Austeres un vīns – brīnišķīgs salikums. Protams, ja vīns izvēlēts pareizi. Mūsu vīnziņi ir sagatavojuši dažus vienkāršus padomus un sarakstu ar pieciem nekļūdīgiem risinājumiem – vīniem, kas ideāli saderēs ar šo ēdienu.

Ernests Hemingvejs savā darbā “Svētki, kas vienmēr ar tevi”: “Es ēdu austeres, kas stipri atgādināja jūru, auksts baltvīns nomazgāja viegli metālisko piegaršu, un tad palika vairs tikai jūras garša un sulīgas masas sajūta mutē; un noriju auksto sulu no katras gliemežnīcas, uzdzerot tai kodīgu vīnu, un manī pagaisa šī iztukšotības sajūta, un es sajutos laimīgs un sāku kalt plānus.”

Lai pareizi izvēlētos vīnu pie austerēm, jāatceras daži vienkārši noteikumi. Pirmkārt, aizmirstiet par sarkanvīnu – tanīnu dēļ austeru garša var kļūt pat nepatīkama, pārāk metāliska.  Otrkārt, ņemiet vērā, ka austerēm pašām ir tīra, sāļa un samērā izteikta garša, ko vīnam nevajadzētu pārmākt un to mazināt. Tāpēc vajadzētu izvēlēties ne pārāk stiprus un nepiesātinātus vīnus, kas nav izturēti mucās. Vēl viens padoms, kurā vērts ieklausīties – ja nevarat izvēlēties baltvīnu, ņemiet dzirkstošo, piemēram, franču Cremant. Tas nu tiešām būs nekļūdīgi! Un pēdējais – obligātais – noteikums: vīniem jābūt pareizā temperatūrā.

Pieci nekļūdīgi vīni pie austerēm no Noble Wine klāsta

Mineralitāte

1. «Chateau-Thebaud» Muscadet Sevre et Main Sur Lie 2020

Ražots Maisdonsursevrē ciematiņā Domaine de la Pepiere vīndarītavā, baltvīnam «Chateau-Thebaud» Muscadet Sevre et Main Sur Lie piemīt elegants aromāts ar laima, svaigas zāles, karma un krīta notīm.  Tā sausā un sulīgā garša ar augstu skābumu un citrusu, akmens un sāls niansēm lieliski sader ar lielām, sāļām austerēm no Francijas atlantiskās piekrastes.

Citrusu bumba

2 .Chablis 1er Cru «Vau Ligneau»

Vīndarītavā Domaine Louis Moreau tiek ražoti unikāla stila vīni, kam raksturīga mineralitāte, smalkums, elegance un garšas tīrība. Viens no šā stila pārstāvjiem – spilgtais Chablis 1er Cru «Vau Ligneau», kurā jūtamas minerālu, svaigu augļu un bergamotes notis. Vīnogas šim vīnam audzē laukos, kur augsne kādreiz bijusi jūras dibens un tāpēc bagātīgi satur minerālus un fosilijas. Iespējams, tieši tāpēc Chablis 1er Cru «Vau Ligneau» universāli sader ar visu veidu austerēm

Augļi

3.Albarino Rias Baixas D.O. 

Sūlīgā rakstura Albarino vīnogu šķirne no Rias Baixas pietiekami universāli saderēs ar visu veidu austerēm. Kraukšķīgais skābums ir tieši, kas vajadzīgais šai lieliskajai Jūras veltei. Pazo Senorans vīnogulāji aug salīdzinoši nelielā augstumā, netālu no jūras, tāpēc augsni spēcīgi ietekmē smilšu sastāvā ietilpstošie minerāli. Šājā vīnā jūtamas zaļo ābolu, citrusu un sāļuma notis, kā arī elegantā pēcgarša kļūs par brīnišķīgu papildinājumu pusdienām ar jūras produktiem.

Pilnmiesīgs

 

4.Cuvée No 744

Pie gaļīgu un pilnmiesīgu austeru šķirnēm iesakām izvēlēties Cuvée No 744, ko ražojis leģendārais Champagne Jacquesson. Šajā elegantajā vīnā jūtamas piesātinātas augļu notis ar citrusu, zaļo ābolu un minerālu niansēm, kā arī ilga pēcgarša. Atcerieties – dzirkstošie vīni ir nevainojams austeru pavadonis!

Svaigs un dzirkstošs

5.Brut Blanc de Blancs

Nekļūdīga izvēle pie austerēm – šampanietis. Mēs iesakām Brut Blanc de Blancs no šampanieša nama Diebolt Vallois. Šis dzirkstīgais, elegantais vīns ar patīkamu augļu-ziedu aromātu ir apveltīts ar harmonisku augļainu garšu un augstu skābumu, tāpēc lieliski saderēs ar vairāk sāļām austerēm