Elio Altare – revolucionārs ar motorzāģi

Elio Altare – revolucionārs ar motorzāģi

Elio Altares pirmais brauciens uz Burgundiju 1976. gada janvārī bija atklājumu pilns un kļuva par tādu kā lūzuma punktu līdzšinējā vīna darīšanā – Elio nolēma eksperimentēt ar citām metodēm. Talkā nāca motorzāģis, samazinot veco, lielo botti skaitu, lai atbrīvotu vietu jaunām mucām. Revolūcija! Un izcili ieguvumi. Kritiķu un vīna cienītāju aprindās slavas saulītē īpaši tiek celti tieši astoņdesmito gadu ražas vīni no Elio vīnogu dārziem Arborinā (Langhe Nebbiolo) un Laridži (Barbera). Šobrīd saimniecība ir aptuveni 10 ha liela, un gadā vidēji tiek saražots aptuveni 6000 pudeļu. Kopš 2003. gada Silvija, vecākā meita, strādā kopā ar Elio.

Barolo Elio Altare Vīna pagraba Pjemontā. Barolo, vīns, Pjemonta, ItālijaElio Altari atzīst par visveiksmīgāko novatoru Barolo darīšanā. Savukārt pats Barolo vīna baudītāju atsauksmēs tiek dēvēts par vīna karali. Šis brīnišķais vīns ir ilgdzīvotājs, komplekss, savā struktūrā samtaini piesātināts. Jautājām, vai arī Elio Altare uzskata Barolo par vīna karali?

- Barolo, protams, ir karalis vīna pasaulē, kas visus pārsteidz ar savu autoritāti un nozīmīgumu, bet vienlaikus tas var būt maigs, vilinošs un dāsns. Tas ir vīns, kas māca nesteidzību un sevi atklāj tiem, kuri prot gaidīt. Barolo visā pasaulē pazīstams ne tikai kā vīns, bet arī veicinājis dziļāku lauku kultūras, mūsu sakņu, cilvēku, dabas un gastronomijas izprašanu, tādēļ Barolo ir karalis ne tikai vīna pasaulē, bet arī visam, kas no tā izriet.

Esat revolucionārs. Kā dzima doma kaut ko mainīt, nepieciešamība pēc inovācijām un ko tās ietver?

- 50.-60.-70. gados Barolo bija cita stila vīns, ne pārāk patīkams dzerot. Tas nozīmē, ka arī vīna vērtējums nebija īpaši augsts un to bija grūti pārdot. Protams, šis pamatojums neattiecās uz visiem ražotājiem Lange reģionā, bet uz vairākumu gan un noteikti uz mūsu saimniecību. Jau sākot ar pirmajiem eksperimentiem, mēģinājām Barolo piešķirt jaunu stilu un interpretāciju, vienmēr paturot prātā konkrētu mērķi – izveidot labu vīnu. Tādu, kas būtu patīkams gan savā jaunības sparīgumā, gan arī pilnbriedā, kad tas ir nogatavināts, ar daudz vienkāršākiem tanīniem un svaigākiem aromātiem.

Silvij, tu šeit sāki strādāt, kad revolūcija jau bija notikusi. Vai, tavuprāt, vēl pastāv iespējas īstenot inovācijas? Kādas?

- Jā, es ierados, kad “ēdiens jau bija uz galda” J un vislielākās grūtības pārvarētas! Katra paaudze ienes kaut ko jaunu, pretējā gadījumā mēs visi joprojām dzīvotu akmens laikmetā, vai ne? Tas, ko izdarīja mūsu vecāki, ir neatkārtojami, viņi bija pareizi cilvēki ar pareizu ideju un pareizajā laikā. Pašreiz nav iespējams paveikt kaut ko tik grandiozu, bet tas mums neliedz eksperimentēt. Mēs nedrīkstam aizmirst pagātni, bet mēs lūkojamies arī nākotnē. Mūsu priekšrocības, ka varam ceļot, izmantot tehnoloģijas, zinātniskos pētījumus, visus faktorus, kas var būt noderīgi, ja tie labi saaužas ar tradīcijām.

Elio Altare ģimene savos vīnogulajos

Altare ģimene savos vīnogulājos

 

Elio Altares darītais Barolo ir jaunās koncepcijas simbols; tāds ir arī Barolo no ciemata La Morra (jums ir arī neliels lauks Serralungā). Kā šo vīnu ietekmē teruā (terroir) īpašības?  

- Zināms, ka augsnes dažādība rada vīnu ar ļoti atšķirīgu aromātu. Vīnu no La Morra (arī no vīnogu dārza Arborinā) raksturo rožlapiņu un garšvielu toņu elegance, tas ir izsmalcināts, taču vienlaikus jūtami precīzi un pikanti tanīni.  Savukārt vīnam no Serralungas (arī no vīnogu dārza Čeretā (Cerretta)) ir izteikta struktūra, tas ir kā tvanīga vasaras diena, saules siltuma pilns, vīnā jaušamas aromātiskas garšvielas un tabaka, strauji tanīni. Iespēju maksimāli interpretēt abus vīnogu dārzus, radot izcilu vīnu, mēs uzskatām par dabas piedāvātu izaicinājumu, kas atkārtojas katru gadu.

Vīna pagrabs Elio Altare vīndarītava Pjemontā. Barolo, Pjemonta, vīns, barbaresco, Noble Wine vīna veikalsBarolo vīni mēdz būt ļoti dažādi ne tikai pēc stila, bet arī pēc teruā ietekmes, kas mainās atkarībā no katras zonas. Kādi ciemati (zonas), kur top Barolo, veidojuši citas atpazīstamas īpašības šim vīnam? Kādas tās ir?

- Barolo no Verduno ir pierādījums tam, ka Nebbiolo un Pinot Noir šķirnes ir brālēni: vīns no šiem apgabaliem vienmēr ir elegantāks un izsmalcinātāks, salīdzinot ar vīnu no Serralungas vai Monforte, vai  Castiglione, Faletto, kur Barolo kļūst jaudīgāks un vīrišķīgāks. Tātad tiek piedāvāta iespēju dažādība, lai vēlāk izlemtu, kas jums patīk visvairāk. 

Silvij, kāds Barolo, izņemot vīnu, kam vīnogas vāktas La Morra laukos,  tev patīk vislabāk?

- Man patīk tas Barolo, kurš ir labs.

Runājot par apvidiem, ko saista Barolo nosaukums, šķiet, ka starp Lange un Burgundijas reģionu ir daudz līdzību (īpaši atdalītu Cru vīna dārzu koncepcija, divas vīnogu šķirnes, kuras nav viegli ieaudzēt citos pasaules reģionos). Kā jūs domājat, vai starp šiem reģioniem var vilkt paralēli un kādu? Vai jūs iedvesmo Burgundija? Vai ir reģioni, kuru vīnus jūs nogaršojat ar interesi?

- Mēs tiecamies sasniegt Burgundijas ražotāju varenību. Nav jau lielu atšķirību – augsne, ģeogrāfiskais platums, klimats, darbs, platība, šķirne… Pietrūkst tikai to 200 gadu pieredzes, kas francūžiem ir vīna ražošanā!

Emilio Altare vīna darītavās top ne tikai karalisks vīns no Nebbiolo vīnogām, bet arī citi lieliski vīni no Barbera, Dolcetto, Cinque Terre reģiona. Silvij, lūdzu, īsi raksturo katru jūsu ražoto vīnu!

- Dolcetto ir mūsu vienkāršākais vīns, augļains un svaigs, īsts vasaras vīns, ideāli dzerams atdzesēts, tā ir mūsu Beaujolais versija, tomēr strukturētāka. Šis ir pirmais pakāpiens, lai iemīlētu vīnus no Lange reģiona.

Elio Altare vīndarītava Pjemontā. Barolo, Barbaresco, vīns, Pjemonta, Noble Wine vīna veikals

Elio Altare vīndarītava Pjemontā

Barbera raksturīgs ļoti patīkams skābuma līmenis un izteikts nobriedušu augļu aromāts, tas var būt pārsteidzoši daudzveidīgs un pilnmiesīgs. Šo vīnu var dzert gan jaunu, gan arī baudīt pilnbriedā. Barbera ideāli sader ar sieriem un salami vai ēdieniem no tā paša reģiona, kur pierakstīts vīns.

- Baltvīns no Cinque Terre – tas ir jauns projekts, Elio inovatīva uzdrošināšanās – viņš vienmēr meklē jaunus izaicinājumus. Vietējo, praktiski nezināmo šķirņu Bosco un Albarola sajaukums dod vīnu ar Vidusjūras elpu un šā reģiona tipisko augu, piemēram, salvijas, aromātu. Vīnā spēcīgi jūtama citrusu nots, bet mutē – izteikts sāļums, kas padara to unikālu un patīkami atgādina par jūras tuvumu.

Elio Altare vīna pagrabi. Pjemonta, Barolo, Barbaresco, nebbiolo, vīns, Noble Wine vīna veikalsVai Itālijā ir citi izcili teruā, kas var sacensties ar Lange reģionu?

- Itālijā katrā apgabalā atrodams kāds izcils teruā, nav iespējams nosaukt tikai dažus, tas nav solidāri attiecībā pret citiem reģioniem. Teruā – tā nav tikai augsne, tas ir kopums, saikne starp cilvēku un klimatu, tas ir daudzu jo daudzu vēstures un kultūras gadu savienojums. Itālija ir daudzu mazu un lielu vīna darīšanas zonu šūpulis ar lielu potenciālu.

Silvij, kādi tirgi visvairāk ieinteresēti Barolo kopumā un kādi – tieši jūsu Barolo iegādē?

- Nav viena īpaša tirgus, mūsu misija ir visus pievērst “barolesimo”. Lai Buenosairesā, Stokholmā vai Singapūrā, nav nozīmes – kur, pasakot “Barolo”, vairākums cilvēku zinātu, par ko mēs runājam.

Jums abiem vīns ir darbs, dzīve, kaisle. Pēc darba atgriežoties mājās uz vakariņām, ko jūs dzerat? Vīnu? Kādu?

- Vakarā vienmēr atgriežamies ļoti noguruši. Mēs esam iecienījuši šampanieti un Riesling vīnus (no Vācijas un Austrālijas), starp sarkanvīniem izvēle ir plašāka –  tas atkarīgs no vakariņām (vai no tā, kas atrodams ledusskapī!). Esam atvērti eksperimentiem un garšai, labprāt baudām Shiraz no Barossa ielejas, gan arī Pinot Noir no Burgundijas vai Oregonas. 

Vai ir vīns, kas īpaši ierakstīts jūsu atmiņu failos?

- Tādu vīnu ir daudz, vienu nosaukt ir sarežģīti, bet visbiežāk tas ir Barolo vai vīns no Burgundijas.

Vai pastāv vīns un ēdiens, kas ideāli saskan un ko jūs vienmēr esat gatavi ieteikt?

- Tradicionālie itāļu ēdieni, piemēram, vīnā sautēta gaļa vai nogatavināti sieri, vienmēr garšos ideāli, ja to sabiedrotais būs glāze laba vīna. Tomēr, ja vīns ir ievērības cienīgs, tas pelnījis ilgāku uzmanību – to var novērtēt nesteidzoties, vienu pašu, iespējams, vienkārši lasot grāmatu. Šādā gadījumā svarīgas emocijas, ko tas raisa.

Elio Altare vēsture sākas no izaicinājuma, ko daži dēvē par revolūciju. Vai, jūsuprāt, pastāv iespēja veikt revolūciju vīna pasaulē vēlreiz un tieši Barolo?

- Noteikti! Kā jau minēju, mēs ar vienu aci lūkojamies nākotnē, ar otru – pagātnē. Atkārtosim šo interviju pēc desmit gadiem un paskatīsimies, kas būs mainījies. 

Elio Altare vīnogulāji Pjemontā

 

Citi raksti kategorijā

trešdiena, 2017. gada 11. oktobris

Vernay – ģimene, bez kuras nebūtu Viogner

Condrieu neapstrīdami ir visizteiktākā Ziemeļronas vīna apelācija, uz ko ieteicams doties rudenī, kad Condrieu vīnogulāju terases, saules apspīdētas,...

trešdiena, 2017. gada 19. jūlijs

Markus Molitor: Mozeles renesanses flagmanis

1984. gadā tolaik vēl nevienam nezināmais Markuss Molitors savam tēvam izteica priekšlikumu izpirkt viņa vīna dārzus, lai ražotu vīnu ar savu...

otrdiena, 2016. gada 25. oktobris

Etnas pionieri, ar vīnu un lavu asinīs

Gandrīz visas Benanti ģimenes vīna pudeles rotā Etnas vulkāna attēls. Un ne velti – viņu vīnogu lauki atrodas šī vulkāna pakājē un pat ...

piektdiena, 2016. gada 26. februāris

Zvaigzne vārdā Cramant

Runājot par šampanieti, vienmēr tiek apspriests un diskutēts par to, kurš labāks: Grand Cru, Rose vai Blanc de Blanc? Šo jautājumu var apspriest...

trešdiena, 2016. gada 20. janvāris

Filips Lejus-Kusto: “Francūži pasaulei uzdāvināja konjaku, bet paši dzer armanjaku.”

Nav noslēpums, ka starp populāriem stiprajiem dzērieniem kopš senatnes figurē konjaks, kas kļuvis par vienu no tūristu atzītiem Francijas simboliem....

trešdiena, 2015. gada 14. oktobris

Žans-Ervē Šike: "Ir šampanietis Formulai 1, un ir Jacquesson"

Riga Wine & Champagne Week goda viesis bija slavenā šampanieša vīnu nama Jacquesson līdzīpašnieks Žans-Ervē Šike, kas ieradās Rīgā pēc vīna...

trešdiena, 2015. gada 09. septembris

Abavas Vīni: Radīts Latvijā

Tradicionāli par gardāko vīnu dzimteni uzskata siltās dienvidu valstis - Itālija, Spānija, Francija... Kas tad atliek mums, dievu dzēriena cienītājiem...

trešdiena, 2015. gada 26. augusts

Gregorijs Guž: "Evolūcija bez Revolūcijas"

Burgundija

— Gregorij, kad jūs sapratāt, ka esat piedzimis tik labvēlīgā vietā kā Burgundija, un kad jūs vispār sapratāt, ko nozīmē Burgundijas...

trešdiena, 2015. gada 19. augusts

Tāda dažada Burgundija. Viena vīndara stāsts

Neskaitāmi vīndari, kuri ietilpst Burgundijas Kot-de-Bon rajona Šassan-Monraše sastāvā, ražo izcilus minerālus baltos un apbrīnojamus sarkanos...

Citi raksti kategorijā

trešdiena, 2017. gada 11. oktobris

Vernay – ģimene, bez kuras nebūtu Viogner

Condrieu neapstrīdami ir visizteiktākā Ziemeļronas vīna apelācija, uz ko ieteicams doties rudenī, kad Condrieu vīnogulāju terases, saules apspīdētas,...

trešdiena, 2017. gada 19. jūlijs

Markus Molitor: Mozeles renesanses flagmanis

1984. gadā tolaik vēl nevienam nezināmais Markuss Molitors savam tēvam izteica priekšlikumu izpirkt viņa vīna dārzus, lai ražotu vīnu ar savu...

otrdiena, 2016. gada 25. oktobris

Etnas pionieri, ar vīnu un lavu asinīs

Gandrīz visas Benanti ģimenes vīna pudeles rotā Etnas vulkāna attēls. Un ne velti – viņu vīnogu lauki atrodas šī vulkāna pakājē un pat ...

piektdiena, 2016. gada 26. februāris

Zvaigzne vārdā Cramant

Runājot par šampanieti, vienmēr tiek apspriests un diskutēts par to, kurš labāks: Grand Cru, Rose vai Blanc de Blanc? Šo jautājumu var apspriest...

trešdiena, 2016. gada 20. janvāris

Filips Lejus-Kusto: “Francūži pasaulei uzdāvināja konjaku, bet paši dzer armanjaku.”

Nav noslēpums, ka starp populāriem stiprajiem dzērieniem kopš senatnes figurē konjaks, kas kļuvis par vienu no tūristu atzītiem Francijas simboliem....

trešdiena, 2015. gada 14. oktobris

Žans-Ervē Šike: "Ir šampanietis Formulai 1, un ir Jacquesson"

Riga Wine & Champagne Week goda viesis bija slavenā šampanieša vīnu nama Jacquesson līdzīpašnieks Žans-Ervē Šike, kas ieradās Rīgā pēc vīna...

trešdiena, 2015. gada 09. septembris

Abavas Vīni: Radīts Latvijā

Tradicionāli par gardāko vīnu dzimteni uzskata siltās dienvidu valstis - Itālija, Spānija, Francija... Kas tad atliek mums, dievu dzēriena cienītājiem...

trešdiena, 2015. gada 26. augusts

Gregorijs Guž: "Evolūcija bez Revolūcijas"

Burgundija

— Gregorij, kad jūs sapratāt, ka esat piedzimis tik labvēlīgā vietā kā Burgundija, un kad jūs vispār sapratāt, ko nozīmē Burgundijas...

trešdiena, 2015. gada 19. augusts

Tāda dažada Burgundija. Viena vīndara stāsts

Neskaitāmi vīndari, kuri ietilpst Burgundijas Kot-de-Bon rajona Šassan-Monraše sastāvā, ražo izcilus minerālus baltos un apbrīnojamus sarkanos...