Naturālie Vīni

Tīra garšā bez piedevām

Nu ko lai iesāk ar progresu vīna radīšanas procesā?! Stabilizējošas piedevas, filtrācija, tehnoloģiskie standarti… Vai tiešām īsts vīns bez tā nav iedomājams? Dabisko vīnu filozofijās adepti uzskata, ka šo dabas dāvanu nevajag uzlabot un sabojāt (kas šajā gadījumā ir viens un tas pats) ar modernām tehnoloģijām. Īsts vīns ir nevainīgs, gluži kā dabas stūrītis, kur vēl neviens nav spēris kāju. Tā garša ir dabiska, sulīga, spilgta, un to nav mainījušas nekādas piedevas.

Dabiskais vīns ir kā dabas mūzika, bet vīndaris – talantīgs diriģents, kas palīdz atvērties šai garšas melodijai

Dabiskā (natural) vīndarīšana nav juridisks jēdziens. Tas nav sinonīms organiskai vai biodinamiskai vīndarīšanai, lai gan principi daudzās lietās sakrīt. Taču dabiskais vīns – tas ir kaut kas nedaudz sarežģītāks. Tā ir filozofija, pasaules uzskats, dzīvesveids…

Mēs ar patiesu cieņu attiecamies pret dabisko vīnu ražotājiem, uzturam ar viņiem ciešus kontaktus un nogādājam Latvijā lieliskus šīs produkcijas paraugus.

Atverot dabiskā vīna pudeli, ko esat iegādājies Noble Wine, jūs varat būt pārliecināts:
  • vīnogas, no kurām spiesta sula šim vīnam, tika novāktas ar rokām;
  • fermentācijā iesaistījās tikai dabiskie raugi, kas atrodami pašās vīnogās, un nekādi “laboratorijas sasniegumi”;
  • dievīgais šķidrums, kas pašreiz no pudeles līst jūsu glāzē, nesatur pievienotus enzīmus vai citas piedevas, ar ko tik dāsni aizraujas daudzi modernie vīndari;
  • šī vīna ražošanā nav izmantoti sulfīti vai, īpašā gadījumā, to ir ļoti maz (ne vairāk kā  30-50 mg uz litru). Daudzi uzskata, ka no sulfītiem nav iespējams atteikties – vīns neglabāsies ilgi un zaudēs savu stabilitāti. Taču tā nav;
  • vīns radīts tāpat kā senatnē, kad vīndarus vēl nebija sasniedzis progress: bez filtrācijas, balināšanas un citām manipulācijām;
  • visticamāk, vīns ticis izturēts vecās mucās, kuru koksne vairs neatstāj iespaidu uz dzērienu un nepiešķir tam ozola koksnes aromātus.
Visus dabiskos vīnus, ko mēs jums piedāvājam, esam paši degustējuši. Ar visu atbildību - iesakām!

Dario Prinčic 

Dario Prinčic nams ir top naturālo vīnu darinātājs. Šī burvīgā ģimenes pārvaldītā vīna darītava atrodas Oslavijā, uz Itālijas un Slovēnijas robežas, un tā ir bijusi viena no “oranžo” vīnu aizsācējiem Itālijā. Kopš 1988. gada ražojot vīnus biodinamiski, Dario nodibināja savu vīna darītavu 1993. gadā un pirmo reizi iepildīja savus vīnus pudelēs. Vīnu izgatavojot tas tiek noturēts ilgstošā macerācijas procesā, rūgst atvērtās tvertnēs un iztur lietotās Slovēnijas mucās, rezultējoties īpaši sarežģītā, intensīvā, aromātiskā un dziļā vīnā.

MOVIA

Movia vīndari tic, ka vīns ir otrs svarīgākais dzēriens, ko cilvēki patērē, tamdēļ ir pārliecināti, ka viņu darbs ir godājams un ļoti atbildīgs. Ticot, ka dabas dotā garša vienmēr ir pārāka par to, kas panākta ar cilvēka iejaukšanos, Movia nams nepieciešamo darbu atstāj dabas rokās, kas rada viņu apbrīnojamās vīna īpašības.

Šim eksemplāram Ribolla Gialla “Rebula” 2020 piemīt Movias vīniem no Goriška Brda raksturīgā medus, balto ziedu un dzeteno plūmju aromāts, kurā ir maigas krējuma nianses. Garša ir sabalansēta, svaiga, apaļa ar karamelizētu citronu mizu niansēm. Gara, svaiga pēcgarša.

Radikon

Stanko Radikon radītājā vīnā un pudelēs ieguldītais enerģijas apjoms padara viņa vīnus par unikāliem! Radikon vīndarītava, kas atrodas pie Slovēnijas robežas, kopš 1995. gadā pilnībā atteicās no ķimikāliju izmantošanas un 2002. gadā pārtrauca pievienot vīnam sulfītus. Tai pat gadā viņš radīja divu veidu pudeles un korķi, kas nodrošina labāku vīna novecošanu un atvieglo tā dzeršanu. Vīnogas tiek novāktas ar rokām,fermentācija ilgst aptuveni četrus mēnešus, pēc tam vīns tiek izturēts trīs gadus lielās koka mucās un vēl veselu gadu pudelēs, tikai pēc tam nonākot pārdošanā. Beigās tiek iegūts pārsteidzoši komplekss un dziļš vīns, kas ir piemērots uzglabāšanai daudzu gadu garumā.