Īstais vīns jūsu kāzām

Kā izvēlēties vīnu kazam? Kur nopirkt vīnu? Labākais vīns Rīgā. Vīna veikals Noble Wine

Nu kas gan tās par kāzām bez vīna?! Pat vispieticīgākās svinības var padarīt krāšņas glīta pudelīte šampanieša vai iecienītā vīna. Bet, ko darīt, ja uz svētkiem par godu jaunlaulātajiem uzaicināti visi radi un draugi ar tik dažādām gaumēm? Kādu vīnu izvēlēties, lai visi būtu apmierināti? Uz šo jautājumu atbildēšu, sniedzot dažus padomus, kā izvēlēties piemērotu vīnu mūža skaistākajam mirklim – jūsu kāzām.

Viss sākas ar šampanieti

Pats svarīgākais dzēriens kāzās – šampanietis. Tas rada svētku atmosfēru un paceļ noskaņojumu. Galvenais, lai šampanietis būtu labi atdzesēts. Tāpēc jau laikus ir vērts parūpēties par atvēsinošiem traukiem ar ledu, ko var ērti ielikt auto bagāžas novietnē. Un obligāti iepriekš izplānojiet, lai viesiem pie galda vīns tiktu pasniegts labi atdzesēts. Diemžēl par to bieži vien atceras, kad vīns jau saliets glāzēs. Ņemiet vērā – labāk lai vīns ir pārāk auksts un sasilst glāzē, nevis otrādi, jo tā galvenā sūtība ir atsvaidzināt un remdēt slāpes. Nepietiekami atdzesēts šampanietis var kļūt vienkārši nepatīkams, tajā būs jūtams alkohols un ass skābums. Taču arī saldējamā kamera «nogalinās» jebkuru vīnu!

Ne visi lūgtie viesi spēs novērtēt jūsu dāsno izvēli, tāpēc ne vienmēr vajag īstu šampanieti. Varat izvēlēties alternatīvu dzirkstošo vīnu veidā: spāņu Cava, itāļu Franciacorta vai franču Crémant. Šie dzirkstošie vīni tiek gatavoti, izmantojot metodi, kas ir identiska Šampaņā lietotajai; tie ir ļoti kvalitatīvi vīni un, kas nav mazsvarīgi, daudz demokrātiskāki cenā. Nevajadzētu aizmirst arī par Prosecco. Ja vairāk pa prātam viegls un nepretenciozs stils, tad šis itāļu dzirkstošais vīns var kalpot kā brīnišķīgs dzēriens jūsu kāzās. Taču šādā gadījumā es tomēr ieteiktu izvēlēties ilgāk dzirkstošo Spumante, jo Prosecco Frizzante būs mazāk dzirkstošs un glāzē šāds vīns ātrāk atvadīsies no  burbulīšiem.

Izvēloties šampanieti vai dzirkstošo vīnu, vadieties pēc šādiem ieteikumiem.

* Kā aperitīvs pie vieglām uzkodām ieteicams ne-vintāžas šampanietis (dzērienam nav norādīts ražas gads). Tāds šampanietis ietilpst ražotāja pamatlīnijā un cenas ziņā būs vispieejamākais.

* Welcome-drink jeb dzēriena, ar ko sagaida viesus, lomu lieliski pilda jau iepriekšminētie dzirkstošie dzērieni, tam nav jābūt tikai šampanietim. Var arī uzjaukt kokteiļus uz dzirkstošo vīnu bāzes. Populārākie – Bellini, Kir Royal, Spritz u.c.

* Karstās vasaras dienās viesiem, īpaši dāmām, patiks iemalkot punšu, ko var gatavot no dzirkstošā vīna, ogu kompota un svaigām ogām ar ledu.

* Parūpējieties par to, lai piedāvātie dzirkstošie vīni atbilstu dažādām gaumēm – visticamāk, starp viesiem atradīsies gan sauso (brut), gan pussaldo vīnu cienītāji. Pavisam pastāv septiņi pēc salduma līmeņa atšķirīgi šampanieša tipi:

  • brut nature – 3 g/l cukura;
  • extra brut – 3–6 g/l cukura;
  • brut – 5–15 g/l cukura;
  • extra sec (extra dry) – 12–20 g/l cukura;
  • sec (dry) – 17–35 g/l cukura;
  • demi-sec (semi-dry) – 33–50 g/l cukura;
  • doux – vairāk nekā 50 g/l cukura.

 

Padomi vīna izvēlē

 Kāzu galdam izvēlieties sausos vīnus – tie labāk sader ar ēdienu. Tomēr vīni ar ļoti lielu skābumu arī ietilpst riska zonā un viesiem var šķist pārāk sarežģīti. Tāpēc mans ieteikums izvēlēties vīnus no karstāka klimata zonas – tie būs ļoti augļaini, patīkami un neuzbāzīgi. Vīni no Langedokas, Provansas, Apūlijas, Sicīlijas ir moderni un viegli pieņemami dažāda vecuma ļaudīm. Tas būs piemērots variants gan vīna cienītājiem, gan cilvēkiem, kuri tikai sāk iepazīt šo dzērienu. Ļoti izsmalcināti vīni var novērst viesu uzmanību no svinībām vai, gluži otrādi, paši palikt nepamanīti un nenovērtēti.

Atcerieties, ka starp lūgtajiem viesiem vienmēr būs kāds saldu dzērienu cienītājs. Neaizmirstiet pietaupīt kādu pudelīti saldā vai deserta vīna mīļajai vecmāmiņai, mammai vai tantei – viņas būs jums pateicīgas par izrādīto uzmanību.

 

Lūk, trīs varianti vīnu izvēlei kāzām ar atšķirīgu budžetu

Līdztekus dzirkstošajiem vīniem un šampanietim pasniedzot jāatdzesē arī baltie un rozā vīni. Tāpat arī sarkanvīnam nevajadzētu būt pārāk siltam. Jau laikus paredziet, kur tiks dzesēti dzērieni, un sagādājiet spainīšus ar ledu dzērienu pasniegšanai. Vīns ilgāk saglabāsies vēss, ja spainītī ar ledu ieliesiet aukstu ūdeni. Šeit redzama tabula ar ieteicamo temperatūru dažādiem vīniem.

Šampanietis/dzirkstošie vīni: 4–7 °C

Viegli baltvīni: 8–10 °C

Rozā vīni: 8–10 °C

Piesātināti baltvīni: 10–12 °C

Desertvīni: 10–12 °C

Viegli sarkanvīni: 14–16 °C

Piesātināti sarkanvīni: 16–18 °C

 

Kā visu paredzēt un aprēķināt

Pareizi saskaņot vīnu ar ēdienu jums var palīdzēt profesionāls vīnzinis, speciālists, kurš ne tikai ieteiks, kāds vīns piemērotāks izvēlētajai ēdienkartei, bet arī uzmanīs, lai vīns tiktu pasniegts pareizajās glāzēs, pareizajā temperatūrā un laikus. Ja esat izlēmuši šo uzdevumu veikt paši un jau iepriekš gribat visu pārdomāt, esiet gatavi, ka tieši vīns prasa lielu uzmanību un sagatavošanos, ja vēlaties, lai viss tiktu izdarīts nevainojami.

Kāzās vīns var nebūt vienīgais dzēriens. Diemžēl nav precīzas formulas, kas ļautu paredzēt, cik daudz vīna vajadzēs jūsu svinībām, taču aptuvenus aprēķinus ir iespējams veikt, ņemot vērā virkni apstākļu.

* Vai uz galda tiks likti arī citi alkoholiskie dzērieni? Tas samazinās vīna daudzumu.

* Tā kā šampanietis vai dzirkstošais vīns ir universāls kompanjons daudzveidīgiem ēdieniem, iespējams, ka daudzi viesi to izvēlēsies arī vakariņu laikā.

* Jāņem vērā, kādā veidā tiks pasniegti ēdieni – vai tas būs furšets vai tradicionāls bankets pie galda un cik ilgas būs viesības.

* Galvenais faktors vīna izvēlē ir ēdienkarte, ko esat pasūtījuši vakariņām. Ja priekšroku dodat furšetam ar uzkodām, vīniem jābūt universāliem un viegliem. Ja pasūtāt silto ēdienu, jau iepriekš apsveriet, kāds vīns pie tā būs piemērotāks. Ja viesiem ēdienu piedāvā izvēlēties, attiecīgi nepieciešams parūpēties par vīnu dažādību, lai katram piedāvātajam ēdienam būtu pieskaņots vīns.

* Neapstājieties tikai pie divām izvēlēm – sarkanā vai baltā vīna. Gādājiet, lai viesiem ir plašāka iespēja izvēlēties.

* Laikapstākļi un gadalaiks arī ietekmē viesu izvēli: karstā vasaras dienā vairāk tiek dzerti dzirkstošie un baltvīns, bet vēsākā – sarkanvīns.

* Lai aprēķinātu, cik daudz vīna vajadzēs, sagaidot viesus, jāņem vērā pudeles un glāzes tilpums.

 

Piemērs, kā aprēķināt vīna daudzumu kāzām ar 30 viesiem (pieaugušajiem). Tā kā kāds noteikti nedzers vīnu, bet dos priekšroku citam dzērienam, savukārt cits, tieši otrādi, izdzers vairākas glāzes, uz vienu pieaugušo viesi var rēķināt četras glāzes vīna, kas ir 600 ml, + šampanietis.

* 30 х 240 ml (divas glāzes) šampanieša pēc laulību reģistrācijas vai baznīcā; kopā tas ir 10–12 pudeļu.

* 4–6 pudeles vīna jaunlaulātajiem vajag ceļā uz svinībām, ja gadās neparedzēti apstāties vai izpirkt līgavu. Ja pieturas plānotas vairākas, katram viesim rēķiniet glāzi vīna.

* 30 х 240 ml šampanieša vai cita dzēriena kā welcome-drink, kopā – 10–12 pudeļu.

* Vakariņās 30 aicinātajiem viesiem, kuri, pieņemsim, dzers tikai vīnu (rēķinot četras glāzes uz personu), vajadzēs pa 600 ml vīna katram; kopā – 24 pudeles. Tādējādi 30 viesiem, rēķinot rezervi, vajadzēs 24–30 pudeles dzirkstošā/šampanieša un 24 pudeles vīna.

Ja viesi paliek pārlaist nakti un viņiem paredzētas kopīgas brokastis, tad viegls atdzesēts šampanietis palīdzēs uzturēt svētku noskaņu arī nākamajā dienā.

Šis piemērs ir ļoti aptuvens. Vienmēr jāņem vērā savas iespējas un viesu vēlmes. Svarīgi atcerēties, ka kāzās vīns «plūst» viegli, taču tas ir alkoholisks dzēriens un «pāršaut pār strīpu» arī nav vērts. Neliela rezerve, pēc aprēķina iegādājot vīnu, tomēr vajadzīga. Pat ja tas paliks pāri, pēc kāzām jūs varēsiet paaicināt savus viesus uz glāzi vīna, kopīgi apskatot kāzu foto un video. 

 

Svētku idejas

Līdztekus tam, ka vīnu pasniedz pie galda, tas var kļūt par interesantu izklaides objektu. Piemēram, var sarīkot «aklo degustāciju» viesiem vai atsevišķi iekārtot degustāciju galdiņu, kur var nogaršot un izvēlēties vīnu dažādām gaumēm. Protams, tādā gadījumā nepieciešams parūpēties par profesionāli vai vīnzini, kurš var ieteikt un pastāstīt, izvēloties vīnu.

Bieži vien vīnu kāzās izmanto kā balvu vai dāvanu. Kā nelielas veicināšanas balvas pa piedalīšanos konkursos vai sacensībās var izmantot maza tilpuma pudelītes. Ja gribat pārsteigt viesus, varat sastādīt atsevišķu vīna karti ar vairākiem vīniem no dažādām vīnogu šķirnēm un dažādām zemēm, kas tiek pasniegta kopā ēdienkarti vai vienkārši atrodas uz galda.

Pudele vai kaste vīna var būt lieliska dāvana jaunlaulātajiem. Piemēram, tas var būt kāds ekskluzīvs vīns, kam raža vākta gadā, kad jaunais pāris iepazinās. Šādai dāvanai jāizvēlas vīns ar lielu glabāšanas potenciālu, lai to varētu atvērt pēc ilgāka laika. Noteikti pavaicājiet speciālistam, cik ilgi tādu vīnu var glabāt. Daudzi jaunie pāri atmiņai glabā kāzās pasniegtā šampanieša vai vīna korķus. Tāds neliels suvenīrs atgādinās par skaistajiem brīžiem jūsu neaizmirstamajās svinībās.

Citi raksti kategorijā

ceturtdiena, 2017. gada 26. oktobris

Ejam medībās!

Rudens jeb, precīzāk, posms no 1. oktobra līdz pat decembra vidum ir laiks, kad Latvijas mežos notiek vislielākā rosība, jo ir sākusies īstā...




svētdiena, 2017. gada 29. janvāris

5 ieteikumi vīna un ēdienu saderībai

Mājas ballītes bez ēdiena gandrīz nav iedomājamas, īpaši mūsdienās, kad tik populāra kļuvusi Dari pats jeb DIY (do it yourself) kustība, taču...

ceturtdiena, 2016. gada 03. novembris

Pērļu vista Facon Grand Mere jeb vecmāmiņas gaumē

Šis ir klasisks franču vecmāmiņu ēdiens, ļoti iecienīts arī Auverņā, Francijas centrāldaļā, kur kādu laiku dzīvojis restorāna Philippe...

ceturtdiena, 2016. gada 03. marts

Cik labi Jūs pārzināt vīnu?

 
otrdiena, 2016. gada 09. februāris

Baltā trifele: sēņu mānija

Miglainas oktobra nakts klusumu pārtrauc tikai nejaušs zaru krakšķis zem mednieka kājām... Uzticīgā četrkājainā drauga soļi pa mitrajām rudens...

otrdiena, 2016. gada 26. janvāris

Ražots Latvijā: mīļākā vīna uzkoda

Tradicionāli Latviju neuzskata par sieru valsti, bet... vēsture liecina par to, ka sieru Latvijā ražo jau kopš senseniem laikiem un siera cienītāju...

ceturtdiena, 2016. gada 14. janvāris

Plūškoks un Caurduris: taisām kokteiļus ar dzirkstošo

Parasti ir trīs iemesli, lai uzjauktu kokteili:

1. Īstam šampanietim nepietiek naudas, gribas to kaut kā kompensēt. Ak, cik labs bija pagājušā...

svētdiena, 2016. gada 03. janvāris

Kā Pagatavot Karstvīnu?

Tradicionālais Karstvīns

Priežu skujas, mandarīni un pikantais karstvīns rada vismājīgākos ziemas svētku aromātus, kas ir kļuvuši par, gandrīz...

piektdiena, 2015. gada 18. decembris

Vīna Kari: Kādu vīnu dzer Zvaigžņu Karu varoņi?

Šī diena ir klāt! Visu mīļotas sāgas "Zvaigžņu kari" turpinājums beidzot tik demonstrēts kinoteātros, kas nozīmē, ka jau šodien miljoniem...

otrdiena, 2015. gada 03. novembris

Vīna pagrabs: nav obligāti jārokas zemē

Vīns nav vienkārši no vīnogām pagatavots šķidrums. Tas ir dzīvs produkts, praktiski dzīva būtne. Tūkstošiem gadu ilgajā vīna vēsturē cilvēkiem...

ceturtdiena, 2015. gada 08. oktobris

4 Idejas Kokteiļiem ar Rozā Vīnu

Latvijā atkal uzstājās silts laiks un kas var būt labāk par  atsvaidzinošu rozā vīnu terasē siltaja vasaras vakarā? Tikai tikpat atsvaidzinošs...

trešdiena, 2015. gada 07. oktobris

Senjoram Korķviļķim — 220

"Vīns nerādīsies gaismā, kamēr korķis negrēkos ar korķviļķi" (britu tosts) Kā attaisīt vintāžas vīna pudeli

Mūsdienās atvērt vīna...

trešdiena, 2015. gada 16. septembris

Siera someljē: "Tā ir mistika"

Kas labāk piestāvēs sieram - sarkanvīns vai baltvīns, šampanietis vai heress? Šo jautājumu bieži uzdod tie, kas zina: labs siers nav vakariņu...

piektdiena, 2015. gada 14. augusts

Rozā Vīns - kā izvēlēties ēdienu?

Visu  nedēļu mēs baudījām un  atsvaidzinājāmies ar rozā vīnu, vai  ne būtu pienācis laiks uzkost? Mēs visi labi zinām: pie sarkana vīna ...

ceturtdiena, 2015. gada 02. jūlijs

Coravin vai kā nogaršot vīnu neatverot pudeli?

Vēlaties pagarināt dārga vīna radīto baudu un negribat izdzert visu pudeli uzreiz? Tagad tas ir iespējams! Iegaumējiet šo nosaukumu. Coravin –...

Citi raksti kategorijā

ceturtdiena, 2017. gada 26. oktobris

Ejam medībās!

Rudens jeb, precīzāk, posms no 1. oktobra līdz pat decembra vidum ir laiks, kad Latvijas mežos notiek vislielākā rosība, jo ir sākusies īstā...




svētdiena, 2017. gada 29. janvāris

5 ieteikumi vīna un ēdienu saderībai

Mājas ballītes bez ēdiena gandrīz nav iedomājamas, īpaši mūsdienās, kad tik populāra kļuvusi Dari pats jeb DIY (do it yourself) kustība, taču...

ceturtdiena, 2016. gada 03. novembris

Pērļu vista Facon Grand Mere jeb vecmāmiņas gaumē

Šis ir klasisks franču vecmāmiņu ēdiens, ļoti iecienīts arī Auverņā, Francijas centrāldaļā, kur kādu laiku dzīvojis restorāna Philippe...

ceturtdiena, 2016. gada 03. marts

Cik labi Jūs pārzināt vīnu?

 
otrdiena, 2016. gada 09. februāris

Baltā trifele: sēņu mānija

Miglainas oktobra nakts klusumu pārtrauc tikai nejaušs zaru krakšķis zem mednieka kājām... Uzticīgā četrkājainā drauga soļi pa mitrajām rudens...

otrdiena, 2016. gada 26. janvāris

Ražots Latvijā: mīļākā vīna uzkoda

Tradicionāli Latviju neuzskata par sieru valsti, bet... vēsture liecina par to, ka sieru Latvijā ražo jau kopš senseniem laikiem un siera cienītāju...

ceturtdiena, 2016. gada 14. janvāris

Plūškoks un Caurduris: taisām kokteiļus ar dzirkstošo

Parasti ir trīs iemesli, lai uzjauktu kokteili:

1. Īstam šampanietim nepietiek naudas, gribas to kaut kā kompensēt. Ak, cik labs bija pagājušā...

svētdiena, 2016. gada 03. janvāris

Kā Pagatavot Karstvīnu?

Tradicionālais Karstvīns

Priežu skujas, mandarīni un pikantais karstvīns rada vismājīgākos ziemas svētku aromātus, kas ir kļuvuši par, gandrīz...

piektdiena, 2015. gada 18. decembris

Vīna Kari: Kādu vīnu dzer Zvaigžņu Karu varoņi?

Šī diena ir klāt! Visu mīļotas sāgas "Zvaigžņu kari" turpinājums beidzot tik demonstrēts kinoteātros, kas nozīmē, ka jau šodien miljoniem...

otrdiena, 2015. gada 03. novembris

Vīna pagrabs: nav obligāti jārokas zemē

Vīns nav vienkārši no vīnogām pagatavots šķidrums. Tas ir dzīvs produkts, praktiski dzīva būtne. Tūkstošiem gadu ilgajā vīna vēsturē cilvēkiem...

ceturtdiena, 2015. gada 08. oktobris

4 Idejas Kokteiļiem ar Rozā Vīnu

Latvijā atkal uzstājās silts laiks un kas var būt labāk par  atsvaidzinošu rozā vīnu terasē siltaja vasaras vakarā? Tikai tikpat atsvaidzinošs...

trešdiena, 2015. gada 07. oktobris

Senjoram Korķviļķim — 220

"Vīns nerādīsies gaismā, kamēr korķis negrēkos ar korķviļķi" (britu tosts) Kā attaisīt vintāžas vīna pudeli

Mūsdienās atvērt vīna...

trešdiena, 2015. gada 16. septembris

Siera someljē: "Tā ir mistika"

Kas labāk piestāvēs sieram - sarkanvīns vai baltvīns, šampanietis vai heress? Šo jautājumu bieži uzdod tie, kas zina: labs siers nav vakariņu...

piektdiena, 2015. gada 14. augusts

Rozā Vīns - kā izvēlēties ēdienu?

Visu  nedēļu mēs baudījām un  atsvaidzinājāmies ar rozā vīnu, vai  ne būtu pienācis laiks uzkost? Mēs visi labi zinām: pie sarkana vīna ...

ceturtdiena, 2015. gada 02. jūlijs

Coravin vai kā nogaršot vīnu neatverot pudeli?

Vēlaties pagarināt dārga vīna radīto baudu un negribat izdzert visu pudeli uzreiz? Tagad tas ir iespējams! Iegaumējiet šo nosaukumu. Coravin –...