Riohas vīnu nākotne

Jaunā sistēma kā primāro Riohas vīnu kvalitātes indikatoru vairs neizmantos izturēšanu ozolkoka mucās. Tā vietā vīna darītavas tiks motivētas uzsvērt reģionālos mikroklimatus un atsevišķu vīna dārzu unikālās īpašības.

Vīna pasaules eksperti atzīst, ka jaunā sistēma līdzinās Burgundijas sistēmai. Ko domājam mēs? Šīs pārmaiņas ir nozīmīgas un pozitīvas Riohas (un Tempranillo) vīniem!

rioja_wines.pngRiohas vīnu noteikumu īss apskats

  • Riohas vīniem ir trīs oficiālās zonas: Rioja Alta, Rioja Alavesa un Rioja Oriental (jeb Austrumu Rioha, kuras oriģinālais nosaukums ir Rioja Baja).
  • Riohas vīnu vecuma klasificēšanā joprojām tiks izmantoti tie paši līmeņi: Crianza, Reserva un Gran Reserva, bet dzirkstošajiem vīniem būs jauna klasifikācija – Gran Añada.
  • Tagad uz Riohas vīnu etiķetes priekšpuses būs atļauts norādīt ciemata/municipalitātes nosaukumu. Taču mēs neiesakām mēģināt iegaumēt visu municipalitāšu nosaukumus, jo to Riohas reģionā ir 145!
  • Rosé (jeb “rosado”) vīnus būs atļauts izgatavot gaišākā krāsā. Beidzot!
  • Ieviesta arī jauna dzirkstošā vīna kategorija ar nosaukumu Espumosos de Calidad de Rioja (līdzīgi kā Šampaņā)!
  • Vīndari varēs piedāvāt vienas šķirnes vīnogu baltos vīnus Rioja Blanco kategorijā.

 

Jaunā Riohas vīnu vecuma klasifikācija

Standarta Riohas vīni (Joven)

Šiem Riohas vīniem netiek piemērotas prasības par izturēšanu. Parasti tie ir minimāli izturēti ozolkoka mucās un tiem ir piesātināts stils. Iepriekš šī kategorija tika piešķirta Riohas zemākās kvalitātes vīniem. Taču tagad šajā kategorijā var nonākt arī daži lieliski vīni (it īpaši Rioja Blanco no Viura vīnogu šķirnes).

Crianza Rioja

Crianza (“krī-an-za”) arī iepriekš bija kategorija, ar kuru sākās kvalitatīvie Riohas reģiona vīni. Izturēšanas periods ļauj Tempranillo vīniem ar laiku kļūt kompleksākiem. Sagaidiet sarkano augļu garšu ar neuzkrītošām garšvielu notīm.

  • Sarkanie vīni: izturēšanas periods ir divi gadi, no kuriem vismaz viens gads pavadīts ozolkoka mucās.
  • Baltie un rozā vīni: izturēšanas periods ir divi gadi, no kuriem vismaz seši mēneši ir ozolkoka mucās.

 

Reserva Rioja

Reserva ir Riohas reģiona smagsvari. Mēs domājam, ka šī kategorija arī nākotnē būs reģiona kvalitātes zīme, jo tā iekļauj arī jauno dzirkstošo vīnu kategoriju Espumosos de Calidad de Rioja.

Reserva sarkanajiem vīniem parasti piemīt fantastisks līdzsvars starp augļiem un struktūru (piem., tanīni un skābums), bet briedums dzērienu garšu papildina ar garšvielu un žāvētu augļu notīm. Tieši šīs kategorijas vīni ir tie, kurus vērts turēt pagrabā!

  • Sarkanie vīni: izturēšanas periods ir trīs gadi, no kuriem vismaz viens gads pavadīts ozolkoka mucās un vismaz seši mēneši pudelēs.
  • Dzirkstošie vīni: jāiztur “en tirage” (uz nogulsnēm) ne mazāk kā 24 mēnešus. Vintāžas dzirkstošajiem vīniem vīnogas tiek vāktas ar rokām.
  • Baltie un rozā vīni: izturēšanas periods ir divi gadi, no kuriem vismaz seši mēneši ir ozolkoka mucās.

 

Gran Reserva Rioja

  • Sarkanie vīni: izturēšanas periods ir pieci gadi, no kuriem vismaz divi gadi pavadīti ozolkoka mucās un vismaz divi gadi pudelēs.
  • Baltie un rozā vīni: izturēšanas periods ir pieci gadi, no kuriem vismaz seši mēneši ir ozolkoka mucās.

 

Gran Añada Rioja

Kādreiz aizmirstā kategorija ir atgriezusies, pateicoties Gran Añada dzirkstošo vīnu radīšanai!

Ja salīdzinām skaitļus, šiem vīniem tiek izmantotas tādas pašas ražošanas metodes un piemērotas tādas pašas prasības izturēšanai kā vintāžas šampanietim.

Mums ir aizdomas, ka šie vīni tirgū nonāks ne ātrāk par 2020. gadu.

  • Dzirkstošais vīns: jāiztur “en tirage” (uz nogulsnēm) ne mazāk kā 36 mēnešus. Vintāžas dzirkstošajiem vīniem vīnogas tiek vāktas ar rokām.

 

Riohas vīniem ieviests jauns reģionālais marķējums!

Šīs ir lielākās pārmaiņas Riohas vīnu pasaulē, un pašlaik vēl notiek diskusijas par to, vai šī rīcība ir pareiza.

Daži speciālisti apgalvo, ka labākie Riohas vīni tiek radīti no dažādās vietās augušām vīnogām, tāpēc reģionālā klasifikācija kvalitāti neuzlabos. Citi apgalvo, ka jaunie noteikumi nav pietiekami strikti un Riohas reģionam būtu jāievieš augstākas prasības.

Neraugoties uz dažādajiem viedokļiem, ikviens, kurš pabijis Riohas reģionā, piekritīs, ka šeit sastopams plašs augšņu un mikroklimatu klāsts. Doma par to, ka tagad iespējams iegādāties vīnu, kas izgatavots no konkrētajā vīnogu dārzā izaudzētām vīnogām, ļoti iepriecina gan ražotājus-modernistus, gan vīna kolekcionārus.

Rioja

Jūs varat būt pārliecināti, ka visi vīni ar marķējumu “Rioja” ir izgatavoti no visā La Rioja reģionā audzētām vīnogām.

Zonas

Lielākā zona ir Rioja Oriental, kam seko Rioja Alta un Rioja Alavesa. Vīna ceļveži apgalvos, ka labākie vīni nāk no Rioja Alta un Rioja Alavesa, taču tā ne vienmēr ir taisnība.

Piemēram, ja esat piesātinātas garšas Tempranillo vīnu piekritējs, jums noteikti patiks daži no Rioja Oriental ražotājiem (piemēram, Ontañon un Barón de Ley). Šīs zonas problēma, ka būtiska saražotā vīna daļa ir masveidā ražots vīns.

Rioja Alta un Rioja Alavesa vīniem piemīt lielāka mineralitāte un elegance. Daudzi no šiem vīniem ir paredzēti izturēšanai 20 un vairāk gadu garumā.

Municipios (municipalitātes)

Tagad Riohas reģiona vīnus iespējams marķēt, norādot ciematu vai municipalitāti, kurā audzētas vīnogas. Ja vīna dārzs atrodas divu municipalitāšu teritorijā, tad vīnā ir atļauts izmantot līdz 15% kaimiņos esošā ciematā audzētu vīnogu.

Taču ir nepieciešams laiks, lai kļūtu skaidrs, kuri ciemati ražos paši savus vīnus. Riohā ir 145 municipalitātes (77 Rioja Alta, 50 Rioja Oriental un 18 Rioja Alavesa reģionā). Daudz, ja gribat iegaumēt!

Viñedo Singular (unikālie vīnogu dārzi)

Viñedo Singular līdzinās Burgundijas lieu-dits (vīna dārzi ar unikāliem nosaukumiem). Lai iegūtu šo kategoriju, ražotājam ir jāiesniedz pieteikums Consejo Regulador, lai viņa vīna dārzs tiktu atzīts un saņemtu atļauju norādīt tā nosaukumu uz etiķetes.

No vienas puses, Viñedo Singular ir ļoti labs jaunievedums, jo mums būs iespēja uzzināt īpašo vīna dārzu nosaukumus. Taču Viñedo Singular regulējums mudina vīndarus ražot vīnus no vienā vīna dārzā audzētām vīnogām (kas joprojām ir retums Riohas reģionā).

No otras puses, ja atceramies, ka Burgundijā ir vairāk par tūkstoti lieu-dits, Viñedo Singular tūkstoši vēl vairāk sarežģīs Riohas reģionu un apgrūtinās tā iepazīšanu.

Tomēr, neraugoties uz šķēršļiem, Riohā ieviestās izmaiņas ir ienesušas pozitīvas vēsmas visā vīna pasaulē.