Kategorijas
Tags
Populārais:
Raksti par vīnu

Top 15: Vispopulārākie 2015.gada vīni

trešdiena, 2016. gada 03. februāris
Top 15: Vispopulārākie 2015.gada vīni

Tuvojas ikgadējā kino akadēmijas balvas “Oskars” pasniegšanas ceremonija un sakarā ar šo nozīmīgo notikumu, mēs nolēmām uzrīkot savu apbalvošanas ceremoniju - jo vīni taču nav sliktāki par aktieriem un tieši tā pat ir pelnījuši atzinību!

Tuvojas ikgadējā kino akadēmijas balvas “Oskars” pasniegšanas ceremonija, kur plūdīs šampanieša upes un zvaigznes dižoties greznās kleitas, un Leonardo DiCaprio atkal nesaņems savu statueti. Sakarā ar šo nozīmīgo notikumu, mēs nolēmām uzrīkot savu apbalvošanas ceremoniju - jo vīni taču nav sliktāki par aktieriem un tieši tā pat ir pelnījuši atzinību! Galvenā atšķirība, tomēr, ir tā, ka mūsu topa uzvarētājus neizvēlējās ne vīnziņi, ne akadēmiķi, bet jūs paši! Rezultātā mēs ieguvām Top 15 visvairāk iegādātos Noble Wine vīnus 2015. gadā. Kurš tad uzvarēja?!

 

Cupertinum Copertino D.O.C. Riserva 2007 Rosso15. Cupertinum Copertino D.O.C. Riserva 2007 Rosso

Cupertinum vīna dārzus aizņem 65% Negroamaro, 25% Montepulciano un 10% Malvasia, ar pilnībā drenētu grants augsni, kas nodrošina ideālus apstākļus, lai vīnogas spētu nogatavoties. Neparasti augstais Petit Verdot īpatsvars izskaidro vīna īpašās iezīmes, kas pēc kāda laika demonstrē ādas un muskusa pazīmes. Vīns ir biezs, labi noapaļots un strukturēts. Aromātā jūtams lakricas, aveņu ievārījuma, sarkano plūmju un kafijas notis. Garšā vīns ir videjas miesasbūves ar svaigu ķiršu, upeņu un kazeņu niansēm. Tanīni ir aktīvi, krītaini.

 

Tenuta Ulisse Trebbiano d`Abruzzo DOC
14. Tenuta Ulisse Trebbiano d`Abruzzo DOC "Unico" 2014 

Vīns tiek gatavots no 100% Trebbiano D'Abruzzo vīnogām.  Tas tiek atdzesēta līdz 0 ° C dzesēšanas tuneļus. Fermentācijas un noturēšna notiek nerūsējošā tērauda tvertnēs. Aizkorķēts ar  Vino-Lok stikla aizbāzni. Šie vīna aromāts ir ļoti intensīvs ar patīkamām balto un eksotisko augļu notīm. Tam piemīt dzīvs svaigums un mineralitāte.



 

Vīna dārzi atrodas galējā dienvidaustrumu ciematā Santenay. Vinifikacijas laikā fermentācija notiek zemā temperatūrā, un tā ilgst līdz piecām nedēļām.

Tādējādi tiek iegūts bagātīgs, labi sabalansēts vīns, kurš ir viegli dzerams jauns, bet tai pat laikā tam piemīts augsts uzglabāšanas potenciāls. Šī vīna aromātā jūtamas upeņu un ķiršu notis. Garša ir sulīga ar zīdainiem tanīniem un jūtamām ķiršu, šokolādes un saldo garšvielu notīm. Vīns paredzets baudīšanai kopā ar ēdienu.

 

 

Bodegas Muga Reserva Rioja D.O.Ca. 2010 Tinto
12. Bodegas Muga Reserva Rioja D.O.Ca. 2010 Tinto

Vīns ar, galvenokārt, "Vidusjūras" profilu, bet ar "Atlantiskām" niansēm, kas to padara unikālu, ar sarežģītu raksturu. Aromātā jūtami gatavu ķiršu, pikanto garšvielu un sarkano ogu notis. Garšā vīns ir vidējas miesas būves, augļains, sulīgs ar sarkano ogu un sauso garšvielu niansēm. Tanīni ir krītaini. Pēcgarša noturīga.
 

 

 

Diebolt Vallois Brut Blanc de Blancs
11. Diebolt Vallois Brut Blanc de Blancs

Jauks un elegants šampanietis, perfekts kā aperitīvu vai maltītes sākumam. Aromātā jūtams balto ziedu, negatavu zaļo ābolu un kaļķu notis. Garšā jūtama kremīguma un svaiguma kombinācija. Ekspresīvs vīns ar izteiktu raksturu.




 


Gramona Brut Gran Reserva Cava D.O. 2009
10. Gramona Brut Gran Reserva Cava D.O. 2009

Šī kava ir noturēta 30 menešus franču ozolkoka mucās uz raugiem, vīna pagraba klusumā. Tai piemīt ļoti bagātīgs aromāts ar ābolu, balto ziedu, maizes un riekstu notīm. Garša ir piesatinata ar maziem, aktīviem burbuļiem un kompleksa ar garu, svaigu pēcgaršu.



 

Alphonse Mellot 9. Alphonse Mellot "La Moussiere" Sancerre 2014 Blanc

"Viennozīmīgi, viens no vislabākajiem Sancerre, ko esmu garšojis" - Wine Advocate (Roberta Pārkera žurnāls). Mirdzošs ka acis, mīksts kā skūpsts....šis, laikam vislabak raksturo balto La Moussiere no Alphonse Mellot. Šī vīna aromāts ir svaigs, ar citrona, estragona, balto ziedu pumpuru un krīta notīm. Garša vīns ir sauss, sulīgs, ar augstu skābumu un izteiktām zaļās zāles notīm.



 


Domaine Janasse
8. Domaine Janasse "Tradition" Cotes-du-Rhone 2013 Rouge

Vīnogulāji, no kuriem tiek iegūts šis vīns, tiek audzēti bez pesticīdiem vai insekticīdiem un mēslojums ir dabisks. Aromātā jūtama svaigu, gatavu sarkano ogu, piparu un upeņu notis. Garšā vīns ir intensīvs, sulīgs un augļains. Tanīni ir samtaini un pēcgarša ir noturīga.


 

 

Albert Sounit Cremant de Bourgogne Blanc de Noirs NV
7. Albert Sounit Cremant de Bourgogne Blanc de Noirs NV

Crémant Blanc de Noirs ir izgatavots tikai no Pinot Noir vīnogām. 18-20 mēnešus fermentēts pudelē, neparasti harmonisks un burvīgs Crémant. Ideāls kā aperitīvs vai ar uzkodām - piemēram, ar zivīm vai jūras veltēm.  Aromātā jūtamas minerālu, gatavu sarkano ābolu un gatavu bumbieru notis. Garšā vīns ir sauss, intensīvs, delikāts ar augļainu svaigumu un ilgu pēcgaršu.
 



Jacquesson Cuvee Nr.7376. Jacquesson Cuvee Nr.737

Brut Cuvée No. 737 ir skaists vīns, kas ir gatavs vīnu dzeršanai kā tagad, tā vel pēc dažiem gadiem. Šis vīns ir gatavots no 2009. gada ražas vīnogām,  pievienojot tam 30% reserve vīnu. Aromatā un garšā baltie augļi sajaucas ar ziedu notīm, bet pāri visam 737 ir šampaietis ar izteiktu tekstūru. Maisījums sastāv no 43% Chardonnay, 30% Pinot Meunier un 27% Pinot Noir. Jaunais 2010. gada ražas (+ 33% reserve) vīns  No. 738 ir daudz spēcīgāks, ar mazliet graudainu burbuļu tekstūru. Buķetē jūtami sausie ziedi, piparmētras, medus un žāvēti augļi. Šis ir īpaši dūšīgs vīns no Jacquesson. Vīna sastāvā ir 61% Chardonnay, 21% Pinot Meunier un 18% Pinot Noir.

 

Domaine de La Soufrandise Pouilly-Fuisse
5. Domaine de La Soufrandise Pouilly-Fuisse "Clos Marie" 2013 Blanc

Šis vintage nāk no īpaša vīna darza "Clos Marie", kurš atrodas pavisam līdzās vīna pagrabam. Šajā vīna dārzā augsne ir izteikti kaļķaina, kas dod vīnam Burgundijai tik tipisko mineralitāti. Aromātā jūtamas dūmu, kaļķa un greipfrūtu notis. Garšā vīns ir augļains, krēmīgs, svaigs ar sulīgu tekstūru un ilgu pēcgaršu.


 


Raventos i Blanc
4. Raventos i Blanc "L`Hereu" Reserva Brut 2012

Izturēta 18 mēnešus un dozēta ar 8,5 gramiem cukura, tā ir priekšzīmīga, jauneklīga Cava. Aromātā jūtamas balto ziedu, dūmu, bumbieru, ābolu un minerālu nianses. Vīns garšā ir ļoi delikāts, tīrs, ari minerālu notīm, gataviem zaļajiem āboliem un minimālu sāļumu.



 

Raventos i Blanc 3. Raventos i Blanc "de Nit" Brut Rose 2012

Pazīstams arī kā "Heure de Nit" šis vīns ir blends, kas sastāv no 50% Macabeo, 25% Xarel-lo, 20% Parellada un 5% Monastrell. Nogatavināts pudelēs vismaz 15 mēnešus. Aromātā jūtamas sarkano ābolu, dūmu, jāņogu un minerālu nianses. Vīns garšā ir ļoti delikāts, sulīgs ar minerālām notīm, sarkano ogu niansēm, kā arī zīdainiem burbuļiem. Vīnam ir ilga, eleganta pēcgarša.

 


 

2. "IL Colle" Brunello di Montalcino D.O.C.G. 2008 Rosso

Il Colle izcelsme meklējama 1972. gadā. Patiesais stāsts par tā pirmsākumiem joprojām ir mazliet noslēpumains. Viena no versijām ir tāda, ka Alberto Carli bija iegādājies vīna dārzus kopā ar savu sievu Ernestu, 1972. gadā, bet ir atrodami arī fakti, kur teikts, ka Alberto 1972. gadā iestādījis vīnogulājus kopā ar Giulio Gambelli, kurš ir pārstāvējis, tādus slavenus vīna namus kā Soldera un Montevertine–Le Pergole Torte.

Vīna aromātā jūtamas tumšo ķiršu, saldo garšvielu un vaniļas notis. Garša ir sulīga, eleganta, ar tumšo ķiršu niansēm. Pēcgarša ir eleganta, noturīga un maiga. Tanīni ir aktīvi.
 

Castellari Bergaglio
1. Castellari Bergaglio "Fornaci" Gavi di Tassarolo 2014 Bianco

Vīna dārzi atrodas ražotāja īpašumā Tassarolo apgabalā; tā nosaukums cēlies no ķieģeļu krāsns, kas reiz tur stāvējusi. Tas arī izskaidro ļoti mālaino augsnes raksturu. Vīna aromāts ir maigs, ar bumbieru, citrusu, balto ziedu un zaļas zāles notīm. Garšā vīns ir svaigs, kraukšķīgs un elegants. Pēcgarša ir ilga.

 

 

 

Noble Wine Blogs - Vīna Skola

ceturtdiena, 2016. gada 28. janvāris
Noble Wine Blogs - Vīna Skola

Lasīt talāk

Ražots Latvijā: mīļākā vīna uzkoda

otrdiena, 2016. gada 26. janvāris
Soira siera darītava Latvija jau divus gadus ražo izcilu sieru kuru ed restaranos un ar vīnu

Tradicionāli Latviju neuzskata par sieru valsti, bet... vēsture liecina par to, ka sieru Latvijā ražo jau kopš senseniem laikiem un siera cienītāju mums netrūkst. Kas var būt labāks par garšīgu sieru pie lieliska baltvīna vai sarkanvīna? Tikai siers, kuru jūs izgudrojāt un pagatavojāt paši. Vai tas ir iespējams? “Protams!” apgalvo Soira kolektīvs, uzskatot, ka par siera ražotāju var kļūt ikviens!

Lasīt talāk

Filips Lejus-Kusto: “Francūži pasaulei uzdāvināja konjaku, bet paši dzer armanjaku.”

trešdiena, 2016. gada 20. janvāris
Filips-Lejus-Kusto stasta par armanjaku un ta atšķirību no konjaka?

Nav noslēpums, ka starp populāriem stiprajiem dzērieniem kopš senatnes figurē konjaks, kas kļuvis par vienu no tūristu atzītiem Francijas simboliem. Bet reti kurš zina,  ka paši francūži “safrizētā” konjaka vietā izvēlas tā ēnā nepamatoti esošo armanjaku. Vislabāk par armanjaku mūsu lasītājiem izstāstīs ilggadējs slavenā dzēriena De Montal ražotājs, kompānijas direktors Filips Lejus-Kusto, pavisam nesens vīna galerijas Noble Wine viesis.

Lasīt talāk

Plūškoks un Caurduris: taisām kokteiļus ar dzirkstošo

ceturtdiena, 2016. gada 14. janvāris
Invisible.ru piedāva interesantas idejas kokteiļiem ar dzirkstošo vīnu. Ka uzjaukt kokteiļi ar dzirkstošo vīnu?

Parasti ir trīs iemesli, lai uzjauktu kokteili:

Lasīt talāk

Ietekmīgais un subjektīvais Roberts Pārkers

pirmdiena, 2016. gada 04. janvāris
Ietekmīgais un subjektīvais Roberts Pārkers

Vīns ir subjektīvs sarunas temats, taču pasaulē ir cilvēki, kuru viedoklis par vīnu var pacelt kāda vīna pārdošanas apjomus nebijušos apmēros vai, tieši pretēji, ja ne gluži izputināt saimniecību, tad sagādāt krietnas galvassāpes noteikti.

Roberta Pārkera vīna gids Kā teicis kāds man pazīstams vīna cilvēks Latvijā: “Vīns nav matemātiska zinātne, kur precīzi var pateikt, ka divi reiz divi ir četri...” Te nu jāpiekrīt, ka patiesība vien ir. Katrs no šā žurnāla lasītājiem kādreiz ir bijis degustācijā, kur vīnzinis gudri runā par ogu un slapja asfalta aromātiem kādā vīnā vai piemin mineralitāti vīnā. Daļa degustētāju piekrītoši māj galvu, daļa skeptiski, bet smalkjūtīgi paklusē, bet daļa aktīvi diskutē un mēģina pierādīt citas sajustās smaržas vai garšas. Lai gan vīns ir subjektīvs sarunas temats, pasaulē ir cilvēki, kuru viedoklī par vīnu citi ieklausās ar bijību un aizturētu elpu. Tie ir vīna kritiķi un vērtētāji. Pasaulē tādu ir daudz – Dženisa Robinsone, Stīvens Spurjē, Maikls Brodbents, Tims Atkins un daudz citu, taču visietekmīgākais vīna kritiķis pasaulē nu jau pāris gadu desmitus ir Roberts Pārkers. 

Roberts Pārkers ir dzimis 1947. gada 23. jūlijā Merilendā, ASV. Viņa vecāki ir bijuši fermeri, kuri nodarbojušies ar piena un siera ražošanu un tirdzniecību. Interesants ir fakts, ka viņa tēvs, lai arī ar piemītošu labu aromātu un garšu uztveri, ne tikai nedzēra vīnu, bet nekad savā mūžā nav lietojis alkoholu. Pirmo reizi vīnu Roberts pamēģinājis savas draudzenes Patrīcijas dzimšanas dienā. Vīns uz viņu nav radījis nekādu iespaidu, bet meitene gan. Patrīcijā viņš bijis iemīlējies jau kopš mazotnes. Kad Patrīcija aizbrauca mācīties uz koledžu Virdžīnijā, Roberts, ilgi nedomājot, sekoja viņai līdzi. Kā jau bieži notiek, meitenes vecāki nebija sajūsmā par meitas draudzību ar kalsnējo puisi un, mēģinot izjaukt viņu attiecības, aizsūtīja meitu mācīties franču valodu uz Strasbūru, neapzinoties, ka tieši šādā veidā neapzināti ietekmē mūsdienās visiespaidīgākā kritiķa nākotni. Roberts nepadevās. Viņš sekoja līdzi meitenei uz Franciju, un jau pēc pāris mēnešiem Elzasā Roberts saprata, ka pat lētais mājas vīns, kas parasti bija studentu ballīšu neatņemama sastāvdaļa, ir dažāds. Tas nebija tik šķidrs kā alus un nebija arī tik spēcīgs un reibinošs kā burbons viņa dzimtenē.

Lasīt talāk
Patīk šis raksts? Pieraksties jaunumiem!