Kategorijas
Tags
Populārais:
Raksti par vīnu

13 pilsētas, kas jāapmeklē ikvienam vīna cienītājam

otrdiena, 2018. gada 09. oktobris
13 pilsētas, kas jāapmeklē ikvienam vīna cienītājam

Vasara beigusies, un var sākt plānot nākamās brīvdienas un braucienus atpūtas dienās. Ja esat vīna cienītājs, mūsu padomi ceļotājiem noderēs arī jums! Taisnība,
šobrīd mēs jūs neaicinām uz klasiskām vīna tūrēm pa vīndarītavām un vietām, kur audzē vislabākās vīnogu šķirnes. Nē, mēs jums piedāvājam trīspadsmit virzienus, kurp varat doties, lai atpūstos un iebaudītu vīnu!

Kā mēs izvēlējāmies virzienus?

Mūsu sarakstā ir trīspadsmit pilsētas, kuras vērts apmeklēt, ja gribas kaut ko pamainīt ikdienā, gūt jaunus iespaidus un iedzert labu vīnu. Izvēles kritēriji ir gaužām vienkārši: tiešais vai vienkāršs un ērts pārlidojums no Rīgas, interesantu vietu vai izklaižu esamība un, protams, labs vīns. Esam pārliecināti – pat ja esat bijuši kādā no šīm pilsētām, sekojot mūsu instrukcijām, jūs to atklāsiet no sev nezināmas puses!

 

1. Parīze, Francija 

Kas? Iemīlējušies, romantiķi, mākslas un iepirkšanās cienītāji

Kad? Agrs rudens, pavasaris

Parīze – tas vienmēr ir labi (tiesa, visvairāk šo pilsētu dara pievilcīgu agrs rudens un pavasaris)! Ja esat iemīlējies, dodieties uz Parīzi romantiskā nedēļas nogalē; ja

jums ir lauzta sirds un māc vientulība – brauciet šurp baudīt klusumu, bageti un vīnu Luksemburgas dārzā; ja jūsu dvēsele alkst skaistuma – dodieties uz  Parīzes muzejiem un galerijām, bet, ja gribat atjaunot savu garderobi, šeit jūs gaida patiešām lielisks šopings.

Parīzē ir milzum daudz vīna veikaliņu un dažāda līmeņa labu restorānu. Mēs iesakām apmeklēt Tour d'Argent ar izcilu vīnu karti, arī pāris tā saucamo kulta vietu, piemēram, intelektuāļu un rakstnieku iemīļoto vietu – Café de Flore.  

Pievērsiet uzmanību arī pašām vienkāršākajām kafejnīcām, kurās brokastis un pusdienas ietur vietējie ļaudis. Tām piemīt īpašs šarms!

Parīzē, pats par sevi saprotams, jādzer franču vīns. Atcerieties, ka šajā zemē vīns ir tāpat kā ūdens un maize – “ikdienas patēriņa” produkts. Šeit izcilu vīnu var dzert gan greznā restorānā, gan Sēnas krastmalā.

 

2. Franču Rivjēra

Kas? Naktsklubu dzīves, mākslas un dabas baudītāji

Kad? Pavasaris, vasara

Tirkīza krasts – vieta, ko vajadzētu apmeklēt vismaz reizi mūžā. Šeit ikviens varēs atrast kaut ko tieši sev: neticama daba – jūra un kalni, muzeji, galerijas un villas, kurās kādreiz mituši pasaulslaveni mākslinieki, satriecoša arhitektūra, naktsklubi, izsmalcināti restorāni, veikali… Un, protams, vīns! 

Jau kopš romiešu laikiem Tirkīza krasts bijis slavens ar savu vīndarīšanu. Šeit ražo lieliskus sarkanos un deserta vīnus, vieglus baltvīnus, kas nevainojami sader ar jūras veltēm un zivīm – kā nekā šis ir piekrastes reģions. Īpaši augstu tiek vērtēti šī reģiona rozā vīni, jo Tirkīza krastā valda ideāli piemēroti apstākļi – temperatūra un augsne – šādu vīnu ražošanai.

Bez tā visa Tirkīza krasts – tie ir svētki! Tāpēc atvēliet vismaz vienu vakaru šampanietim vai labam franču Cremant

 

3. Liona, Francija

Kas? Gardēži, vēstures un vīna cienītāji

Kad? Vasara, rudens (novembra vidus)

Uz Lionu vislabāk doties novembra vidū vai vasarā – jūnijā, jūlijā. Šī pilsēta ir Francijas gastronomiskā galvaspilsēta, tāpēc izsalkuši te nebūsiet! Vīnu izvēle, teiksim, kā ir, šeit karaliska – visa Francija jūsu rīcībā! No šejienes viegli sasniedzama visa Burgundija, sākot no Pouilly Fuisse līdz Chablis.

Ja Lionā būsiet novembrī, aizbrauciet līdz Bonai, kur novembra vidū katru gadu notiek viena no pasaulē milzīgākajām vīna izsolēm – Hospices de Beaune! Bez tam Bonā un arī Lionā atrodas milzums lielisku vīna bāru un restorānu, piemēram, vērts iegriezties vīna bārā Diletant vai restorānā Auberge des Vignes.

Jāteic, ka šis reģions izslavēts ne tikai ēdiena un vīna dēļ, bet arī ar savu bagāto vēsturi. Dodieties pāris ekskursijās pa vēsturiskām vietām – nenožēlosiet!

 

4. Bordo, Francija

Kas? Vīna baudītāji un vēstures interesenti, dabas mīļotāji

Kad? No aprīļa sākuma līdz oktobra beigām

Bordo – tā ir pilsēta, ko ieskauj vīna dārzi un vīndarītavas, kas ražo pašus slavenākos vīnus pasaulē. Brauciens uz Bordo, protams, diez vai ir iespējams bez vīndarītavu apmeklējuma un degustācijām, bet, ticiet, tas ir tā vērts! Piemēram, jauno vīnu degustēšanai apmeklējiet En Primeur.

Bez tam iesakām apmeklēt Vīna pilsētu (Cité du Vin) – unikālu, nesen būvētu un apmeklētājiem atvērtu  vīna muzeju. Šeit 3000 kvadrātmetru platībā aplūkojama daudzus gadsimtus ilgā vīndarīšanas vēsture. Līdztekus pastāvīgajai ekspozīcijai un izstādēm šeit iespējams degustēt vīnus no visas pasaules.

Taisnību sakot, Bordo – tas ir ne tikai vīns, bet arī pārsteidzoši skaista pilsēta ar brīnišķīgu vēsturisko un moderno arhitektūru, omulīgām kafejnīcām, kurās pasniedz vietējos desertus un valda jauka atmosfēra!

 

5. Reimsa, Francija

Kas? Šampanieša cienītāji, vēstures zinātāji

Kad? Gada jebkurā laikā

Ja garšo šampanietis, jums jādodas uz Reimsu – Šampaņas galvaspilsētu. Senatnē šajā pilsētā kronēja Francijas monarhus, tāpēc Reimsu dēvē arī par Karaļu pilsētu. Par to liecina pilsētas krāšņā arhitektūra, nebeidzamās leģendas un ticējumi.

Reimsa – pilsēta ar pārsteidzošu atmosfēru, par kuras vēsturi var runāt bezgalīgi. Starp citu, ja negribas runāt par vēsturi, var ilgi runāt par šampanieti: tieši šeit šis dzēriens likumīgi drīkst nest vārdu “šampanietis”, nevis vienkārši – dzirkstošais vīns. 

Ja plānojat braucienu uz Reimsu, jau laikus rezervējiet vīna pagrabu apmeklējumus! Šādas ekskursijas pa saviem pagrabiem organizē labākie šampanieša nami. Zem Reimsas stiepjas apmēram 250 kilometru pagrabu ar šampaniešiem, un tajos glabājas aptuveni 200 miljonu pudeļu šā dievīgā dzēriena. To vajag gan redzēt, gan nobaudīt!

 

6. Barselona, Spānija

Kas? Naktsklubu dzīves, mākslas, arhitektūras, modes cienītāji

Kad? Pavasaris, vasara, rudens

Barselona – tās ir šauras, tumšas ieliņas viduslaiku pilsētā un plati bulvāri un lieliskas namu fasādes, kas celtas divdesmitā gadsimta sākumā, prātu mulsinošā Gaudi arhitektūra, ostas un pludmales, kas stiepjas gar pilsētu, parki, muzeji un veikali. Šeit nepārtraukti valda svētku atmosfēra.

Barselonas iedzīvotājiem vīns ir īpaša goda lieta. Katalonijā (tieši šajā reģionā atrodas Barselona) kopš senseniem laikiem audzē vīnogas un ražo vīnu. Visbiežāk šeit pasniedz sauso, deserta vai vietējo dzirkstošo vīnu – kavu (cava).

 

7. Sansebastjana, Spānija

Kas? Gardēži

Kad? Pavasaris, rudens

Vēl viena pilsēta gardēžiem, kas izvietota Basku zemē, – Sansebastjana. Šo pilsētu daudzi uzskata par visskaistāko Spānijā un sauc par “dienvidu Parīzi”.

Gardēži šeit atradīs milzum daudz satriecošu restorānu – sākot no mājas stila līdz Mišelīna zvaigžņotajiem. Un, ticiet uz vārda, visos būs neticami gardi!

Kas attiecas uz vīnu… Basku zemē dzer čakoli (Txakoli) – nedaudz gāzētu vieglu baltvīnu. Bez tam tepat blakus atrodas Rioha ar saviem spilgtajiem vīniem… un arī Bordo.  Veiksmīgi un gudri saplānojot, var pagūt apmeklēt “gardas” vīndarītavas visos trīs reģionos, lai pēc tam salīdzinātu gūtos iespaidus.

 

8. Vēnecija, Itālija

 

Kas? Romantiķi, iemīlējušies, mākslas, literatūras, modes cienītāji

Kad? Pavasaris, rudens, ziema

Iespējams, jūs jau esat bijuši Venēcijā pavasarī vai vasarā un ne vienu reizi vien staigājuši pa krastmalām, tiltiem, iemaldījušies senos dievnamos, barojuši baložus Sanmarko laukumā. Nu ko – lieliski! Tagad dodieties turp ziemā. Aizmirstiet par muzejiem, gidiem un gondolām… Ienirstiet dīvainajā Venēcijas atmosfērā – pārāk mitrā, pārāk pelēkā, pārāk klusā (jo šajā gadalaikā te ir ievērojami mazāk tūristu nekā sezonā, bet daži restorāni vispār ir slēgti).

Ziemā Itālijā visur ir atlaides, un, protams, jūs daļu laika varēsiet veltīt šopingam.

Tomēr mēs iesakām šo laiku atvēlēt sev un, kāpēc gan ne, vīnam. Galu galā, nonākuši Venēcijā ziemas laikā, tā  rīkojušies daudzi mākslinieki un dzejdari.

 

9. Florence, Itālija

Kas? Smalku mākslu, arhitektūras, modes cienītāji

Kad? Pavasaris – aprīlis, maijs

Ja jau tagad esat gatavi domāt par pavasari, tad mēs jums iesakām aprīlī, maijā doties uz Florenci un Sjēnu. Šajā laikā tur jau ir silts, bet vēl nav karsti, un tūrisma sezona tikai sāk uzņemt apgriezienus.

Šeit ir īsta paradīze daiļo mākslu cienītājiem un tiem, kuri novērtē labu vīnu: blakus atrodas Chianti, Brunello un Bolgheri ražošanas zonas.

Ja dodaties uz šejieni, neizvēlieties lielās viesnīcas, bet apmetieties kādā viesu namā, kas izveidots uz bijušās fermas vai vecas saimniecības bāzes.

Šādos viesu namos un tajos esošajos restorāniņos valda neparasta atmosfēra, kādu neatrast tūristu centrā Florencē vai Sjēnā.

Florence un Sjēna – vietas, kur vērts doties, lai nomierinātu sirdi un dvēseli, pamielotu acis ar skaistumu un iepriecinātu garšas kārpiņas ar brīnišķīgu itāļu vīnu!

 

10. Londona, Lielbritānija

 

Kas? Naktsklubu dzīves, vēstures, modes, šopinga, megapilsētu cienītāji, gardēži

Kad? Visu gadu

Londonā ir labi jebkurā gadalaikā. Te ir daudz vēstures liecību, teicams šopings, klubi un aktīva nakts dzīve, milzum daudz muzeju jebkurai gaumei, vecumam un dzīvesveidam… Kopumā Londona ir viens no tiem virzieniem, kur var “notīties” vairākas reizes gadā un vienmēr atrast kaut ko piemērotu sev.

Kas attiecas uz vīnu, tad daudzi eksperti Londonu un Lielbritāniju kopumā sauc par pasaules svarīgāko vīna tirgu. Jau viduslaikos šī zeme bija galvenā Eiropas vīnu patērētāja.  Šobrīd Londonā atrodas pasaulē labākais vīna veikals Hedonism Wines, vieni no senākajiem vīna veikaliem – Berry Bros & Rudd un Justerini. Bez tam šeit ir lērums visdažādākā līmeņa vīna bāru un restorānu. Piemēram, Noble Rot, Terroirs, The Remedy, Hide, Sager & Wild… Ticiet, to ir daudzreiz vairāk, turklāt visi labi!

Uz Londonu vislabāk doties nedēļas nogalē – vienkārši “atslēgties” un palutināt sevi. Jūs taču esat to pelnījuši!

 

11. Sanfrancisko, ASV

 

Kas? Naktsklubu dzīves, mākslas, dabas, šopinga cienītāji

Kad? Visu gadu

Kalifornija – amerikāņu vīna dzimtene. ASV galvenais vīndarīšanas reģions – Napas ieleja, kas atrodas netālu no Sanfrancisko. Tiek uzskatīts, ka, pateicoties daudzveidīgajam Kalifornijas klimatam, šeit iespējams audzēt visas vīnogu šķirnes. Un, protams, šeit ražo daudzu veidu vīnu.

Ko darīt Sanfrancisko? Šī ir pilsēta, kurā ikviens tūrists atradīs sev nodarbošanos. Pastaigājieties pa paugurainajām pilsētas ieliņām, aizbrauciet aplūkot Zelta vārtu tiltu, pabraukājiet pa Lombard-street, apmeklējiet Ziemeļamerikā senāko ķīniešu kvartālu China-town, paklausieties džezu uz Fillmoor-street… vai vienkārši dodieties uz Klusā okeāna piekrasti ar pudelīti laba vietējā vīna azotē.

Baudiet, tā ir Amerika!  

 

12. Tbilisi, Gruzija

 

Kas? Gardēži, vīna cienītāji, kuri interesējas par vēsturi

Kad? Pavasaris, vasara, agrs rudens

Pēdējos gados Tbilisi kļūst iecienītu galamērķi tūristiem no visas pasaules. Kultūra, viesmīlība, siltums, neticami gards ēdiens un lēts vietējais vīns – tas, kas uzpērk un liek iemīlēties Gruzijā no pirmā acu skata. Uz Tbilisi var aizlidot nedēļas nogalē, bet var arī pakavēties ilgāk – šajā zemē patiešām ir ko redzēt!

Vispār pirmajai apmeklējuma reizei jums, iespējams, būs pietiekami ar pāris dienām. Pavadiet tās Tbilisi: paklīstiet pa vecpilsētas ieliņām, aizejiet uz pirti, ko apdziedājis A. Puškins, aizbrauciet uz seno galvaspilsētu Mchetu, kas izvietojusies upju Aragvas un Kuras satecē, un baudiet vietējo vīnu.

Gruzija – tas ir viens no senākajiem vīndarīšanas reģioniem pasaulē. Vīni šeit patiešām ir gardi, bet lej tos ļoti dāsni! Bez tam mūsdienās šajā zemē aktīvi attīstās visā pasaulē tik populārais dabisko vīnu (Natural Wines) virziens. Vīnogas šādiem vīniem tiek audzētas bez mākslīgā mēslojuma. Gatavojot dzērienu, izmanto vienīgi dabiskos raugus un minimālu daudzumu sulfītu, bet vīndaris praktiski neiejaucas ražošanas procesā, tikai to ievirza vēlamā gultnē saskaņā ar dabas likumiem.

Esam pārliecināti, ka Tbilisi neliks jums vilties!

 

13. Sanktpēterburga, Krievija

 

Kas? Romantiķi, iemīlējušies, mākslas, literatūras, naktsklubu dzīves cienītāji

Kad? Vasaras sākums (jūnijs), rudens

Pīters jeb Pēterburga? Kāpēc gan ne?! Šeit vislabāk atbraukt jūnijā, kad ir baltās naktis. Tiesa, apbur arī rudenīgā Pēterburga ar miglām un sarkani dzeltenām koku galotnēm, un ziemīgā, kad Ņeva un kanāli iekalti ledū.

Šī pilsēta un tās vēsturiskās priekšpilsētas piesaista tūristus no visas pasaules: te ir pilis un pasaules nozīmes muzeji, un brīnišķīgi teātri, un vienkārši kulta vārtejas.

Džensisa Robinsone: sieviete vīna pasaulē

trešdiena, 2018. gada 19. septembris
Džensisa Robinsone: sieviete vīna pasaulē

Mūsu šīsdienas raksta galvenā varone ir viena no ietekmīgākajiem vīna kritiķiem pasaulē, kura pratusi lauzt stereotipus par to, ka sievietei nav vietas tradicionāli vīrišķīgajā un konservatīvajā vīna pasaulē. Iepazīstieties – Džensisa Robinsone!

Lasīt talāk

Olīveļļu? Nu, protams, lūdzu!

trešdiena, 2018. gada 05. septembris
Olīveļļu? Nu, protams, lūdzu!

Olīveļļas unikalitāte un daudzveidība atkarīga no teruā un valsts, kas to ražo, un par tās burvīgajām īpašībām jau sen no mutes mutē klejo daždažādi slavinoši nostāsti. Tomēr atbildēt uz jautājumu, kura no tām ir vislabākā, spēs tikai katrs pats. Protams, ar ražotāja “vieglu roku”…

Lasīt talāk

Kādu vīnu ņemt līdzi piknikā?

piektdiena, 2018. gada 24. augusts
Kādu vīnu ņemt līdzi piknikā?

Ja šovasar vēl nav sarīkots pikniks, iesakām pasteigties, kamēr augusts nav finišējis. Grozs, rūtots galdauts, uzkodas, augļi un, protams, vīns – baltais, sarkanais vai dzirkstošais – lieliski sabiedrotie svētkiem brīvā dabā!

Lasīt talāk

Saldējums no vīna pieaugušajiem

otrdiena, 2018. gada 21. augusts
Saldējums no vīna pieaugušajiem

Kurš teicis, ka saldējums – tas ir kārums tikai bērniem? Vasara izrādījās tik karsta, ka bez šī aukstā deserta, šķiet, neiztika pat vīri alus vakaros! Mēs esam apkopojuši idejas, kā pagatavot saldējumu un sorbetu no vīna. Tas ir tik garšīgi, ka gatavot un ēst var visu gadu, pat ja tik karsti kā jūlijā vairs nebūs!

Lasīt talāk

Noble Wine svētki HoReCa klientiem 2018

pirmdiena, 2018. gada 20. augusts
Noble Wine svētki HoReCa klientiem 2018

Šajā sestdienā norisa jau trešie mūsu klientiem veltītie Noble Wine svētki HoReCa! Pagājušajā gadā notikums bija sporta zīmē, bet šoreiz nolēmām uzsvaru likt uz gastronomiskām vērtībām, tāpēc dvāmies ciemos pie Latvijas Steiku kluba! Četru stundu ilgajā meistarklasē Jānis un Ausma ne tikai pagatavoja gandrīz 20 dažādu veidu steikus, bet arī sīki izklāstīja par gaļas sagatavošanas smalkumiem… Noble Wine no savas puses parūpējās par “nelielu” vīna krājumu ;) Šo dienu atcerēsimies ilgi, bet nākamgad atkal izdomāsim kaut ko interesantu!

Lasīt talāk
Patīk šis raksts? Pieraksties jaunumiem!