Runājot par šampanieti, vienmēr tiek apspriests un diskutēts par to, kurš labāks: Grand Cru, Rose vai Blanc de Blanc? Šo jautājumu var apspriest 24 stundas diennaktī, kamēr vīndari apstrādā savus vīnogu laukus. 20 kilometrus uz dienvidiem no Epernes atrodas ciemats Cramant, kurā dzīvo nedaudz vairāk par 600 cilvēkiem. Djeboltu-Valuā (Diebolt-Vallois) ģimene šeit ražo savu slaveno šampanieti no Chardonnay vīnogām, kas aug Grand Cru vīnogulāju laukos.

Diebolt Vallois ĢimeneDjeboltu (Diebolt) ģimenes vēsture sākas ar XV gadsimtu, kad viņu senči sāka audzēt vīnogas komūnā Cuis (Grand Cru ciemats). Uz ciematu Cramant ģimene pārvācās XIX gadsimtā, bet 1978. gadā tika uzcelts pirmais vīna pagrabs un vīna darītava. Tagad par šampanieša kvalitāti rūpējas visa ģimene – Žaks, Nadī, viņu meita Izabella un dēls Arno. Izabella ļoti bieži atceras bērnību un to, kā viss sākās.

Bērnība vīndaru ģimenē bija vienkārša, bet ļoti interesanta un ar gadiem kļuva aizvien aizraujošāka. Es atceros laikus, kad vecāki mūs ar brāli vasaras brīvlaikā ņēma līdzi strādāt vīnogu dārzos. Vīndaru ģimenē vecāki vienmēr runā par dzirkstošo dzērienu.

– Diebolt-Vallois – mazs ražotājs ar lielisku reputāciju. Kā attīstījās jūsu šampanietis pēdējo desmit gadu laikā?

Šajā laikā mēs uzbūvējām un modernizējām vīna darītavu, iegādājāmies Grand Cru vīnogulājus Chouilly, Le Mesnil-sur-Oger, kā arī paplašinājām mūsu īpašumus Cuis. Mūsu zīmola attīstībā esam ieguldījuši lielas pūles, degustējot mūsu vīnus kopā ar žurnālistiem un sadarbojoties ar starptautiskiem vīnu žurnāliem, lai nodrošinātu pilnvērtīgu attīstību. Le Mesnil-sur-Oger nogāzēs audzētās vīnogas piešķir mūsu unikālajam šampanietim Prestige Cuvée sarežģītību un garšas dziļumu. Manuprāt, tāpat kā mākslinieki paspilgtina krāsas, arī mēs piešķiram vairāk garšas, sajaucot vīnus no trim Grand Cru vīnogu dārziem, lai iegūtu ideālu rezultātu.

– Francijā ir ļoti daudz iespēju; kas motivē jauniešus palikt grūtajā vīna darīšanas biznesā?

Mūsu vecvectēvi, gan pa tēva, gan pa mātes līniju, audzēja vīnogas uz šīm zemēm. Es nolēmu pilnvērtīgi nodarboties ar šampanieti 25 gadu vecumā, jo manai mīlestībai pret teruā nebija robežu, kā arī būt vīndarim Cramant ir ļoti prestiži! Šampanietis vienmēr ir mūsu domās un sirdīs.

Diebolt Vallois vīna pagrabi– Cramant – mazs ciemats ar ļoti garu vēsturi, kuram ir starptautiski svarīga loma šampanieša ražošanā. Kas ir jāzina par šo vietu?

– Cramant ir ļoti jauks ciematiņš Côte des Blancs provincē. No ciemata paveras lielisks skats uz ieleju un pilsētu Eperne. Daudzi pasaulslaveni ražotāji šeit audzē vīnogas, kas dod iemeslu mums, vietējiem iedzīvotājiem, lepoties. Ir ļoti patīkami apzināties to, ka daudzas ģimenes ir izveidojušas labas attiecības ar lieliem un spēcīgiem zīmoliem, piemēram, Louis Roedere, Perrier-Jouët, Billecart-Salmon.

– Katra šampanieša nama aristokrātiskajam dzērienam ir savs garšas stils.  Kāds ir jūsu šampanieša stils?

Mūsu šampanieša Cuvée Prestige stils ir garšas elegance un izsmalcinātība. Savukārt Blanc de Blanc parāda to, cik minerāls var būt šampanietis. Mums ir ļoti svarīgi izcelt tieši šīs garšas, jo Chardonnay vīnogām, kas augušas Cramant, vienmēr ir jaušams krēma tonis.

– Par ko jūs domājat, kad gatavojat vīnu? Varbūt atklāsiet kādu nelielu jūsu lieliskā dzēriena noslēpumu?

Lai radītu labu vīnu, ir jāmīl teruā. Vienmēr ir jācenšas darīt labi vai ļoti labi, kā arī jātiecas pēc perfekta rezultāta, izmantojot mūsu senču pieredzi. Protams, arī vīnogām ir jābūt ar labu raksturu un augstu kvalitāti. Dažreiz mēs izmantojam koka mucas kā garšas veidošanas instrumentu.

– Aprakstot vīnu, bieži vien to salīdzina ar cilvēka rakstura īpašībām. Kā jūs aprakstītu Chardonnay raksturu?

Tā noteikti ir sieviete! Es teiktu, ka tā ir vienmēr noslēpumaina, labi ģērbta, eleganta, bet tai pašā laikā moderna sieviete.

– Izabella, kas ir pats svarīgākais jums kā vīndarim?

Mūsu lepnums – Grand Cru vīnogulāji. Tie ir mūsu dimanti, un katrs no tiem ir īpašs savā veidā. Daži ir ļoti dārgi, daži ir pieticīgi, bet ļoti gaiši. Visi vīnogulāji ir unikāli un labi mums un mūsu vīniem. Man tie visi kopā veido ko līdzīgu dārgai kaklarotai.

Ja runājam par nogāzēm, tad mūsu mīļākā ir Les Pimonts, kuru izmantojam, lai radītu Cuvée Fleur de Passion. Šis šampanietis ir īsta gastronomijas zvaigzne visā pasaulē. Mēs ļoti lepojamies ar šo šampanieti – mūsu dvēseli.

Mums ir svarīgi saprast zemi. Mūsu zeme ir ļoti bagāta ar krīta nogulsnēm, un tikai pieredzējis vīndaris mācēs to apstrādāt. Šampanietis ir unikāls un neatkārtojams visā pasaulē. Cramant ir zvaigzne, kas dzimusi ļoti sen, un mums ir tas gods cienīt šo zvaigzni, gadu no gada audzējot vīnogas un dāvājot pasaulei aizvien jaunas šampanieša pudeles.

Diebolt Vallois Grand Cru vīnogulāji.

Diebolt-Vallois Grand Cru vīnogulāji

Diebolt-Vallois šobrīd ražo četru veidu šampaniešus: Tradition, Blanc de Blancs, Vintage Blanc de Blancs, Fleur de Passion.

Diebolt Vallois ražo vienu no labākājiem šampaniešiem FrancijāTradition – klasiskā kupāža no trīs vīnogu šķirnēm: Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier. Vīnogu izcelsmes vieta – tikai ģimenei piederošie īpašumi. Šis šampanietis būs lielisks aperitīvs.

Blanc de Blancs – 100% Chardonnay vīnogas no  Grand Cru Cuis, Chouilly un jaunajiem Cramant vīnogulājiem. Šis šampanietis būs ideāls aperitīvs un lieliski piestāvēs pie vieglām jūras velšu uzkodām. Šo šampanieti augstu novērtē vīna kritiķi visā pasaulē.

Vintage Blanc de Blancs – 100% Chardonnay šķirnes vīnogas. 60% vīnogu ir novākti no Grand Cru vīnogu dārziem, kas atrodas Cuis un Chouilly, kā arī jaunajiem Cramant vīnogulājiem. Šo šampanieti ražo tikai labākās ražas gados, un tam piemīt lielisks izturēšanas potenciāls.

Fleur de Passion – 100% Chardonnay. Šo šampanieti ražo tikai īpaši veiksmīgos ražas gados. Fermentācija un izturēšana notiek ozolkoka mucās. Vīnogu izcelsme – labākās Les Buzons nogāzes Cramant ciematā. Šajās nogāzēs aug tikai 40 līdz 80 gadu veci vīnogulāji ar zemu ražību. Šo šampanieti ir ieteicams dekantēt 15 minūtes pirms pasniegšanas. Fleur de Passion ir ieguvis ļoti augstus kritiķu vērtējumus visā pasaulē.