Kategorijas
Tags
Populārais:
Raksti par vīnu

Instruments baudai

ceturtdiena, 2020. gada 07. maijs
Instruments baudai

Iesācējiem jau vīns pats šķiet ļoti sarežģīts un noslēpumains dzēriens, tāpēc pareizo glāžu izvēle bieži vien nav prioritāte. Cik daudz reižu man nācies vilties vīnos, kas pasniegti neatbilstošās glāzēs – gan restorānos, gan privātos vakaros. Pārsteidzoši, ka kāds var iztērēt iespaidīgas summas izsmalcinātiem vīniem un tai pašā laikā būt nevērīgs pret piemērotu glāžu iegādi! Šajā rakstā centīšos atklāt galvenos iemeslus un atgādināšu dažus vispārīgus ieteikumus par pareizo glāžu izvēli noteikta tipa vīnam vai vīnogu šķirnēm.

Aleksandrs Minajevs

Pirmās stikla glāzes 

 

Ilgu laiku stikla trauku izgatavošanas process bija ļoti darbietilpīgs. Starp citu, mašīnas arī mūsdienās nespēj atkārtot ar rokām darinātu kristāla glāžu kvalitāti. Stikls bija trausls, kas, saprotams, paaugstināja izstrādājumu cenu. Stikla traukus nodeva no paaudzes paaudzē kā ģimenes dārgumus. Stikls tāds, kādu mēs to lietojam šobrīd, caurspīdīgs un spožs, radās 1674. gadā, kad tehnologs Georgs Rāvenkrofts izgudroja svina stikla – kristalīna – sastāvu. Tas kalpoja par iemeslu īstam trauku bumam kontinentālās Eiropas zemēs 17.–18. gadsimta mijā. Aristokrātija un buržuāzija, kas formējās, kļuva par šī buma virzītāju. Tieši tolaik tika izveidoti glāžu pamattipi dažādiem dzērieniem. 18. gadsimta sākumā norisa aktīva tirdzniecība starp valstīm, kas veicināja glāžu sortimenta pieaugumu reizē ar jaunu dzērienu popularitātes palielināšanos. 

Sarkanvīna un baltvīna glāzēm ar garu kājiņu nu pievienojās glāzes ar zemu kājiņu brendijam un džinam, balonveida un “šaujošās” glāzes, ko mēs zinām kā šotus (no angļu shot – šāviens). Zināma versija, ka šādu nosaukumu glāze ieguvusi, pēc iztukšošanas to asi triecot pret galda virsmu.  

Mēs katrs esam atšķirīgi, un arī mūsu gaumes un garšas izjūta atšķiras, sākot ar tiem, kuri uzskata, ka ēdiens ir vienkārši “degviela”, un beidzot ar tiem, kuriem ir savas slepenās ģimenes receptes, kā pagatavot risoto vai mērci steikam. Līdzīgas atšķirības pastāv arī starp vīna lietotājiem – sākot no pudeles par 3,99 eiro no supermārketa līdz unikāliem vīniem no labākajiem vīnadārziem uz planētas. No tādiem, kuri dzer un nepievērš uzmanību – ko dzer, līdz tādiem, kuri katram vīnam paredzējuši glāzi ar īpašu formu.  

Es uzskatu, ka vīna glāze jāuztver kā instruments. Laba analoģija ir mūzikas skaņu kvalitāte. Jums var būt augstas klases aparatūra un lieliska džeza plate, bet, ja nebūs kvalitatīvi skaņas pastiprinātāji vai audio, skanējums nesagādās iespējamo baudījumu.

 

 

Izmēram un formai ir nozīme 

 

Labākai izpratnei sadalīsim glāzi trīs nosacītās sastāvdaļās: kauss, kājiņa un pamatne. Vīna glāžu kausa dažādība ietekmē to, kā mēs uztveram dzēriena aromātu, izmaina ātrumu un koncentrāciju, kādā deguna receptori uztver vīna tvaikus. Jo platāks kauss, jo lielāka virsma dzēriena saskarsies ar gaisu un vīna aromāti varēs labāk cirkulēt un izpausties.  

No vīna virsmas iztvaiko milzum daudz dažādu molekulu, kas veido aromātu, un ir svarīgi tvaikus pareizi novirzīt uz vietu, kur mūsu deguns pieskaras glāzei. Tāpēc nevajadzētu glāzi piepildīt vairāk par trešdaļu, jo parasti tur arī ir glāzes platākā vieta, pēc kuras tā pakāpeniski sašaurinās virzienā uz augšu, lai labāk uztvertu un fokusētu vīna tvaikus.  (разместить фото бокала)  

Izvairieties no glāzēm ar mazu kausu – izņēmums var būt glāzes stiprinātajiem un desertvīniem. Sarkanvīnam paredzētās glāzes, kā likums, vienmēr ir lielākas, jo sarkanvīnam vajag vairāk laika un gaisa, lai atvērtos.

 

Jāatceras, ka lielāks ne vienmēr ir labāks. Piemēram, ļoti delikātu un smalku vīnu gadījumā, īpaši, ja vīns ir vecs un trausls, pārāk liela glāze var veicināt strauju aromātu izgaišanu. Un otrādi – jauns un koncentrēts vīns var šķist aizvērts (bez aromāta), jo tam vajag vairāk gaisa, lai atvērtos niansēs. 

 

Bez tam, izvēloties vīnam pareizo glāzi, jāņem vērā arī tādas pamatīpašības kā stikla plānums un caurspīdība. Caurspīdīgs stikls ļauj labāk saskatīt krāsu un daudz ko secināt par vīnu, pat to nenogaršojot. Jo plānāka glāzes maliņa, jo vīna degustētājs var vairāk koncentrēties vīna garšai mutē un mazāk – sajust stiklu. Zināms, plāna stikla ražošana ir darbietilpīgāka, parasti tas ir roku darbs, tāpēc arī ievērojami dārgāks.  

Taču neuztraucieties, plāns stikls nepadara vīna smaržu vai garšu labāku, visdrīzāk tas ietekmē kopējo uztveri. Nozīme ir arī glāzes svaram. Tas ir tāpat kā ar galda piederumu svaru, tikai otrādi. Pētījumi apstiprina, ka ēdājiem maltīte šķiet izsmalcinātāka, ja galda piederumi ir smagāki. Elegantas glāzes ļauj pilnībā koncentrēties uz aromātu, kamēr biezs un smags stikls pievērš uzmanību glāzes svaram, nevis tās saturam.  

Par aromātu un kopējo uztveri esam noskaidrojuši, bet kā ar garšu? 2015. gada aprīlī Tokijas Medicīnas un stomatoloģijas universitātes zinātnieki izpētīja vīna garšas un izmantojamās glāzes formas saistību. Pētījumi apstiprināja, ka dažādas formas stikla glāzes palīdz pareizi “izliet” vīnu mutē, dažādi iedarbojoties uz receptoriem. Attiecīgi glāzēm jābūt ne tikai sarežģītas formas, bet arī funkcionālam dizainam, kas degustācijās ļauj izbaudīt vīnu pilnībā,” secina Tokijas Medicīnas un stomatoloģijas universitātes profesors Koiži Micubajaši. 

Tagad par kājiņām. Glāzes kājiņa pilda trīs atšķirīgas funkcijas. Pirmkārt, tā sniedz iespēju turēt glāzi, nepieskaroties kausam, tādējādi nesasildot dzērienu ar savu roku (kas ir īpaši svarīgi vīniem, ko pasniedz atdzesētus) un saglabājot glāzi tīru un caurspīdīgu, bez pirkstu nospiedumiem. Otrs – mūsu rokām ir savs unikāls aromāts, ko rada losjonu, krēmu un citas parfimērijas izmantošana, kura var traucēt uztvert vīna īsto buķeti, bet kājiņa ļauj roku turēt tālāk no vīna baudītāja deguna. Treškārt, pateicoties kājiņai, vīnu var skalināt glāzē, veidojot elegantus virpuļus. Pieņemu, ka esat ar to saskārušies vai darījuši paši. Jautāsiet – kāpēc tas vajadzīgs? Virpuļošana uzlabo vīna aromātu un garšu, jo rotējot notiek straujāka dzēriena bagātināšanās ar skābekli – aerācija. Vienlaikus glāzes sieniņas tiek apskalotas ar vīnu, kas palielina iztvaikošanas laukumu un tādējādi arī aromāta intensitāti. 

Ir divas vīna skalināšanas metodes: 

  • “sociālā”, kad jūs glāzi vienkārši virpināt rokā; 
  • “galda”, kad jūs ar diviem pirkstiem pieturat glāzes kājiņu un saskalojat vīnu glāzē uz gludas, cietas virsmas.  

Pirms lietojat pirmo variantu, ieteicu papraktizēties, lai neaplietu sevi vai kaimiņu, virpinot rokā glāzi ar vīnu. Patrenējieties mājās ar ūdeni, taču atcerieties, ka nevajag pieliet glāzi vairāk par trešdaļu.  

 

 

Kas der kam? 

 

Pinot Noir, Nebbiolo, Barbera – trīs sarkanvīna šķirnes, kas parasti vislabāk atveras tā saucamajā Burgundijas glāzē – ar visplatāko, apaļas formas (ābolveida) kausu. Šī veida glāze būs labi piemērota arī sarežģītam Chardonnay (1. glāze no attēla zemāk).

Vīnam, kas darīts no vīnogām ar biezākām miziņām, tādām kā Cabernet, Merlot, Sangiovese, Zinfandel/Primitivo, Syrah, Tempranillo, Grenache, Dolcetto, Aglianico, vislabāk der pastieptas formas, augšpusē nedaudz sašaurinātas glāzes. Tās paredzētas lielākas skābekļa devas saņemšanai, kam jāsaskaras ar vīnu, lai pastiprinātu augļu aromātus un maidzinātu tanīnus.  

Šāda veida forma koncentrē aromātus vairāk nekā plata glāze. Šīs sauc par Bordo glāzēm (2.glāze no attēla zemāk).

Baltvīnam, kā likums, izmanto glāzes ar mazāku kausu nekā sarkanvīnam. Galvenais iemesls – baltvīnu aromāti ir vieglāki. Mazāka forma atvieglo vīna aromātu uztveri, vienlaikus līdz minimumam samazinot skābekļa daudzumu, lai saglabātu dzēriena svaigumu.  

Sauvignon Blanc, Riesling, Pinot Gris/Pinot Grigio, Albarino, Chenin Blanc, Gewürztraminer, Grüner Veltliner, Pinot Blanccitiem vārdiem, lielākajai daļai baltvīnu parasti vislabāk piemērotas izstieptas, sašaurinātas glāzes, kas līdzīgas Bordo glāzēm, bet ir mazāka izmēra. Šāda forma ļauj koncentrēt augļu aromātus glāzes augšdaļā (3.glāze no attēla zemāk).

Sārtvīnus jeb rozē jūs varat pasniegt baltvīna glāzēs. Sašaurināts kauss parasti “strādā” labāk, bet garā kājiņa palīdz saglabāt zemāku temperatūru. Šāda forma maksimāli ļauj izpausties augļainajiem aromātiem sārtvīnos (4.glāze no attēla zemāk).

Šampanietim un dzirkstošajiem vīniem es ieteiktu divu tipu glāzes. Labākajiem dzirkstošajiem, vintāžas šampanietim vai prestižiem cuve ņemiet Burgundijas glāzes, līdzīgas kā sarkanvīnam. Ja esat ticis pie pudelītes nobrieduša, piesātināta šampanieša ar sarežģītiem aromātiem, ar to teicami tiks galā klasiska baltvīna glāze. 

Glāzes Cremant dzeršanai, pēc manām domām, vēsturiski tiek saistītas ar glāzēm dzirkstošajiem vīniem. Taču tās nebūs labākais variants, ja vēlaties pa īstam novērtēt dzērienu – burbulīši ātri izsīks, aromāts izklīdīs, bet glāzes nelielais dziļums var būt iemesls, ka dzēriens tiek izšļakstīts. Neviens nezina, no kurienes radušās runas par to, ka vintāžas Cremant glāzes atgādina Marijas Antuanetes krūšu formu, iespējams, tās ir tikai vīriešu fantāzijas. Patiesībā glāze tika radīta Anglijā speciāli šampanietim, un tas notika aptuveni 1663. gadā, tātad gandrīz 100 gadus agrāk, pirms pasaulē nāca franču karaliene (5.glāze no attēla zemāk).

Deserta vīnu glāzēm raksturīga konusveida kausa forma, kas vīnam ļauj viegli rotēt un sabalansē vīna un gaisa attiecību. Glāze palīdz izcelt vīna skābumu un pieklusināt lieku saldmi (6.glāze no attēla zemāk).

 Portvīns un heress atšķiras ar lielāku alkohola daudzumu, tiem optimāla izvēle būs samazināta baltvīna glāzes versija ar nelielu, smalku formu un sašaurinātu kakliņu. Tāds dizains palīdz koncentrēties uz augļu, ozola un garšvielu aromātiem, neaizēnojot tos ar alkohola tvaikiem (7.glāze no attēla zemāk).

Visu rezumējot, gribu uzsvērt, ka glāzes forma un izmērs var ietekmēt jūsu uztveri un izcelt vīna buķeti, bet, ielejot vīnu tam neatbilstošā glāzē, jūs sevi burtiski apzogat. Man ieteikums – nopirkt glāzes, kas sagādā baudu, bet lēmumu par to, kādam ražotājam dot priekšroku, cik veidu un kāda dizaina glāzes iegādāties, pieņemt pēc savas gaumes un iespējām. Vienkāršas, bet pareizas formas glāzes cena tomēr ir mazāka nekā vīna pudeles cena. Neaizmirstiet, ka labas glāzes ir arī brīnišķīga dāvana, kas vienmēr noderēs jūsu tuviniekiem un draugiem un bagātinās ar jauniem aromātiem, garšām un emocijām. 

 

 

Vīns garšīgākām Lieldienām!

trešdiena, 2020. gada 08. aprīlis
Vīns garšīgākām Lieldienām!

Lieldienas tuvojas straujiem soļiem un mums ir sagatavots špikeris, lai Jūsu svētkus padarītu vēl baudāmākus. Esam piemeklējuši vīnus, kuri lieliski komplimentēs gan jūsu Lieldienu brokastis, gan svētku vakariņas kā arī klasisko delikatesi – pildītu olu.
Lai ģimeniski un silti svētki!

Lasīt talāk

#teirdarbs: meklējam vīna pasaules fanu

ceturtdiena, 2019. gada 14. novembris
#teirdarbs: meklējam vīna pasaules fanu

Vairāk par visu Jums patīk vīns, gards ēdiens un aizraujošas sarunas? Protat īsi, saprotami un, galvenais, garšīgi stāstīt par vīnu vai citām lietām? Tad pievienojieties Noble Wine komandai, lai līdzīgi domājošo kompānijā ienirtu valdzinošajā vīna un gastronomijas pasaulē! Vairāk par pārdevēja - konsultanta vakanci vari uzzināt zemāk!

Lasīt talāk

Bordo: kā nepazust vīna plašumos un gūt baudu

otrdiena, 2019. gada 29. oktobris
Bordo: kā nepazust vīna plašumos un gūt baudu

Ieejot vīna veikalā, roka tā vien būtu gatava pastiepties pēc pudelītes sarkanvīna, bet prātā uzreiz nostrādā stereotipi: Bordo vīns – tas ir vienveidīgs un garlaicīgs skābums, turklāt par to pašu naudu taču var paņemt daudz smalkāku čīlieti. Taču patiesība ir pavisam cita – Bordo reģionā ražo daudzus un ļoti dažādus vīnus, un ne tikai sarkanos! Šajā piedāvājumā iespējams atrast arī ļoti patīkamas lietas, turklāt lielajā daudzveidībā neapmaldoties. Mēs palīdzēsim!

Lasīt talāk

Nemiera cēlāji no Jura reģiona

ceturtdiena, 2019. gada 13. jūnijs
Nemiera cēlāji no Jura reģiona

Pirmdiena. Dzestrā novembra rītā Noble Wine komanda nosēžas Ženēvas lidostā, lai apciemotu mazu reģionu, kuru no vienas puses norobežo Burgundija, no otras – Šveice. Vīna zinātāji šo reģionu apraksta gan ar labiem, gan ne tik glaimojošiem vārdiem. Katram sava taisnība, tāpēc izstāstīšu, kā Noble Wine gāja šajā unikālajā, dabas skatiem aizraujošajā reģionā.

Lasīt talāk

Riohas vīni iegūst jaunu klasifikācijas sistēmu

otrdiena, 2019. gada 11. jūnijs
Riohas vīni iegūst jaunu klasifikācijas sistēmu

Kamēr visa pasaule piedzīvo krasas pārmaiņas, vīna pasaulē valda stabilitāte. Stabilitāte, kas nedaudz līdzinās stagnācijai.
Piemēram, lielākā daļa vīna snobu joprojām dod priekšroku vecmodīgajiem pudeļu korķiem, lai gan pēdējo 50 gadu garumā sevi veiksmīgi pierādījuši arī skrūvējamie korķi. Un vai zināt, ka mēs joprojām nosakām Bordo vīnu vērtību, vadoties pēc 160 gadu veca sprieduma?
Tāpēc, kad Rioja Consejo Regulador (vīna komisija) paziņoja par jaunas klasifikācijas sistēmas ieviešanu, tas izraisīja lielu ažiotāžu!

Lasīt talāk
Patīk šis raksts? Pieraksties jaunumiem!