Gregorijs Guž: "Evolūcija bez Revolūcijas"

Vīna muca Domaine Henri Gouges vīna pagraba

Burgundija

Domaine Henri Gouges vīndarītava— Gregorij, kad jūs sapratāt, ka esat piedzimis tik labvēlīgā vietā kā Burgundija, un kad jūs vispār sapratāt, ko nozīmē Burgundijas vīns?

 — Protams, kad piedzimu 1980. gadā, sākumā es nepiešķīru īpašu nozīmi šai vietai. Bet, aptuveni no piecpadsmit gadu vecuma, kad sāku apgūt vīnogu audzēšanas pamatus, un pat līdz šai dienai, soli pa solim, es iegūstu jaunas zināšanas par vīnu un izpratni par to, kas ir Burgundija. Mēs, dzīvojot šeit, sākam mīlēt Burgundijas vīnu nemanot, aizvien vairāk to iepazīstot un izprotot. Tomēr, lai iepazītu Burgundijas vīnu ir nepieciešama vesela dzīve.

 — Turpiniet frāzi: "Īsts burgundietis…"

 — Var teikt, ka "Īsts burgundietis pazīst zemi...", bet šī frāze ir vairāk piemērota vīndariem.

 — Vai Francijā jums ir vēl kādas īpašas vietas izņemot Burgundiju, un vai Burgundiju var salīdzināt ar citiem reģioniem?

 — Francija ir ļoti liela valsts, pietam tā ir ļoti daudzveidīga - katrā reģionā ir kaut kas īpašs. Pilsētas, lauki, kultūra. Katrs reģions ir savā veidā interesants. Ja mēs apskatīsim tikai vīndarīšanas reģionus, tad nonāksim pie secinājuma, ka arī tie ir ļoti atšķirīgi. Tie ļoti atšķiras gan pēc vīniem, gan pēc pieejas komercijai. Tomēr ar lepnumu varu apgalvot, ka pret Burgundiju biežāk attiecas ar lielu cieņu.

Vīna nams

— Cik jūsu ģimenes paaudzes dzīvo šajā reģionā un nodarbojas ar vīnu, vai jūsu ģimenē ir ģimenes relikvijas?

 — Piektā Gūžu ģimenes paaudze ir saistīta ar vīniem, bet mūsu galvenā relikvija un ģimenes lepnums ir mūsu vīnogu lauki.

 — Vai jūsu vīna namam ar tik senām tradīcijām ir kredo, kam sekojat dzīves laikā?

 — Jā, protams! "Evolūcija bez revolūcijas”. Mēs saprotam, ka jāiet līdzi laikam, bet uzskatām, ka nedrīkst visu sasteigti mainīt un nepārdomāti skriet pakaļ modei.

 — Kā jūsu ģimenes tradīcijas tiek nodotas no vecākiem bērniem?

 — Viss tiek apgūts tikai praksē. Vislabāk ir tad, kad divas paaudzes vairāku gadu garumā kopā vada vīna darīšanu. Kad kļūst skaidrs, ka lietas tiks nodotas uzticamās rokās, vīna darīšanu var droši nodot nākamajai paaudzei.

 — Vai mūsu modernajos laikos jūsu ģimenes biznesa ģeogrāfija paplašinās, varbūt kāds tagad ražo vīnus citā reģionā vai valstī?

 — Mūsu ģimene ir liela, bet par vīndariem kļuvām tikai mēs. Iespējams, ka tieši tāpēc ar vīna darīšanu mēs nodarbojamies tikai pie sevis, tomēr mūsu vīni tiek eksportēti uz dažādām valstīm.

Vīnogu lauki

 — Kas ir tik īpašs jūsu vīnogu laukos? Ar ko tie atšķiras no kaimiņu vīnogu laukiem?

Domaine Henri Gouges vīni, Burgundijā, Francija — Mūsu vīnogu lauki atrodas tikai Nuits-StGeorges apelācijā. Tie ir vairāki zemes gabali apelācijas dienvidos. Katram zemes gabalam ir atšķirīga augsne, kā rezultātā atšķiras gan darbs, gan vīnogas. Tieši šīs īpašības ļauj mums darīt dažādus vīnus.

 — Vai pēdējā gadsimta laikā vīnogu lauki ir būtiski mainījušies?

 — Skaidrs ir tas, ka pat saglabājot ģimenes tradīcijas, ir jāattīstās. Potēšana, mehanizācija, cīņa ar kaitēkļiem, vīnogu slimību pārzināšana... Tomēr vīnogu stiegra ir tā pati vīnogu stiegra, kas bija pirms simts gadiem. Pareizāk būtu teikt, ka vīnogu lauki nemainās, bet mainās veids, kā tie tiek kopti.

 — Kādas vīnogu šķirnes jūs audzējat un kāpēc tieši šīs?

 — Mēs audzējam tikai divas šķirnes — Pinot Noir un Pinot Blanc. Vienkārši tā ir sanācis vēsturiski.

 — Vai ar šķirņu krustošanas eksperimentiem nodarbojāties? Vai vīnogu lauki jums sagādā pārsteigumus?

 — Nē, nekādas hibridizācijas! Katra vīnogu raža ir pārsteigums. Katra vīnogu raža atspoguļo gada un apelācijas raksturu.
 

Vīns

— Kā vienā rindkopā jūs aprakstītu jūsu vīna nama vīnu?

 — Henri Gouges vīni ir ļoti slaveni savas apelācijas pārstāvji. Šie vīni ir noturīgi un koncentrēti, tie izceļas ar garšas dziļumu, sarežģītību un buķeti, tiem ir raksturīga tanīna garša un tiem ir nepieciešama rūpīga uzglabāšana. Pēdējo gadu laikā mēs ieviesām nelielas izmaiņas mūsu vīnu stilā, un šobrīd tie ir kļuvuši nedaudz pieejamāki.

 — Nosauciet jūsu mīļāko vīnu, ar kuru jūs īpaši lepojaties?

 — Nuits-st-Georges 1er cru les St Georges. Šis ir potenciālais grand cru vīns, kuru vīna nama dibinātājs Anrī Gūžš 1936. gadā tā nekvalificēja tikai pieticības dēļ.

 — Kurus citu vīnu darītavu vīnus jūs dzerat un varat ieteikt citiem?

 — Jā, tādu nav maz. Soternas, Elzasas, Ronas, Itālijas, Oregonas, Jaunzēlandes vīni.

— Ko jūsu dzīvē nozīmē vīns?

 — Pirmkārt, protams, tas ir darbs, bet arī ģimenes labklājība un iepriekšējo paaudžu darba turpināšana. 

Ģimene un darbs

— Vai visa jūsu ģimene nodarbojas ar vīnu?

 — Šobrīd mans tēvs ir pensijā, un es strādāju kopā ar vienu no maniem gados jaunajiem brālēniem. Tāpēc šobrīd visa atbildība par vīnu iepriekšējo paaudžu priekšā gulst uz maniem pleciem.

 — Cik daudz laika aizņem šis darbs?

 — Karstākajā sezonas laikā vismaz 12 stundas katru dienu. ‎Ļoti svarīgi ir visu laiku sekot vīnogu laukiem, ieklausīties, saprast, lai izdarītu pareizos secinājumus. Ir ļoti svarīgi palīdzēt vīnogām augt pareizi, bet tajā pašā laikā netraucēt tām. Protams, tas ir nepieciešams, ja vēlamies nodrošināt augstāko vīna kvalitāti.

 — Sanāk, ka vīna darīšana jūsu ģimenei ir smags piespiedu darbs, nevis vienkārša nodarbe, ar kuru jums ir paveicies?

 — Es tā neteiktu. Visdrīzāk, ka tas ir ģimenes pienākums un cieņa pret vēsturi, bet tajā pašā laikā tā ir aizraušanās, kurai mēs veltam savu dzīvi. Visas lielas burgundiešu ģimenes tradīcijas ir saistītas ar vīnu.

Gouges ģimene savos vīnogu laukos: Kristjans, Pjers, Antuans un Gregorijs

Gouges ģimene savos vīnogu laukos: Kristjans, Pjers, Antuans un Gregorijs

Skaitļi

Nosauciet skaitļus, kas raksturo jūsu ģimenes aizraušanos piektajā paaudzē. 

 — Tie ir 15 hektāri vīnogu lauku, 12 dažādi vīni, 3 vīnu līmeņi — Burgundijas, Nuits-St-Georges Village, Nuits-St-Georges 1er Cru.

Domaine Henri Gouges vēca vīna pudeles etiķete — Cik vīnogu tonnu tiek ievākts sezonā, cik daudz vīna saražojat gadā?

 — Mēs ievācam aptuveni 80 tonnas vīnogu, bet saražojam, atkarībā no sezonas, aptuveni 400-500 hektolitru vīna gadā.

 — Cik daudz vīna jūs pats izdzerat, piemēram, dienā?

 — Necik! Jā, es daudz degustēju vīnu, bet pats vīnu dzeru tikai maltītes laikā kopā ar draugiem.

 — Varbūt jūs zināt dārgākas jūsu vīna nama pudeles cenu?

 — Domāju, ka piekritīsiet, ka ne visu ir iespējams novērtēt naudā. Dažām pudelēm ir daudz lielāka emocionālā nevis finansiālā vērtība.

Citi raksti kategorijā

trešdiena, 2017. gada 11. oktobris

Vernay – ģimene, bez kuras nebūtu Viogner

Condrieu neapstrīdami ir visizteiktākā Ziemeļronas vīna apelācija, uz ko ieteicams doties rudenī, kad Condrieu vīnogulāju terases, saules apspīdētas,...

trešdiena, 2017. gada 19. jūlijs

Markus Molitor: Mozeles renesanses flagmanis

1984. gadā tolaik vēl nevienam nezināmais Markuss Molitors savam tēvam izteica priekšlikumu izpirkt viņa vīna dārzus, lai ražotu vīnu ar savu...

otrdiena, 2016. gada 25. oktobris

Etnas pionieri, ar vīnu un lavu asinīs

Gandrīz visas Benanti ģimenes vīna pudeles rotā Etnas vulkāna attēls. Un ne velti – viņu vīnogu lauki atrodas šī vulkāna pakājē un pat ...

trešdiena, 2016. gada 23. marts

Elio Altare – revolucionārs ar motorzāģi

Elio Altares pirmais brauciens uz Burgundiju 1976. gada janvārī bija atklājumu pilns un kļuva par tādu kā lūzuma punktu līdzšinējā vīna darīšanā...

piektdiena, 2016. gada 26. februāris

Zvaigzne vārdā Cramant

Runājot par šampanieti, vienmēr tiek apspriests un diskutēts par to, kurš labāks: Grand Cru, Rose vai Blanc de Blanc? Šo jautājumu var apspriest...

trešdiena, 2016. gada 20. janvāris

Filips Lejus-Kusto: “Francūži pasaulei uzdāvināja konjaku, bet paši dzer armanjaku.”

Nav noslēpums, ka starp populāriem stiprajiem dzērieniem kopš senatnes figurē konjaks, kas kļuvis par vienu no tūristu atzītiem Francijas simboliem....

trešdiena, 2015. gada 14. oktobris

Žans-Ervē Šike: "Ir šampanietis Formulai 1, un ir Jacquesson"

Riga Wine & Champagne Week goda viesis bija slavenā šampanieša vīnu nama Jacquesson līdzīpašnieks Žans-Ervē Šike, kas ieradās Rīgā pēc vīna...

trešdiena, 2015. gada 09. septembris

Abavas Vīni: Radīts Latvijā

Tradicionāli par gardāko vīnu dzimteni uzskata siltās dienvidu valstis - Itālija, Spānija, Francija... Kas tad atliek mums, dievu dzēriena cienītājiem...

trešdiena, 2015. gada 19. augusts

Tāda dažada Burgundija. Viena vīndara stāsts

Neskaitāmi vīndari, kuri ietilpst Burgundijas Kot-de-Bon rajona Šassan-Monraše sastāvā, ražo izcilus minerālus baltos un apbrīnojamus sarkanos...

Citi raksti kategorijā

trešdiena, 2017. gada 11. oktobris

Vernay – ģimene, bez kuras nebūtu Viogner

Condrieu neapstrīdami ir visizteiktākā Ziemeļronas vīna apelācija, uz ko ieteicams doties rudenī, kad Condrieu vīnogulāju terases, saules apspīdētas,...

trešdiena, 2017. gada 19. jūlijs

Markus Molitor: Mozeles renesanses flagmanis

1984. gadā tolaik vēl nevienam nezināmais Markuss Molitors savam tēvam izteica priekšlikumu izpirkt viņa vīna dārzus, lai ražotu vīnu ar savu...

otrdiena, 2016. gada 25. oktobris

Etnas pionieri, ar vīnu un lavu asinīs

Gandrīz visas Benanti ģimenes vīna pudeles rotā Etnas vulkāna attēls. Un ne velti – viņu vīnogu lauki atrodas šī vulkāna pakājē un pat ...

trešdiena, 2016. gada 23. marts

Elio Altare – revolucionārs ar motorzāģi

Elio Altares pirmais brauciens uz Burgundiju 1976. gada janvārī bija atklājumu pilns un kļuva par tādu kā lūzuma punktu līdzšinējā vīna darīšanā...

piektdiena, 2016. gada 26. februāris

Zvaigzne vārdā Cramant

Runājot par šampanieti, vienmēr tiek apspriests un diskutēts par to, kurš labāks: Grand Cru, Rose vai Blanc de Blanc? Šo jautājumu var apspriest...

trešdiena, 2016. gada 20. janvāris

Filips Lejus-Kusto: “Francūži pasaulei uzdāvināja konjaku, bet paši dzer armanjaku.”

Nav noslēpums, ka starp populāriem stiprajiem dzērieniem kopš senatnes figurē konjaks, kas kļuvis par vienu no tūristu atzītiem Francijas simboliem....

trešdiena, 2015. gada 14. oktobris

Žans-Ervē Šike: "Ir šampanietis Formulai 1, un ir Jacquesson"

Riga Wine & Champagne Week goda viesis bija slavenā šampanieša vīnu nama Jacquesson līdzīpašnieks Žans-Ervē Šike, kas ieradās Rīgā pēc vīna...

trešdiena, 2015. gada 09. septembris

Abavas Vīni: Radīts Latvijā

Tradicionāli par gardāko vīnu dzimteni uzskata siltās dienvidu valstis - Itālija, Spānija, Francija... Kas tad atliek mums, dievu dzēriena cienītājiem...

trešdiena, 2015. gada 19. augusts

Tāda dažada Burgundija. Viena vīndara stāsts

Neskaitāmi vīndari, kuri ietilpst Burgundijas Kot-de-Bon rajona Šassan-Monraše sastāvā, ražo izcilus minerālus baltos un apbrīnojamus sarkanos...