Restorāni arvien vairāk tiek pakļauti dažādiem reitingiem, un arvien biežāk Baltijas kartē iemirdzas zvaigznes, izpelnoties visizsmalcinātāko gardēžu uzmanību. Taču šoreiz precīzai vērtēšanai un kritikai tika pakļautas tikai vīna kartes, un žūrija vērtēja tieši vīnziņu darbu, veidojot vīna karti saviem restorāniem.

Speciālisti uzskata, ka vīna karte, tāpat kā ēdienkarte, kalpo par restorāna vizītkarti, lai gan kritikai galvenokārt tiek pakļauta restorāna virtuve. Taču – kā ar vīnu? Vai vērts doties uz restorānu, kur pret šo dzērienu izturas ar nevērību? Un kurā restorānā vīnzinis spēj pārsteigt un patīkami iepriecināt ar «rozīnītēm», ko viņam izdevies sarūpēt saviem viesiem?

Konkursa Baltic Wine List Awards iniciatori ir Latvijā populārā ikgadējā vīna festivāla Riga Wine & Champagne (SIA Nords Event Communications) organizatori, kurus atbalsta galvenais sponsors Amber Beverage Group un Eiropas līmeņa žūrijas komanda.

Aigars Nords, Baltic Wine List Awards dibinātājs: «Vēlamies, lai Baltic Wine List Awards kalpotu kā ceļvedis to restorānu atrašanā, kuri daudz paveikuši aizraujošu un restorānu virtuves papildinošu vīna karšu izveidē. Rietumu pieredze rāda, ka vīnu kartes spēj būt nozīmīgi magnēti restorānu publikas pievilināšanai, tādēļ esam pārliecināti, ka konkurss restorāniem un bāriem – labāko vīna karšu īpašniekiem – nodrošinās sen pelnītu publicitāti, atzinību, atstājot arī pozitīvu iespaidu uz finanšu rezultātiem.»

Vīna kartes novērtējums

Žūrijas vajadzībām konkursa organizatori izstrādāja vīna karšu vērtēšanas sistēmu, kas balstīta uz četros blokos sadalītiem kritērijiem. Katram blokam tika atvēlēts noteikts punktu skaits, ko var piešķirt kādam no restorāniem.

Nr.1. No kā sastāv vīna karte? 50 punktu no 100.

Vai vīna karte ir apzināti veidota saskaņā ar restorāna filozofiju vai tā praktiski derēs pie jebkura ēdiena? Kā vīna sortiments atbilst restorāna virtuvei un savdabībai? Vai ir pārstāvēta piedāvāto vīna zemju un stilu daudzveidība no visas pasaules? Vai ir fokuss uz kādu konkrētu ražotāja valsti? Noteikta specifika vai plaša izvēle? Vai ir pieejams sīks ražotāju saraksts? Vai pieejamas labas vintāžas – vīna vecums, izturētība, kvalitāte, stils? Vai ir plaša izvēle glāzēs? Vīna piedāvājums mazās un liela izmēra pudelēs?

Nr.2. Kāds ir vīna uzcenojums? 25 punkti no 100.

Kāds ir vīna uzcenojums, ņemot vērā attiecīgo tirgus situāciju un restorān/ vīna bāra tipu? Cik pieejami ir vīni par iepirkuma cenu? Vai cenu politika mudina tērēt vairāk? Vai karte satur īpaši pievilcīgas cenas, kas rosina to pētīt tālāk? Visi vīni novērtēti ar fiksētu uzcenojumu (virs/zem)? Kāds uzcenojums ir slaveniem vīniem?

 Nr.3.  Kā prezentēta karte? 20 punktu no 100.

Cik viegli kartē prezentētais ir uztverams un saprotams? Vai karte ir precīza un izsmeļoša? Vai katram vīnam ir norādīta izcelsme, ražotājs, ražas gads, cena, tilpums vai litrāža? Vai kartes dizains un tās radītās sajūtas sniedz ieskatu par pašu restorānu? Kādi darbinieki to veidojuši un kurš ar to strādā zālē – cik viņi ir izglītoti un pieredzējuši?

Nr.4. Pārsteiguma elements? 5 punkti no 100.

Cik šī vīna karte ir oriģināla, drosmīga, inovatīva un savā ziņā unikāla? Cik daudz īpašnieks un vīnzinis pacenties, lai kartē minētie vīni būtu pieejami? Vai tiek piedāvāti nelieli, mazzināmi un mazpieejami ražotāji, ražas gadi, vīnogu stili un šķirnes?

Žūrija

Kartes vērtēt tika aicinātas cienījamas vīna pasaules slavenības no Eiropas, kurām ir liela pieredze vīna industrijā un kuru viedoklī ieklausās ne tikai Baltijas valstīs.

Žūrijas vadītājs – Raimonds Tomsons, Latvija

Labākais Eiropas vīnzinis 2017. gadā un septītās vietas ieguvējs pasaules čempionātā 2016. gadā. Galvenais izpilddirektors restorānā Vincents, viena no līderrestorāniem Baltijā. Raimonds iekļaut Vīnziņu asociācijas vadībā, viņš ir Latvijas vīna konkursa «Gada vīns» žurijas loceklis.

Marks Endrjū, MW, Lielbritānija

Diploma Master of Wine (MW) īpašnieks, kā arī ir žurnāla Noble Rot un restorāna Noble Rot Restaurant & Bar Londonā līdzīpašnieks. Šis restorāns uzvarēja nacionālajā konkursā Wine List of The Year 2017 un Harden’s London Restaurant Awards 2016.

Pilnu rakstu lasiet jaunajā žurnāla Noble Wine numurā par Burgundiju, kas iznāks aprīļa sākumā!