Šis ir klasisks franču vecmāmiņu ēdiens, ļoti iecienīts arī Auverņā, Francijas centrāldaļā, kur kādu laiku dzīvojis restorāna Philippe šefpavārs Jānis Zvirbulis. Šādi var pagatavot gan cāli, gan paipalu, gan vistu,mainīsies tikai pagatavošanas laiks.

Sastāvdaļas 4 porcijām:

  • 2 cāļi (ap 350 g katrs)
  • 3-4 ķiploku daiviņas (ne ķīniešu!)
  • 1 saišķītis timiāna
  • 1 vidēji liels sīpols
  • baltvīns (sauss)
  • sviests
  • eļļa

Piedevas:

  • 20 nelielu kartupeļu
  • 500 g baraviku vai beku
  • 200 g auksti kūpinātas cūkas pavēderes
  • 20 pērļu sīpolu
  • 1 tējkarote cukura
  • 1 neliels saišķītis pētersīļu
  • sāls
  • pipari
  • 150 ml vistas buljona

Pērļu vista Facon Grand Mere jeb vecmāmiņas gaumē

Pērļu vista Facon Grand Mere jeb vecmāmiņas gaumēCāļa pagatavošana

1. Uzkarsējiet cepeškrāsni līdz 180 grādiem.

2. Sapiparojiet un apsāliet cāli.

3. Uz vidējas uguns uzkarsējiet katlu – ieteicams izmantot čuguna sautējamo katlu (Cocotte).

4. Uzkarsējiet eļļu, sviestu, apbrūniniet cāli kopā ar saspiestu (sadauzītu) ķiploku, timiānu un sīpolu, kas rupji sagriezts sešās daļās.

5. Lieciet cāli cepeškrāsnī uz 25-30 minūtēm.

Pērļu vista Facon Grand Mere jeb vecmāmiņas gaumē6. Izņemiet cāli no sautējamā katla un turiet siltumā, lai atpūšas. Katlu novietojiet uz vidējas uguns, pielejiet baltvīnu un  vistas buljonu. Novāriet.  Šķidrumu izkāsiet caur sietu un iebieziniet mērci ar nedaudz sviesta.

Piedevu pagatavošana

1. Notīriet pērļu sīpoliņus, saberiet katliņā ar vāku un nelielā daudzumā ūdens (lai gandrīz nosedz sīpolus) sautējiet ar sviestu un cukuru. Kad ūdens iztvaikos, sīpoli sāks karamelizēties. Kad sīpoliņi kļūst skaisti zeltaini, pievienojiet sāli – sīpoli ir gatavi!

Pērļu vista Facon Grand Mere jeb vecmāmiņas gaumē2. Nomizojiet kartupeļus (izvēlieties neliela izmēra un vienādus pēc lieluma), cepiet tos čuguna katlā aptuveni 20 minūtes nelielā tauku daudzumā, pievienojot ķiploku, timiānu.

3. Apcepiet cauraudzi, pievienojiet sēnes.  Tiklīdz tās gatavas, pievienojiet visu kartupeļiem, pārberiet ar kapātiem pētersīļiem un Pērļu vista Facon Grand Mere jeb vecmāmiņas gaumēsamaisiet, lai aromāti sadraudzējas. Tagad var pievienot arī sīpolus.

4. Kārtojiet uz šķīvja sagriezto cāli un piedevas, pārlejiet ar nelielu daudzumu mērces un… BON APPETIT!

Kādu vīnu ar to jādzer?

2010 Emidio Pepe Pecorino Colli Aprutini IGT, Abruzzo, Itālija

2010 Pepe Pecorino piedāvā spilgtu intensitāti smaržā, kur dominē apelsīnu kūkas aromāts, pārgatavi ananasi un vieglas priežu sveķu nianses.

Pērļu vista Facon Grand Mere jeb vecmāmiņas gaumēGaršā vīns ir vidēji pilnmiesīgs, kraukšķīgs, komplekss, ar žāvētām aprikozēm, grauzdētām mandelēm un rudzu maizi, kas pārlieta ar akāciju medu. Šā vīna kompleksitāte un grauzdējuma nianses lieliski sader ar pērļvistas piedevām, kurās dominē auksti kūpināta cūkas pavēdere. Savukārt pērļvistas intensīvā gaļas garša nomierina trakojošo Pecorino skābuma līmeni un lieliski papildina viens otru. Dodiet šim vīnam vēl divus gadus, pēc kuriem tas varēs pierādīt savu lieliskumu.