I. Vīns sadzīves vajadzībām:

pie pusdienām/vakariņām, lai iekrāsotu ikdienu

Vairākums Bordo vīnu ir cenā pieņemami un neuzbāzīgi sarkanvīni, kas piemēroti, lai papildinātu savu pagrabu un mierīgi izdzertu pa glāzei ik dienu.

Bordeaux, Bordeaux SuperieurSarkanvīns ikdienas patēriņam

Kāds tas ir: blīvuma nebūs un nemieru tas neradīs, būs ogas, mērens rūgtumiņš un skābums. Tieši tas, kas vajadzīgs dienišķam uzturam – pie ceptas gaļas, ragū, desiņām. (Galdu varat neklāt, bet ēst tieši no pannas.) Vai arī baudot dievīgo kamambēru.

Vecums: no diviem līdz pieciem gadiem. Var arī ilgāk izturētu, gadus piecus līdz septiņus, ja esat gatavi lauksaimnieciskām niansēm – omulīga šķūņa, kūtspakaļas aromātiem. Jaunākus par diviem gadiem ņemt bīstami, pavisam jauni Bordo vīni mēdz būt asi un raupji.

Kā dzert: atdzesēt līdz 16–18 grādiem (jo lētāks vīns, jo vairāk atdzesēt!). Atvērt pusstundu pirms, lai vīns pagūtu atvērties visā krāšņumā, saelpojies skābekli. Ja esat nepacietīgs, pārlejiet vīnu krūkā un atstājiet minūtes piecpadsmit. Dažreiz ar “krūkas” metodi izdodas glābt neveiksmīgu vīnu, bet labam vīnam papildu “brīvība” nekaitēs. Par baltajiem un rozā Bordo vīniem reti kurš kaut ko zina, tie kautrīgi klājas putekļiem veikalu plauktu dziļumā. Taču – tie ir izdevīgs ieguldījums, nav dārgi un gandrīz vienmēr trāpa īstajā vietā un laikā.

Bordeaux RoseRozā ikdienai

Kāds tas ir: viegls un mundrs, pilns ogu, kas aizdzen skumjas. Pudelīti šāda vīna divatā var izdzert 15 minūtēs, īpaši, ja blakus ir salātu bļoda, cīsiņi vai eleganti satītas šķiņķa šķēlītes.

Vecums: viens līdz divi gadi. Ja ir 2019., rozē no 2017.–2018. gada – īstais. Pārliecinošs svaiguma indikators – vīna krāsa. Rozā vīnam jābūt rozā. Bālākam vai priecīgi sārtam, galvenais, bez rūsganuma. Ja rūsgana nokrāsa, vīns sācis zaudēt “formu”, visdrīzāk, kļuvis rūgts, bet ogas, kas iepriekš dominēja garšā un smaržā, tagad ir tuvu nāvei.

Kā to dzert: jo bālāks vīns, jo stiprāk to var atdzesēt – pavisam gaišu rozā vīnu, austošas rīta gaismas krāsā, atdzesē līdz astoņiem, spilgtāku – līdz 10 grādiem. Dzer uzreiz, rozā vīnam nav jāelpo.

Bordeaux Blanc, Entre-deux-MersBaltais ikdienai

Kāds tas ir: svaigs, jūtami citrusi un ērkšķogas, šis jūs dzēriens aiznes vasarā, pat ja to dzer uz apledojuša soliņa. Iedvesmo plucināt salātu lapas, cept zivi un vispār – priecāties par dzīvi.

Vecums: ne vairāk par gadu. 2019. gadā tātad jādzer 2018. gada vīns; par vecāku – cerību nekādu, tas jau var būt sīvs un ost pēc trūdiem.

Kā dzert: atdzesēt līdz 8–10 grādiem, atvērt un dzert uzreiz, balto “neelpina”.

 

2. Vīns solīdākam iemeslam:

lai iepriecinātu sevi vai kādu, radītu iespaidu, atzīmētu svarīgu notikumu

Sarkanais – sarežģītais

Nopietniem Bordo sarkanvīniem raksturīgi divi stili: Kreisā krasta un Labā krasta vīni. Bordo reģionu caurtek Žirondas upe, tās Kreisajā krastā dara valdonīgus vīnus, Labajā – samtainus.

Kreisais krasts: varenība, stingras jāņogas, cigāru kārbas 

Medoc, Haut-Medoc

Noskaņojieties jēra kājai vai vismaz treknam steikam

Haut-Medoc jeb Augšmedoka atrodas uz pakalniem, un vīnu tur sākuši gatavot jau viduslaikos. Bet pati Medoka līdz 17. gadsimtam bija purvs, ko vēlāk nosusināja un apstādīja ar vīnogulājiem. Dabiski, ka Augšmedoka ir galvenā, turienes vīni tiek uzskatīti par stilīgākiem un izsmalcinātākiem. Medokas vīni ir laucinieciskāki un godīgāki.

Taču gan vieni, gan otri ir jaudīgi un piemēroti pie gaļas ēdieniem – pieklājīgais skābumiņš un rūgtenums pat sliņķi izprovocēs stāties pie plīts un izcept jēra vai treknāka steika gabalu.

Vecums: pieci līdz desmit gadu.

Margaux Margo

Dzert pie kamīna, aizmirst pasaulīgo

Margo vīnus uzskata par sievišķīgiem, jo tajos jūtamas vijolītes un rozes, taču tam nevajadzētu atbaidīt vīriešu kārtas baudītājus – spēks, pipari un espreso arī tur ir. Un vispār – pēc smagas dienas vēl nevienam nav traucējusi glāze zīdaina vīna, kas nerosina zvērīgu kāri pēc gaļas nakts vidū. Nu labi, lai būtu viens maigi zīdains steiks.

Vecums: pieci līdz piecpadsmit gadu.

Pauillac, Graves, Pessac-Leognan

Man, lūdzu, spēku un pilnību!

Pujakas vīni – visnopietnākie spēka un cenas ziņā. Noriji malciņu, un viss – sēdi ādas krēslā savā kabinetā, pildi pīpi ar tabaku, aiz loga gatavojas jāņogas… Grāvas vīnos spēka nedaudz mazāk, bet jāņogu mazliet vairāk, un vēl – Grāva ir Bordo sirds, te atradušies visvecākie vīnadārzi. Bet Pesakā-Leonā, kas ir daļa no Grāvas, vīnadārzi ir vēl senāki. Visi nosauktie vīni provocē uz gaļas ēšanu – steiku vai pīli, kā nākas kārtīgi izceptu krāsnī. Vai nogatavinātu sieru, kas gatavots ar meistara asinīm, sviedriem un domas lidojumu.

Vecums: septiņi līdz piecpadsmit gadu.

Saint-Estephe, Saint-Julien

Man visu to pašu, tikai par pieņemamāku cenu

Vīni no Senestefas un Senžuljēnas ir līdzīgi kā no Pujakas – spēks un kundziskums. Tie nav gluži tik augstdzimuši, bet toties maksā cilvēcīgāk. Pie šāda vīna noderēs kāds gabaliņš sarkanās gaļas vai pīles, un, jā – ciets un nogatavināts siers arī būs tieši laikā.

Vecums: pieci līdz desmit gadu.

Labais krasts – dzīve šokolādē un uz samta dīvāna

Pomerol

Biezāks un “lai slīd pa rīkli lejup kā mazulis samta biksiņās…”

Pomerolā gatavo vīnus rūdītiem hēdonistiem. Tur ķirši slīgst pār zviļņiem pie šokolādes baseiniem, smaržo vīraks… Aizņemties no vecmāmiņas-aristokrātes samta dīvānu, ieslīgt tajā ar glāzi rokā… Pa rokas stiepienam turēt pīli vai jēriņu… (Taukainās roķeles noslaucīt dīvānā…)

Vecums: pieci līdz piecpadsmit gadu.

Saint-Emillion

Vidēji samtains

Samta dīvāns, protams, ir jauki, bet dažreiz nebūtu slikti paieties pa mežu, pamedīt… tā mēģina pārliecināt Senemiljonas vīni. Liekam savā šķīvī gaļu ar sēnēm un piekrītam. Desertā pasniedzam ogu pīrāgu, ne pārāk saldu, lai nepazustu tā dabiskās garšas, tējas vietā dzeram vīnu, kas vēl “aizķēries” pudelē, un… pierakstāmies šā vīna cienītāju nometnē.

Vecums: pieci līdz piecpadsmit gadu.

Fronsac

Hēdonisms vidusšķirai

Fronsaks – tas ir kā pomerola un senemiljona apvienojums, taču bez aristokrātiskas izcelsmes un par pieņemamāku cenu. Biezums, samtaini ķirši un sēnes no muižas meža tepat vien ir. Izcept gaļu vai pīli, pagatavot ogu mērci vai sēnes piedevās, un viss –veiksmīgs vakars garantēts.

Vecums: trīs līdz desmit gadu.

 

Būtiski jautājumi

1. Cena. Īpašiem Bordo vīniem cena ir kosmiska (sadzējot jūsu nervus, to nenorādām). Cik tērēt, ir atkarīgs no jūsu izlēmības.

2. Gads. Vecāks vai jaunāks? Jaunībā nopietns sarkanais bordo kaitina, dzert to ir grūti – savelk tā, ka jāskurinās.

Tad seko ideālais vecums, kad vīns jādzer un jādzer – tieši šo vecumu mēs esam norādījuši katram vīnam. Visi asumi nogludināti, bet ogas īstajā vietā, zaglīgi jūtami kūts aromāti, bet tas ir pat interesantāk.

Tālāk vīns iziet brieduma fāzi, kad formu tas saglabā, bet kļūst mīkstāks, lauksaimnieciskās nianses ņem virsroku. Ja esat saskumis pēc lauku idilles, padzīvojuši vīni jūs apburs, bet, ja esat pārliecināts pilsētnieks, izvairieties no tiem.

3. Ideālais gads. Pirms iegādāties nopietnu Bordo vīnu, ir vērts ielūkoties tabulās – katru gadu eksperti novērtē ražu dažādos reģionos. Paskatījies un saprati, ka 2005. gadā senemiljons izdevies lielisks, bet 1991. – uz trijnieciņu. Noderīgi. Tomēr akli uz tabulu paļauties nevajadzētu. Iespējams, vīnogas nav bijušas tās labākās, bet vīndaris izlīdis gluži vai no ādas, lai pagatavotu no tām cienījamu vīnu.

4. Gribu sava dzimšanas gada vīnu! Ja neesat gatavi vīna pudelei atvēlēt vairāk par 100 eiro, vīnu, kas vecāks par 10–12 gadiem nav jēgas pirkt. Lai padarītu vīnu par ilgdzīvotāju, ir ļoti daudz jāstrādā, bet, kur liels darbs, tur parasti arī lielas cenas.

Kā dzert 

1. Atdzesēt. Līdz 17–18 grādiem (pāris stundu ledusskapī).

2. Ļaut saelpoties. Izvilkt no plaukta divas, trīs stundas pirms X brīža. Atvērt un atstāt, lai atslābst un paelpo. Vēl labāk – daļu vīna pārliet karafē un atstāt elpot tur. Kad saliesiet glāzēs pirmo porciju, ielejiet karafē nākamo.

3. Ja vīns nobriedis, sākot no astoņiem gadiem un vairāk. Krūkas vai karafes vietā jāņem dekanters. Tas pats īpatnējās formas trauks, ko rāda filmās, dzerot vīnu. Vienīgi ar dekantera palīdzību izdosies atbrīvoties no nogulsnēm, kas raksturīgas vīniem cienījamos gados. Nesaspringstiet, rīkojieties kā iepriekš ar karafi – daļu vīna pārlejiet dekanterā un atstājiet tur elpot. Pēc tam, lejot glāzēs, dekanters nodemonstrēs savu noderību – nogulsnes centīsies nonākt glāzē, bet pašaizliedzīgais dekanters tās aizkavēs.

4. Maigums. Jo vecāks vīns, jo tas uzmanīgāk jālej – ar gadiem vīns kļūst trausls. Strauji iešļācot glāzē, var izjaukt tā struktūru, tātad arī sabojāt garšu.

5. Glāzes. Cienījamiem vīniem (vecākiem par pieciem gadiem) paredzētas speciālas glāzes, kas ir lielākas – 500–700 ml. Tādas ir vērts iegādāties, ja nobriedušus un dārgus bordo dzerat ne tikai īpašos gadījumos. Bet vispār – parastas 300–400 ml glāzes arī derēs.

Baltais – īpašais, sarežģītai

Graves, Pessac-Leognan

Grāva ir Bordo apakšreģions, te atradušies senie vīnadārzi, viss izelpo vēsturi. Līdztekus sarkanajiem (sk. iepriekš) Grāvā ražo sarežģītus baltvīnus. Pesakā-Leonā, kas ir Grāvas ziemeļdaļa, tika dēstīti pirmie vīnogulāji visā Bordo, no šejienes vīndarīšana izpletās pa visu reģionu. Ir divu tipu sarežģītie baltie.

1. tips – vīns, kas nav briedis mucā: izplest spārnus, kraukšķēt ar salātiem

Vīns ir viegls, citrusi un liepziedu krāsa, bet vienlaikus augsts IQ un glāzē vērojami ilgi specefekti. Vilinošs pie liesas zivs un salātiem. Tāds vīns jādzer jauns, viena līdz trīs gadu vecumā, atdzesējot līdz 10–12 grādiem.

2. tips – mucā briedis: pasēdēt ar glāzi rokā, cienīgi pavakariņot

Piesātināts un blīvs vīns. Cauri ērkšķogām uzmanīgi lavās vītuši bumbieri, citroni, saules piesildīta veranda un mājieni par to, ka laiks notiesāt vistiņu vai gaļas porciju krējuma mērcē. Bet, ja šajā vakarā noskaņojums nav uz ēšanu, var ieslīgt krēslā ar glāzi rokā un ļauties kundziskām skumjām.

Šāds vīns var dzīvot ilgi, piecu gadu vecumā tas tikai uzņem apgriezienus, bet desmit gados joprojām ir sprauns. Taču ar gadiem tas “aptaukojas”, kļūst sviestīgāks un zaudē jauneklīgos citrusus. Ja nepieciešams citrusīgs svaigums, labāk ņemt jaunāku pudeli, līdz četriem gadiem.

Kā pazīt: palasīt, kas rakstīts uz etiķetes, ja vīns izturēts mucā, tur tā arī būs rakstīts, pie viena arī norādīts, cik ilgi tas bijis ieslodzīts.

 

Deserta vīns

Par soterniem un vīnu, kas darīts no puves (cēlās, ak!) skartām vīnogām, dzirdējuši daudzi. Bet tikai nedaudzi zina, ka soternus ražo Bordo reģionā. Nelielā vīna apgabalā, ko sauc Sauternes. Netālu no Soternas, upes otrā pusē, atrodas Barsaka, kur arī darina saldos vīnus. Taču pēc garšas un kopējās uzbūves tie atšķiras.

Sauternes

Aristokrāti nebļauj, aristokrāti čukst

Sauternes Garšā un smaržā valda prieka pārpilnība – augļi (sākot no aprikozēm līdz eksotikai, no svaigiem līdz vītinātiem), medus, smalkmaizītes ar kanēli. Bet tas viss čukstot un tādos kā pusmājienos, virspusē stipra kritušu lapu smarža, piedevām – samērā stiprs skābumiņš – tā ka soterns nešķiet šķebinošs. To mierīgi dzer pat tie, kuri nav atvērti saldam mierinājumam.

Barsac

Dvēsele atvērta, emocijas trako

Patiks tiem, kuri alkst pēc dolce vita. Tie paši garšas iepriecinājumi, kas soternā, tikai daudz spilgtāki un nekaunīgāki. Ja smalkmaizītes, tad tās nečukst, bet droši izsakās, augļi un medus – pilna glāze. Bet skābumiņš arī te nāk palīgā.

Vecums: Bordo desertvīni ir lieliski līdz piecu gadu vecumam un arī vecāki. Ar gadiem vīns kļūst maigāks, augļi iegūst cukurotas notis. Pieklājīgi soterni ir dzīvi arī 15 un pat 20 gados (un maksā kā auto, lai arī lietots). Ar vairāk vai mazāk viegli pieejamiem nevajadzētu eksperimentēt ilgāk par gadiem desmit, bet nedārgu barsaku labāk izdzert pirmajos piecos gados.

Kā dzert: atdzesēt līdz 12–14 grādiem.Ja vīns šķiet pārāk smaržīgs, atdzesēt var vairāk, aukstums to nomierinās. Desertvīnu pieņemts malkot no mazām sašaurinātām glāzītēm; sašaurinājums vajadzīgs, lai medus aromāts tik stipri negarotu sejā. Bet tas nav principiāli, var dzert arī parastām glāzēm, maziem malciņiem.

Ar ko ēst:

• ass austrumnieku ēdiens;

• siers ar zilo pelējumu (ja nu…);

• pastētes (tikai labas) uz maizītes.

Vispār – zināt no galvas daudzus šausmīgus nosaukumus un muižas nav obligāti. Pietiks ar vienkāršu viegli apgūstamu teorētisko bāzi, lai izvēlētos sev piemērotu pudeli vakaram. Vai rītam, ja nu kas…