: Dzīves baudītājs ar šampanieša glāzi

Ilinoisas universitātē (ASV) ieguvis biznesa vadības maģistra grādu, bet Wine and Spirit Education Trust (Londona, Lielbritānija) – augstāko ...

pirmdiena, 2015. gada 09. februāris

Iepazīstieties: someljē!

Šodien Rīgā ir tik daudz vīna bāru, veikalu un restorānu, ka acis žilbst no piedāvājumiem.  Ja piedāvājums iet roku rokā ar pieprasījumu,...

Citi raksti kategorijā

ceturtdiena, 2017. gada 10. augusts

Oskars Skara: Ir jāmīl tas, ko tu dari!

Kas jādara, lai Rīga kļūtu par pasaules gardēžu galamērķi? Jāmīl tas, ko tu dari, jāļauj profesionāļiem strādāt un jāiemāca pavāriem...

ceturtdiena, 2016. gada 12. maijs

Ilgais ceļš uz vīna Olimpu. 2. daļa

Ļoti labi plānots laiks, gatavojoties Argentīnai – lasot, degustējot. Kas bija smagākais, no kā nācās atteikties?

Neiedziļinoties detaļās,...

otrdiena, 2016. gada 12. aprīlis

Ilgais ceļš uz vīna Olimpu. 1. daļa

Latvijas vīna aprindās pēdējā pusgada laikā Raimonda Tomsona vārds izskanējis īpaši bieži un skaļi. Mēs, Noble Wine, vēlētos uzzināt, ...

trešdiena, 2016. gada 17. februāris

Četri jautājumi četriem šefpavāriem

Došanās uz restorānu mums galvenokārt saistās ar patīkamu laika pavadīšanu un labiem ēdieniem. Daudziem restorāns ir arī vieta, kur iespējams...

trešdiena, 2016. gada 03. februāris

Riga Wine & Champagne Čempionu parāde

2015. gadā 28. novembrī Latvijā notika konkursa Gada vīns 2015 Latvijā importēto vīnu lielā degustācija, kurā uzzinājām zelta, sudraba un ...

pirmdiena, 2016. gada 04. janvāris

Ietekmīgais un subjektīvais Roberts Pārkers

Vīns ir subjektīvs sarunas temats, taču pasaulē ir cilvēki, kuru viedoklis par vīnu var pacelt kāda vīna pārdošanas apjomus nebijušos apmēros...

otrdiena, 2015. gada 01. decembris

Aigars Nords: Dzīves baudītājs ar šampanieša glāzi

Ilinoisas universitātē (ASV) ieguvis biznesa vadības maģistra grādu, bet Wine and Spirit Education Trust (Londona, Lielbritānija) – augstāko ...

pirmdiena, 2015. gada 09. februāris

Iepazīstieties: someljē!

Šodien Rīgā ir tik daudz vīna bāru, veikalu un restorānu, ka acis žilbst no piedāvājumiem.  Ja piedāvājums iet roku rokā ar pieprasījumu,...