Filips Lejus-Kusto: “Francūži pasaulei uzdāvināja konjaku, bet paši dzer armanjaku.”

Filips-Lejus-Kusto stasta par armanjaku un ta atšķirību no konjaka?

Nav noslēpums, ka starp populāriem stiprajiem dzērieniem kopš senatnes figurē konjaks, kas kļuvis par vienu no tūristu atzītiem Francijas simboliem. Bet reti kurš zina,  ka paši francūži “safrizētā” konjaka vietā izvēlas tā ēnā nepamatoti esošo armanjaku. Vislabāk par armanjaku mūsu lasītājiem izstāstīs ilggadējs slavenā dzēriena De Montal ražotājs, kompānijas direktors Filips Lejus-Kusto, pavisam nesens vīna galerijas Noble Wine viesis.

Armanjaks De Montal ir pieejams Noble Wine vīna veikalā RīgaSarunu ar Filipu es tomēr sāku par konjaku, bet tikai ar vienu mērķi – lai ātri pārslēgtos uz tā visiem zināmo sāncensi.

Filip, vai jūs pats dzerat konjaku vai tomēr tas ir tabu?

Kāpēc gan? Es varu iedzert konjaku kopā ar draugiem, varu to nodegustēt kādā ceļojuma laikā.

Jūs noteikti zināt, ka konfrontācija starp armanjaku un konjaku pastāv tikpat ilgi, cik ilgi pastāv šie stiprie alkoholiskie dzērieni. Kāda starp tiem atšķirība?

Protams, galvenā atšķirība ir to destilācijas metodēs. Armanjaka ražošanā izmanto vienreizējo destilāciju, savukārt konjaks tiek gatavots, destilējot divreiz. Bet šie procesi interesē tikai profesionāļus. Pircējiem vai stipro alkoholisko dzērienu mīļotājiem par atšķirību var teikt tā: armanjaks – tas ir vīrišķīgāks, spēcīgāks un brutālāks dzēriens, bet konjaks – elegantāks, mīkstāks, sievišķīgāks. Tas atspoguļojas arī pašā reģionā, kur armanjaks tiek radīts. Gaskonieši, no kuriem visslavenākais ir D'Artanjans – ir drosmīgi cilvēki, gatavi mirt par saviem draugiem. Konjaks vairāk saistās ar buržujiem, kuri piedzīvojumu vietā dod priekšroku dīvāniem.

D'artanjans ir viens no De Montal simboliemJā, jā, es zinu, ka Aleksandra Dimā tēma Trīs musketieri tiek aktīvi izmantota armanjaka De Montal virzībā. Kā ideja tā ir un kā jūs izmantojat musketieru vārdus?

Nebūšu pieticīgs – tā ir mana ideja. Grēks neizmantot šādu slavenu tautieti mārketinga nolūkos. Trīs no mūsu destilācijas kolonnām, kas gatavotas no vara, mēs nosaucām visai pasaulei pazīstamos vārdos – Atoss, Portoss un Aramiss, un viņu darbu uzrauga D'Artanjana statuja. Protams, ar tādiem slavenu pozitīvo varoņu vārdiem ir vieglāk pievērst potenciālo pircēju uzmanību mūsu armanjakiem.

Interesanti, ar ko gan Gaskoņa tik ļoti atšķiras no pārējās Francijas?

Vislabāk atšķirību raksturo kāda mums mīļa paruna: “Where no French ventures, the Gascon goes”, kas nozīmē: “Kur francūži neriskē, gaskoņi uzdrīkstas.”
 

Un tomēr, kā gadījies, ka konjaks visā pasaulē ir labāk pazīstama nekā armanjaks?

Jā, konjaks jau sen ir kļuvis par komerciālu produktu, un tas nenotika vakar. Vienkārši konjaka ražošanas vieta bija tuvāk ostām, un šo vīna destilātu bija vieglāk eksportēt un piegādāt patērētājiem visā pasaulē. Gaskoņa ir tālāk, un armanjaks nav ieguvis tādu atpazīstamību kā konjaks. Bet, starp citu, šai monētai ir arī otra puse. Otrā pasaules kara laikā, kad Francija bija okupēta, konjaka krājumi tika būtiski patukšoti, pateicoties tā vācu cienītājiem, un atlikušie pirmskara gadu konjaki to mazā piedāvājuma dēļ maksā milzu naudu. Armanjaku, savukārt izdevās saglabāt lielos daudzumos, un tagad vintage zīmolu fani var dzert 20. gadsimta sākuma armanjaku par salīdzinoši pieņemamām cenām.

Jūs arī izmantojat to, ka līdz šim ir izdevies saglabāt vīna pagrabos šos vintage armanjakus,?

Jā, vēl viena ideja bija piedāvāt mūsu Armagnac kā dāvanu dzimšanas dienā vai citos gadam piesaistītos datumos. Ja mums ir vintage armanjaks, kas izgatavots, piemēram, 1940. gadā, tad kāpēc to šodien neizdzert 75 gadus vecam jubilāram? Es esmu pārliecināts, ka viņam būtu patīkami nodegustēt savu vienaudzi.

Vai jums ir sāpīgi, ka armanjakam atņemta tāda uzmanība?

 Nepavisam. Jā, francūži ir dāvājuši pasaulei konjaku, bet paši dod priekšroku armanjakam. Kādas gan vēl rekomendācijas nepieciešamas armanjakam?!

Brīnišķīgi! Un kādas objektīvas rekomendācijas esat gatavs dot armanjakam De Montal?

Ir grūti būt objektīvam, ja runa ir par bērnu, kuram esi atdevis pusi savas dzīves, bet vislabākais ir dot vārdu tā dibinātājam un zīmola īpašniekam – Olivjē de Montālam. Viņš pret savā vārdā nosauktā armanjaka izgatavošanas tehnoloģiju attiecas skrupulozi un, protams, nav gatavs dalīties visos noslēpumus, bet daļēji paceļ plīvuru: “Mūsu prasības pret De Montal armanjaku paredz, ka vīns ir jādestilē agri, no novembra sākuma līdz Ziemassvētkiem, neskatoties uz to, ka citu ražotāju oficiālais destilēšanas beigu datums ir 31. janvāris pēc ražas gada. Turklāt vīnogas mūsu armanjakam tiek novāktas naktī. Pēc destilācijas spirts kļūst balts, un tā alkohols ir 52–72 procentu robežās. Procesā izmanto pneimatisko presi, un misai tiek pievienoti neitrālie raugi, kas nerada nekādus konkrētus aromātus, lai saglabātu dabisko armanjaka raksturu.  Fermentācija noris zemā temperatūrā, tādējādi tā noris lēni un tiek iegūta maksimāla garša. Pirms destilācijas vīns tiek noturēts uz neliela daudzuma nogulsnēm līdz augšai pildītās mucās. Un tas viss kopā beigu beigās dod mūsu produktam īpašu augļaini ziedainu, ne ar ko nesalīdzināmu  garšu.”

Kā pareizi dzert armanjaku? Kā armanjaks atšķiras no konjaka?Filip, ko jūs ieteiktu žurnāla Noble Wine lasītājiem – kādās situācijās un kompānijā dzert armanjaku De Montal?

Armanjaks, protams, nav domāts fast food cienītājiem. Tāpēc pirmām kārtām un galvenokārt tas jādzer lēnām, nesteidzoties, pagarinot baudīšanas prieku un saņemot visas garšu gammas baudījumu. Vēl viens armanjaka skaistums ir tas, ka to var baudīt daudzos gadījumos – kā maltītes sākumā, tā beigās. Katrs gardēdis atradīs īsto brīdi – foie gras, Rokforas siers, šokolādes kūka, kafija un ne tikai perfekti sader ar mūsu armanjaku. Tas viss ir atkarīgs no dzēriena izturēšanas laika, jo gadu gaitā mainās tā garša un līdz ar to arī pats izstrādājums. 

Nedaudz vēstures

Armanjaks ir dzimis, savienojot trīs kultūras: romieši deva vīnu, arābi izgudroja alambic (īpaša ierīce, kas izgatavota no vara un paredzēta spirta destilācijai) un ķelti izgatavoja mucas. Pirmoreiz armanjaks minēts ārsta un kardināla Vitāla Djufura traktātā – 40 armanjaka pozitīvās īpašības, kas datēts ar 1310. gadu – 150 gadus pirms konjaka parādīšanās.  XVI gadsimta beigās armanjaku jau dzēra visā Francijā, bet XVIII gadsimtā no Bordo ostām armanjaks tika eksportēts uz Vāciju.  1760. gadā armanjaks tika līdz Versaļai: tas kļuva par Luija XV un viņa galma iecienītāko zīmolu.

Nekļūdīga dāvana dzimšanas diena

Droši vien grūti izvēlēties dāvanu cilvēkam, kuram “viss ir”. Un tieši šajā gadījumā palīgā var nākt vīna galerija Noble Wine, kur jūs varat iegādāties ļoti oriģinālu dāvanu Armagnac De Montal veidolā, pasniedzot dāvanu, kas “dzimusi” vienā gadā ar pasākuma vaininieku. Šādu uzmanības apliecinājumu noteikti novērtēs jubkurš jubilārs. Un nav svarīgi, vai viņš dzimis 40. vai 80. gados – Noble Wine vīna galerijas plauktos jūs noteikti atradīsiet pudeli ar vajadzīgo dzimšanas gadu. Piemēram, visvecākais šā zīmola armanjaks, kas sastopams, tika izgatavots 1893. gadā. Tas, protams, ir milzīgs retums, ko saglabājis pats šā eksemplāra ražotājs.

Citi raksti kategorijā

trešdiena, 2017. gada 11. oktobris

Vernay – ģimene, bez kuras nebūtu Viogner

Condrieu neapstrīdami ir visizteiktākā Ziemeļronas vīna apelācija, uz ko ieteicams doties rudenī, kad Condrieu vīnogulāju terases, saules apspīdētas,...

trešdiena, 2017. gada 19. jūlijs

Markus Molitor: Mozeles renesanses flagmanis

1984. gadā tolaik vēl nevienam nezināmais Markuss Molitors savam tēvam izteica priekšlikumu izpirkt viņa vīna dārzus, lai ražotu vīnu ar savu...

otrdiena, 2016. gada 25. oktobris

Etnas pionieri, ar vīnu un lavu asinīs

Gandrīz visas Benanti ģimenes vīna pudeles rotā Etnas vulkāna attēls. Un ne velti – viņu vīnogu lauki atrodas šī vulkāna pakājē un pat ...

trešdiena, 2016. gada 23. marts

Elio Altare – revolucionārs ar motorzāģi

Elio Altares pirmais brauciens uz Burgundiju 1976. gada janvārī bija atklājumu pilns un kļuva par tādu kā lūzuma punktu līdzšinējā vīna darīšanā...

piektdiena, 2016. gada 26. februāris

Zvaigzne vārdā Cramant

Runājot par šampanieti, vienmēr tiek apspriests un diskutēts par to, kurš labāks: Grand Cru, Rose vai Blanc de Blanc? Šo jautājumu var apspriest...

trešdiena, 2015. gada 14. oktobris

Žans-Ervē Šike: "Ir šampanietis Formulai 1, un ir Jacquesson"

Riga Wine & Champagne Week goda viesis bija slavenā šampanieša vīnu nama Jacquesson līdzīpašnieks Žans-Ervē Šike, kas ieradās Rīgā pēc vīna...

trešdiena, 2015. gada 09. septembris

Abavas Vīni: Radīts Latvijā

Tradicionāli par gardāko vīnu dzimteni uzskata siltās dienvidu valstis - Itālija, Spānija, Francija... Kas tad atliek mums, dievu dzēriena cienītājiem...

trešdiena, 2015. gada 26. augusts

Gregorijs Guž: "Evolūcija bez Revolūcijas"

Burgundija

— Gregorij, kad jūs sapratāt, ka esat piedzimis tik labvēlīgā vietā kā Burgundija, un kad jūs vispār sapratāt, ko nozīmē Burgundijas...

trešdiena, 2015. gada 19. augusts

Tāda dažada Burgundija. Viena vīndara stāsts

Neskaitāmi vīndari, kuri ietilpst Burgundijas Kot-de-Bon rajona Šassan-Monraše sastāvā, ražo izcilus minerālus baltos un apbrīnojamus sarkanos...

Citi raksti kategorijā

trešdiena, 2017. gada 11. oktobris

Vernay – ģimene, bez kuras nebūtu Viogner

Condrieu neapstrīdami ir visizteiktākā Ziemeļronas vīna apelācija, uz ko ieteicams doties rudenī, kad Condrieu vīnogulāju terases, saules apspīdētas,...

trešdiena, 2017. gada 19. jūlijs

Markus Molitor: Mozeles renesanses flagmanis

1984. gadā tolaik vēl nevienam nezināmais Markuss Molitors savam tēvam izteica priekšlikumu izpirkt viņa vīna dārzus, lai ražotu vīnu ar savu...

otrdiena, 2016. gada 25. oktobris

Etnas pionieri, ar vīnu un lavu asinīs

Gandrīz visas Benanti ģimenes vīna pudeles rotā Etnas vulkāna attēls. Un ne velti – viņu vīnogu lauki atrodas šī vulkāna pakājē un pat ...

trešdiena, 2016. gada 23. marts

Elio Altare – revolucionārs ar motorzāģi

Elio Altares pirmais brauciens uz Burgundiju 1976. gada janvārī bija atklājumu pilns un kļuva par tādu kā lūzuma punktu līdzšinējā vīna darīšanā...

piektdiena, 2016. gada 26. februāris

Zvaigzne vārdā Cramant

Runājot par šampanieti, vienmēr tiek apspriests un diskutēts par to, kurš labāks: Grand Cru, Rose vai Blanc de Blanc? Šo jautājumu var apspriest...

trešdiena, 2015. gada 14. oktobris

Žans-Ervē Šike: "Ir šampanietis Formulai 1, un ir Jacquesson"

Riga Wine & Champagne Week goda viesis bija slavenā šampanieša vīnu nama Jacquesson līdzīpašnieks Žans-Ervē Šike, kas ieradās Rīgā pēc vīna...

trešdiena, 2015. gada 09. septembris

Abavas Vīni: Radīts Latvijā

Tradicionāli par gardāko vīnu dzimteni uzskata siltās dienvidu valstis - Itālija, Spānija, Francija... Kas tad atliek mums, dievu dzēriena cienītājiem...

trešdiena, 2015. gada 26. augusts

Gregorijs Guž: "Evolūcija bez Revolūcijas"

Burgundija

— Gregorij, kad jūs sapratāt, ka esat piedzimis tik labvēlīgā vietā kā Burgundija, un kad jūs vispār sapratāt, ko nozīmē Burgundijas...

trešdiena, 2015. gada 19. augusts

Tāda dažada Burgundija. Viena vīndara stāsts

Neskaitāmi vīndari, kuri ietilpst Burgundijas Kot-de-Bon rajona Šassan-Monraše sastāvā, ražo izcilus minerālus baltos un apbrīnojamus sarkanos...