Burgundijas vīnogu dārzi ir vieni no vecākajiem pasaulē, bet, pateicoties unikāliem klimatiskiem apstākļiem un vietējo Burgundijas vīndaru vairākos gaismotos uzkrātajai pieredzei, Burgundija tiek uzskatīta par vienu no vissvarīgākajiem Francijas vīndaru reģioniem, kur ražo, iespējams, vienu no pasaulē izcilākajiem baltajiem vīniem – Šablī vīnu pelnīti dēvē par Francijas vīna darīšanas flagmani. Taču Burgundija – tas nav tikai Šablī. Province tiek iedalīta četros galvenajos rajonos, pats attīstītākais vīna darīšanas rajons – Kot-d’Or (Côte-d’Or) – izvietots starp Dižonu un Santene. Kot-d’Or savukārt iedalās divās daļās – Kot-de-Nui (Côte de Nuits) ziemeļos un Kot-de-Bon (Côte de Beaune) dienvidos. Un, ja pirmā daļa galvenokārt specializējas sarkanvīna ražošanā, tad Kot-de-Bon ražo gan sarkanvīnu, gan arī baltvīnu.

Šassan-Monreše (Chassagne-Montrachet) – tas ir rajons, kas sastāv no vairākām vīna darītavām, kas atrodas Burgundijas Kot-de-Bon dienvidu daļā. Tā ir cilme, kas sastāv no divām vīnogu šķirnēm, kuras aug viena līdzās otrai – pino nuar un šardonē – ražo 19 Premier Cru klases nosaukumu vīnus, kā arī trīs Grand Cru klases nosaukumu vīnus: Montrachet, Batard-Montrachet и Criots-Batard Montrachet.

Chassagne Montrachet Burgundijā 220 līdz 325 metru augstumā satiekas dažādas augsnes – no kaļķakmeņiem un kaļķaina māla, kas pārklāti ar oļiem līdz smilšakmeņiem, kas izveidojušies vēl jūras laika periodā.  Vietējo vīnu panākumi slēpjas augšņu daudzveidībā un klimatisko apstākļu unikalitātē, kas savu atspoguļojumu atrada šīs izcelsmes vīnu nosaukumos: to atslēgvārds – „klima” (climats), t.i., plantācijas nosaukums, kuram raksturīgs konkrēto faktoru kopums – konkrētās cilmes izvietojums, mikroklimats un augsnes tips, kas tiek norādīts uz katras pudeles etiķetes.

Baltie Šassan-Monreše vīni – tie ir spīdīga zelta krāsas šardonē ar izsmalcinātu zaļu toni. Šiem vīniem raksturīgs akāciju un vībotnes, sausserža maisījums ar meža riekstiem, bet dažos gadījumos – mazliet apceptas maizes vai sviesta aromāts. Vīnam ir dziļa minerālā garša, kura ar laiku iegūst medus vai gatava bumbiera pieskaņu.

Savukārt sarkanie Šassan-Monreše vīni pārstāvēti ar piesātinātiem purpura krāsas pino nuar ar ķiršu, savvaļas zemeņu, ērkšķogu un aveņu aromātu, ko papildina dzīvnieku izcelsmes un garšvielu aromāti. Teicama šo vīnu struktūra noslēpj tanīnus, kuri, kaut arī jaunā vīnā ir pietiekami spilgti izcelti, bet ar laiku dod ceļu koncentrētai un piesātinātai struktūrai, kas intriģē ar savu sarežģītību.

Viens no daudzajiem Šassan-Monreše teritorijā esošajiem ražotājiem – Le Domaine Philippe Colin. Tas ir teicams elegantu, īpaši mineralizētu preču zīmes Chassagne-Montrachet vīnu piemērs. Vīna darītavas Le Domaine Philippe COLIN vēsture aizsākās 2004.gadā, kad Mišels Kolins, Burgundijas vīndaru ģimenes trešās paaudzes pārstāvis, devās pensijā, savus īpašumus sadalīja starp diviem dēliem. Filips Kolins (Philippe Colin), kurš no mazotnes bija iesaistīts ģimenes vīna darīšanas biznesā un ieguvis teicamu atbilstošu izglītību, no tēva mantoja kaisli pret vīna darīšanu. Viņš turpināja ģimenes biznesu, izstrādājot personīgo skatījumu uz vīna darīšanas biznesu un vīna ražošanu reģistrēja savā vārdā. 2008.gadā, četrus gadus pēc savas pirmās ražas, Kolins guva lielus panākumus: četri no viņa vīniem ieguva atzīmi 90 un vairāk.

Baltvīni no Philippe Colin Noble Wine vīna veikalā RīgāBaltajos Le Domaine Philippe Colin vīnos saldie augļu aromāti harmoniski cīnās ar spilgti izteiktu mineralizāciju, bet briedums un dabīgais skābuma līmenis sasniedz maksimumu, ar ko iegūst stingru struktūras līdzsvaru un tās bagātību. Kā apgalvo pats vīndaris, viņa komanda katra gada ražu aplūko kā atsevišķu atklājumu. Viņš cenšas ražot ļoti sabalansētus vīnus, tādēļ liela nozīme tiek piešķirta vīnogu novākšanas datumam un visiem darbu etapiem vīnogu dārzos, ieskaitot sistemātisku cīņu ar dabas parādībām, kā arī augsnes uzaršana un lapu noplēšana jūlijā, lai optimizētu nogatavošanās procesu.

Kolins vīnogas audzē Šassan ziemeļu nogāzē, panākot ekstraordināru garšas mineralizācijas līmeni – viņa baltajos vīnos jūtama kaļķakmens un saspiesto austeru čaulu aromāts, bet vieglā augļu pieskaņa ar laiku pārvēršas daudz sulīgākā – no lauka ziedu medus līdz asam izmērcētam bumbierim.

Šodien saimniecība ekspluatē 11,5 hektārus vīna dārzu, kuri izvietoti dažādās Chassagne-Montrachet vietās, kas ļauj izjust reģiona augsnes bagātību un vīna ražošanas iespējas. Trīs galvenie Filipa Kolina īpašumu nosaukumi – Les Chaumees, Les Vergers и Les Chenevottes. Te viņš ražo 24 nosaukumu vīnus – aptuveni 90 000 pudeles gadā (70% baltvīna un 30% sarkanvīna). Aptuveni 40% no tiem tiek patērēti Francijā, lielākā daļa tiek eksportēta uz Eiropas Savienības valstīm, kā arī Singapūru, Japānu, ASV un citām vietām. Latvijā dažus Le Domaine Philippe Colin eksemplārus var iegādāties veikalā Noble Wine, kas atrodas Elizabetes ielā 23.

Labākie Le Domaine Philippe Colin vīni

2008 Philippe Colin, Premier Cru, Les Chaumees, Chassagne-Montrachet 2008 Philippe Colin, Premier Cru, Les Chenevottes, Chassagne-Montrachet 2008 Philippe Colin, Premier Cru, Les Vergers, Chassagne-Montrachet
Aromāts: elegants, atklāj citrusaugļu, persika, ozola un medus pieskaņu Aromāts: sabalansēts, izsmalcināts, ar dzelteno augļu, citrusaugļu, silīcija un ozola pieskaņu Aromāts: spilgti izteikta buķete ar plūmju, medus un citrusaugļu pieskaņu
Garša: interesants, minerāls, labi sabalansēts, ar patīkami svaigu skābumiņu un zīda tekstūru. Citrona un vieglu garšvielu pieskaņa, ilga pēcgarša. Garša: patīkama, atsvaidzinošs vīns, kam ir lieliska noapaļota tekstūra un sabalansēts skābumiņa līmenis. Citrusaugļu, nogatavojušos ābolu un garšvielu pieskaņa. Ilga pēcgarša, specifiska un sarežģīta garša. Garša: lieliska tīra garša ar spilgti izteiktu skābumiņu un patīkamu minerālu līmeni, papildināts ar bagātīgu bumbieru, persiku un citrusaugļu toni. Ilga pēcgarša, augsts dzīves ilgums.