Hospice de Beaune izsoles vēsture

Hospice de Beaune – tas ir senākais hospitālis jeb slimnīca Bonā, kas izvietojies pašā Burgundijas galvaspilsētas centrā. Ēka celta laikā no 1443. līdz 1451. gadam. Tās pamatlicējs bijis Burgundijas hercoga Filipa Labā nodokļu iekasētājs un padomdevējs Nikolā Rolēns un viņa laulātā draudzene. Viņi hospitālim atvēlēja vīna dārzus, kuros izaudzēto ražu drīkstēja pārdot, lai par iegūtajiem līdzekļiem varētu nodrošināt pajumti slimiem trūcīgajiem jeb Hôtel-Dieu. Nākamajos gadsimtos arī citi Burgundijas iedzīvotāji novēlēja savus vīna dārzus Hospice, tā ka šobrīd to platība jau pārsniedz 60 hektārus no Gevrey-Chambertin ziemeļos līdz vīna dārziem Pouilly-Fuisse dienvidos. Pēc Rolāna Massa, Domaine des Hospices de Beaune ekspārvaldnieka vārdiem, sākotnēji zemes tika ziedotas, cerot «uz siltu vietiņu paradīzē, taču vēlāk tas biežāk notika tāpēc, ka nebija bērnu, nodokļu atlaižu dēļ, un daļēji arī, lai pēc sevis atstātu kādu dzīvu liecību uz etiķetēm», jo tradicionāli vīna nosaukums nes vīna dārza dāvinātāja vārdu.

Nu jau sen kā slimnīca pārcēlusies no vēsturiskā centra, bet tās vietā izveidots muzejs. Ēku rotā košs mozaīkā veidots jumts, kas kļuvis par vizītkarti ne tikai pilsētai Bonai, bet arī visai ar vīndarīšanu saistītajai Burgundijai. Interesanti, ka Burgundijas simbols daudzkrāsu dakstiņu veidolā radies daudz vēlāk par pašu ēku – tikai 20. gadsimta sākumā.

Sākot no 1859. gada, Hospice de Beaune katru gadu notiek vīna izsoles labdarības nolūkos, un pārdošanā iegūtie līdzekļi tiek atvēlēti slimnīcas vajadzībām. Šobrīd ar to organizēšanu nodarbojas slavenais angļu izsoļu nams Christie’s. Izsoles notiek novembra trešajā svētdienā, un tas ir ļoti nozīmīgs notikums reģionā un vīna pasaulē kopumā. Tirgus norise tiek translēta svētku laukumā, kur pulcējas milzu daudzums tūristu un pilsētnieku. Agrāk pašā izsolē drīkstēja piedalīties tikai burgundieši, galvenokārt negociantu kompānijas, kas iepirka mucas, pēc tam vīnu pildīja pudelēs un līmēja uz tām etiķetes ar savu vārdu. Kopš 2005. gada dalības noteikumi ir vienkāršoti, tagad ikviens (pat privātpersonas!) var iesniegt pieteikumu dalībai izsolē. Ja pircējs ir ārzemnieks, tam jānoslēdz līgums ar vietējo kompāniju, kura gādās par vīna izturēšanu un pildīšanu pudelēs Burgundijas teritorijā.

Vīna radīšana

Hospice de Beaune piederošajos vīna dārzos katru gadu strādā 23 vīnkopji. Nav sarežģīti aplēst, ka katram no viņiem nākas pārraudzīt divarpus hektārus, kas ļauj nodrošināt maksimālu vīnogulāju aprūpi. Vīna ražošanai galvenokārt izmanto vīnogas, ko iegūst no vairāk nekā 30 gadu veciem stādiem. Raža tiek vākta rokām, un katrs vīns no noteikta lauka fermentējas atsevišķā rūgšanas tvertnē. Pēc tam vīnus pārlej jaunās ozola mucās, kurās tos nākotnē pārdos izsolēs jauniem īpašniekiem. Pret mucu izvēli attieksme ir ļoti nopietna.  Nepārtraukti tiek izsludināti iepirkumi par labāko mucu piegādātājfirmu, kas var nodrošināt mucas ar vieglu apsvilinājumu, lai vīnu nesabojātu spilgti izteiktā ozola garša. Jaunie mucu īpašnieki pēc tam drīkst vīnu pārliet jau piemērota vecuma mucās, lai pēc saviem ieskatiem vīnam veidotu vēlamo stilu. Vidēji vīnu iztur 12–16 mēnešus.

Hospice de Beaune izsniedz īpašas etiķetes, uz kurām jābūt norādītai arī saimniecībai, kurā vīns ticis izturēts. Zināšanai – vienas Burgundijas vīna mucas Pièce tilpums atbilst 288 0,75 litru standartpudelēm.

 

Par vīnu Les Peuillets

Vīna dārza nosaukums cēlies no koku nosaukuma, jo šī nogāze kādreiz bijusi apstādīta ar mežu. 1936. gadā Artūrs Žirārs savus vīna dārzus, kas izvietoti ciematā Savigny-lès-Beaune, novēlējis Hôtel-Dieu. Starp ziedotajiem laukiem bijis zemesgabals viena hektāra lielumā, kas atradies atsevišķā vīna dārzā Les Peuillets (16,17 ha), kurš savukārt klasificēts kā Premier Cru.

Vīna dārzs atrodas Bonas tuvumā, tā augsne galvenokārt ir smilšaina, kas nodrošina labu drenāžu, tāpēc vīni ir pietiekami izsmalcināti sauso augšņu dēļ. Stila ziņā šī dārza vīni ir samērīgi pilnmiesīgi ar spilgtu tanīnu struktūru.

Bet par to, kāds veidosies 2017. gada vīns, mēs varēsim spriest tikai pēc gada!