Vīna ceļojums pa Toskānas vīna dārziem
10.-15. Oktobris
 

Vīna ceļojums pa Toskānas vīna dārziem

Mēs dodamies uz vēsturisku vīna reģionu Itālijas vīndarīšanas pašā sirdī – uz Toskānu.

Paugurainais apvidus un siltais klimats Toskānu padara par ideālu reģionu vīnogu audzēšanai. Bet vietējās ainavas, virtuve un vīns iemieso daudzu gardēžu sapni. Tie ir iemesli, kāpēc Toskāna būtu jāredz ikvienam īstenam vīna cienītājam!

Mēs apmeklēsim klasiskās vīna ražošanas zonas, iepazīsimies ar Toskānas vīndarīšanas tradīcijām un reģiona kultūru.

Vairāk informācijas par vīna tūri Jūs varat saņemt rakstot mums uz epastu info@noblewine.lv 

Cenā ietilpst

  •  pārlidojums Rīga–Frankfurte–Florence–Frankfurte–Rīga ekonomiskajā klasē ar lidsabiedrību LUFTHANSA;
  • rokasbagāža 8 kg un viena vienība bagāžas līdz 23 kg;

  • dzīvošana divvietīgā numuriņā ar brokastīm;

  • vīndarītavu apmeklējumi un vīnu degustācijas;

  • transfērs programmas ietvaros;

  • programmā paredzētās pusdienas un vakariņas.

Cenā neietilpst

  • apdrošināšana;

  • dzīvošana vienvietīgā numuriņā (+300 EUR)

  • personiski tēriņi;

  • maksa par programmā neiekļautām pusdienām un vakariņām.

Tūres detaļas:

Irina Rakeviča

Irina
Rakeviča

Tūres datumi:
10.10.-15.10.2018
Tūres ilgums:
6 dienas
Valsts:
Toskāna, Itālija
Informācija:
Vietu skaits:
12 no 12 pieejamas
Tūres cena:
2 700€

Pieteikšanās tūrei:

Dalībnieki::
1
1
2
3
4
5
6

Diena 1:

Trešdiena, 10. oktobris. Ierašanās Florencē

Ierašanās Toskānā un vīndarītavā Tenuta di Artimino

Transfērs un iekārtošanās hotelī, kas atrodas pie Artimino vīndarītavas rezervāta teritorijā, ko pārrauga UNESCO. Tieši šeit sākusies Toskānas izcilās vīndarīšanas vēsture. Karmiņjano apgabals kādreiz kalpojis Mediči ģimenes medību izpriecām, bet Ferdinanda villa, ko mēs noteikti apskatīsim, bijusi viena no ģimenes iecienītākajām vietām.

Pēc iekārtošanās hotelī mēs nogaršosim vīnu un baudīsim tipiskas toskāniešu vakariņas, ko gādīgi sarūpējis šefpavārs Mikele Botasso.

Diena 2:

Ceturtdiena, 11. oktobris. Chianti Classico diena

Nākamo dienu mēs veltīsim, lai iepazītu, kā tiek ražots vīns Chianti Classico, kura simbols ir melns gailis

Vīndarītavas Tenuta Bibbiano apmeklējums

Nu jau trešo gadsimtu šeit valda Marci ģimene, veiksmīgi attīstot kompāniju un turpinot savu senču tradīcijas. Pirmās ziņas par Bibbiano saimniecību minētas jau 1089. gadā. Šobrīd uzņēmumu vada brāļi Tomazo un Federiko Marrokēzi Marci, pārstāvot vīndarītavas īpašnieku piekto paaudzi. Par savu mērķi kompānija saskata augstas kvalitātes vīnu radīšanu, kas nestu slavu Bibbiano – šejienes īpašajam apvidum, kas dod dzīvību elegantiem, sabalansētiem vīniem.

Kompānija Bibbiano no Castellini Chianti reģionā vīna dievinātājus cienās ar pusdienām un degustāciju.

Castello di Brolio apmeklējums

Pēc pusdienām mēs ceļosim vairākus gadsimtus senā pagātnē, viesojoties vienā no visvecākajām vīndarītavām – Castello di Brolio – ar brīnišķīgu parku itāļu stilā, kas izvietojies mežu vidū Gajolē.

Vakariņas Cantina del Redi­­

Pēc atgriešanās hotelī mūs gaidīs mājas stila vakariņas restorānā Cantina del Redi, kas atrodas desmit minūšu gājiena attālumā no mūsu apmešanās vietas.

Diena 3:

Piektdiena, 12. oktobris. Brunello di Montalcino diena

Tiek runāts, ka Montalcino aug nevis vienkārši Sangiovese vīnogas, bet gan – zelta. Tās nesušas milzu veiksmi vīndariem, kuri noticēja Brunello di Montalcino attīstības perspektīvai.

Brunello di Montalcino vīndarītavu apmeklējums un vīnu degustācija

Kā veidojusies un turpinās šo vīndarītavu vēsture, mēs redzēsim savām acīm, vispirms viesojoties vienā no vismazākajām kompānijām Il Colle, bet pēc pusdienām – Castello Romitorio pilī, vīndarītavā, kas paguvusi būt gan dievnama, cietokšņa un pat klostera statusā.

Pusdienas Boccon Di Vino

Pusdienās mūs gaida Fiorani ģimene, kas ir viena no zināmākajiem restoratoriem Toskānā. Viņu izveidotais Boccon Di Vino piedāvā ne tikai kreatīvu pieeju tradicionālajai virtuvei, bet arī neparastu panorāmas skatu uz Orčas ieleju.

Diena 4:

Sestdiena, 13. oktobris. Diena Kortonā

Nu kā gan vīns bez siera!? Un otrādi… Šajā dienā mēs noskaidrosim, kā un kur top slavenais aitas siers Pecorino, apciemosim vīndari Fabrizio Dionisio no Kortonas un noteikti pastaigāsimies pa pašu pilsētiņu, kas iedvesmojusi Frānsisu Meju uzrakstīt grāmatu «Zem Toskānas saules».

Viesošanās vīndarītavā Fabrizio Dionisio

Sergio Dionisio, Fabrizio tēvs, pagājušā gadsimta 70. gados iegādājās pieticīgu saimniecību septiņu hektāru platībā paugurainajā Kortonas apvidū ar vīnogulājiem un olīvkoku birzi. Sergio sapnis vienmēr bijis pamatīgāk iesakņoties Toskānas zemē – saglabāt neskartu šo paradīzes nostūri, pilnvērtīgi izmantojot reģiona īpatnības, kas to padara ideāli piemērotu kvalitatīvu vīnogu audzēšanai. Šobrīd vīndarītavai jau pieder aptuveni 15 hektāru vīna dārzu.

Pusdienas ar siera Pecorino degustāciju

Pastaiga pa Kortonas ieliņām

Omulīga un gleznaina pilsētiņa uz Toskānas un Umbrijas robežas. Tās vēsture sniedzas vismaz 2000 gadu garumā. Pilsētu dibinājuši etruski, un tā bijusi viena no nozīmīgākajām un senākajām tā laika pilsētām. Šī pilsētiņa, par kuru cildinoši atsaucies Vergīlijs, izvietojusies aptuveni 600 metru virs gleznainas ielejas. Kortonu mēdz dēvēt arī par muzeju zem atklātām debesīm. Šeit var aplūkot cietokšņa mūru drupas, kas saglabājušās no etrusku laikiem, Svētā Domenika un Doma katedrāli, Mediči pili. Un tā ir tikai neliela daļa brīnišķīgu vietu, ko var aplūkot Kortonā, - pievienojiet šim uzskaitījumam uz paugura esošo Svētās Margaritas baznīcu, franciskāņu mūku klosteri, Svētā Augustīna baznīcu.

Īpašu popularitāti ceļotāju vidū pilsēta ieguva pēc grāmatas «Zem Toskānas saules» iznākšanas, ko sarakstījusi žurnāliste un rakstniece Frānsisa Meja, un tāda paša nosaukuma Holivudas filmas. Autore dzimusi Gruzijā, ir ASV pilsone, bet autobiogrāfiskā romāna «Zem Toskānas saules» tapšanas laikā mācījās dzīvot itāļu stilā.

Diena 5:

Svētdiena, 14. oktobris. Diena Florencē

Protams, neesam taču nolēmuši vienīgi ēst un dzert! Jo nevar atrasties netālu no Eiropas kultūras galvaspilsētas, par kādu dēvē Florenci, un tajā nepaviesoties. Svētdienu veltīsim šai brīnišķīgajai pilsētai, kurai bijusi tik milzīga loma visas Itālijas vēsturē.

Interesentiem būs iespēja pievienoties ekskursijā pa centru. Kam vēsture šķiet mazāk saistoša, tie varēs pastaigāties un iepazīt pilsētu pēc saviem ieskatiem.

Pusdienas enotēkā Coquinarius

Pēc pusdienām mēs turpināsim izzināt vēsturi galerijā Uffizi. Vai atceraties slavenā Karavadžo gleznoto Bakhu? Agrāk tas atradās Mediči villā Artimino, kur nakšņoja mūsu grupa. Tātad to noteikti vajag pasveicināt

Vakariņas restorānā Leggenda dei Frati (1 Michelin zvaigzne)

No Florences tālāk dosimies pēc vakariņām. Tajās Bardini villā panorāmas tipa restorānā mūs gaida slavens pavārs. No restorāna panorāmas laukuma, kas atrodas uz paugura virsotnes, jūs varēsiet vērot  visu pilsētas centru.

Diena 6:

Pirmdiena, 15. oktobris. Diena Chianti Rufina

Toskāna ir plaša, un šis ceļojums ir tikai iepazīšanās sākums. Pirms atgriešanās mājās mēs pagūsim pabūt pie Chianti Rufina ražotājiem – kompānijā Selvapiana, kas atrodas Pomino pilī un pieder Freskobaldi ģimenei.

Vīndarītavas Selvapiana apmeklējums

Vīndarītava Fattoria Selvapiana kopš 1827. gada pieder Giuntini ģimenei un tiek uzskatīta par vienu no labākajām Chianti ražotnēm visā Rufinā. Mazākā no Chianti apgabala vīndarīšanas zonām izvietota uz ziemeļaustrumiem no Florences. Vīndarītavai pieder 25 hektāri vīna dārzu, kuros galvenokārt audzē Sangiovese šķirnes vīnogas. Šeit ražo plaša spektra Chianti – no Chianti Rufina līdz Vigneto Bucerchiale, kam visiem izmanto vienu un to pašu vīnogu šķirni. Pēdējos gados vīndarītava sasniegusi izcila līmeņa vīnu kvalitāti, pateicoties īpašnieka Francesco Giuntini, vīndara Federico Masseti un enologa Franco Bernabei neatlaidīgiem pūliņiem.

Vizīte un pusdienas vīndarītavā Castello Pomino

Pomino reģions ir slavens ar augstvērtīgiem, pirmklasīgiem vīniem, ko ražo no Chardonnay un Pinot Bianco, kas veido Pomino Bianco DO pamatu. Vīna dārza platība ir 52 hektāri, kas izvietoti 450–720 metru virs jūras līmeņa un kam ir dienvidrietumu ekspozīcija. Ļoti skābas augsnes, kurās stādīti vīnogulāji, kā arī nokrišņu blīvums rada iespēju iegūt baltās vīnogas ar izsmalcinātu mineralitāti un koncentrētu garšu.

Ar to tad arī mūsu ceļojums pa Toskānu beidzas, taču nešaubieties – Jūs noteikti šeit gribēsiet atgriezties ne reizi vien!

Atgriešanās mājup

Pārlidojums:

Florence–Frankfurte–Rīga

18:10–23:45