Ar rūpēm par stabilitāti

Ka organizet vīna pagrabu?Būtiski svarīgs ir pareizs temperatūras režīms, kas ļauj saglabāt vīna aromātu un garšas buķeti. Ideālā gaisa temperatūra ir no 10 °C līdz 13 °C, bet par pieļaujamām tiek uzskatītas svārstības 2-3 °C diapazonā.

Ja gaisa temperatūra pagrabā ir zemāka par norādīto normu, vīna nobriešana palēninās. Pie augstākas gaisa temperatūras vīns nobriest ātrāk, bet arī tādā gadījumā pastāv risks, ka vīna potenciāls neatklāsies pilnībā, tā garšas īpašības nesasniegs augstāko punktu. Tāpēc galvenais ir nodrošināt gaisa temperatūras stabilitāti, jo tās svārstības, tai skaitā temperatūras svārstības gadalaiku dēļ, ir ļoti bīstamas.

Lai saglabātu šo stabilitāti, atbilstoši speciālistu ieteikumiem, vislabāk ir glabāt vīnu pagrabā ar akmens sienām un māla grīdu. Ja variants ar māla grīdu nav iespējams, tad grīda ir jāpārkaisa ar sīkām šķembām.

Protams, ka pudeles nedrīkst atrasties siltuma avota tuvumā (piemēram, radiators) un aukstuma avota tuvumā — izolācijai ir jābūt efektīvai.

Pēc būtības vīna glabāšanai būs piemērota jebkura atsevišķa istaba, nav obligāti jāierokas zemē. Tomēr tādā gadījumā būs sarežģītāk saglabāt nepieciešamo mikroklimatu. Vai dārgāk, kas mūsu gadījumā ir gandrīz viens un tas pats.

Kaste nav labākais risinājums

Pareiza gaisa mitruma līmeņa nodrošināšana ir tikpat liela rūpe kā temperatūras režīma uzturēšana, tāpēc vīna pagrabā ir jāatrodas instrumentam gaisa mitruma mērīšanai — higrometram. Higrometra rādījumiem ir jābūt 70-75% robežās.

Mazāks gaisa mitruma līmenis žāvē korķus, kā rezultātā tie kļūst mazāk hermētiski un sāk laist cauri gaisu, kas bojā vīnu. Pats vienkāršākais risinājums gaisa mitruma paaugstināšanai — novietot pagrabā lielu tvertni ar smiltīm un tās regulāri mitrināt.

Paaugstināts gaisa mitrums pagrabā tiek uzskatīts par mazāk bīstamu, bet cīnīties ar to var šādi: novietot keramikas vai stikla tvertni ar nedzēstiem kaļķiem, kas uzsūc mitrumu.

Pārāk mitrā pagrabā vispirms sabojāsies etiķetes (tās vienkārši atlīmēsies), bet vēlāk sabojāsies arī korķi. Lai no tā izvairītos, pudeles var ietīt polietilēna plēvē vai reizi gadā pārklāt sienas ar kaļķiem (šī metode palīdzēs arī cīņā pret kukaiņiem).

Koks uzsūc mitrumu, tāpēc glabāt vīnu koka kastēs nav laba doma. Kartona kastes, kurās vīns tiek tirgots veikalos, ir vēl sliktāks variants.

Nelien pudelē!

Pelējuma veidošanās pagrabā ir dabisks process, bet vīna pagrabā tam vietas nav, jo pelējums bojā korķus. Lai izvairītos no pelējuma veidošanās ir jānodrošina ventilācija (dabiskā vai mākslīgā pēc jūsu izvēles) un pietiekams gaisa apjoms, jo pretējā gadījumā no pelējuma veidošanās būs grūti izvairīties.

Vīna pagrabā nav jābūt citām smaržām, jo tās var nonākt pudelēs. It īpaši tas attiecas uz naftas produktiem, jo to smaka nogalina vīnu acumirklī. Arī citi fermentācijai pakļauti produkti, piemēram, siers, dārzeņi un augļi, nav jāglabā vīna tuvumā. Tas pats attiecas arī uz citiem priekšmetiem ar spēcīgu smaržu.

Zinātāji iesaka laiku pa laikam paostīt vīna korķi. Ja pēkšņi ir parādījusies nepatīkama smaka, pagrabam steidzami ir nepieciešama vēdināšana. Pats par sevi saprotams, ka vīna uzglabāšanas vietai ir jābūt tīrai.

Aklā degustācija

Jebkura veida gaisma slikti ietekmē vīna garšu, nemaz nerunājot par to, ka gaismas avoti var radīt nevēlamu gaisa temperatūras paaugstināšanos. Vīns ir jāglabā pilnīgā tumsā.

Protams, ka bez apgaismojuma pagrabā neiztikt. Vislabākais risinājums ir izmantot aukstās gaismas lampas, piemēram, zema spiediena nātrija lampas, kas izstaro nelielu siltuma apjomu. Neona lampas nederēs.

Mieru, tikai mieru

Tāpat kā ikviena dzīva būtne arī vīns nemīl troksni un nemieru. Grūdieni un vibrācijas bojā vīnu, jo pamodina baktērijas, kas var ietekmēt vīna kvalitāti, bet, piemēram, ultraskaņa var iznīcināt krāsvielas un tanīnus.

Ja blakus vīna pagrabam atrodas iela ar intensīvu satiksmi vai, pasarg’ dievs, dzelzceļa līnija, atmodinātās sliktās baktērijas (daži vīni ir īpaši jūtīgi pret tām) “uzdāvinās” vīnam skābenu pienskābes piegaršu.

Šo problēmu novērš zem vīna plauktiem novietojot gumijas blīves.

Īsāk sakot, lieku reizi vīnu labāk netraucēt, vīna pudeles bez iemesla neaiztikt, nekratīt un negrozīt.

Stāvoklī guļus

Korķim ir cieši jāpieguļ pie stikla, lai pudelē nenonāktu gaiss, bet ilgstošas uzglabāšanas laikā to var nodrošināt tikai tad, ja korķis saskaras ar vīnu — pudelēm ir jābūt novietotām horizontāli.

Tomēr šim noteikumam ir daži izņēmumi, piemēram, šampanietis un citi gāzētie vīni. Spiediens šī veida vīna pudelēs palīdz mitrināt korķi un cieši pielāgo to pudeles formai. Tas nozīmē to, ka šādā situācijā horizontālais stāvoklis nav obligāts.

Arī dažiem citiem vīniem patīk pastāvēt vertikāli, piemēram, saldie vīni, portvīni vai tādi Francijs vīni, kā Banyuls un Maury.

pudelēm ir jābūt novietotām horizontāli

Pudelēm vīna pagrabā ir jābūt novietotām horizontāli

Dzīve skapī

Apstākļi  ne vienmēr ļauj iegādāties personīgo pagrabu vai īpašu vīna istabu. Tādām situācijām ir alternatīvs risinājums — vīna skapis, kas nodrošina tādus pašus vīna uzglabāšanas apstākļus kā pagrabs, tai skaitā pareizu gaisa temperatūru un mitrumu, kā arī tumsu. Latvijā šāda veida iekārtu pārdošanas sākuma cena ir no 150 eiro par pašu mazāko  variantu, kurā ietilps kādas desmit pudeles, un līdz pat vīna skapim par 3 tūkstošiem eiro, kas ir aprīkots ar šķidro kristālu ekrānu un elektronisko vadību.

Elektriskajā vīna skapī  vīnam tiek nodrošināti tādi apstākļi, kurus nav iespējams izveidot parastā pagrabā. Tomēr eksperti norāda, ka vīnus, kas ir paredzēti ilgstošai glabāšanai daudzu gadu garumā, labāk ir glabāt pareizi izveidotā pagrabā, jo šī brīža inženieru sasniegumi nespēj pārspēt dabas radīto.  Ir jāatceras, ka vīna skapis ir iekārta, kas ir paredzēta vīnu, kas tiks izdzerti dažu mēnešu laikā, uzglabāšanai.

Kas ir jāņem vērā, pērkot vīna skapi

Izmērs

Izmēram, protams, ir nozīme.  Izmērs ir atkarīgs no jūsu plānotā vīna patēriņa apjomiem. Teorētiski, skapī ir jāpietiek vietas tik vīna pudelēm, cik jūs izdzerat 6-12 mēnešu laikā.

Temperatūra

Skapim ir jābūt aprīkotam ar regulējamu termostatu un termometru, kas parādīs, vai iekārta pareizi funkcionē.

Ir ļoti labi, ja skapis spēj nodrošināt dažādus temperatūras līmeņus (šādu modeļu ir ļoti daudz). Vēsākā temperatūrā var novietot baltos vīnus un jau nobriedušos vīnus. Vīniem, kas vēl tikai briest, patīk siltāki apstākļi.

Ka aprīkot vīna skapi? Kāda temperatūra glab vīnu?

Daži skapji ir aprīkoti ar slēdzi “vasara-ziema”, kas nodrošina divus uzglabāšanas režīmus un automātiski seko temperatūras izmaiņām ārpusē, regulējot vīna glabāšanas apstākļus atbilstoši ievadītajai programmai.

Gaisa mitruma līmenis

Gaisa mitruma kontrole un higrometrs ir obligātas prasības vīna skapim. Ideālais gaisa mitruma līmenis ir 70-75%. Ja netiek nodrošināta gaisa mitruma līmeņa kontrole, tad tas nav vīna skapis, bet gan vīna dzesētājs, kura vienīgais uzdevums ir atdzesēt vīnu līdz atbilstošai temperatūrai pirms tā pasniegšanas.

Aizsardzība pret smaržām

Novietot vīna skapi virtuvē ir loģiski un pareizi, bet nav obligāti. Tomēr tādā gadījumā būs jārēķinās ar to, ka gaisā visu laiku būs jūtamas spēcīgas smakas pret kurām, kā zināms, vīns ir ļoti jūtīgs. Tas nozīmē to, ka skapim ir jābūt aprīkotam ar gaisa filtru. Ir ar gaisa filtriem aprīkoti skapji, kas novērš pelējuma veidošanos… un vibrācijas.

Ja jūsu māja vai dzīvoklis atrodas pilsētas centrā, kur notiek intensīva transporta satiksme, dzelzceļa vai šosejas tuvumā, tad izvairīties no vibrācijām un grūdieniem telpās nav iespējams. Lieka kratīšana vīnam nav ieteicama, tāpēc rekomendējam izvēlēties skapi ar amortizāciju.

Dizains

Vīna skapju eksterjera variantu no plastmasas un metāla ir ļoti daudz, bet Eiropā ir ļoti pieprasīti vīna skapji, kas ir izgatavoti no ozolkoka, vīģes, bumbiera un dižskābarža.

Pēdējā laikā popularitāti ir ieguvuši vīna skapji ar caurspīdīgām durvīm (cilvēkiem, acīmredzot, patīk vērot savas kolekcijas, kā arī var lieku reizi palielīties draugu priekšā). Šī caurspīdība, protams, ir nosacīta, jo stikls noteikti  būs matēts un nelaidīs cauri vīnam nāvējošo ultravioleto gaismu. 

Daži vīna skapju modeļi ir aprīkoti ar iekšējo apgaismojumu, ko nodrošina īpašas “aukstās” lampas.

“Vīns ir dzīvs dzēriens, kas pastāvīgi attīstās”

Noble Wine veikalā īpašnieks stasta par vīna pagraba organizāciju un aprīkošanuTā saka Aleksandrs Minajevs, uzņēmuma Noble Wine īpašnieks. Viņš personīgi ir uzbūvējis savu vīna pagrabu, un dalās ar lasītājiem savā pieredzē un pareizas vīna glabāšanas noslēpumos.

 — Vai ir iespējams pārveidot jau esošu pagrabu par vīna pagrabu, vai labāk ir uzsākt vīna pagraba būvniecību no nulles?

 — Ir dažas pamatprasības telpām, kurās tiek uzglabāts vīns. Gaisa mitrums 60–70% apmērā. Gaisa temperatūra bez straujām svārstībām, ideāli 12-13 grādi, bet nav nekas slikts, ja gada laikā tā svārstās trīs grādu diapazonā. Nav transporta un citas tehnikas radītu vibrāciju. Nav tiešu saules staru. Nav neatbilstošu smaržu.

Ja visas šīs prasības ir iespējams apmierināt, tad derēs jau eksistējošs pagrabs. Vajadzība pēc vīna pagraba bija aktuāla tad, kad cilvēks nespēja kontrolēt gaisa temperatūru. Mūsdienās vajadzības pēc vīna pagraba nav, jo pareizai vīna glabāšanai pietiek ar vīna istabu, kas ir aprīkota ar speciālu kondicionieri. Protams, ka pagrabs piešķir īpašas sajūtas un ļauj samazināt elektrības rēķinus, jo pagrabā temperatūra tiek uzturēta dabiskā veidā.

 — Ar kādām izmaksām ir jārēķinās, iekārtojot vīna pagrabu?

 — Celtniecības izmaksas nav atkarīgas no tā, vai būvējat pagrabu vīnam vai citām vajadzībām, bet gan no platības un apstākļiem, kādos notiek celtniecība.  Pēc tam, kad pagrabs ir uzbūvēts, par aktuālu kļūst jautājums par vīna plauktiem (wine racks) un nepieciešamās gaisa temperatūras uzturēšanu. Plauktu cena ir atkarīga no vēlamā materiāla un dizaina. Cenu diapazons var būt no 0,5 eirocentiem līdz 5 eiro par vienu uzglabājamo pudeli. Ja ir paredzēts glabāt 1000 pudeles, tad vīna plauktu izmaksas var svārstīties no 500 līdz 5000 eiro.

Lai nodrošinātu vēlamo temperatūru, tiek izmantoti speciāli vīna istabām paredzēti kondicionieri. Populāri ir uzņēmuma Eurocave modeļi. To cena ir atkarīga no telpu apjoma: 25 kubikmetri — 2500 eiro, 50 kubikmetri — 3500 eiro.

 — Vai Latvijā ir speciālisti vai uzņēmumi, kas var sniegt palīdzību vīna pagraba būvēšanā?

 — Latvijā par tādiem nezinu. Ir Lietuvas uzņēmuma kontakti. Ja kādam ir interese, lai griežas pie mums, sniegsim konsultācijas un iedosim kontaktus.

 — Kādas kļūdas visbiežāk tiek pieļautas vīna pagraba aprīkošanā/būvniecībā? Kā no tām izvairīties?

 — Nekvalitatīvi izveidota hidroizolācija paaugstina gaisa mitrumu un veicina sēnītes veidošanos, kas bojā etiķetes un rada liekas smaržas. Ja telpas nav pietiekami izolētas, rodas biežas gaisa temperatūras svārstības. Ja nav izveidota ventilācija, parādīsies pelējums un nevēlamas smakas.

 — Vai šajā lietā ir īpaši noslēpumi?

 — Galvenais noslēpums, manuprāt, ir laicīgi padomāt un saplānot telpas atbilstoši vēlamajam pudeļu skaitam un kolekcijas veidošanas mērķim. Ir jāsaprot, cik pudeles gadā jūs plānojat ievietot pagrabā un cik pudeles jūs plānojat izdzert, kāds ir lietošanas horizonts, kā jūs redzat pudeļu izvietojumu, vai plānojat degustēt vīnus uzglabāšanas telpā. Tehniskos noslēpumus mūsdienās ir diezgan vienkārši atrast Internetā vai speciālā literatūrā, kuru mēs varam ieteikt.

 — Vai vīna pagraba interjeram ir nozīme?

 — Interjers ir jūsu personīgā lieta, kas ir atkarīga no gaumes un iespējām, jo vīna kvalitāti tas neietekmē.  Vienīgais noteikums — pudelēm ir jāatrodas horizontālā stāvoklī. Nav ieteicams izmantot materiālus, kas neiztur augstu gaisa mitruma līmeni un izdala smaržu.

 — Vai nepareizs uzglabāšanas dēļ vīns bieži bojājas?

 — Tam par iemeslu var būt ilgstoši (no dažiem mēnešiem līdz dažiem gadiem) zems gaisa mitruma līmenis vīna uzglabāšanas telpā, kā rezultātā vīna korķis sāk žūt no ārpuses, palielinot iespēju tam, ka gaiss nonāks pudelē un sabojās vīnu. Pārāk augsta vai zema gaisa temperatūra, vai straujas temperatūras svārstības negatīvi ietekmē vīna kvalitāti un neatgriezeniski maina tā struktūru. Dažos gadījumos tādu vīnu varēs dzert, bet tas būs zaudējis savas sākotnējās īpašības. Vīns, kas atrodas telpās ar citām smakām, ar laiku (vairāku gadu laikā) uzsūks šīs smakas.

Ir jāsaprot, ka vīns ir dzīvs dzēriens, kas pastāvīgi attīstās. Caur korķi skābeklis ieplūst mikroskopiskos apjomos un sāk reaģēt ar vīnu — tā notiek vīna pakāpeniska attīstība pie pareizas temperatūras. Atkarībā no reģiona, vīnogu šķirnes un vīndara meistarības, labākais vecums vīna baudīšanai ir no 3 līdz 30 gadiem. Vīniem, kuru vecums pārsniedz 20 gadu vecumu, drošai uzglabāšanai ir ieteicams aizstāt veco korķi ar jaunu.