Abavas Vīni: Radīts Latvijā

Abavas vīnotavas galvenais vīndaris Mārtiņš Barkāns ar Latvijas prezidentu Armandu Berziņu

Tradicionāli par gardāko vīnu dzimteni uzskata siltās dienvidu valstis - Itālija, Spānija, Francija... Kas tad atliek mums, dievu dzēriena cienītājiem ziemeļos, ja tik ļoti gribas radīt savu personīgo, Latvijas vīnu? Atbilde ir viennozīmīga - ir jāmēģina!

Vīnogas Abavas vīndarzāDzērienus ar preču zīmi ABAVAS Latvijā tirgo pavisam nesen - kopš 2011. gada vasaras, un šobrīd tie ir ieguvuši pozitīvas atsauksmes gan no patērētājiem, gan slaveniem Latvijas labāko restorānu someljē jeb vīnziņiem.

Ģimenes uzņēmums ABAVAS ir Mārtiņa un Lienes Barkānu lolojums. Pāris ražo kvalitatīvus dzērienus, kas ir izgatavoti no Latvijā audzētiem augļiem un ogām.

 Jau tālajā 2007. gadā Mārtiņš un Liene pabija Itālijas Toskanā, kur guva iedvesmu no mazajām, bet tik ļoti apburošajām vīnu darītavām. Tieši tad pāris nolēma dibināt savu vīna darītavu Latvijā, iegādājoties šim mērķim 20 ha zemes netālu no Sabiles, gleznainās Abavas upes tuvumā.

2010. gada vasarā, saņemot ES atbalsta finansējumu lauksaimniecības attīstības programmā, pāris ierīkoja Sabilē vīnogu dārzu. Blakus vīnogām sāka audzēt avenes, upenes, rabarberus un plūškokus. Tika izveidota dažādu šķirņu ābeļu kolekcija, kas 2014. gadā kļuva par patstāvīgu ābeļu dārzu. Vīnogu audzēšana Latvijas klimatiskajos apstākļos ir eksperimentāla un riskanta nodarbe - pieredze nāk ļoti lēni, tāpēc jau 2008. gadā pārim pievienojās diplomēts agronoms Ivars Gaiļūns, kas ir īsta zināšanu krātuve un visa jaunā entuziasts. Jau 2010. gadā, vīna svētkos Sabilē, Mārtiņš un Ivars apmeklētājiem piedāvāja nogaršot pašu gatavotos augļu vīnus. Pozitīvās atsauksmes viņus iedvesmoja oficiālai vīna darītavas reģistrēšanai.

Ideja no bērnības

— Mārtiņ, kā radās ideja uzsākt tik neparastu biznesu Latvijā?

 — Viss sākās ar to īpašo sajūtu, kas rodas tad, kad nonāc lauku vidē. Es neuzaugu pilsētā, bet gan lauku mājās ārpus Jelgavas. Mēs paši audzējām un tirgojām dārzeņus. Man šī "dabiskā" pieeja ir tuva un saprotama. Pilsētās es vienmēr jutos "ne savā ādā". Es patstāvīgi izjutu vēlmi pārvākties uz laukiem un darīt kaut ko aizraujošu. Mūsu ceļojums pa Itāliju šo vēlmi tikai stiprināja. Savā ziņā tas man ir izaicinājums.

Esmu bieži uzdevis jautājumu: Kāpēc mēs Latvijā tik maz ražojam paši? Var taču radīt tik daudz interesanta. 2007.-2008. gadā, kad radās doma par savu vīna darītu, vēl nebija tik daudz uzņēmēju kā pēc krīzes. Pēc krīzes cilvēku apziņā notika lielas izmaiņas - daudzi vēlējās uzsāktu savu biznesu, kļūstot paši atbildīgi par savu likteni. Mums izdevās atrast savu nišu ātrāk nekā citiem.

Ražu svētki Abavas vīndarītavā

Ražas svētki Abavas vīndaritava

2011. gada vasarā uzņēmums ABAVAS prezentēja pirmos trīs augļu vīna veidus - ābolu, ābolu-aroniju un ābolu-irbeņu. Divu mēnešu laikā ar aromātisku vīnu tika piepildītas un pārdotas 2500 pudeles. 2012. gadā partijas apjoms pieauga līdz 10 000 vienību. Tajā pašā gadā mēs sākām interesentiem piedāvāt ekskursijas un vīnu degustācijas mūsu īpašumos Sabilē - Latvijā mūsu vīnogu dārzi ir vieni no lielākajiem! Šeit mēs organizējām arī vīnotavu, kurā īstiem vīna cienītājiem ir iespēja baudīt uzņēmuma produkciju romantiskā atmosfērā, lūkojoties Abavas ūdeņos un vērojot tās skaistos izliekumus.

Šodien ABAVAS produkcijas apjomi strauji pieaug un kļūst acīmredzams tas, ka šie vīni kļūst aizvien populārāki. 2014. gadā ABAVAS saražoja jau 40 000 vienību. Tā no sirdsmīļa hobija šī lieta izauga līdz īstam uzņēmumam, kurā strādā astoņi darbinieki un notiek nepārtraukta attīstība.

Sabile - vīnogu dārzu ziemeļu galvaspilsēta.

Kāpēc izvēlējāties Sabili?

Abavas vīnotavas galvenais vīndaris Mārtiņš Barkāns — Ir mīts par to, ka slavenais hercogs Jēkabs, kas 17. gadsimtā nodibināja Kurzemes hercogistes koloniju Tobago salā, aizrāvās arī ar citām interesantām lietām. Piemēram, audzēja vīnogas Sabilē. Ir informācija arī par to, ka 1936. gadā Latvijā tika audzētas vīnogas. Latviju uzskatīja par vistālāk ziemeļos esošo valsti, kurā ir iespējams audzēt vīnogas. Patiesībā, īstais vīnogu popularitātes iemesls nav vīna darīšana, bet gan tas, ka vīnogas uzskatīja par ļoti veselīgām.  Pirms 70-80 gadiem vīnogu audzēšana siltumnīcās bija lielisks bizness, un turīgāko iedzīvotāju vidū šī nodarbe bija populārāka par gurķu audzēšanu dārzos! Kāpēc gan nepamēģināt atjaunot vīnogu dārzu popularitāti Latvijā? Bet, to darīt zem klajām debesīm. Un cerot uz klimata sasilšanu!

Kāpēc tieši vīna darīšana? Latvija ir ziemeļu valsts, gada lielāko daļu pie mums ir vēss laiks, bet saulaino dienu vīnogu nobriešanai mums ir daudz mazāk nekā Itālijā...

Godīgi sakot, es nepārāk labi izpratu visas vīna darīšanas nianses līdz brīdim, kamēr pats nesastapos ar pirmajām grūtībām. Pastāstīšu sīkāk.

Pasaulē ir 60 vīnogu šķirnes, bet tikai trīs no tām ir piemērotas vīna izgatavošanai - Vitis vinifera (tiek uzskatīta par labāko šķirni vīna radīšanai), Vitis labrusca un Vitis amurensis. Pēdējās divas šķirnes var nobriest pat mūsu ziemeļu platuma grādos un labi iztur ziemu. Bet, ko gan mēs darītu bez selekcionāru pūlēm! Latvijas vēsturē ir bijis zinātnieks Pauls Sukatnieks, kas aktīvi strādāja 20. gs. sešdesmitajos gados. Viņa mūža darbs bija to vīnogu šķirņu, kuras var audzēt pie mums, meklēšana. Par daudzām jaunām vīnogu šķirnēm mums, Latvijas vīndariem, ir jābūt pateicīgiem tieši viņam. Starp citu, Latvijā pat ir vīnogu audzētāju asociācija, kuras rindās ir aptuveni 20 vīndaru.

Latvijā ir aptuveni 10-15 lielas vīnogu plantācijas. Mārtiņam un Lienei ir 5,5 tūkstoši stādu divos hektāros, t.i., viņi ir viens no lielākajiem vietējo augļu vīnu ražotājiem. No vīnogām darinātu vīnu šobrīd izgatavo tikai eksperimentālās partijās.

Problēma nav tas, ka pie mums vīnogas nepaspēj nobriest - ir īpaši mūsu apstākļiem selekcionētas šķirnes. Problēma ir tāda, ka visi ir pieraduši pie noteiktiem vīna garšas standartiem, bet viss, kas ir atšķirīgs, mums liekas jocīgs.

Perspektīvas ir!

 —  Jūsu produkcija — kā tā garšo? Kā to varētu aprakstīt?

 — Ja runājam par no vīnogām pagatavotiem vīniem, tie jebkurā gadījumā būs skābāki. Liels potenciāls ir baltajam vīnam. Svaigums un aromāts ir mūsu galvenās vērtības. Tomēr vēlos piebilst, ka mēs esam tikai īstu vīnogu vīnu radīšanas ceļa sākumā. Ja kādu interesē vīna darīšana ziemeļos, laipni lūdzam pie mums, Sabilē, mēs to ar prieku apspriedīsim!

Mums ir potenciāls radīt tiešām labu dzirkstošo vīnu! Piemēram, nesen uz vienu ārzemju izstādi mēs paķērām līdzi dzirkstošo rabarberu vīnu — par pārsteigumu mums pašiem, šis vīns radīja īstu furoru. Šobrīd esam sidra ražošanas līderi Latvijā - mūsu valstij tas ir ļoti neparasti, ja dzēriena pagatavošanā tiek izmantota dabiska ābolu sula, nevis nezināmas izcelsmes koncentrāta pulveris. Ir idejas jauniem dzērieniem, ir jāeksperimentē! Šobrīd, kad visā pasaulē notiek nelielu uzņēmumu atdzimšana (īpaši tas attiecas uz alus darītavām!), tirgū iekļūt ir diezgan viegli. Pasaule ir atvērta jaunajam un tieši nelieli uzņēmumi, ar jaunas meitenes koķetīgumu, izmanto savu šarmu un no aizspriedumiem brīvo pieeju biznesa vadīšanai.

Abavas vīnu un dzērienu kollekcija

ABAVAS fakti

• Vīnu radīšanas pieredzi Mārtiņš Barkāns un Ivars Gaiļūns ieguva Vācijā, Itālijā, Austrijā un Čehijā, kur pētīja vīna ražotņu darbību.

• Uzņēmumam zīmīgs izrādījās 2013. gads: Sabiles vīnogu dārzos tika novākta nopietna vīnogu raža. Kopumā vairāk nekā tonna ogu!

• 2013. gada rudenī, Latvijas Augļu un ogu vīnu konkursā, ABAVAS vīni ieguva 1. vietu.  Sausais aroniju vīns kļuva par līderi, bet pussaldais ābolu vīns ieguva trešo vietu!

Citi raksti kategorijā

trešdiena, 2017. gada 11. oktobris

Vernay – ģimene, bez kuras nebūtu Viogner

Condrieu neapstrīdami ir visizteiktākā Ziemeļronas vīna apelācija, uz ko ieteicams doties rudenī, kad Condrieu vīnogulāju terases, saules apspīdētas,...

trešdiena, 2017. gada 19. jūlijs

Markus Molitor: Mozeles renesanses flagmanis

1984. gadā tolaik vēl nevienam nezināmais Markuss Molitors savam tēvam izteica priekšlikumu izpirkt viņa vīna dārzus, lai ražotu vīnu ar savu...

otrdiena, 2016. gada 25. oktobris

Etnas pionieri, ar vīnu un lavu asinīs

Gandrīz visas Benanti ģimenes vīna pudeles rotā Etnas vulkāna attēls. Un ne velti – viņu vīnogu lauki atrodas šī vulkāna pakājē un pat ...

trešdiena, 2016. gada 23. marts

Elio Altare – revolucionārs ar motorzāģi

Elio Altares pirmais brauciens uz Burgundiju 1976. gada janvārī bija atklājumu pilns un kļuva par tādu kā lūzuma punktu līdzšinējā vīna darīšanā...

piektdiena, 2016. gada 26. februāris

Zvaigzne vārdā Cramant

Runājot par šampanieti, vienmēr tiek apspriests un diskutēts par to, kurš labāks: Grand Cru, Rose vai Blanc de Blanc? Šo jautājumu var apspriest...

trešdiena, 2016. gada 20. janvāris

Filips Lejus-Kusto: “Francūži pasaulei uzdāvināja konjaku, bet paši dzer armanjaku.”

Nav noslēpums, ka starp populāriem stiprajiem dzērieniem kopš senatnes figurē konjaks, kas kļuvis par vienu no tūristu atzītiem Francijas simboliem....

trešdiena, 2015. gada 14. oktobris

Žans-Ervē Šike: "Ir šampanietis Formulai 1, un ir Jacquesson"

Riga Wine & Champagne Week goda viesis bija slavenā šampanieša vīnu nama Jacquesson līdzīpašnieks Žans-Ervē Šike, kas ieradās Rīgā pēc vīna...

trešdiena, 2015. gada 26. augusts

Gregorijs Guž: "Evolūcija bez Revolūcijas"

Burgundija

— Gregorij, kad jūs sapratāt, ka esat piedzimis tik labvēlīgā vietā kā Burgundija, un kad jūs vispār sapratāt, ko nozīmē Burgundijas...

trešdiena, 2015. gada 19. augusts

Tāda dažada Burgundija. Viena vīndara stāsts

Neskaitāmi vīndari, kuri ietilpst Burgundijas Kot-de-Bon rajona Šassan-Monraše sastāvā, ražo izcilus minerālus baltos un apbrīnojamus sarkanos...

Citi raksti kategorijā

trešdiena, 2017. gada 11. oktobris

Vernay – ģimene, bez kuras nebūtu Viogner

Condrieu neapstrīdami ir visizteiktākā Ziemeļronas vīna apelācija, uz ko ieteicams doties rudenī, kad Condrieu vīnogulāju terases, saules apspīdētas,...

trešdiena, 2017. gada 19. jūlijs

Markus Molitor: Mozeles renesanses flagmanis

1984. gadā tolaik vēl nevienam nezināmais Markuss Molitors savam tēvam izteica priekšlikumu izpirkt viņa vīna dārzus, lai ražotu vīnu ar savu...

otrdiena, 2016. gada 25. oktobris

Etnas pionieri, ar vīnu un lavu asinīs

Gandrīz visas Benanti ģimenes vīna pudeles rotā Etnas vulkāna attēls. Un ne velti – viņu vīnogu lauki atrodas šī vulkāna pakājē un pat ...

trešdiena, 2016. gada 23. marts

Elio Altare – revolucionārs ar motorzāģi

Elio Altares pirmais brauciens uz Burgundiju 1976. gada janvārī bija atklājumu pilns un kļuva par tādu kā lūzuma punktu līdzšinējā vīna darīšanā...

piektdiena, 2016. gada 26. februāris

Zvaigzne vārdā Cramant

Runājot par šampanieti, vienmēr tiek apspriests un diskutēts par to, kurš labāks: Grand Cru, Rose vai Blanc de Blanc? Šo jautājumu var apspriest...

trešdiena, 2016. gada 20. janvāris

Filips Lejus-Kusto: “Francūži pasaulei uzdāvināja konjaku, bet paši dzer armanjaku.”

Nav noslēpums, ka starp populāriem stiprajiem dzērieniem kopš senatnes figurē konjaks, kas kļuvis par vienu no tūristu atzītiem Francijas simboliem....

trešdiena, 2015. gada 14. oktobris

Žans-Ervē Šike: "Ir šampanietis Formulai 1, un ir Jacquesson"

Riga Wine & Champagne Week goda viesis bija slavenā šampanieša vīnu nama Jacquesson līdzīpašnieks Žans-Ervē Šike, kas ieradās Rīgā pēc vīna...

trešdiena, 2015. gada 26. augusts

Gregorijs Guž: "Evolūcija bez Revolūcijas"

Burgundija

— Gregorij, kad jūs sapratāt, ka esat piedzimis tik labvēlīgā vietā kā Burgundija, un kad jūs vispār sapratāt, ko nozīmē Burgundijas...

trešdiena, 2015. gada 19. augusts

Tāda dažada Burgundija. Viena vīndara stāsts

Neskaitāmi vīndari, kuri ietilpst Burgundijas Kot-de-Bon rajona Šassan-Monraše sastāvā, ražo izcilus minerālus baltos un apbrīnojamus sarkanos...