Kategorijas
Tags
Populārais:
Raksti par vīnu

Īss stasts par Riesling vīniem

svētdiena, 2016. gada 01. maijs
Markus Molitor Riesling vīni no Mosel reģiona ir pieejami Noble Wine veikalā Elizabetes iela 23

Karsta vasaras diena, Reinas ielejas augļu dārzi, kuros saulē briest āboli un bumbieri — tās ir pirmās asociācijas, nobaudot Riesling, aromātisko, atsvaidzinošo baltvīnu, kura garšā jūtamas ābolu, aprikožu, persiku un bumbieru notis. Parasti to veikalā re

Karsta vasaras diena, Reinas ielejas augļu dārzi, kuros saulē briest āboli un bumbieri — tās ir pirmās asociācijas, nobaudot Riesling, aromātisko, atsvaidzinošo baltvīnu, kura garšā jūtamas ābolu, aprikožu, persiku un bumbieru notis. Parasti to veikalā redzam garā, slaikā stikla pudelē. Labi zināms augstā skābuma līmeņa, kā arī spēcīgā ziedu un augļu aromāta dēļ. Vīns ir kā radīts, lai to baudītu saulainā vasaras pievakarē.

Riesling nāk no Reinas vīnu apgabala Vācijā un ir viens no šīs zemes vīndaru lepnumiem. Pirmās atsauces par šo vīnu atrodamas Kacenelenbogenas grāfa 1435. gada noliktavas inventarizācijas dokumentos. Tiek uzskatīts, ka rīslings jau no pašiem pirmsākumiem bijis vācu muižniecības iecienīts dzēriens. Tieši muižnieki palīdzējuši šim dzērienam iegūt popularitāti Eiropā, ņemot to līdzi kara gājienos un darījumu ceļojumos. Nebija vajadzīgs ilgs laiks, lai atklātu, ka Riesling līdzīgi kā Chardonay ir viens no retajiem vīniem, kas līdz ar gadiem kļūst tikai vērtīgāks. Atšķirībā no daudziem citiem baltvīniem, kuri ir jāizlieto diezgan īsā laikā pēc iepildīšanas pudelē, augstas kvalitātes Riesling var glabāties un nogatavināties pat līdz 100 gadiem. Tas izskaidrojams ar šī vīna augsto skābuma līmeni.

Mosel ielēja Vācijā

Riesling degustācija sākas jau jūsu degunā. Tā ir viena no pasaulē aromātiskākajām vīnogu šķirnēm. Galvenās augļu aromāta notis ir nektarīni, aprikozes, saldi āboli un bumbieri. Tāpat vīnā iespējams sajust medus un pārsteidzošā kārtā — arī benzīna aromātu. Šo netipisko aromātu aizrautīgi meklē vīna speciālisti, jo tiek uzskatīts, ka tieši pēc tā var pazīt augstas kvalitātes Riesling, kurš ar gadiem kļūst vērtīgāks.

Pasaulē šīs vīnogas audzē vien nedaudz vairāk kā 89 00 akros, protams, lielākā daļa no tiem jeb aptuveni 56 000 akru atrodas Vācijā. Vācu un Kalifornijas Riesling vīni parasti ir saldāki, tomēr atrodami arī sausi. Tos pazīsiet, ja uz etiķetes izlasīsiet vācu vārdu trocken (sauss). Savukārt no Kalifornijas nākušajiem sausajiem vīniem uz etiķetes meklējiet uzrakstu dry (sauss).

Riesling vīni, kas darīti Elzasas reģionā Francijā, Austrijā, Finger Lakes ezeru reģionā Ņujorkas štatā un Vašingtonas štatā, biežāk ir sausi. Šajos reģionos pat nav nepieciešams uz vīna etiķetes drukāt virsū tādu informāciju, jo lielākā daļa rīslingu ir sausi. 

Ar ko labāk baudīt Riesling vīnus?

Eksperti iesaka Riesling saldās garšas un augstā skābuma līmeņa dēļ to papildināt ar pikantiem ēdieniem. Spēcīgas Āzijas un Indijas garšvielas ir lielisks sabiedrotais šim vīnam. Klasiska maltīte ir pikants pīles stilbiņš kopā ar Riesling vīnu.

Saderība ar gaļu: pīle, cūkgaļa, bekons, cālis, garneles un krabja gaļa.
Garšvielas: pikantas un aromātiskas — kajēnas pipari, ingvers, krustnagliņas, kanēlis, smaržīgie pipari, kurkuma, madras karijs, Sečuānas pipari, šalotes, sojas mērce, sezams, majorāns, baziliks, rīsu etiķis un terijaki mērce. 
Sieri: šo vīnu baudiet ar maigiem, svaigiem govs piena sieriem bez izteikta aromāta. Kopā ar žāvētiem augļiem.
Dārzeņi: cepti dārzeņi un dārzeņi, kam piemīt dabisks saldums. Kokosrieksti, sarkanie sīpoli, paprika, baklažāni, tempes, kabači un burkāni. 

Markus Molitor rīslingi Noble Wine veikalā

Noble Wine vīnu veikalā iespējams iepazīt vācu Riesling vīna daudzveidību. Weingut Molitor ir viens no Vācijas labākajiem vīna ražotājiem. Markuss Molitors (Markus Molitor), kas 1984. gadā pārņēma vīna darītavu tikai 20 gadu vecumā, pārstāv gadsimtiem senās Mosel vīndaru ģimenes astoto paaudzi. Ģimenes īpašums, ko veido 37 hektāri augstākās klases vīnogu dārzu, kas sedz 15 vēsturiskas vīnogu audzēšanas vietas no Bernkastelas un Grācas līdz Štatvēlenei un Zēligenštatei, atrodas vēsturiskajā Bernkastelas pilsētā.

Vīndaris Markus Molitor savos vīnogulajos

Šeit vīnogu audzēšana, novākašana un vīna radīšana notiek strikti pēc tradīcijām. Ļoti seni, nepotēti vīnogulāji (daudzi ir 100 un vairāk gadus veci) aug uz 80o slīpām nogāzēm, kur visa vīnogulāju kopšana tiek veikta ar rokām. Vīna fermentācijas procesā tiek izmantots dabiskais raugs bez enzīmiem un nogatavošanās paātrinātājiem — "100 gadus vecs vīna radīšanas stils". Vīnu fermentācijas un nobriešanas process notiek lielās, vecās ozolkoka mucās, bet neliela vīna daļa tiek fermentēta nerūsējoša tērauda mucās.

Ieteicam nogaršot dažus Markus Molitor vīnus no Noble Wine kolekcijas...

Riesling Haus Klosterberg Feinherb 2014

Riesling intensīvajam aromātam piemīt sauss, delikāts citrusaugļu, persiku un svaigu ābolu aromāts. Svaigās Riesling ogas padara vīnu vieglu un atspirdzinošu. Vīnam piemīt salīdzinoši ass skābus un labi līdzsvarota, minerāla garša.

Riesling Erdener Treppchen Kabinett Trocken 2014

Šim vīnam ir sauss aromāts ar muskatrieksta, kumelīšu, nobriedušu persiku un mirabeles toņiem. Erdener Treppchen garša ir piesātināta ar dažādu garšvielu toņiem, bet pakāpeniskais, līdzsvarotais un nobriedušais skābums nodrošina lielisku pēcgaršu.

Riesling Bernkasteler Badstube Spatlese Feinherb 2014

Riesling Bernkasteler Badstube aromātam piemīt delikāti plūmju, aprikožu, persiku, bergamota un minerālu toņi. Garša ir atsvaidzinoša un skābena. Vīnam ir raksturīga eleganta, ļoti maiga un minerāla pēcgarša.

Vai drīkst dzērt vīnu grūtniecības laikā?

otrdiena, 2016. gada 19. aprīlis
Vai drīkst dzērt vīnu grūtniecības laikā?

Grūtniecība ir ļoti aizraujošs periods, kas rada ne vien prieku, bet sagādā arī rūpes un raizes. Ja esat kaislīga vīna piekritēja un atklājat, ka gaidāt mazuli, iespējams, sāksiet domāt par to, vai dzert vīnu grūtniecības laikā ir veselīgi. Daudzi eksperti uzreiz un viennozīmīgi teiks “nē” jebkāda veida alkoholisko dzērienu lietošanai grūtniecības laikā, taču ir pieejama informācija, kas liecina, ka nedēļā izdzert vienu vai divas vīna glāzes grūtniecības laikā būs pat veselīgi.

Lasīt talāk

Ilgais ceļš uz vīna Olimpu. 1. daļa

otrdiena, 2016. gada 12. aprīlis
Noble Wine intervija ar Vincents Restorāna vīnzini Raimondu Tomsonu.

Latvijas vīna aprindās pēdējā pusgada laikā Raimonda Tomsona vārds izskanējis īpaši bieži un skaļi. Mēs, Noble Wine, vēlētos uzzināt, kas dzīvē mainījies pēc veiksmīgā starta pasaules vīnziņu čempionātā Argentīnā, kur iegūta augstā septītā vieta, un kādi ir Latvijas titulētākā vīnziņa tālākie mērķi un sapņi.

Lasīt talāk

Elio Altare – revolucionārs ar motorzāģi

trešdiena, 2016. gada 23. marts
Elio Altare – revolucionārs ar motorzāģi

Elio Altares pirmais brauciens uz Burgundiju 1976. gada janvārī bija atklājumu pilns un kļuva par tādu kā lūzuma punktu līdzšinējā vīna darīšanā – Elio nolēma eksperimentēt ar citām metodēm. Talkā nāca motorzāģis, samazinot veco, lielo botti skaitu, lai atbrīvotu vietu jaunām mucām. Revolūcija! Un izcili ieguvumi. Kritiķu un vīna cienītāju aprindās slavas saulītē īpaši tiek celti tieši astoņdesmito gadu ražas vīni no Elio vīnogu dārziem Arborinā (Langhe Nebbiolo) un Laridži (Barbera). Šobrīd saimniecība ir aptuveni 10 ha liela, un gadā vidēji tiek saražots aptuveni 6000 pudeļu. Kopš 2003. gada Silvija, vecākā meita, strādā kopā ar Elio.

Lasīt talāk

8 iemesli kāpēc jums noteikti vajadzētu aizbraukt uz Pjemontu!

trešdiena, 2016. gada 16. marts
8 iemesli kāpēc jums noteikti vajadzētu aizbraukt uz Pjemontu!

Rudenī Pjemontā vērojama īpaša tūrisma aktivitātes eksplozija. Iespējams, tas saistīts ar maģisko baltās trifeles aromātu. Rudens ir arī labākais gadalaiks gastronomiskam vīna baudīšanas ceļojumam: slavenie pakalni, īsti UNESCO dārgumi, kļūst vēl skaistāki – vīnogu dārzi maina krāsu un atbrīvojas no augļiem, tuvojoties to ideālā brieduma brīdim. Vīnogu rudens ražas novākšana un vīna ražošana atgādina tūristiem par mirkļa svarīgumu, netraucējot baudīt ainavas, lieliskus vīnus un izsmalcināto Pjemontas virtuvi.

Lasīt talāk

Aklā degustācija: kādu Barbera vīnu izvēlēties?

trešdiena, 2016. gada 09. marts
Barbera vīnu aklā degustācija restorānā Prego kuru organizēja vīna veikals Noble Wine

Pirms rudens sezonas sākuma Rīgas un Jūrmalas restorānu someljē sapulcējās itāliski omulīgajā restorānā Prego, kura nosaukums un iekārtojums liek iejusties Itālijas noskaņās. Vīna profesionāļu vērtēšanai tika atlasīti 14 itāļu vīni no Barbera vīnogu šķirn

Lasīt talāk
Patīk šis raksts? Pieraksties jaunumiem!