2015. gadā 28. novembrī Latvijā notika konkursa Gada vīns 2015 Latvijā importēto vīnu lielā degustācija, kurā uzzinājām zelta, sudraba un bronzas medaļas ieguvējus!

Maikls Šuster Riga Wine un Champagne festivāla RīgāTaču darbs pie šā konkursa sācies jau septembrī, pie galda ir sēdušies Latvijas un Baltijas godalgotāko un kompetentāko vīna profesionāļu komanda, kuras sastāvā šogad redzams Aigars Nords, Irina Sjomočkina, Valentīna Grandāne, Elīza Pinta Kauce, Romāns Komars, Kaspars Vēzītis, Aigars Lukstiņš, Arūnas Starkus (Lietuva), Gints Sniedze, Kaspars Reitups, Raimonds Tomsons, Jānis Gailis un Mārtiņš Pīlēns ar leģendāru vīna personību no Lielbritānijas, vienu no starptautiski visvairāk pieprasītajiem vīna “tiesnešiem” un lektoriem ar vairāk nekā 25 gadu pieredzi, vairāku populāru vīna bestselleru un prestižo izdevumu The World of Fine Wine un Decanter autoru Maiklu Šusteru (Michael Schuster) priekšgalā. Tikšanos uz pāris minūtēm esam sarunājuši noslēdzošajā vīnu vērtēšanas dienā, lai kaut nedaudz, bet viņa acīm paskatītos uz konkursu kopumā.

Rit konkursa Latvijas Gada vīns 2015 trešā diena. Kādi ir jūsu iespaidi par šo konkursu?

– Es piedalījos šajā konkursā jau pagājušogad, kad tas tika organizēts pirmo reizi. Domāju, ka tas ir brīnišķīgs konkurss. Viens no tā mērķiem ir palīdzēt patērētājam saprast, ko ir vērts degustēt un par ko vērts tērēt naudu. Es domāju, ka tā ir šā konkursa lielākā vērtība, tas savos pamatos ir pircēja ceļvedis. Jo ir vīni par astoņiem eiro, un ir vīni par astoņdesmit eiro. Mūsu, profesionāļu, uzdevums ir duāls – mums jānovērtē katrs vīns, zinot tā veidu, stilu un iespējas, nosakot, ka šis ir ļoti labs vīna paraugs par šo cenu. Profesionāli nākas vērtēt milzīgu klāstu vīnu. Bet mums arī jāatrod līdzsvars no neprofesionāļu skatpunkta, iejūtoties patērētāja lomā. Mums ir jādomā kā cilvēkam, kurš šo vīnu dzers. Ne tikai pateikt – mēs uzskatām, ka šis ir brīnišķīgs vīns, zinot, ka nevienam, izņemot profesionāli, kam ir ļoti specifiska garšas izjūta, tas nepatiks. Mums jāiedrošina patērētājs, sakot – jums patiks šis vīns. Mums jāparāda, ka esam izdarījuši izvēli viņa vietā. Esam izveidojuši izlasi. Žūrijas locekļi tiešām ir ļoti labi profesionāļi. Šis konkurss ir ļoti labi noorganizēts, un es jūtos pagodināts būt daļa no tā.

Vai ir kādas izmaiņas šajā konkursā, salīdzinot ar pagājušo gadu?

– Lielos vilcienos nē. Pagājušogad tas bija eksperiments, lai redzētu, kā tas strādā, un patiesībā tas bija ļoti labs! Šogad viss ir vēl vairāk noslīpēts un atstrādāts. Es domāju, ka cilvēki, kuri šeit pārdod vīnu, redzēja, ka tas ir tā vērts, un ir gatavi atbalstīt šo konkursu. Šogad vērtējamo vīnu skaits ir gandrīz tāds pats kā pagājušajā gadā, kas nozīmē, ka cilvēki labprāt piesaka savus vīnus. Viņi domā, ka mēs darām labu darbu.

Akla degustācija Riga Wine and Champagne festivāla

Šajās dienās jums jānodegustē aptuveni 430 vīnu. Kā tas ir iespējams? Kā jūs varat nodegustēt tik daudz vīnu tikai trijās dienās?

– Mēs esam divas komandas. Tātad katrai no komandām ir jānodegustē tikai puse no visiem vīniem. Vidēji apmēram 70 vīnu vienā dienā. Profesionālim tas ir normāls skaits. Ja būtu jānodegustē 150 vīnu vienā dienā, tas nebūtu iespējams. Noteikti no tā nebūtu lielas jēgas.

Kā tādā gadījumā, ja esat divas komandas, jūs varat noteikt, kuram vīnam piešķirt zelta medaļu, kuram sudraba un kuram bronzas?

– Esot profesionālim, ir jāzina, kas ir labs un kas ne tik labs. Un kas ir vērtīgs, ņemot vērā konkrētā vīna veidu un tipu. Jo, piemēram, arī vīns, kurš maksā mazāk par desmit eiro, var iegūt zelta vai sudraba medaļu. Un vīnam, kas maksā, piemēram, 30 eiro, mēs varam neiedot vispār nekādu medaļu. Konkrētā vīna vērtība nosaka ļoti daudz. Mēs zinām, kādu vīnu mēs degustējam. Tā nav aklā degustācija, varam to nosaukt drīzāk par pusaklo degustāciju. Mēs degustējam vīnus grupās pēc to veida un tipa. Mēs zinām, no kurienes tas nāk, mēs zinām tā cenu, vīnogu šķirnes, vienīgais, ko mēs nezinām, ir šī vīna ražotājs. Lai nevarētu ietekmēties no zīmola vai ražotāja.

Tātad degustējat pa vīna grupām, piemēram, dzirkstošie vīni un tā tālāk. Vai ir vēl detalizētāks sadalījums?

– Sausais Riesling, saldais Riesling. Chardonnay no Jaunās pasaules, Chardonnay no Burgundijas, dzirkstošie vīni no Spānijas, dzirkstošie vīni no Šampaņas… Mēs degustējam blokos. Parasti tie ir 6–8 vīni, atsevišķos gadījumos desmit. Mēs zinām, kas tie ir, mēs izdarām savas piezīmes, ko ievada datorā, un mēs redzam rezultātu. Tad to apspriežam. Un tad mēs kā grupa sakām – mēs domājam, ka neesam pareizi novērtējuši šo vīnu, mums tas ir jāpārbauda vēlreiz. Mums tam jāpiešķir augstāks novērtējums vai arī mēs to esam novērtējuši par augstu. Un dienas beigās mēs visi pārdegustējam visus vīnus, kam ir iedota zelta vai sudraba medaļa. Un atzīstam, ka šis ir zelta vai sudraba vērts vai nav. Dažreiz šos vīnus pārdegustējam nākamajā dienā, lai būtu pilnīgi droši.

Vīna degustācija Riga Wine & Champagne festivāla

Jūs esat šīs žūrijas vadītājs. Kā jūs vērtējat pārējo komandu – mūsu vīnziņus?

– Es domāju, ka tā ir grupa ar ļoti labiem vīnziņiem. Viņi ir brīnišķīgi vīna profesionāļi. Jauki cilvēki. Viņi zina, ko dara. Tas ir iespaidīgi!  Un šāda vīnu izstāde, kas seko konkursam, tik mazai valstij kā Latvija, kur vīna kultūra nav tik attīstīta, ir kolosāla, jo tā ievelk cilvēkus. Viņi var nodegustēt milzīgu vīna apjomu, kas citkārt nebūtu iespējams. Šiem cilvēkiem, kuri varbūt nekad nenopirktu vīna pudeli virs 30 eiro, ir iespēja pagaršot un salīdzināt dažādu cenu kategorijas vīnus. Arī virs 30 eiro par pudeli.

Vīna eksperts Aigars Nords Riga Wine & Champagne festivālāEs gribētu uzdot jautājumu arī par jums pašu. Jūs esat studējis Bordo. Jūs esat studējis vīna degustēšanu. Kāpēc no visiem vīna ceļiem izvēlējāties tieši vīna degustāciju?

– Pirmām kārtām es esmu skolotājs. Kad sāku savu karjeru, es pasniedzu angļu valodu un mūziku pamatskolā. Man tas patika, bet es jutu, ka vēlos tikt ārā no skolas klases. Jaunībā īsti nepazinu vīnu, esmu dzimis un uzaudzis Āfrikā – mani vecāki nedzēra vīnu. Es atklāju vīnu savā 25. dzimšanas dienā, kad mans onkulis man uzdāvināja 25 vīna pudeles un teica – ir pienācis laiks tev to iemācīties. Tā tas notika. Un mani tas tik ļoti ieinteresēja! Kad man bija 30, es biju neprecējies, man nebija nekādu saistību, es sapratu, ka gribu mācīties par vīnu. Tas bija 1979. gadā, un vīna pasaule bija daudz mazāka nekā tā ir šobrīd, un loģiska vieta, kur doties, šķita Bordo. Tā kā es jau runāju franču valodā – es studēju franču valodu universitātē, tad nolēmu – došos uz Bordo. Es tur devos ar kompāniju, kurai mācīju angļu valodu. Kad biju tur nokļuvis, es pasniedzu lekcijas četras dienas nedēļā. Man atlika tikai  dažas dienas, lai iegūtu šo diplomu, tās bija sestdienas un pirmdienas.  Tad nu es to arī izdarīju. Pēc tam tur pavadīju trīs gadus un atgriezies kļuvu par vīna tirgotāju.  Trīs gadus es tirgoju vīnu, taču tad mēs ar partneri šķīrāmies, un es sāku domāt – vai es tiešām vēlos to darīt? Un sapratu, ka gribu rakstīt un mācīt.  Gadījās tā, ka manas mājas pagrabs tieši tobrīd atbrīvojās, un es tur izveidoju savu vīna skolu. Nostrādāju 20 gadus. Tikai pirms astoņiem gadiem es pārvācos uz daudz lielāku vietu – Bordeaux index (Fine wine merchant) Londonā, kur tagad vadu savas lekcijas. Bet kāpēc tieši degustācija?  Ir liela atšķirība starp dzeršanu un degustēšanu. Dzert vīnu ir kā klausīties mūziku, Tu vienkārši ļaujies baudai. Tas ir vienādi dažādās jomās. Vai tā būtu mūzika, dzeja vai vīns, ja tu ieskaties vērīgāk, pamani lietas, ko iepriekš neesi pamanījis. Un, to ieraugot, tu spēj vairāk izbaudīt. Pamatā tieši to es daru – palīdzu cilvēkiem ieraudzīt to, kas konkrētajā vīnā ir jāredz. Kā piemēru varētu minēt mākslas galerijas apmeklējumu, kur kāds, kurš nav profesionālis šajā jomā, stāv pie gleznas un saka – man tā patīk! Es nezinu kāpēc, bet patīk. Un ja tur ir speciālists, profesionālis, tad viņš var parādīt – redzi, mākslinieks dzīvoja tajā un tajā laikā, tas ir veids, kā viņš izmantoja otas, šādi viņš domāja par dizainu, lūk, vēsturiskais konteksts, un pēc piecām minūtēm tu jau saproti šīs gleznas būtību un spēj pamatot, kāpēc tā patīk. Un šādā veidā tu spēj izbaudīt gleznu vēl vairāk. Tas man tik ļoti patīk!

Noble Wine vīnzine Riga Wine and Champagne festivālā Rīgā