Aklā degustācijā notika restorānā M’Archers Ronalda Pētersona vadībā, kurā piedalījās šādi someljē:
Irīna Sjomočkina​ Kaspars Vēzītis  Raimonds Tomsons  Kaspars Reitups  Lotārs Ārends 
winebox.lv restorāns 36-līnija restorāns Vincents restorāns Vincents restorāns Faces

Nr. 1. Sables d`Azur by Chateau Gassier, Provence

Rozā vīna degustācija Noble Wine vīna veikalā Rīgā

IS: Gaiša laša krāsa. Svaiga, ziedu un pavasara buķete. Atspirdzinoša, sulīga garša, pēcgaršā patīkams skābumiņš.

KV: Maiga sīpola miza. Svaigs, garšīgs, pavasarīgs. Laba koncentrācija, ar vieglu, patīkamu saldenu rūgtumiņu. Kvalitatīvs rozā vīns no Provansas, jūtamas Grenaš (Гренаш) vīnogas.

RT: Tipiska sīpola miza. Svaigs, sarkanas ogas, rozā, baltais pipars, rabarbers. Sauss, svaigs, skābs, augļu, sarkanās ogas, patīkama garša. Ļoti labs, tipisks, svaigs, pikants, jauns vīns.

KR: Maigi rozā krāsa ar oranžu toni. Ar kauleņu un sarkano ogu aromātu. Svaiga garša, ar nedaudz pikantām garšvielām un persika sulīgumu. Ļoti labs, sulīgs, aromātisks un atsvaidzinošs.

: Spilgta krēma krāsa. Maigs, mierīgs aromāts. Sulīga, viegla garša ar patīkamu rūgtumiņu. Vidējās klases, labs rozā vīns.

Nr. 2. Chateau Gassier «946» Cotes de Provence

Noble Wine Rozā Vīna Degustācija

IS: Maigs sīpola mizas tonis. Aromātā dominē saldo ogu un karameļu pieskaņa. Izsmalcināts, maigs ar citrusa skābumiņu, ogu pēcgarša.

KV: Svaigs sīpoliņš, macerācija burtiski pāris stundas. Nedaudz saldāks par iepriekšējo, var sajust sulīgu kauleņu, saldu nogatavojušos ķiršu garšu. Sulīga, maiga, patīkama augļu garša. Var lietot bez ēdiena. Terase, saule, atpūta. Gaišs un noturīgs.

RT: Sīpola miza ar vara krāsas spīdumu. Intensīvs, ar saldu garšvielu, marmelādes, aveņu pieskaņu. Sauss, svaigs, skābs, bet saldākas nianses, vaniļa. Nav tipisks vīns, iespējams, nepietiekama koncentrācija.

KR: Intensīva laša krāsa. Aromātā dominē sekundārie aromāti ar vanilīna eļļas toni. Sulīga garša ar kārdinošu skābumiņu, dominē svaigi augļi, trekns. Labi sabalansēts skābums, kurš izceļ sulīgo augļu garšu.

: Caurspīdīga, spilgta krāsa. Aromāts ar karameļu, īrisa, ledeņu un tropisko augļu niansēm. Krēma garša ar sulīgu skābuma līmeni. Draudzīgs vīns.

Nr. 3. Chateau du Rouet Cotes de Provence

IS: Spilgti rozā nokrāsa, lielisks ārējais izskats. Brokastu aromāts: maizes garoza ar krēmveida sieru. Bagāts, daudzpusīgs. Lielisks balanss starp skābumu un augļu garšu. Fascinējošs vīns, kuru vēlies vēl.

KV: Viegla, caurspīdīga saute no sīpola mizas. Saldi un līdz pusei nogatavojušies augļi, nedaudz mežrozīšu. No sākuma dominē saldums, tad ātri parādās rūgtums, nesabalansēta garša. Nedaudz jūtams sāļums, tāpat kā jūrā, nepietiekami ilga pēcgarša.

RT: Tipiska vara krāsa. Ass, augu izcelsmes, pikants aromāts. Ļoti pikanta, augļu izcelsmes, nedaudz ogu, silta, pabeigta garša. Ļoti labs vīns, raksturīgs, pikants, nedaudz augļu.

KR: Augu aromāts ar citrona mizu un kaltētiem augļiem. Garšā jūtami kaltēti augļi, āboli. Interesantais aromāts izceļ „kluso” garšu, gastronomisks vīns.

: Caurspīdīga, spilgta krāsa. Aromātā tumšo ogu sajaukums. Sulīga garša, apetīti raisošs un ogām pārbagāts. Pieklājīgs, stiprs vīns ar savu raksturu.

Faces restorāna vīnzins Lotārs Ānders Noble Wine rozā vīna degustācija

Faces restorāna vīnzins Lotārs Ārends

Nr. 4. Domaines Ott Les Domaniers, Cotes de Provence

IS: Gaiša laša krāsa, maigi viegla nokrāsa. Ļoti izsmalcināts un viegls aromāts, augu pieskaņa. Augsts skābuma līmenis. Ļoti atsvaidzinoša un spirdzinoša garša. Gastronomisks vīns.

KV: Maiga sīpola miza. Nosacīti neitrāls, bet sabalansēts, ar laiku būs labs balanss. Vīns no Provansas vidējā vai vidējā+ līmeņa. Baudāms kopā ar vieglām zupām, jūras produktu salātiem.

RT: Gaiša sīpola miza, tipiska krāsa Provansas vīniem. Mazāk intensīvs, delikātu ziedu, sarkano ogu, garšvielu aromāts. Sausa, svaiga, kraukšķīga, mazāk intensīva, atsvaidzinoša, augļu garša. Labs, noapaļots, atsvaidzinošs, ne pārāk intensīvs.

KR: Viegla laša krāsa. Neuzbāzīgs aromāts, viegla balto ziedu pieskaņa. Svaigu ābolu, citrusaugļu, svaiga, viegla, sulīga garša. Terasēm paredzēts vīns.

: Caurspīdīga, spilgta krāsa. Silts aromāts ar krēma pieskaņu. Svaiga garša, jāņogas. Svaigs, bet nobeigumā kaut kas pietrūkst.

Rozā Vīns Chateau Roubine Inspire Noble Wine vīna veikalā

Nr. 5. Chateau Roubine «Inspire» Provence Cru Classe

IS: Ar dzeltenu Latvijas sīpola toni. Aromātā dārzeņu nianses, mitras zāles un krūmāja pieskaņa. Dzīva un uzmundrinoša garša ar greipfrūta pieskaņu.

KV: Dzeltenīgs sīpolu uzlējums. Pavasarīgs komposts, lapas, baltais greipfrūts, rabarbers. Spēcīgs nogatavojušos un nenogatavojušos ogu sajaukums, rabarbers. Labs pārsteigums, svaigs, ir vēlme ieliet otru glāzi, derēs gan kā aperitīvs, gan ir arī pietiekami gastronomisks.

RT: Netipisks, krāsa – gaišu salmu ar vara toni. Atvērts, ar saldu garšvielu pieskaņu un putukrējuma aromātu. Atsvaidzinoša sulīga rabarbera, krēma un garšvielu garša. Labs vīns, kaut arī ir netipisks šai šķirnei, labi atsvaidzina.

KR: Greipfrūta mizas krāsa. Greipfrūta aromāts, rabarbers, nedaudz dzīvniecisks. Garša ar raksturu, pilnīga, piesātināta, ar citrusaugļu un kauleņu pieskaņu. Intensīvs un piesātināts gastronomiskais vīns. Izteikti rozā. Netipisks.

: Netipisks, dzeltenīgi-rozā krāsā. Ļoti specifisks greipfrūta un rabarbera aromāts. Netipiski skāba garša. Vispār ļoti netipisks vīns šai šķirnei.

Nr. 6. Chateau Roubine «Classique» Provence Cru Classe

IS: Ļoti gaišs rozā tonis tuvāks vara krāsai. Svaiga buķete, ziedu-citrusa. Ar laiku parādās svaigu ogu salda pieskaņa. Viegla, balansēta garša, nedaudz pikanta pēcgarša.

KV: Maigs, dabīgs tonis, viegla sīpola miza. Ar patīkamu rūgtumu, ar balansētu skābumu. Jūtama viegla sarkano vīnogu Grenaš noturība. Rūgtumiņš ar labu augļu balansu, vasarīgs vīns.

RT: Maiga laša krāsa. Atvērs, ass, augu aromāts, dominē garšvielas, jūtamas jāņogas. Svaigs, pikants, augu garša, ar sulīgu tekstūru un sarkano ogu garšu. Ļoti raksturīgs labas kvalitātes vīns, nedaudz pietrūkst struktūras un intensitātes.

KR: Maiga sīpolu mizas krāsa. Nedaudz augu aromāts, nenogatavojušās sarkanās ogas. Sulīga, atsvaidzinoša, neuzbāzīga garša, sarkano ogu un citrusaugļu duets. Neuzbāzīgs vīns jebkādai situācijai.

: Caurspīdīga spilgta krāsa. Ābolu pieskaņa, sarkano ogu pieskāriens. Ļoti viegla garša. Kvalitatīvs, ikdienas rozā vīns.

Vincents Restorāna vīnzinis Kaspars Reitups Noble Wine rozā vīna degustācija

Vincents restorāna vīnzinis Kaspars Reitups

Nr. 7. Chateau Romassan COEUR DE GRAIN Bandol, Provence

IS: Bāls, ūdens piesātināta krāsa ar vieglu maigi rozā toni, pietiekami trekns. Buķetē patīkams, pavasarīgs aromāts, pati elegance glāzē! Maiga garša, nemanāms skābumiņš, lieliska augļu garša, viegla pēcgarša. Ideāls Provansas paraugs!

KV: Neitrāla sīpola miza – nedaudz un eleganti. Jūra, vējš, sāļums. Jūtama veca ozola garša, sabalansēts vīns un, pats galvenais, atsvaidzinoši svaigs. Izturīgs, elegants, atsvaidzinošs Provansas pārstāvis, es nobaudītu un ieteiktu citiem.

RT: Sīpolu mizas krāsa. Maigas rozes, ziedu, rabarbera, dzērveņu, piparu, sarkanā ābola aromāts. Svaigs vīns, labs skābuma līmenis, eleganta garša ar sulīgu tekstūru un pikantuma piedevu. Labs, kvalitatīvs vīns, nedaudz pietrūkst koncentrācijas.

KR: Viegla misiņa krāsa. Kumelīšu, citrusaugļu aromāts. Garšā bagāta augu, citrusaugļu, sarkano ogu kompozīcija, sulīgs un zīdains vīns. Debesmanna.

: Cilvēkiem patiks sava svaiguma un elegantuma dēļ.

Nr. 8. Clos Cibonne «Cuvee Caroline» Provence Cru Classe

Noble Wine rozā vīna degustācija Rīga

IS: Gaišs vara tonis. Piesātināts ogu morsa aromāts, nedaudz parfimēts. Lieliska, bagāta garša, pietiekami piesātināts. Lielisks vīns lieliskai siltai dienai!

KV: Sīpolu miza jau ar izteiktu toni. Mežrožu augļi, persiku sulīgums. Piesātināts, sulīgs, zemeņu ar izteiktu tanīnu. Pārsteidz gan mani, gan citus, ja jums patīk piesātināts un atsvaidzinošs vīns – šī ir jūsu izvēle.

RT: Piesātināta rubīna-rozā krāsa ar spilgtu vara spīdumu. Intensīvs, salds, vietām sēņu aromāts ar sarkano ogu un rabarbera niansēm. Salda, vaniļas garša, ir garšvielas un sarkanās ogas. Netipisks vīns, diezgan intensīvs, tomēr tiem, kuriem patīk piesātināts vīns, patiks.

KR: Piesātināta laša krāsa. Intensīvs aromāts ar konfekšu pieskaņu, sarkano ogu un balto ziedu pieskaņu. Briošs ar krēmveida garšu, ar sarkano ogu un saldas košļājamās gumijas pieskaņu. Labi sabalansēts un intensīvs.

: Izteikta vara krāsa, caurspīdīgs. Ļoti salds, medus aromāts, ledenes. Karameļu garša ar labu skābuma līmeni. Ļoti garšīgs, stiprs.

Nr. 9. Chateau Gassier «Le Pas du Moine», Provence

IS: Tipisks Provansas rozā vīna tonis. Salda pieskaņa, jāņogas un avenes. Klasisks aromāts – dzīvs, enerģisks, vēl arī ar patīkamu skābumu. Viegli dzerams!

KV: Sīpols arī pamanāms. Labs sarkano ogu aromāts, ļoti labi sabalansēts. Interesanti, cik maksā, ja līdz 15 eiro, ļoti labs vīns, pat teicams.

RT: Spilgti rozā, laša krāsa. Tipisks, atvērts, svaigs aromāts ar garšvielām un augļiem. Intensīva, pikanta, augļu garša, nedaudz salds un elegants vīns. Gandrīz teicams vīns, sarežģīta struktūra un intensitāte.

KR: Maiga misiņa krāsa. Piesātināts aromāts, kauleņi. Sulīgs, augļu, brangs. Labas kvalitātes rozā vīns ar rūgtenu pēcgaršu.

: Maiga vara krāsa. Viegls, maigs aromāts, jāņogu pieskaņa. Viegla, sulīga garša, ar ogu pieskaņu un patīkamu pēcgaršu. Klasisks pikants rozā vīns.

Rezumējums

Noble Wine rozā vīna degustācija rezultāti

Pēc aklās degustācijas, kad „bija atklātas kārtis”, ekspertu vērtējuma dalībnieki dalījās iespaidiem par piedāvātajiem vīniem un izcēla īpaši interesantākos paraugus.

Irīna Sjomočkina: „Lieliski sezonālie vīni, viegli dzeras un ideāli der gan kopā ar vieglām uzkodām, gan arī kā aperitīvs. Terasēm, siltiem vakariem. Sev izcēlu Nr.3, 7, 8. Tie visi pēc stila ir dažādi, un katrs derēs savam gadījuma. Piemēram, Nr.8 – netipisks Provansas vīns, diezgan piesātināts, bet atmiņā paliekošs. Nr.2 ne tik ļoti izcēlās, bet, ja laba attiecība cena/kvalitāte, tad var arī tam atrast pielietojumu”.

Kaspars Vēzītis: „Tipiski viegli terases vīni no Provansas, viegli un svaigi. Tos var lietot gandrīz neierobežotā daudzumā un jebkādās situācijās. Vīnus, kurus es sev izcēlu, es iedalītu divās grupās. Pirmā – Nr.3, 7, 9 – viegli un gaisīgi vīni. Otrā – Nr.5 un Nr.8, vairāk piesātināti vīni, es teiktu, derēs ne visiem. Bet, ja kāds vēlas pamēģināt kaut ko īpašu no Provansas, tad tas ir tieši viņam”.

Raimonds Tomsons: „Ļoti patīkami, vienkārši, labas kvalitātes vīni, kurus pircējs var vienkārši uztvert. Visi viņi ir gastronomiski un var būt izmantoti gan kopā ar kaut kādiem ēdieniem, gan arī vieni paši. Īpaši atzīmēšu Nr.9, taču uzreiz piezīmēšu, ka man garšo šis vīns – sabalansēts, gaidīts, ar augļiem un garšvielām. Pavisam cita Provansa – tas ir Nr.5 un Nr.8, atšķiras ar savu piesātinātību un izturības kvalitāti ozolkoka mucās. Tie vienkārši nav mani vīni”.

Kaspars Reitups: „Labas kvalitātes rozā vīni no Provansas. Der gan vakariņām, gan arī vieglām romantiskām tikšanās. Katrs no piedāvātajiem vīniem der kādam gadījumam. Vēlētos izcelt paraugus Nr.2, 7 un 8, kurus var nosaukt par tipiskiem gastronomiskiem vīniem. Bet es tos nedzertu katru dienu. Bet Nr.5 – vīns tieši katrai dienai – ar augļiem, svaigs, viegls, ar ziediem, aromātisks”.

Lotārs Ārends: „Visi par to jau teica, man atliek tikai atkārtot. Izteikti sezonāls rozā vīns, ko ideāli dzert, sēžot saulītē, uz terases. No vīniem man visvairāk atmiņā palika Nr.8, atmiņā palika tieši ar savu netipiskumu – piesātināts, stiprs vīns ar savu raksturu. Ja kādam labāk patīk sulīgs, raksturīgs Provansas vīns, tad tas ir Nr.3”.